Σβήσε-γράψε ολοκληρώθηκε αυτό το σημείωμα. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να μην παρακολουθήσουμε άλλο τη νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και να μείνουμε στην ουσία. Οταν, λοιπόν, δύο εισαγγελείς που θεωρούνταν σίγουροι δε μπορούν να κρατήσουν άλλο την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους και αποφασίζουν να τη στείλουν στη Βουλή, όπου από την αρχή έπρεπε να πάει, και αντί η εισήγησή τους να γίνει δεκτή, δέχονται τεράστιες πιέσεις που τους οδηγούν σε παραίτηση, τότε αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπό το κράτος πανικού και δε μπορεί να σχεδιάσει τις κινήσεις της με στοιχειώδη αντίληψη τακτικής.
Αυτή η υπόθεση ήταν σίγουρο ότι έχει άσχημη κατάληξη για την κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε από την αρχή, όταν ο Σανιδάς, παραβιάζοντας ωμά το ίδιο το σύνταγμα (άρθρο 86, παρ. 1 και 2), αλλά και την κοινή λογική, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και την ίδια στιγμή αποφάνθηκε ότι οι υπουργοί «παραπλανήθηκαν», απαλλάσσοντάς τους… λόγω βλακείας. Ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επαραβίασε τη νομιμότητα την οποία υποτίθεται ότι είναι ταγμένος να προστατεύει. Εκανε κρίση για την ουσία της υπόθεσης, την οποία δε δικαιούται να κάνει. Από τη στιγμή που οι κακουργηματικές πράξεις που διαπίστωσε φέρουν την υπογραφή υπουργών και υφυπουργών, έπρεπε αμέσως να στείλει το φάκελο (ο οποίος είχε πάει στο αρχείο – μην το ξεχνάμε αυτό) στη Βουλή, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να αποφανθεί αν οι υπουργοί παραπλανήθηκαν ή αν έχουν ποινική ευθύνη και σε ποιο βαθμό.
Γιατί οδηγήθηκε ο Σανιδάς σ’ αυτή την «ταρζανιά»; Γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να πάει το θέμα στη Βουλή, όπου θα αντιμετώπιζε τα πυρά της αντιπολίτευσης. Ηθελε να μείνει το θέμα στα χέρια του «συστήματος Σανιδά», που νόμιζε ότι είναι θωρακισμένο. Πλην όμως, ήταν πολύ μεγάλη η «βόμβα» για να τη συγκρατήσει αυτή η «θωράκιση». Οι δυο εισαγγελείς που πήραν την υπόθεση ήξεραν πολύ καλά την ουσία. Ολα τα έγγραφα που είχαν στα χέρια τους έφεραν υπογραφές υπουργών και υφυπουργών.
Ολοι οι μάρτυρες που κάλεσαν μιλούσαν για τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών. Το εφετείο βούιζε. Ο νομικός κόσμος βούιζε. Το παρασκήνιο οργίαζε. Δεν ξέρουμε μέσα από ποιες διαδικασίες έφτασαν στην απόφασή τους, το βέβαιο όμως είναι ότι έστω και αργά έκαναν αυτό που από την αρχή έπρεπε να κάνουν: πήγαν στο νεοδιορισμένο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο (γνωστό για όσα έκανε στη φάση της ανάκρισης για τις υποθέσεις 17Ν και ΕΛΑ) και του είπαν πως η νομική τους γνώμη είναι πως ο φάκελος πρέπει να σταλεί στη Βουλή, για να διερευνήσει τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών.
Και τι έκανε ο Καρούτσος (σε συνεννόηση με τον Σανιδά και το Χατζηγάκη, όπως αποδείχτηκε από τις δηλώσεις κάλυψής του που έσπευσαν να κάνουν); Πήρε το δικογραφία στο γραφείο του και ενώ η δικαστική πιάτσα βοούσε πως την πήρε γιατί υπήρχε διαφωνία του με τους εισαγγελείς που τη χειρίζονταν, δήλωνε ότι απλώς ήθελε να ενημερωθεί για όλες τις μεγάλες υποθέσεις, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του, χωρίς να διανοείται ότι σε καναδυό μέρες το ψέμα του ενδεχομένως θα αποκαλυπτόταν. Ο Σανιδάς έσπευσε να τον καλύψει, το ίδιο και ο Χατζηγάκης που κατά τα άλλα… δεν παρεμβαίνει στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης!
Χωρίς να σταθμίσουν καθόλου τις διαθέσεις των δύο εισαγγελέων, πήγαν με το ζόρι να τους επιβάλουν τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης με νέες ανακριτικές πράξεις και με μια «πιο σίγουρη» εισαγγελέα ως επόπτρια, προσβάλλοντάς τους χονδροειδέστατα ως δικαστικούς και ως ανθρώπους! Το αποτέλεσμα ήταν να τους πετάξουν στα μούτρα μια παραίτηση «δύο σε ένα» (δύο εισαγγελείς με κοινή αίτηση), η οποία κάνει λόγο για «παραβίαση των προαναφερθέντων διατάξεων» (τα… υπέροχα ελληνικά είναι των εισαγγελέων, εμείς δε φέρουμε καμιά ευθύνη) του συντάγματος.
Οι εξελίξεις αποκάλυψαν ακόμα μεγαλύτερο πανικό. Ο Καραμανλής τηλεφώνησε στο Χατζηγάκη και ζήτησε να μη κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των εισαγγελέων! Ταυτόχρονα, άφησε να διαφανεί ότι γίνεται δεκτό το αίτημά τους για διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή. Ο Σανιδάς κάλυψε ξανά τον Καρούτσο και εξέφρασε δυσφορία για το άδειασμα που του έκανε ο Καραμανλής, αναρωτώμενος αν αυτό δεν είναι παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης! Ο νομικός κόσμος άρχισε τις καταγγελίες και το ΠΑΣΟΚ ξεσπάθωσε, προσπαθώντας να πάρει τη ρεβάνς. Οι δυο εισαγγελείς αρνήθηκαν να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους. Και το πρωί της Τετάρτης, μέσα στον πανικό, ο Καραμανλής έστειλε το Ρουσόπουλο έξω από την αίθουσα που θα συνεδρίαζε η κυβερνητική επιτροπή να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, παραβιάζοντας την πάγια αρχή του να μη συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για θέματα που ακόμα τα ερευνά η Δικαιοσύνη!
Δηλαδή, το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Πρώτα-πρώτα, το θέμα δεν είναι ανοιχτό στη Δικαιοσύνη αφού οι δυο εισαγγελείς που το χειρίστηκαν το έστειλαν στη Βουλή. Ενα από τα δυο, ή έχουν δίκιο οι εισαγγελείς, οπότε το θέμα δικαστικά έχει κλείσει και πλέον βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Βουλής, ή έχει δίκιο η τριπλέτα Καρούτσου-Σανιδά-Χατζηγάκη, οπότε οι παραιτήσεις των εισαγγελέων έπρεπε να γίνουν δεκτές. Δεύτερο, τι δουλειά έχει η εξεταστική επιτροπή; Οταν ο Σανιδάς έχει μιλήσει για κακουργηματικές πράξεις και οι δυο εισαγγελείς που διεξήγαγαν την προκαταρκτική εξέταση μιλούν για «στοιχεία που σχετίζοντο με τη λειτουργία Υφυπουργών», η Βουλή έπρεπε να προχωρήσει αμέσως σε συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που έχει δικαστικά καθήκοντα.
Η κυβέρνηση κάνει μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, να κρατήσει άμυνα, αλλά η πολιτική φθορά είναι πλέον ανεπανόρθωτη και μάλιστα δύσκολα θα μπορέσει πια να πετύχει συμψηφσμό με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να πετύχει αν από την αρχή πήγαινε το θέμα στη Βουλή. Οι ιδεοληψίες και η αλαζονεία πληρώνονται.
ΥΓ1: Οι δυο εισαγγελείς στην παραίτησή τους έσβησαν με μπλάνκο την αναφορά σε ευθύνες μελών της κυβέρνησης και μιλούν μόνο για υφυπουργούς! Δηλαδή, ονόματα υπουργών δε βρήκαν; Εχει και η γελοιότητα κάποια όρια.
ΥΓ2: Εχει απόλυτα δίκιο ο Εφραίμ όταν δηλώνει ότι δε μπορεί να παραπλάνησε μόνος του τόσους υπουργούς. Και μεις δεν τους έχουμε για μαλάκες, τρέχα-γύρευε όμως στα μυστικά κομματικά ταμεία.
Πηγή: Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ
Και που να το μάθει ο “αδιευκρίνιστος”…
-
Οταν τα τσακάλια της ασφάλειας κατανάλωναν αρκετές εργατοώρες για να
συντάξουν μια γελοία δικογραφία και να οδηγήσουν σε δίκη μέλη
Πριν από 6 ώρες
Δημοσίευση σχολίου