Home » » Για την "ρευστότητα των τραπεζών"

Για την "ρευστότητα των τραπεζών"

Από giorgis , Τρίτη 27 Απριλίου 2010 | 3:46 μ.μ.

Σε ένα θέμα που είχαμε σχολιάσει κι εμείς –στην ενίσχυση των τραπεζιτών από τα χρήματα των φορολογουμένων- στάθηκε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Ν. Μπογιόπουλος στην χθεσινή εκπομπή του Χατζηνικολάου. (Και με την ευκαιρία θα θέλαμε να ξαναρωτήσουμε: Η άποψη του Μπογιόπουλου ότι ο λαός πρέπει να παλέψει για την άρνηση πληρωμής, στους τοκογλύφους, του δημόσιου χρέους μέσα από μια μονομερή παύση πληρωμών, είναι επίσημη θέση του ΚΚΕ;).

Eπανερχόμαστε στο θέμα της «ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών» όπως αρέσει να αποκαλούν τα δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια τον πακτωλό χρημάτων που χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, γιατί είδαμε τα αποτελέσματα ανάλογων περιπτώσεων στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Στην Αμερική οι τράπεζες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είχαν κέρδη μαμούθ –μετά την ενίσχυση που πήραν απ’ την κυβέρνηση Ομπάμα- την στιγμή που ο αμερικάνικος λαός βιώνει μια απ’ τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών.
(Τα αμερικανικά επίσημα στοιχεία μιλούν για ποσοστό ανεργίας πάνω από 10% ενώ και το 14,6% των αμερικανικών νοικοκυριών -ποσοστό που αναλογεί σε 49,1 εκατομμύρια ανθρώπους- έχουν δυσκολία να εξασφαλίσουν φαγητό για όλα τα μέλη τους, κυρίως λόγω έλλειψης εισοδήματος κλπ).

Το ίδιο διαβάζουμε σήμερα ότι συμβαίνει και στην Βρετανία. «Η περιουσία των πιο πλούσιων κατοίκων της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μία ετήσια κατάταξη που δημοσιεύεται στους κυριακάτικους "Τάιμς".
Οι 1.000 πιο πλούσιοι άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία είχαν συσσωρεύσει στο τέλος του 2009 335,5 δισ. λίρες ή 77 δισ. περισσότερα απ' ό,τι στα τέλη του 2008.
Στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, δέκα άνθρωποι εντάχθηκαν στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων πού έχουν φθάσει πλέον τους 53 στη Βρετανία» γράφει η «Ναυτεμπορική» και όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Sunday Τimes" αιτία για την πρωτοφανή αυτή αύξηση της περιουσίας των πλουσιότερων Βρετανών είναι η ανάκαμψη που σημείωσαν πέρυσι τα χρηματιστήρια και οι τιμές των ακινήτων, έπειτα από το πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών που διέθεσε η βρετανική κυβέρνηση στις τράπεζες και σε μια σειρά από άλλους κλάδους προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που σύμφωνα με τα Βρετανικά επίσημα στοιχεία το ποσοστό των κατοίκων της χώρας που ζει κάτω απ’ τα όρια της φτώχιας έφτασε το πρωτοφανή ποσοστό του 20%!
Ενώ η Βρετανία είναι μια χώρα όπου η παιδική φτώχια σαρώνει. «Αρκετά παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ώστε η ζωή τους να θυμίζει εκείνη των παιδιών "της εποχής του Ντίκενς"» είχε δηλώσει η Λέσλι Γουόρντ, επικεφαλής του σωματείου δασκάλων υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα παιδιά προέρχονται από τόσο φτωχές κοινότητες ώστε είναι υπερβολικά δύσκολο για τα σχολεία να βοηθήσουν.

Τα παραπάνω για να ξέρουμε τι εννοούν οι αστοί όταν χαρίζουν δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και επικαλούνται ότι αυτό το κάνουν για το καλό της «εθνικής οικονομίας».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger