"Ζημίες άνω των 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει η κρίση στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας κυρίως των απωλειών από τις μετοχές των τραπεζών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τις οποίες σφυροκόπησαν αλύπητα τα hedge funds την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί οι ζημίες αυτές να είναι λογιστικές, αλλά προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε τέτοιες αποτιμήσεις δεν μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν για να καλύψουν τις διογκούμενες ταμειακές τους ανάγκες".
ΚαθημερινήΤην ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια βουλιάζουν, την ώρα που οι μεγαλοπρεπείς «φούσκες» σκάνε με πάταγο και χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί καταρρέουν, την ώρα που προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο και να εξασφαλιστούν τα χρήματα των εργαζόμενων από τις επιθέσεις των «κορακιών» του χρηματιστικού κεφάλαιου, η κυβέρνηση εκδίδει μια προκλητική υπουργική απόφαση (έχει το θράσος να τη διαφημίζει κιόλας), με την οποία βάζει… κανόνες και θεσπίζει τη… διαφάνεια στις «επενδύσεις» των Ταμείων στα χρηματιστήρια.
Εκείνο που απαιτείται, όμως, είναι απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: τι ποσό από τα αποθεματικά των Ταμείων έχει τοποθετηθεί στο χρηματιστηριακό τζόγο και ποια είναι η ακριβής πορεία αυτών των «επενδύσεων». Σε τι τιμές αγοράστηκαν τα διάφορα «χαρτιά», ποιες είναι οι σημερινές τους τιμές και ποια η εγγύηση ότι τα Ταμεία δε θα υποχρεωθούν να πουλήσουν «χαρτιά» προκειμένου να ανταποκριθούν στις ταμειακές τους ανάγκες, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο πιεστικές λόγω της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής-εισφοροκλοπής και της συστηματικής υποχρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις θεσπισμένες με νόμο υποχρεώσεις του.
Στις 31/12/2006 (τότε χρονολογούνται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τοποθετήσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστηριακό τζόγο. Περίπου 4,75 δισ. σε μετοχές και 1,35 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια. Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η περιουσία των Ταμείων, που μέσα στο 2007 ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ, έχει ήδη συρρικνωθεί στα 24 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, αντί να απαντήσει με στοιχεία σ’ αυτές τις πληροφορίες, από τη μια διακηρύσσει ότι τα Ταμεία είναι… θεσμικοί επενδυτές και η αποτίμηση των επενδύσεών τους γίνεται σε μακροπρόθεσμη βάση (δηλώσεις Πετραλιά) και από την άλλη, αντί να βάλει τέλος στο τζόγο και να εξασφαλίσει τα αποθεματικά των Ταμείων, εκδίδει αυτή την προκλητική απόφαση, που θεσπίζει «κανόνες» του τύπου: «Γενικές Αρχές διαχείρισης κινδύνων», «Αποδεκτά Επενδυτικά ή Χρηματοπιστωτικά Μέσα», «Προσδιορισμός του επενδυτικού σκοπού», «Προσδιορισμός αποδεκτού επιπέδου κινδύνου» κ.λπ.
Και μόνο η αναφορά σε κινδύνους τα λέει όλα. Ας σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον και δε λέει τίποτα για το παρελθόν, γι’ αυτό που έχει ήδη γίνει, για την τεράστια αφαίμαξη που ήδη έχει συντελεστεί και εξακολουθεί να συντελείται, αφού η κρίση συνεχίζεται και έχει ακόμα δρόμο.
Θα το ξαναπούμε, λοιπόν. Η μόνη λύση είναι η άμεση απεμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστηριακό τζόγο. Να αποτιμηθούν άμεσα τα «χαρτιά» τους στις τιμές που αγοράστηκαν συν τον τόκο και να μετατραπούν σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου σταθερής απόδοσης.
ΚΟΝΤΡΑ
Δημοσίευση σχολίου