Σαν «πλασιέ» του κεφαλαιοποιητικού συστήματος Ασφάλισης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες σε εκδήλωση παρουσίασης του ΤΕΚΑ με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους». Επιβεβαιώνοντας την απέχθειά του για το αναδιανεμητικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και κομπάζοντας για το ...όραμά του να δει τους νέους να γίνονται επενδυτές, έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο σύστημα με πραγματικά ωφελημένους τους νέους», τους οποίους, αφού ενοχοποίησε για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τους υπέδειξε να στηρίξουν την ιδιωτικοποίηση επί της ουσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης, να επιλέξουν τον «ατομικό κουμπαρά» και να εξοικειωθούν με βασικές χρηματοοικονομικές και επενδυτικές αρχές!
Ξετσίπωτα ο Κυρ. Μητσοτάκης, του οποίου η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο προηγούμενων διαμόρφωσε μια ζούγκλα στην αγορά εργασίας, ισχυρίστηκε ότι η ανασφάλιστη εργασία είναι ...επιλογή!!! Και πως με την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος όποιος την επιλέγει «θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές απ' τον δικό του ατομικό κουμπαρά (...) ο νέος θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία». «Αυτό - πρόσθεσε - είναι ισχυρότατο αντικίνητρο να ενδώσουν σε πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας»!
Δεν έκρυψε ότι ο «ατομικός κουμπαράς» θα αξιοποιείται για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, για τη χρηματοδότηση δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου, ομολογώντας ότι ...η επένδυση ενέχει και ρίσκο!!! Δεν αποσαφήνισε ωστόσο το μέγεθος του ρίσκου αυτού, αποσιωπώντας διεθνή παραδείγματα τέτοιων ταμείων που κατέρρευσαν παταγωδώς, με συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τα χρήματά τους και να μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι. Αντιθέτως εγκωμίασε τέτοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, λέγοντας ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα προσφέρουν μεγαλύτερες συντάξεις.
Με περισσό θράσος κόμπασε ότι «οι νέοι θα εξοικειώνονται και με κάποιες βασικές επενδυτικές αρχές, τι σημαίνει να παίρνεις μεγαλύτερο ρίσκο σε μια επένδυση», θα «δημιουργούν σωστή κουλτούρα επενδύσεων», θα «ενημερώνονται για τις εξελίξεις στις αγορές» και φυσικά θα συγκεντρώνεται «κεφάλαιο που μπορεί να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία». «Στο εξωτερικό τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ μεγάλοι επενδυτές και αυτό είναι κινητήριος δύναμη για την οικονομία από κεφάλαιο που σήμερα δεν επενδύεται, η χώρα έχει επενδυτικό κενό, στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε ελληνικά ομόλογα, σε μορφές επενδύσεων πιο προχωρημένες, τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό έχουν τεράστια τεχνογνωσία επένδυσης» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσδιορίζοντας πως το 2050 θα γίνεται λόγος για ένα κεφάλαιο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την προφανή ανησυχία του κινδύνου που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, ισχυρίστηκε πως «δεν θέλουμε να φτάσουμε να καλύψουμε απώλειες από κρατικούς πόρους, μας ενδιαφέρει η διαχείριση να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο».
Καταλήγοντας προέτρεψε σε ενθάρρυνση των νέων να ενταχτούν στο νέο σύστημα, επιλέγοντας είτε ένα «συντηρητικό προφίλ» με χαμηλότερη όμως απόδοση, είτε παίρνοντας το ρίσκο μιας επένδυσης με μεγαλύτερες αποδόσεις.
Δημοσίευση σχολίου