Αναλγησία, αυθαιρεσία, βαναυσότητα: το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τη στάση των ελληνικών αρχών έναντι των παράνομων προσφύγων.
Αυτό κατήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η διεθνής οργάνωση για το δικαίωμα στο άσυλο
Ρro Αsyl.
«Το κακό αρχίζει ήδη με την είσοδο των προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα,ή λίγο έξω από αυτά» ανέφερε η δικηγόρος κυρία Μαριάννα Τζεφεράκου , εκπρόσωπος ομάδας 35 δικηγόρων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα. «Πολλοί από αυτούς επαναπροωθούνται αμέσως,
συχνά με βία,χωρίς να προλάβουν να πουν κουβέντα για τους λόγους της προσφυγιάς τους» πρόσθεσε.
Ως παράδειγμα ανέφερε τη μαρτυρία 13χρονου, με το οποίο μίλησε στις αρχές Αυγούστου στο κέντρο υποδοχής Παγανή της Λέσβου. «Μου είπε ότι πριν από 15 ημέρες ήταν σε μια σχισμένη βάρκα με τέσσερις ενηλίκους.
Οι λιμενικοί έδειραν έναν από αυτούς,τους πήραν τα λεφτά,τους πέταξαν τα ρούχα στη θάλασσα και τους έστειλαν από εκεί όπου ήρθαν- στην Τουρκία». Λίγες ημέρες αργότερα όμως οι ίδιοι κατάφεραν να ξαναμπούν με νέο πλωτό μέσον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου και συνελήφθησαν για να μεταφερθούν στη συνέχεια στην Παγανή.
Αλλά και οι χώροι συγκέντρωσης των προσφύγων, σύμφωνα με την κυρία
Τζεφεράκου, αποτελούν κατ΄ ευφημισμόν «κέντρα υποδοχής». «
Πρόκειται για κέντρα κράτησης,στα οποία οι κρατούμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε καν τη δυνατότητα να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους για να τους ενημερώσουν ότι ζουν ακόμη και πού βρίσκονται» εξήγησε.
Η κράτηση μπορεί να διαρκέσει, σύμφωνα με τον Νόμο, ως και τρεις μήνες. Συνήθως όμως οι κρατούμενοι, κυρίως στα νησιά, αφήνονται «ελεύθεροι», δηλαδή κυριολεκτικά στην τύχη τους ύστερα από μερικές εβδομάδες, ή και ημέρες. «Χωρίς χαρτιά, χωρίς λεφτά, χωρίς στέγη» υπογράμμισε.
Και τα πρόσφατα πολυδιαφημιζόμενα νέα κέντρα κράτησης είναι «μοντέρνα» μόνο όσον αφορά την κτιριακή πλευρά.
«Η απάνθρωπη μεταχείριση παραμένει» τόνισε.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στον Εβρο, πρόσθεσε, όπου η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας είναι μηδαμινή. «
Στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ρro Αsyl κ. Καρλ Κοπ. «Και για αυτό ευθύνονται και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίεςοργανώνουν τη δίωξη των παράνομων μεταναστών μέσω της ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης Frontex».
Παράλληλα ο κ. Κοπ άσκησε κριτική προς τις γερμανικές αρχές για το γεγονός ότι επαναπροωθούν ετησίως εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν έρθει στη Γερμανία από την Ελλάδα, και πάλι στη χώρα μας- παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται περιοχή «υψηλού κινδύνου» για αυτούς. «Τα γερμανικά δικαστήρια απαγόρευσαν εφέτος 10 τέτοιες επαναπροωθήσεις» ανέφερε ο κ. Κοπ. Ωστόσο το άμεσο αίτημα της Ρro Αsyl είναι να σταματήσουν εντελώς οι απελάσεις καθώς και να καταργηθούν τα διαβόητα «κέντρα κράτησης».
Πηγή:
Εφημερίδα "ΒΗΜΑ"
Δημοσίευση σχολίου