Στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα η αθηναϊκή πολιτεία αντιμετώπιζε δεινή οικονομική κρίση με αποτέλεσμα οι ευγενείς, οι ευπατρίδες, να έχουν αρπάξει τις καλύτερες γαίες και οι φτωχοί αγρότες, αδυνατώντας να καταβάλλουν τα χρέη τους, μεταβάλλονταν σε δουλοπάροικους στην ίδια τους τη γη. Η επανάσταση των φτωχών ερχόταν με την ορμή της καταιγίδας αφού η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζαν. Και τότε ο Σόλων ορίστηκε άρχων και με το πρώτο του διάταγμα ακύρωσε όλες τις κατασχέσεις γης, διέγραψε τα χρέη και απελευθέρωσε όλους τους αγρότες που είχαν περιέλθει σε κατάσταση δουλείας. Το μέτρο αυτό, γνωστό ως σεισάχθεια, εφαρμόστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και έσωσε τη χώρα από την αναρχία των εμφυλίων πολέμων.
Νίκος Νικολάου - "Καθημερινή"Τι προαισθάνεται άραγε ο αστός δημοσιογράφος και τα γράφει αυτά; Τίποτε το ιδιαίτερο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική αντίληψη για να καταλάβει κάποιος την τραγικότητα που βιώνει μια εργατική οικογένεια. Αφελείς εργαζόμενοι δεν υπάρχουν. Απογοητευμένοι και ηττοπαθείς εργαζόμενοι υπάρχουν. Το ξεπέρασμα της ηττοπάθειας μπορεί να δώσει την απάντηση που οι καιροί απαιτούν.
Και αυτό είναι που φοβούνται οι πλουτοκράτες και τα δημοσιογραφικά τους τσιράκια. Γ’ αυτό και ο Νικολάου λέει στ’ αφεντικά του: Κάντε κάτι γιατί οι αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν απ’ την εργατική τάξη μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και τότε….
Δημοσίευση σχολίου