Home » » "Η σημερινή γενιά δε μπορεί να αγοράσει σπίτι"

"Η σημερινή γενιά δε μπορεί να αγοράσει σπίτι"

Από ciaoant1 , Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 | 9:41 μ.μ.

Ο Independent μας λέει ότι η νέα γενιά δε μπορεί να αγοράσει δικό της σπίτι - λες και η προηγούμενη μπορούσε (αν και όντως ήταν σε λιγότερη κακή θέση από τη σημερινή):

Η αλήθεια είναι ότι ούτε η προηγούμενη γενιά μπορούσε, οι μισθοί έχουν πέσει εδώ και χρόνια.

Απλά για να μη μείνουν απούλητα όλα αυτά τα σπίτια, ή για μη χάσουν τα λεφτά τους οι κτηματομεσίτες και οι τραπεζίτες, έδιναν δάνειο για να συμπληρώσει ο εργαζόμενος το -ολοένα και μικρότερο- εισόδημα του και να μπορέσει έτσι να πάρει σπίτι (ή και αυτοκίνητο, κτλ).

Αν δεν είχαν δώσει, θα είχαμε κρίση υπερπαραγωγής, καθώς τα προιόντα θα έμεναν απούλητα, μιας και παράγονται με βάση το πως θα πλουτίσει η εκάστοτε επιχείρηση, ότι το τι χρειάζεται ο κόσμος.

Τελικά αυτό βέβαια γίνεται σήμερα, η πτώση στις τιμές των σπιτιών είναι τεράστια πλέον.

Οι τράπεζες έχουν τεράστια χρέη διότι αν πχ είχαν δώσει ένα δάνειο 100.000$ για ένα σπίτι, ακόμα και αν μετά το κατασχέσουν αν ο δανειολήπτης δεν το αποπληρώσει, το σπίτι αυτό αξίζει πλέον πολύ λιγότερα. Γι' αυτό και ΟΛΕΣ (ναι, ΟΛΕΣ) οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, και γι' αυτό και αρπάζουν ότι μπορούν ("πακέτα διάσωσης") από τα κορόιδα.

Κάποιες επιβιώνουν και βγαίνουν και ενισχυμένες, κάποιες (εκατοντάδες έως τώρα - και συνεχίζουμε) κλείνουν - και έπεται συνέχεια, όπως λένε και διάφοροι αξιωματούχοι της άρχουσας τάξης

Επίσης, όπως έχω ξαναπεί το στεγαστικό δεν τελείωσε ακόμα, γι' αυτό ο κόσμος ας ετοιμαστεί για νέες επιδρομές τρισεκατομμυρίων.

Ζήστε στη φτώχεια ή αγωνιστείτε.

Eν τω μεταξύ βέβαια, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, με τα κυρίαρχα ΜΜΕ να προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα "πακέτα σωτηρίας" στο στεγαστικό βοηθούν τους δανειολήπτες (στους οποίους δε δίνουν τίποτα, ίσα ίσα τους αφήνουν άνεργους μεταφέροντας την παραγωγή στην Κίνα) και όχι τους δανειοδότες, δηλαδή τις τράπεζες (στις οποίες καταλήγουν τα "πακέτα σωτηρίας" ώστε να μην χρεωκοπήσουν όλες). Τώρα δίνοντα "πακέτα σωτηρίας" ώστε να προστατευτούν οι τράπεζες από ένα νέο φαινόμενο που το έχουμε ξαναπεί, το φαινόμενο πολλών δανειοληπτών που απλά παρατούν το σπίτι τους, δεν αποπληρώνουν το δάνειο τους, διότι η αξία του σπιτιού τους έχει πέσει τόσο πολύ, που δε συμφέρει πλέον να πληρώσουν το αρχικό δάνειο (πχ αν πήραν ένα σπίτι για 100.000$, και έχουν πληρώσει 25.000$, τότε τους μένουν 75.000$, αλλά αν το σπίτι αυτό πλέον αξίζει 50.000$, γιατί να πληρώσουν 75.000$?). Οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ θα πέσουν κι άλλο, όταν η ανεργία θεριεύει, τα χρέη μαζεύονται, και οι τράπεζες έχουν ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χρεών να καταγράψουν, εξ ου κι η επιδρομή εις βάρος μας:

A Bold U.S. Plan to Help Struggling Homeowners
The new measures, announced by financial policy makers at the White House on Friday, are among the boldest to date. They are aimed not only at the seven million households that are behind on their mortgages but, in a significant expansion of aid that proved immediately controversial, the 11 million that simply owe more on their homes than they are worth.
http://www.nytimes.com/2010/03/27/bu...modify.html?hp

Σε Fannie Mae - Freddie Mac 130.000 σπίτια
Ολόκληρες «πόλεις» έχουν πλέον στην κατοχή τους οι δύο μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, η Fannie Mae και η Freddie Mac, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσαν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι δύο όμιλοι είχαν στην κατοχή τους 131.000 κατοικίες στα τέλη του 2009, αριθμός αισθητά υψηλότερος από το 2008 (92.878), ο οποίος αντιστοιχεί στο σύνολο των ιδιοκτησιών μιας πόλης όπως το Σαν Φρανσίσκο. Η κρίση της αγοράς κατοικίας οδήγησε πολλούς δανειολήπτες σε χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι κατοικίες τους να περάσουν στα χέρια των πιστωτών τους, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι δύο κρατικά ελεγχόμενες Fannie Mae και Freddie Mac.ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις αγορές? Α ναι, τα κορόιδα, που σώζουν τους τραπεζίτες και πεθαίνουν οι ίδιοι, αφού τους αρπάζουν τα λεφτά σε απίστευτη κλίμακα
http://athenstock.blogspot.com/2010/...ac-130000.html


κλικ για μεγέθυνση - το γράφημα δείχνει τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ: Ενώ πχ το 1975 η αξία ενός σπιτιού στις ΗΠΑ ήταν ίση με το 297% του ετήσιου εισοδήματος ενός εργάτη, το 2007, στην αρχή της κρίσης, η αξία του σπιτιού ήταν ίση με το 473% του ετήσιου εισοδήματος του, που βέβαια ήταν ολοένα και μικρότερο. Ποιος να αγοράσει σπίτι έτσι? Οι τιμές έχουν ακόμα πολύ να πέσουν
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger