Το Βερολίνο επιδιώκει την θέσπιση νόμων στην ευρωζώνη βάσει των οποίων όλες οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν σε συγκεκριμένο ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδο έλλειμμα και χρέος.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», η ίδια η Γερμανία «πέρασε» νόμο στο συνταγματικό της δίκαιο, βάσει του οποίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να «ρίξει» και κατόπιν να διατηρήσει το έλλειμμά της στο 0,35% του ΑΕΠ (το ανώτερο) έως το 2016. Παράλληλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια
δεν θα πρέπει να έχουν έλλειμμα από το 2020 και μετά.
Σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble κατορθώσει να «περάσει» αυτήν την πρόταση και για το σύνολο της ευρωζώνης, τότε οι κανόνες θα γίνουν ακόμη πιο σκληροί για όλα τα κράτη-μέλη.
Εννοείται πως χώρες σα την Ελλάδα δεν αντέχουν τετοιους περιορισμούς και είναι στη πόρτα εξόδου από την ΟΝΕ. Η ευρωζώνη δε μπορεί να παραμείνει ως έχει. Η Γερμανία μόνο ως προτεκτοράτα θα δεχτεί κράτη όπως η Ελλάδα, εξ ου και η αναγκαιότητα πάλης για διάλυση της ευρωζώνης
http://athenstock.blogspot.com/2010/...post_7531.htmll
Οι ΗΠΑ θα αντιτίθενται στα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ προς όσες χώρες εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σύμφωνα με μία ρήτρα που πέρασε από την αμερικανική Γερουσία τη Δευτέρα. Το μέτρο θα αφορά τα πακέτα διάσωσης του Ταμείου που προορίζονται για χώρες με χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα άραγε? Αν οι ΗΠΑ βάλουν βέτο για το ΔΝΤ, όπου αυτοί συνεισφέρουν τα περισσότερα, τότε η Γερμανία θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη από τα "πακέτα σωτηρίας", και άρα θα δυσφορήσει ακόμα περισσότερο για την ευρωζώνη, σκεφτόμενη μια μελλοντική έξοδο της...
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ (μερίδιο με 54 δισ δολ) και έχει ισχύ προβολής βέτο για το μπλοκάρισμα αποφάσεων, μολονότι ποτέ δεν το έχει χρησιμοποιήσει.
Με τη ρήτρα που αποφάσισε η Γερουσία, ο εκτελεστικός διευθυντής των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα πρέπει να προσδιορίζει εάν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων σε χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ τους. Εάν αυτός κρίνει πως δεν είναι πιθανή η αποπληρωμή, τότε θα ψηφίζει εναντίον μπλοκάροντας την απόφαση.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=163513
Mr Bundesbank: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ!
ο Mr Bundesbank, Καρλ Ότο Πελ, με μια βαρυσήμαντη συνέντευξη στο “Spiegel” προφητεύει ακόμη χειρότερες ημέρες για το κοινό νόμισμα, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!
Ο Πελ ευθέως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μέρκελ, ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη.
Η πραγματική σκοπιμότητα του «πακέτου» διάσωσης, όπως τονίζει, «ήταν να προστατευθούν οι γερμανικές και, πολύ περισσότερο, οι γαλλικές τράπεζες από τις διαγραφές χρεών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών κέρδισαν 24%. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί επινοήθηκε το σχέδιο διάσωσης: για να διασωθούν οι τράπεζες και ορισμένοι πλούσιοι Έλληνες»!
Η εμβληματική μορφή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ηγήθηκε της BuBa στην κρίσιμη περίοδο από το 1980 έως το 1991 και είχε μαζί με τον Χέλμουτ Κολ το γενικό πρόσταγμα στη διαδικασία πολιτικής και νομισματικής ενοποίησης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, χωρίς περιστροφές λέει όσα θα ήθελαν να πουν δημόσια οι περισσότεροι Γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες: Κλείνουν τη στρόφιγγα του ΔΝΤ στους υπερχρεωμένους οι ΗΠΑ
Spoiler:
Την ίδια ώρα, η Frankfurter Allgemeine σε άρθρο της, που σχολιάζεται από την Telegraph, εξυφαίνει σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης και σχηματισμού μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης με Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, χωρίς τη Γαλλία (ας μη ξεχνάμε πως ο Σαρκοζύ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη Γερμανία ότι θα φύγει από το ευρώ αν δεν τύπωναν πληθωριστικό χρήμα), ενώ το (αμερικανοκίνητο) think tank Stratfor λέει τα εξής, σε ανάλυση του που δημοσιεύει η "Καθημερινή":
Βάσει Συνθηκών, η αποβολή μέλους από την Ευρωζώνη είναι νομικώς αδύνατη. Θεωρητικά, τα ισχυρότερα κράτη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν θα συμμετείχε. Στη νέα αυτή κατάσταση, όμως, η κυριαρχία της Γερμανίας θα ήταν αδιαμφισβήτητη, κάτι που προβληματίζει έντονα τους Γάλλους και όχι μόνο. Επιπλέον, αργά ή γρήγορα, τα κράτη του Νότου θα χρεοκοπούσαν και ζημιωμένοι θα ήταν οι δανειστές τους εντός της νέας Ε.Ε.
Το πρώτο σενάριο, λοιπόν, θέλει τη Γερμανία να εγκαταλείπει το ευρώ. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, η κατάσταση θα πρέπει να έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Εντούτοις, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, το Βερολίνο είναι σε θέση να επαναφέρει σχετικά ομαλά το μάρκο. Οι απώλειες από μια στάση πληρωμών από τα κράτη του Νότου θα είναι σημαντικές, αλλά το κόστος συντήρησης της Ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή με στόχο τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής από την Αθήνα. Πρακτικά όμως κανένας δεν θα θέλει ένα νόμισμα που επανήλθε μόνο για να υποτιμηθεί. Το νόμισμα θα πρέπει να επιβληθεί στο λαό, ενώ μονομερής έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανότατα συνεπάγεται και αποχώρηση από την Ε.Ε. Η ομαλή επιστροφή στη δραχμή μπορεί να συμβεί μόνο αν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ενισχύσουν τη δραχμή για ένα μεγάλο διάστημα. Δεδομένων των αντιδράσεων που προκάλεσε η παροχή βοήθειας ύψους 110 εκατ. ευρώ, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.
Η Ευρώπη καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό. Η έξοδος ενός κράτους από την Ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Η ανασύνταξη της Ευρωζώνης κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήταν μια λογική κίνηση. Οι οικονομικές, πολιτικές και νομικές σχέσεις καθιστούν, όμως, κάτι τέτοιο αδύνατο. Το κόστος της εξόδου είναι απαγορευτικά υψηλό, ασχέτως αν φαντάζει λογικό.
Δημοσίευση σχολίου