Tο Φλεβάρη η αστυνομία εισέβαλε στην έδρα του ΚΚ Γερμανίας, στο «Σπίτι του Καρλ Λίμπκνεχτ» και έθεσε το κόμμα εκτός νόμου.
Μόνο τη νύχτα της 27 προς 28 Φλεβάρη μετά από τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, πιάστηκαν 10.000 κομμουνιστές, ανάμεσά τους ο μεγαλύτερος αριθμός μελών της Κεντρικής Επιτροπής και τα δύο τρίτα των μεσαίων στελεχών. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα φτάσουν τους 20.000. Εξήντα στρατόπεδα, τριάντα ειδικά τμήματα στις κρατικές φυλακές, εξήντα κέντρα κράτησης άνοιξαν για να υποδεχτούν όλους αυτούς.
Ο Χίτλερ έπεισε το υπουργικό του συμβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνοντας τέλος στις ατομικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του τύπου, του λόγου και του συνέρχεσθαι. Τα άτομα δεν είχαν πλέον το βασικό δικαίωμα του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής, κάτι που σήμαινε ότι αξιωματούχοι μπορούσαν να διαβάζουν την αλληλογραφία, να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να διεξάγουν έρευνες στα σπίτια ιδιωτών χωρίς ένταλμα.
Ο Χίτλερ στηρίχτηκε επίσης στην τρομοκρατία για να πετύχει τους στόχους του. Δελεασμένοι από τους μισθούς, το αίσθημα συντροφικότητας και τις εντυπωσιακές στολές, δεκάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι φόρεσαν τα καφετιά πουκάμισα και τις ψηλές δερμάτινες μπότες των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου (Sturmabteilungen). Αυτές οι βοηθητικές αστυνομικές δυνάμεις (τα λεγόμενα SA) περιπολούσαν στους δρόμους και ξυλοκοπούσαν και ορισμένες φορές δολοφονούσαν αντιπάλους του ναζιστικού καθεστώτος. Και μόνο ο φόβος των SA ανάγκαζε τους υπόλοιπους Γερμανούς που δεν υποστήριζαν τους Ναζί να σιωπούν.
Σαν σήμερα, 2 Μάη 1933, η γερμανική ναζιστική κυβέρνηση κατήργησε όλα τα εργατικά συνδικάτα: Τάγματα εφόδου (S.A.) καταλαμβάνουν τα γραφεία των συνδικάτων και συλλαμβάνουν τους συνδικαλιστές.
Οι απεργίες τότε απαγορεύτηκαν και οι Γερμανοί εργάτες είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το κόστος ζωής αυξήθηκε ραγδαία.
Πολλοί αριστεροί και κομμουνιστές συνδικαλιστές συνελήφθησαν ενώ ορισμένοι απ' αυτούς είτε δολοφονήθηκαν είτε πέθαναν από κάποιες αιτίες στα στρατόπεδα αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ...
Πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος
Δημοσίευση σχολίου