Home » , » Κινητοποιήσεις επιβίωσης

Κινητοποιήσεις επιβίωσης

Από giorgis , Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 | 1:45 μ.μ.

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, οι Ελληνες αγρότες δεν έχουν αιτήματα προς επίλυση. Εχουν αποφασίσει να κατεβούν στους δρόμους απαιτώντας ένα μόνο πράγμα: χρήματα για να επιβιώσουν.

Το εισόδημά τους, σ' αυτή τη συγκυρία, δεν τους επιτρέπει να ζήσουν. Αυτό μόνο ζητούν. Ενισχύσεις στο εισόδημά τους προς επιβίωση. Με 400 εκατ. ευρώ, θα πάρουν μια ανάσα και θα βγάλουν τη χρονιά.

Η αγανάκτηση των αγροτών ξεχειλίζει όταν βλέπουν την κυβέρνηση να δίνει 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες και σ' αυτούς δεν βρίσκει να δώσει λίγα εκατομμύρια ευρώ.
Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας βράζει, νιώθει ξεχασμένος και προδομένος και εγκαταλείπει μαζικά το κυβερνών κόμμα.
Η περίοδος αυτή είναι ίσως η χειρότερη που αντιμετώπισαν οι αγρότες μας: Κατακόρυφη άνοδος του κόστους παραγωγής. Τα λιπάσματα, τα φάρμακα, το πετρέλαιο διατηρούν τιμές ίδιες με αυτές που είχαν όταν το πετρέλαιο είχε 100-120 δολάρια το βαρέλι.

2 κιλά λάδι = 1 πακέτο τσιγάρα

Οι τιμές των προϊόντων είναι σε πρωτοφανή πτώση. Στο λάδι σήμερα, παίρνουν τιμή που είχε πριν από 20 χρόνια. Εχει φτάσει στο 1,80 ευρώ το κιλό (δηλαδή ο παραγωγός θέλει δύο κιλά λάδι για να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα) το εξαιρετικά παρθένο προϊόν, ενώ λάδι με 2-3 βαθμούς έχει γύρω στο 1,5 ευρώ.

Στην περσινή σοδειά, το λάδι είχε ανοίξει με 3,30 ευρώ το κιλό και διατηρήθηκε πάνω από τα τρία ευρώ, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα με το λάδι οξύνεται περισσότερο λόγω μεγάλων αποθεμάτων, υπερπαραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) και σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης στη διεθνή αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και στο βαμβάκι. Η τιμή του προϊόντος έχει πέσει στα 17 λεπτά το κιλό από 35 λεπτά που είχε η περσινή σοδειά. Η πτώση αυτή, πέρα από τις συνέπειες στο εισόδημα, υποκρύπτει και τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια και να χάσει η χώρα σημαντικούς πόρους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
32 λεπτά πέρσι, 17 λεπτά φέτος

Αλλη πονεμένη ιστορία είναι τα δημητριακά. Το στάρι, από 30-32 λεπτά πέρσι, έφτασε τα 17 λεπτά και το καλαμπόκι, από 25-26 λεπτά, έπεσε στα 11 λεπτά. Με τις τιμές αυτές οι αγρότες όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά δεν μπορούν να εξοφλήσουν και τα δάνεια στις τράπεζες, μένοντας χρεωμένοι.

Στον τομέα αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε καμιά παρέμβαση για να περισώσει το αγροτικό εισόδημα. Πριν από δύο μήνες, οι παραγωγοί καλαμποκιού πουλούσαν το προϊόν τους γύρω στα 14 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αγόραζαν το καλαμπόκι από τους εμπόρους με 24 λεπτά το κιλό. Τότε ζητήθηκε από τους αγρότες να δοθεί ένα άτοκο δάνειο στους κτηνοτρόφους για ν' αγοράσουν το καλαμπόκι. Θα το αγόραζαν με 16-18 λεπτά, κερδίζοντας ώς και 6 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, οι καλαμποκοπαραγωγοί θα κέρδιζαν ώς 4 λεπτά το κιλό. Η κυβέρνηση όχι μόνον αγνόησε το αίτημα αυτό, αλλά έκανε παρέμβαση η οποία απέβη εις βάρος των παραγωγών. Με το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ που έδωσε στους συνεταιρισμούς έβαλε όρο ν' αγοράζουν το καλαμπόκι με 11 λεπτά το κιλό, ρίχνοντας την τιμή κατά 3-4 λεπτά το κιλό.

Ανεξάρτητα αν καταδικάστηκε η τότε οικονομική πολιτική με την απομάκρυνση Αλογοσκούφη-Κοντού, το πρόβλημα με το εισόδημα των αγροτών παραμένει.

Τιμή προ 5ετίας και στο γάλα
Τραγική είναι και η κατάσταση στην κτηνοτροφία. Η τιμή του γάλακτος έχει φτάσει σε επίπεδα προ 5ετίας, ενώ η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1990.
Αποτέλεσμα της κρίσης αυτής είναι η εγκατάλειψη του τομέα. Περίπου 10.000 κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία την τελευταία διετία. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ περισσότεροι από 150.000 αγρότες έχουν εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία (καπνοπαραγωγοί, τευτλοπαραγωγοί, ντοματοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι κ.ά.).

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Η μόλις πριν από μια δεκαετία γεωργική Ελλάδα παράγει πλέον το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνουν οι Ελληνες και τα δύο τρίτα τα εισάγει.

Ελευθεροτυπία
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger