Σε διεθνές επίπεδο, πρώτο θέμα είναι η αποκαλούμενη "άνοδος του χρυσού", που βέβαια όπως έχουμε πει είναι στην πραγματικότητα πτώση των νομισμάτων έναντι του χρυσού, που δεν πληθωρίζεται και παραμένει γενικά σταθερός.
Η "άνοδος' αυτή του χρυσού είναι αναμενόμενη, και πολλές φορές έχουμε δει το θέμα όλα αυτά τα χρόνια στο ciaoant1.blogspot.com:
Το κεφάλαιο λαχταρά να επενδύεται, προκειμένου να αυγατίζεται. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ο κεφαλαιοκράτης να πειστεί ότι το κεφάλαιο που επενδύει θα το φέρει κέρδη ίσα με το ποσό που δαπάνησε + κάποιο ικανοποιητικό (για αυτόν) ποσό κέρδους. Σε συνθήκες κρίσης, ο κεφαλαιοκράτης δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι αν επενδύσει κάπου θα βγάλει λεφτά, και απλά περιμένει, ώσπου να εξαντληθεί η εργατική τάξη από την ανέχεια της ανεργίας, και να δεχτεί να δουλέψει παντού (σε όλον τον κόσμο) με μισθούς-δικαιώματα-ωράρια Βουλγαρίας (αν όχι Κίνας όπου αυτό είναι εφικτό, ανάλογα με το πόσο μαχητική είναι η εργατική τάξη σε αυτό το μέρος). Ακόμα και τα 700 ευρώ μισθός φαντάζουν πολλά στα μάτια του κεφαλαιοκράτη, που έχοντας τον εργάτη των 400 ευρώ, ή και των 100 ευρώ στη Βουλγαρία, στην Ινδία, στην Κίνα, κτλ, "τρελαίνεται" όταν ακούει τους εργάτες της Δύσης να γκρινιάζουν επειδή παίρνουν "μόνο" 700 ευρώ (ποσό ιλιγγιώδες σε σχέση με τους μισθούς άλλων χωρών).
"400 ευρώ και πολλά σας είναι" μας λένε. "Τα υπόλοιπα θα τα παίρνουμε εμείς". Και είναι τόσο τυφλωμένοι από την προσπάθεια πλουτισμού, που δεν καταλαβαίνουν ότι φτωχαίνοντας ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς του πλούτου (τους εργάτες), τότε ο πλούτος αυτός θα μένει στα ράφια και θα πιάνει σκόνη, μιας και κανείς δε θα μπορεί να αγοράσει τα παραγώμενα προιόντα σε παγκόσμια κλίμακα.
Τέλος πάντων, ΑΝ και ΟΤΑΝ καταφέρουν να μας γυρίσουν σε φεουδαρχικού τύπου ανισσότητες (λίγοι φεουδάρχες - πολλοί κολίγοι), τότε θα επενδύσουν, διότι οι "απαραίτητες αναδιαρθρώσεις" θα τους δίνουν την ευχέρεια να βγάλουν μεγάλα κέρδη. Ως τότε, ο χρυσός θα "ανεβαίνει", καθώς είναι το ιδανικό μέσο αποθήκευσης του κεφαλαίου, όταν αυτό δεν επενδύεται:
Τα νομίσματα πληθωρίζονται (πλέον και η Γερμανία πληθωρίζει το ευρώ όπως είδαμε, και γι' αυτό θα ενταθεί η συζήτηση στο εδωερικό της για το αν πρέπει να μείνει στο ευρώ, ή να γρίσει στο μάρκο), ώστε έτσι να πέσει η αξία του νομίσματος, και κατ' επέκταση να πέσει και η αξία του μισθού του εργάτη. Ο χρυσός δεν πληθωρίζεται...
Α, και μια σημείωση: Όταν είχα μετατρέψει κάποιες αποταμιέυσεις που είχα σε χρυσό για πρώτη φορά, η υπάλληλος στο τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας με εξυπηρέτησε αμέσως, δεν υπήρχε ουρά. Τη δεύτερη φορά που πήγα, με περέπεμψαν στο κατάστημα της Αθήνας, διότι μόνο εκεί δίνουν πλέον χρυές λιρες, όχι στην επαρχία.
Στην Αθήνα πήγα, και είχε μια μικρή ουρά, εξυπηρετήθηκα και έφυγα.
Τώρα φίλοι και γνωστοί, συνάδελφοι από τη δουλειά, κτλ, πολλοί εκ των οποίων γέλαγαν, με ρωτάνε για το πως θα πάρουν λίρες, και μία μάλιστα φίλη έτρεχε σήμερα από τράπεζα σε τράπεζα μου είπε (ΤτΕ, Πειραιώς, κτλ), και "λιρες γιοκ", ο κόσμος τις είχε πάρει όλες, και θα πρέπει να ξαναπάει άλλη μέρα.
Όταν ο κόσμος θα συζητάει στις παραλίες για τις λίρες, όπως κάποτε συζήταγε στις παραλίες και στο κομμωτήριο για τις μετοχές, τότε θα συζητήσουμε για "φούσκα". Ως τότε, η αποταμίευση σε ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα οδηγεί σε μεγάλη κλεψιά, τα νομίσματα αυτά πληθωρίζονται...
Συνεχίζει την υποχώρηση το ευρώ, στα 1,26 δολ.
Πτωτικά κινείται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εμμένει ο προβληματισμός στις παγκόσμιες αγορές για την ευρωστία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/05/2010_337025
Σε επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός
Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ στην Ασία διαπραγματεύθηκε ο χρυσός μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών χθες εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι η διεθνής οικονομική στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών με ελλείμματα θα πιέσει τα νομίσματα.
http://athenstock.blogspot.com/2010/05/blog-post_3751.html
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ - Ο χρυσός, ως αποθήκευση του κεφαλαίου και όχι επένδυση του (σε αντίθεση πχ με τις μετοχές που δείχνουν εμπιστοσύνη προς την επένδυση του κεφαλαίου) μετράει και την εμπιστοσύνη του κόσμου τελικά στο καπιταλιστικό σύστημα. Ε αυτή τη στιγμή ΔΕ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ
Αναμένοντας την δικαστική απόφαση για τον Ν. Ρωμανό
-
Εκατοντάδες είναι αυτοί/ες που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για συγκέντρωση
συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό και έτσι βρίσκονται έξω απ΄ το κτίριο
Πριν από 2 ώρες
Δημοσίευση σχολίου