Ο πρωθυπουργός χθες από την Τήνο ισχυρίστηκε ότι «το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος». Τέτοιο ζητούμενο όμως για τη χώρα δεν υπάρχει.
Τους στόχους του μέλλοντος η χώρα τούς θέτει δημοκρατικά επιλέγοντας κάθε φορά αυτούς που θα την κυβερνήσουν. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκτά και τη δημοκρατική ενότητα του λαού της: με όρους πλειοψηφίας-μειοψηφίας και δημοκρατικού διαλόγου. Οσο για την ενότητα απέναντι στις εξωτερικές απειλές, ουδέποτε της έλειψε.
Μιλώντας όμως για την ενότητα ως ζητούμενο, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε επί της ουσίας το δικό του μεγάλο πρόβλημα πλέον. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν πια την ανοχή της σχετικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να κυβερνούν.
Είναι αλήθεια ότι εδώ και πολύ καιρό συσσωρεύεται λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι είναι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς αποκάλυψε ένα καθεστώς που επιβουλεύεται βασικές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και κυρίως αυτό της ιδιωτικής ζωής.
Ο πολίτης δεν χρειάζεται μεγάλη πολιτική παιδεία και εμπειρία για να αντιληφθεί τι σημαίνουν όσα μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Οταν η ΕΥΠ, υπό τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργού, μπορεί να θέτει υπό παρακολούθηση το τηλέφωνο ενός πολιτικού αρχηγού, ποιο κράτος, ποια υπηρεσία και ποιο δίκαιο θα προστατεύσουν τους απλούς και ανώνυμους ανθρώπους;
ΟΙ Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή ότι οι παρακολουθήσεις πάνε πολύ πιο πέρα από τον κ. Ανδρουλάκη. Δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις 7-8 πολιτικών προσώπων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το σκάνδαλο είναι τεράστιο και ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πού φτάνει.
Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είναι ένα σκάνδαλο που ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ελέγξει. Οσο περνάει ο καιρός, θα ανοίγει αντί να κλείνει. Κατά συνέπεια όσες εκκλήσεις για ενότητα κι αν κάνει ο πρωθυπουργός, την ενότητα που αναζητεί γύρω από την κυβέρνησή του την έχει χάσει και δεν πρόκειται να την ανακτήσει ποτέ. Γι' αυτό μια διέξοδο έχει: Να παραιτηθεί.
Δημοσίευση σχολίου