Από την εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ"
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγόρουμενου για συμμετοχή στον Ε.Α Σαράντου Νικητόπουλου.
Η συνήγορος Αννη Παπαρούσσου αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, ούτε καν προέκταση ή παρυφή ποινικού αδικήματος.Το μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο που παρουσιάζουν είναι η ένορκη κατάθεση ενός αστυνομικού, μια μέρα μετά τη σύλληψη του Σαράντου, στην οποία ο μπάτσος αναφέρει ότι είδε τον Σαράντο σε μια συνάντηση με κάποιους από τους συγκατηγορούμενούς του στο αλσύλιο της Καισιαριανής. Αυτό, σε συνδυασμό με μια αποκριάτικη μάσκα, μια ξανθιά περούκα με μακριά μαλλιά, μια αντιασφυξιογόνα μάσκα και ένα απόκομμα από την εφημερίδα Ποντίκι, που περιείχε προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα, που βρέθηκαν σπίτι του, είναι τα μοναδικά «στοιχεία» για τη στήριξη της κατηγορίας. Μια αυθαίρετη λοιπόν ερμηνεία-αξιολόγηση μιας κοινωνικής συνάντησης σε δημόσιο χώρο από έναν αστυνομικό αναγορεύεται σε μείζον αποδεικτικό στοιχείο. Ουσιαστικά, σημείωσε η συνήγορος, μιλάμε για μια «ειδική διαδικασία» που δεν παρουσιάζεται καν ένα αδίκημα όπως σε παλιότερες πολιτικές διώξεις.
Ο συνήγορος και σύμβουλος του ΔΣΑ Θοδωρής Συμεωνίδης αναφέρθηκε στη σύλληψη του Σαράντου, στη σπασμένη πόρτα του διαμερίσματος, στις χειροπέδες και στην έλλειψη ενημέρωσης των δικηγόρων, αν πρόκειται για σύλληψη, προσαγωγή ή απλώς έρευνα. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο Σαράντος έκανε μια μέρα να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους του και οι ίδιοι μάθαιναν από την τηλεόραση και τις εφημερίδες για τις κλήσεις των μαρτύρων κ.λπ. Μίλησε και αυτός για αυθαίρετη αξιολόγηση ευρημάτων (ποιος άραγε θα πήγαινε να κάνει μια ενέργεια φορώντας ξανθιά μακριά περούκα;). Υπάρχει ένα σαφές έλλειμμα δικαίου, είπε, από τη στιγμή που η έρευνα προχώρησε και δεν βρέθηκαν-προστέθηκαν νέα στοιχεία, αλλά ο Σαράντος παραμένει φυλακισμένος. Πρόκειται, λοιπόν, για μία καθαρά φρονηματική και πολιτική δίωξη και ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δώσει για τους δικαστές είναι ότι τους διακατέχει φόβος να έρθουν σε αντιπαράθεση με την Αντιτρομοκρατική. Εκλεισε λέγοντας ότι επιτέλους πρέπει να πάψει αυτή η αλληλοτροφοδότηση μεταξύ αστυνομίας και δικαστών.
Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης (πανεπιστημιακός) ανέφερε ότι όλες αυτές οι πρακτικές δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για το χαρακτήρα της δικαστικής εξουσίας και την ποιότητα της δημοκρατίας γενικότερα, όσο και αν εχει εκφυλιστεί ο όρος δημοκρατία. Ολα αυτά, είπε, εκθέτουν τη δικαστική λειτουργία καθώς από τη μία συνθλίβεται το τεκμήριο της αθωότητας και από την άλλη αντιστρέφεται σε βεβαιότητα ενοχής ή αλλιώς σε μια προδικασμένη καταδίκη. Κανένας πολίτης, λοιπόν, που θέλει να λειτουργεί σαν πολίτης, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Πρόκειται για μία ακραιφνώς πολιτική και φρονηματική δίωξη που μας γυρνάει πίσω στη μετεμφυλιακή εποχή. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι αυτό δεν θα γινόταν πρίν δέκα-δεκαπέντε χρόνια αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αντιστάσεις.
Ο εκπαιδευτικός Κλέαρχος Σμυρναίος αναφέρθηκε στη πρόσφατη αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου που γι’ αυτόν είναι τρομοκρατικός και ειδικά στην εξαίρεση γι’ αυτούς που δρούν και αγωνίζονται για την ελευθερία ή για το συνδικαλισμό. Σημείωσε κι αυτός με τη σειρά του, ότι η δίωξη είναι καθαρα φρονηματική και οι κατηγορίες κατασκευασμένες. Ποινικοποιούνται οι ανθρώπινες, φιλικές και συντροφικές σχέσεις, την ίδια ώρα που καταληστεύεται ο δημόσιος πλούτος και καθημερινά δολοφονούνται εργάτες. Τέλος, σημείωσε ότι ο Σαράντος θα βγεί νικητής γιατί δεν συνεργάζεται και στέκεται όρθιος.
Ο συνήγορος Σπύρος Φυτράκης ανέφερε ότι τους έχει καλέσει ο εισαγγελέας τη Δευτέρα για συμπληρωματική κατάθεση.
Και που να το μάθει ο “αδιευκρίνιστος”…
-
Οταν τα τσακάλια της ασφάλειας κατανάλωναν αρκετές εργατοώρες για να
συντάξουν μια γελοία δικογραφία και να οδηγήσουν σε δίκη μέλη
Πριν από 5 ώρες
Δημοσίευση σχολίου