Home » , » Καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του ΚΚΕ το 13ο Συνέδριο του που ξεκινούσε σαν σήμερα το 1991.

Καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του ΚΚΕ το 13ο Συνέδριο του που ξεκινούσε σαν σήμερα το 1991.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 | 3:15 π.μ.

 Ένα σημαντικό συνέδριο του ΚΚΕ, το 13ο, αρχίζει σαν σήμερα το 1991. Ένα συνέδριο που ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της Αλέκας Παπαρήγα σαν γ.γ. του κόμματος με την οριακή διαφορά μόλις τριών ψήφων από τον άλλο υποψήφιο Γιάννη Δραγασάκη, υπουργό της σημερινής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί μια λυσσαλέα φραξιονιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα στελέχη που αποτελούσαν τον κομματικό μηχανισμό και την δεξιά πτέρυγα του κόμματος –μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ- έχοντας προηγηθεί η διαγραφή της αριστερής πτέρυγας και του μεγαλύτερου μέρους των μελών της ΚΝΕ. (Άλλη πονεμένη ιστορία η εξέλιξη πολλών απ’ αυτών των στελεχών).

Για να περιγράψει κανείς το κλίμα που επικρατούσε τότε στο εσωτερικό του ΚΚΕ αρκεί να τονιστεί ότι η Α. Παπαρήγα αν και ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και για χρόνια γραμματέας της μεγαλύτερης οργάνωσης του κόμματος, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί καν αντιπρόσωπος στο συνέδριο αφού στην ΚΟΒ που συμμετείχε είχε την μεγάλη πλειοψηφία η δεξιά τάση του κόμματος. Συμμετείχε στο συνέδριο αριστίνδην όπως και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Γραφείου.

Στο 13ο συνέδριο ο Χαρίλαος Φλωράκης άφησε τα «παιδιά» του (Π.Λαφαζάνης Μίμης Ανδρουλάκης Γ.Δραγασάκης κ.ά.) και πρότεινε ο ίδιος για γραμματέα την Αλ. Παπαρήγα, εκτιμώντας πως οι «ανανεωτικοί» έχουν στόχο να διαλύσουν το ΚΚΕ και να το ενσωματώσουν σε έναν ενιαίο Συνασπισμό.

Αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα διέγραψε ουσιαστικά τη μειοψηφία της Κ.Ε. -που ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να παραμείνει στο ΚΚΕ- όπως και κάτι λιγότερο από τα μισά κομματικά μέλη.

Μετά απ’ όσα έγιναν σ’ αυτό το συνέδριο ήταν φανερό ότι είχε ανοίξει ο δρόμος της διάσπασης του ΚΚΕ κάτι που ολοκληρώθηκε και επίσημα στις 8 Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς γεγονός που επικυρώθηκε στο 14ο έκτακτο συνέδριο του ΚΚΕ που έγινε τον Δεκέμβρη του 1991.

Από τα 111 μέλη της Κ.Ε. που εξέλεξε το 13ο συνέδριο τα 54 διαγράφτηκαν ή αποχώρησαν.

Οι διαφωνούντες στην πλειοψηφία τους βρήκαν στέγη στον Συνασπισμό, που είχε ήδη πρόεδρο, μετά την αποχώρηση του X. Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου, τη Μαρία Δαμανάκη. Τότε, τον Ιούλιο του 1992, συγκρότησαν την Κίνηση Νέας Αριστεράς γνωστή ως… ΚΙΝΑ, που αποτελεί τον ιδεολογικό πρόγονο της Αριστερής Πλατφόρμας. Στην ηγεσία της ΚΙΝΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Μ. Ανδρουλάκης, Π. Λαφαζάνης, Γ. Δραγασάκης Νίκος Χουντής Δημήτρης Στρατούλης Θανάσης Καρτεράς, Στάθης Λεουτσάκος.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 1993 το ΚΚΕ σημειώνει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας του: μόλις 4,54%!
Ποσοστό που δεν έχει καμιά σχέση με το 9,36% του 1977, το 9,89% του 1985 ή το 10,93% του 1981. (Το υπόλοιπο κομμάτι του τέως ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς, μένει εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης παίρνοντας 2,94%).

Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από προηγούμενες αναρτήσεις μας.

Υ.Γ Η ιστορία της Ελληνικής Αριστεράς είναι γεμάτη διασπάσεις που ξεκινούν από το ΣΕΚΕ το 1919 με τελευταία την διάσπαση του 1991. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  ________________

Από την ιστοσελίδα 902


Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19-24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και αλλού, καθώς και της έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν την διάλυση του Κόμματος.

Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι οι ιδεολογικές διαφορές στις γραμμές του Κόμματος ήταν αγεφύρωτες, αφού αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με το δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ, μέσω διολίσθησης, ωθούσε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα, ενώ ήδη δρομολογούνταν η εκλογή οργάνων του σε όλα τα επίπεδα.

Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

19 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:41 π.μ.

Ο Κύριος Πετρόπουλος του Αντικομμουνιστικού αγώνα στην Απογευματινή του Σύριζα μας λέει τον καημό του που δεν μπόρεσε να κάνει το ΚΚΕ σαν τα μούτρα του. Απόλυτα φυσιολογική κατάληξη για όλα αυτά τα ρετάλια που προσπαθήσανε διαχρονικά να διαλύσουνε το ΚΚΕ. Δυστυχώς για αυτόν και το συνάφι του τα καταστροφικά γεγονότα του 1991 φωτίσανε πράγματα που ήτανε αδύνατο να καλυφθούνε κάτω απο το χαλί. Το παραμύθι της αριστεράς τελείωσε για το ΚΚΕ. Μελέτη της Ιστορίας εξαγωγή συμπερασμάτων και η ανασυγκρότηση του κόμματος με καινούργια στελέχη απο την αρχή έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο και να λυσάξανε τα ναυάγια τύπου Πετρόπουλου που διαφωνούσανε σε όλα. Ετσι το ΚΚΕ το 2012 βρέθηκε πανέτοιμο όταν η Αστική Τάξη έπαιξε το Χαρτί του Οπορτουνισμού και δεν έπεσε μέσα στον Βόθρο. Σήμερα με 2 χρόνια ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και την σφαγή του λαού η Δικαίωση του ΚΚΕ είναι 100%. Τι έχουνε να μας πούνε τώρα τα συγκεκριμένα Ταξικά Ναυάγια. Τι θα είχε συμβεί αν το ΚΚΕ είχε λυγίσει το 2012....

19 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:47 π.μ.

Το ΚΚΕ δεν ανασυγκροτήθηκε στο 14ο Συνέδριο. Ξεκίνησε η Ανασυγκρότηση τότε. Δεν γίνεται σε μια μέρα. Απαιτείται δουλειά χρόνων. Το ότι δεν συμφέρει τον Πετρόπουλο και το συνάφι του ...ας πρόσεχε..

19 Φεβρουαρίου 2017 στις 10:41 μ.μ.

Ο Λένιν δεν μίλαγε για αριστερά κόμματα. Μίλαγε για Κ.Κ οτι δεν πρέπει να υπάρχει πλαδαρότητα και οτι πρέπει να ξεκαθαρίζουνε τις γραμμές τους απο τον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων ώστε να μπορέσουνε να φέρουνε σε πέρας την Ιστορική τους αποστολή. Αυτά είπε ο Λένιν. Ο Διαστρεβλωτής Πετρόπουλος για να προσφέρει υπηρεσίες στον Καπιταλισμό προσπαθεί να παρουσιάσει τον Λένιν σαν κάποιο αριστερό σαν τους Κάουτσκι Μπερστάιν Τρότσκι και σια.. Το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί άφθονο Γέλιο...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger