Home » » Το ΕΣΥ, το Εγώ και οι «Αλλοι»

Το ΕΣΥ, το Εγώ και οι «Αλλοι»

Από giorgis , Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 | 4:13 μ.μ.

"Ιός" - "Ελευθεροτυπία"

Καθώς η κυβέρνηση του Μνημονίου ξηλώνει συστηματικά την (όποια) δημόσια κοινωνική υπηρεσία έχει απομείνει, προστρέχει και η ξενόφοβη Ακροδεξιά να υποδείξει τους ενόχους για να δικαιολογήσει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την Πέμπτη 14.10.10 στη Βουλή το πουλέν του Καρατζαφέρη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αναρωτήθηκε ρητορικά «πόσα χρήματα πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι το χρόνο για την περίθαλψη όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν απρόσκλητοι στη χώρα μας». Με λίγα λόγια, η μπακάλικη λογική του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι το ΕΣΥ (δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) κινδυνεύει από την ακριβή περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν συνεισφέρουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στην οικονομική στήριξή του.

Πολύ ωραίο επιχείρημα για να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι ο Αδωνις, αλλά και πολύ ωραία πάσα στον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο για να επαναλάβει, χωρίς στοιχεία, ότι δεν «υπάρχει σάλιο» για την Υγεία, πόσω μάλλον για τους ξένους. Να πώς υποστήριξε το συλλογισμό του Αδώνιδος ο υπουργός: «Ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους δαπανά το ελληνικό Δημόσιο 150 εκατ. ευρώ και άνω; Είναι οι αλλοδαποί, όχι αυτοί που βρίσκονται νομίμως στη χώρα και είναι ασφαλισμένοι, γιατί αυτών οι δαπάνες είναι στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά είναι αυτοί που δεν  βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και καταφεύγουν στο σύστημα υγείας διά των εφημεριών και νοσηλεύονται επί πολλές ημέρες. Τους δίδεται φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να πληρώνουν ευρώ».

«Στην πραγματικότητα το κόστος της περίθαλψης των μεταναστών για το ΕΣΥ είναι πρακτικά ανύπαρκτο δεδομένου ότι είναι ένας νεανικός πληθυσμός με πολύ χαμηλή νοσηρότητα», μας εξηγεί ο οφθαλμίατρος Νίκος Μανιός, διευθυντής στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και πρώην πρόεδρος της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας τού ΕΣΥ. «Το πρόβλημα των νοσοκομείων είναι οι δραματικές οικονομικές περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα τεράστια χρέη και τα πολύ χαμηλά τιμολόγια προς τα νοσοκομεία των ασφαλιστικών Ταμείων, οι υπερτιμολογημένες προμήθειες, ορισμένες σπατάλες κ.ο.κ.».

Πώς μπορεί, λοιπόν, να ερμηνευτεί η συμπόρευση του ΛΑΟΣ και του υπουργού του ΠΑΣΟΚ; Κατά την άποψή μας η ενοχοποίηση των «Αλλων» είναι το προπαγανδιστικό φτηνό εργαλείο για να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να οδηγηθούμε, αλληλοσφαζόμενοι, στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ενός «ανταποδοτικού συστήματος»: με όσα συνεισφέρω, τόσες κοινωνικές υπηρεσίες -δήθεν- θα μου αναλογούν. Τρέχουμε δηλαδή ολοταχώς πίσω στη σκληρή ταξική πολιτική και την «απελευθέρωση»-ιδιωτικοποίηση της υγείας, όπως και των συντάξεων, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, των υποδομών κ.ο.κ.

Ας μείνουμε όμως στα λαϊκιστικά (στην ουσία αγριανθρωπικά) επιχειρήματα που ακούγονται από τον ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ έως τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Τι σημαίνει τελικά ότι ο άρρωστος μετανάστης «επιβαρύνει οικονομικά το σύστημα υγείας»; Πόσο διαφορετική είναι η «επιβάρυνση» που «προκαλεί» από εκείνη του 1.000.000 ανέργων, οι οποίοι προφανώς δεν αποδίδουν εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Πόσο «επιβαρύνει» τα νοσοκομεία το 25% των Ελλήνων εργαζομένων που -σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του υπουργείου Εργασίας (29.9.10)- δουλεύουν στη «μαύρη εργασία», όπως και οι περισσότεροι μετανάστες συνάδελφοί τους, χωρίς να πληρώνουν ούτε τα αφεντικά τους ούτε οι ίδιοι έστω κι ένα ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά Ταμεία; Πόσο «επιβαρύνουν» το ΕΣΥ οι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, των οποίων τα αφεντικά τους επί δεκαετίες τούς έκλεβαν τις εισφορές και δεν τις απέδιδαν στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας ωστόσο τυπικά (με διάφορες «περαιώσεις» και χαριστικές «ρυθμίσεις») εντάξει αυτούς τους εργαζόμενους νομιμοφανώς στο σύστημα; Πόσο «επιβαρύνουν» το σύστημα υγείας οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες του ΟΓΑ, ιδίως οι φτωχοί συνταξιούχοι του, και οι άποροι της Πρόνοιας - που, ως γνωστόν, δεν απέδιδαν εισφορές ούτε φόρους από τα (χαμηλά ή ανύπαρκτα) εισοδήματά τους;

Αλλά ακόμα και «τυχεροί» εργαζόμενοι, που έχουν το βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και συνεχόμενη κοινωνική ασφάλιση από τα 18 τους, πόσο θα «επιβαρύνουν» τα νοσοκομεία και το ταμείο τους αν χρειαστούν λ.χ. μια εγχείρηση καρδιάς κι ένα βηματοδότη στα 55 τους χρόνια, ή αν τα «προστατευόμενα» μέλη της οικογένειάς τους αρρωστήσουν με καρκίνο και χρειάζονται πανάκριβες χημειοθεραπείες; Ή αν το παιδί τους γίνει «λιώμα» σε ένα τροχαίο, με τι ποσά θα «επιβαρυνθεί» το σύστημα υγείας για να το συναρμολογήσει με δεκάδες και πανάκριβες επεμβάσεις, αρθροπλαστικές κ.λπ.;

Ο κατάλογος με τα παραδείγματα «επιβάρυνσης» του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει τέλος. Ξέρετε γιατί; Διότι ανεξάρτητα από τις στρεβλώσεις και τη διαφθορά, τα πελατειακά συστήματα κι όλα τα γνωστά, τα συστήματα υγείας -όπως και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές- δημιουργήθηκαν με βάση την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης· αυτό το περί «κοινωνικής συνοχής», που υποκριτικά παπαγαλίζουν όλοι.

Η ιδέα της κρατικής φροντίδας προς αυτούς που έχουν ανάγκη ξεπήδησε εδώ και κάτι αιώνες, παντού στον κόσμο, μέσα από τα κινήματα του κόσμου της εργασίας, μέσα από τα δημοκρατικά, τα σοσιαλιστικά και τα κομμουνιστικά πολιτικά ρεύματα: από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Αν ακολουθήσουμε τη ρατσιστική και την οικονομίστικη -ανταποδοτική- αντίληψη για το δημόσιο σύστημα υγείας, απλώς στο τέλος θα το καταργήσουμε, προσφέροντας τα δισεκατομμύρια με τα οποία «μας επιβαρύνει» στους εμπόρους της υγείας (που βλέπουν λόγω της ύφεσης να πέφτει κατά 20% ο τζίρος τους - βλ. έκθεση Hellastat, 15.10). Ο,τι η κυβέρνηση θα περικόπτει από τις κοινωνικές δαπάνες, θα μεταφέρεται στις τράπεζες και στους λοιπούς -ντόπιους και ξένους- κερδοσκόπους που «μας δανείζουν» για να «μας σώσουν» από το χρέος που μας δημιούργησαν.

Και μια σημείωση: τούτες τις μέρες, όχι μόνο παραγράφονται τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και ετοιμάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Την ίδια ακριβώς στιγμή που, στη λογική της ανταποδοτικότητας, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του (5.10.10) υπενθυμίζει στα δημόσια νοσοκομεία τον τιμοκατάλογο των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ανασφάλιστους ασθενείς και την υποχρέωση των γιατρών να... τους πετάνε από τα παράθυρα αν δεν έχουν να πληρώσουν. Είδατε που ουσιαστικά συγκυβερνά ο ΛΑΟΣ με την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ; *
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
23 Οκτωβρίου 2010 στις 7:13 μ.μ.

Αν ειναι δυνατο βαλτε ενα περιθωριο στο αριστερο τμημα του σιτε γιατι τα γραμματα κολλανε πανω στο παραθυρο το οποιο ειναι αισθητικο λαθος και λειτουργικο λαθος ειδικα για αυτους που εχουν αναλογικες οθονες. Ειπαμε να ειμαστε τερμα αριστερα αλλα οχι κι ετσι. Πιστευω οτι θα βρειτε τι εχει γινει αν το ψαξετε λιγο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger