Σε αντιφάσεις οι αστυνομικοί -καταπέπτουν οι κατηγορίες
Με τον πιο εμφατικό τρόπο καταπέφτουν οι κατηγορίες εις βάρος των 11 ανηλίκων που δικάζονται στη Λάρισα από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, με τις διατάξεις του τρομονόμου, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Οι μαρτυρίες των αστυνομικών, την Πέμπτη έβριθαν ανακριβειών και αντιφάσεων, γεγονός ενδεικτικό του πρόχειρου κατηγορητηρίου που είχε συνταχθεί εις βάρος των παιδιών. Οι 11 ανήλικοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με την επίκληση του τρομονόμου μετά τη σύλληψη τους, στις 8 Δεκεμβρίου του 2008, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στη Λάρισα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Συνολικά είχαν συλληφθεί 19 άτομα, ενώ οι 11 από αυτούς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης (!!!).
Όπως εξηγεί στον Δρόμο ο δικηγόρος κάποιων εκ των ανηλίκων, Παύλος Μαουσίδης, καμία τέτοια κατηγορία δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. «Ήδη, από την πρώτη μέρα της δίκης φάνηκε πως οι καταθέσεις των αστυνομικών περιείχαν πολλές αντιφάσεις. Η δική μας υπερασπιστική γραμμή μένει αταλάντευτη στο ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και μάλιστα με βάση τον τρομονόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλοι συλληφθέντες στην επίμαχη πορεία, που ήταν όμως ενήλικοι, παραπέμφθηκαν για τα ίδια ακριβώς πράγματα με κατηγορίες απλώς πλημμελήματικού χαρακτήρα».
Πέρα όμως από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» του συγκεκριμένου εισαγγελέα που ήθελε οπωσδήποτε να δει τρομοκράτες πίσω από τους 11 ανήλικους παραμένει μια πολύ σοβαρή υπόθεση ποινικοποίησης των αγώνων της νεολαίας. Μπορεί εκείνος ο εισαγγελέας να ενήργησε έτσι επί Ν.Δ., αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάργησε τον τρομονόμο αλλά τον «αναβάθμισε». Καταργήθηκε εν μέσω θέρους το άρθρο που προέβλεπε πως δε συνιστά τρομοκρατική πράξη η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όταν συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και με τον τρόπο αυτό ο νέος «τρομονόμος νούμερο 3» μπορεί να αντιμετωπίσει ως τρομοκράτες κάθε είδους διαδηλωτή ή απεργό.
Η δίκη των 11 ανηλίκων συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Τη συμπαράσταση τους στους μαθητές έχουν εκφράσει πλήθος φορέων και οργανώσεων μεταξύ αυτών και η τοπική ΕΛΜΕ.
Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα από την κατάθεση καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη σύλληψη ενός κοριτσιού εκ των 11 ανηλίκων: «...τότε είδα να περνάει και ένα κοριτσάκι μόνο του με κατεύθυνση προς την Εθνική Τράπεζα και τότε ήρθαν δύο πολίτες και το συνέλαβαν, ενώ αυτό φώναζε ότι δεν έκανε τίποτα. Αυτοί πήγαν να το αφήσουν αλλά τότε ήρθε μια ένστολη ομάδα και κάποιος από αυτή την ομάδα είπε: "πάρτε και αυτή την πουτάνα μέσα". Ετσι την πήραν και την έφεραν προς το δικαστικό μέγαρο ...».
Και από την εφημερίδα "ΠΡΙΝ"
Δεν αναγνωρίζουν τους μαθητές ως τρομοκράτες
Το ίδιο δικαστικό σύστημα που ανερυθρίαστα παρέπεμψε με ανήκουστες κατηγορίες ανηλίκους, κόπτεται τώρα για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων... Τι υποκρισία!
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση εξήντα μαρτύρων κατηγορίας, από τους συνολικά 69. Οι 12 εξ αυτών που κατέθεσαν ήταν αστυνομικοί και οι υπόλοιποι, διευθυντές τραπεζών και καταστημάτων.
Παρά το αβάσιμο του κατηγορητήριου, σύμφωνα με το οποίο οι ανήλικοι είχαν συγκροτήσει «δομημένη οργάνωση» για την «πραγματοποίηση εμπρησμών» (!), οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς παρέμειναν απολύτως κατηγορηματικοί ότι αναγνωρίζουν τους μαθητές, ως υπαίτιους όλων όσων έγιναν εκείνη τη νύχτα στη Λάρισα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές καρμπόν καταθέσεις τους, βάσει των οποίων διώκονται οι μαθητές. Μόνο τρεις εκ των αστυνομικών ουσιαστικά απάλλαξαν τους κατηγορούμενους, αναφέροντας ότι «δεν τους είδα να κάνουν καμία ζημιά».
Από την άλλη πλευρά οι διευθυντές και υπεύθυνοι καταστημάτων τραπεζών και του Δημοσίου, αλλά και καταστηματάρχες της πόλης δεν αναγνώρισαν τους νεαρούς. «Δεν τους ξέρουμε», ήταν η πανομοιότυπη σχεδόν φράση τους. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί άμεσα. Στο μεταξύ, ένα πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης έχει ξεδιπλωθεί υπέρ των μαθητών: Έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας, το οποίο περιφρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης από το πρωί δεκάδες νεαροί, μεταξύ τους και πολλοί μαθητές. Επίσης η ΕΛΜΕ Λάρισας είχε εξαγγείλει για την Πέμπτη τρίωρη στάση εργασίας, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ (μ-λ) και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι μαθητές των Χανίων, ενώ στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε πορεία.
Δημοσίευση σχολίου