Να προσπεράσουμε ότι στον καπιταλιστικό κόσμο είναι κάτι το συνηθισμένο οι επιχειρήσεις να χρεοκοπούν και οι επιχειρηματίες να θησαυρίζουν.
Εχουμε όπως ένα δεδομένο. Χτες περισσότεροι από 4.000 εργάτες πετάχτηκαν στον δρόμο και από ένα μισθό πείνας που έπαιρναν οδηγούνται στον καιάδα της εξαθλίωσης. Χιλιάδες εργατικές οικογένειες, εργαζομένων σε ασφαλιστικές εταιρείες, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και στα σαπιοκάραβα του Αγούδημου, βλέπουν απειλητικά τον εφιάλτη της πείνας να πλησιάζει, αντικρίζουν ένα μέλλον μαύρο κι άραχνο.
Γωνία στο δεκάρικο θα ψάξουμε αν ρωτήσουμε που πήγαν τα εκατ ευρώ που αποκόμισαν στο παρελθόν, απ’ το Χρηματιστήριο κάποιες απ’ αυτές τις ασφαλιστικές εταιρίες που σήμερα παρουσιάζονται χρεοκοπημένες.
Το πιο ενδιαφέρον πάντως απ’ αυτή την εξέλιξη είναι το γεγονός ότι βλέπουμε ξεκάθαρα που οδηγεί η πολιτική της Ε.Ε που εφαρμόζει κατά κεραία η Ν.Δ –όπως και πριν το ΠΑΣΟΚ- που προβάλλει την ιδιωτική ασφάλιση, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα την ασφαλιστική εισφορά του κράτους και της εργοδοσίας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες που τώρα έριξαν ρολά (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union ΑΕΓΑ και General Union ΑΕΑΖ -του ομίλου Π. Ψωμιάδη- καθώς και της Σκούρτης ΑΕΓΑ) εδώ και δεκαετίες έχουν καρπωθεί τεράστια ποσά από ασφαλιστικές εισφορές ασφάλισης αυτοκινήτων και ζωής.
Που έχει καταλήξει όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων; Δηλαδή λήστεψαν τον μόχθο χιλιάδων ασφαλισμένων και τώρα μας λένε ‘…. γεια χαρά χρεοκοπήσαμε;
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο οξύτατος ανταγωνισμός που έχουν οι καπιταλιστές του συγκεκριμένου κλάδου μπορεί να έχει και .. θύματα.
Ρίχνοντας όμως μια ματιά στα στοιχεία της ICAP βλέπουμε ότι η εταιρεία «ΑΣΠΙΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ» που σήμερα παρουσιάζετε χρεοκοπημένη μέχρι και το 2007 φιγουράριζε μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου με κέρδη που μόνο στη διετία 2006-2007 ήταν στα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Πιθανόν όμως –δεν είμαστε οικονομικοί αναλυτές να μιλήσουμε με βεβαιότητα- επειδή προβλέπετε γιγάντωση του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς σε όλο και λιγότερες εταιρίες ο όμιλος του Π. Ψωμιάδη να «σκοτώθηκε» στα πεδίο του ενδοκαπιταλιστικού πολέμου.
Για την επιλογή της εταιρείας «Thyssen Krupp» να στείλει στα αζήτητα χιλιάδες εργάτες που δούλευαν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα γράψουμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτησή μας.
Δεν θα έπρεπε όμως τώρα οι εργατοπατέρες της Ζώνης που ελέγχουν το σωματείο «Τρίαινα» (ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΡ και ΔΑΚΕ) των εργαζομένων στα ναυπηγεία να απολογηθούν;
Κι αυτό γιατί ήταν εκείνοι που πανηγύριζαν το 2001 όταν η κυβέρνηση ξεπουλούσε το ναυπηγείο στην γερμανική πολυεθνικής «Thyssen Krupp».
Τι έχουν να μας πουν αυτοί οι «συνδικαλησταράδες» που τότε έβγαζαν ανακοινώσεις τονίζοντας: «η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος σήμερα» και απευθυνόμενοι στους εργάτες τόνιζαν ότι το ξεπούλημα των ναυπηγείων «διασφαλίζει τη δουλειά και τις κατακτήσεις τους»;
Και με την ευκαιρία γιατί κατάπιες την γλώσσα του ο λαλίστατος Ε. Βενιζέλος που σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτήριζε την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων την «πιο επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΠΑΣΟΚ»;
Οσο για τους ναυτικούς που δούλειαν στα πλοία του Αγούδημου και τώρα βαδίζουν στον δρόμο της ανεργίας δυο προτάσεις από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τα λένε όλα:
«Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες νησιώτες, χρόνια τώρα. Αφού ξεκοκάλισε εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους παράτησε στο έλεος της τύχης τους και "σάλπαρε" για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Μπροστά σ’ αυτή την θλιβερή πραγματικότητα τα ΜΜΕ … περί άλλα τυρβάζουν. Τώρα θα μας πείτε «υπάρχει καναλάρχης ή εκδότης που να γνωρίζει τι σημαίνει ανεργία, στέρηση, να μην έχει να πληρώσει το ενοίκιο ή τα φροντιστήρια των παιδιών του»;
Σίγουρα δεν υπάρχει αλλά πέρα απ’ αυτό η βασική τους αποστολή είναι ο απροσανατολισμός του κόσμου. Να συζητάμε αν έχει «πρωθυπουργικό προφίλ» ο Καραμανλής, αν έπεισε με τις τοποθετήσεις του στο ντιμπέιτ ο Παπανδρέου … και η καπιταλιστική κρίση να φορτώνετε στις πλάτες της εργατικής τάξης χωρίς να συναντάει αντιδράσεις
Ιστορικές αναδρομές
-
Γράφει ο mitsos175 Σαν σήμερα το 1859 ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το
έργο του “Η καταγωγή των ειδών”. Εκεί λέει
Πριν από 17 δευτερόλεπτα
Δημοσίευση σχολίου