"Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται οι δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το MySpace, το Twitter, οι οποίες αναπτύσσουν μεθόδους παρακολούθησης υπόπτων και συλλογής στοιχείων εις βάρος τους, όπως προκύπτει από καταγγελία της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF).
Επικαλούμενη μυστική εγκύκλιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η EFF καταγγέλλει ότι πράκτορες του FBI και άλλων μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ «εκπαιδεύονται» στο πώς να δημιουργούν εικονικά προφίλ σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, να παρακολουθούν άλλους χρήστες και να «εκμαιεύουν» χρήσιμες πληροφορίες για τις έρευνές τους.
Η οργάνωση, που αποκάλυψε την εγκύκλιο βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας για ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, υπέβαλε μήνυση κατά του FBI και τεσσάρων ακόμη υπηρεσιών, ενώ ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει θέση για το θέμα και να διευκρινίσει την επίσημη πολιτική για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο με τίτλο: «Τμήμα Συλλογής και Χρήσης Στοιχείων από Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης», οι μυστικοί πράκτορες μαθαίνουν να δημιουργούν πλαστά προφίλ και πώς να παρακολουθούν τα προφίλ άλλων χρηστών".
Ημερησία
Αυτή η ιστορία για μας είναι πολύ παλιά. Εδώ και αρκετά χρόνια οι «δικοί» μας ασφαλίτες προσπάθησαν να βρουν «άκρες» μέσα από το διαδίκτυο ειδικά την εποχή που τα chat room ήταν στα φόρτε τους.
Μια τέτοια εμπειρία είχαμε πριν κάτι χρόνια όταν μέσα απ’ τον σέρβερ in.gr χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα, το scoop μπορούσες να φτιάξεις το δικό σου room. Ετσι είχαμε φτιάξει και εμείς το «Κόντρα στο σύστημα».
Ηταν και η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με τους ασφαλίτες. Είναι όμως τόσο μαλάκες οι τύποι που με την πρώτη συνάντηση που είχαμε καρφώθηκαν και σίγουρα δεν θα θυμούνται με ενθουσιασμό την συνάντησή μας.
Αλλά ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες γ’ αυτό το γεγονός και να σταθούμε στην ουσία της είδησης.
Το Ινερνέτ δεν είναι παρά ένα εργαλείο. Ενα μέσο επικοινωνίας, που εξ ορισμού δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Αποκτά συγκεκριμένες ιδιότητες ανάλογα πως το χρησιμοποιεί κανείς.
Όπως εμείς το θέτουμε στην υπηρεσία μας για να προβάλουμε κάποιες απόψεις, να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις, έτσι και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί το χρησιμοποιούν για τις δικές τους σκοπιμότητες.
Και το κάνουν, οι ασφαλίτες, μέσα απ’ τις ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», τα chat room κ.λ.π. Μάλιστα η τεχνολογία προσφέρει τέτοιες δυνατότητες που αν την «πατήσουμε» πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. (Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που σύντροφος που έκανε το λάθος να αποδεχθεί «πρόσκληση» από άγνωστη «γυναίκα» να την περιλάβει στις επαφές του στο MSN και βρέθηκε να του επιδεικνύουν οι ασφαλίτες όλες τις συνομιλίες που είχε κάνει απ’ αυτό το μέσον).
Είναι ένα υπέροχο εργαλείο το Ιντερνέτ αλλά από κει και πέρα κρύβει και παγίδες. Κι αυτές πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί θα ήταν αφέλεια να νομίσουμε ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί –που έχουν επιστρατεύσει έμπειρους «πληροφορικάριους» γ’ αυτό- δεν θα χρησιμοποιήσουν κι αυτή την δυνατότητα για να συλλέξουν κάθε πληροφορία που μπορεί να τους φανεί αξιοποιήσιμη.
Το αποτύπωμα του Ρωμανού, και η δολοφονία του μαφιόζου Βασίλη Ρουμπέτη μέσα
στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του Γιάννη Αλαφούζου
-
Ισως κάποιοι/ες να μην αντιλαμβάνονται την πολύ καλή επισήμανση που κάνει
χρήστης του “Χ”. Τηλεγραφικά, λοιπόν να θυμίσουμε κάποια πράγματα.
Πριν από 23 δευτερόλεπτα
Δημοσίευση σχολίου