«Δέσμιο» στη δημοσιονομική προσαρμογή για πολλά-πολλά χρόνια θα είναι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, με την όποια κυβέρνηση και τους κοινωνικούς φορείς να μην είναι σε θέση να βάλουν «κόκκινες γραμμές», επισημαίνει ο οικονομολόγος και ειδικός επιστήμονας επί ασφαλιστικών θεμάτων, Σωτήρης Χρυσάφης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι για τα επόμενα 15 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας θα μειώνεται – «θα κοπεί το 30% της ζωής όλων των Ελλήνων, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα», είπε στην «Ε».
Με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό ζήτημα: αλλαγές, προοπτικές για την κοινωνική ασφάλιση, ρόλος των επαγγελματικών ταμείων» που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας-Τμήμα Θεσσαλίας, στο ξενοδοχείο Divani Palace, ο κ. Χρυσάφης, υπογράμμισε πως με βάση το Μνημόνιο, υπάρχει δέσμευση ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις, από 4,8% του ΑΕΠ που είναι σήμερα θα φτάσουν μόλις στο 7,4% του ΑΕΠ το 2060, όταν για την ίδια περίοδο (δηλαδή τα πενήντα χρόνια από το 2010 ως το 2060) ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί κατά 60%-70% -σήμερα οι συνταξιούχοι είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με βάση μόνον τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι έχουν αυξηθεί στις 630.000 και για την υποστήριξή τους δαπανάται ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχεί στο 3% του σημερινού ΑΕΠ.
Ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε πως με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας, την αύξηση του προσδοκόμενου ορίου ζωής και την αδυναμία αύξησης του ΑΕΠ –ο ίδιος εκτιμά ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συνεχίσει να μειώνεται για την επόμενη 15ετία- είναι βέβαιη η περαιτέρω και μάλιστα θεαματική μείωση των συντάξεων. Επιπλέον, οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις προοιωνίζονται μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση και στη διαμόρφωση των συντάξεων. «Μακάρι να μέναμε εδώ που φτάσαμε. Πολύ φοβάμαι ότι θα κοπεί το 30% της ζωής των Ελλήνων, όπως την ξέρουμε σήμερα».
Ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα έχουμε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως το «τίμημα» για όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο θα είναι η «παραχώρηση των πάντων προς εκμετάλλευση». Μια λύση, σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα είναι η λήψη μέτρων για αύξηση του ΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα, με άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά και η μείωση της φορολογίας, ώστε να έχουν την αίσθηση οι επιχειρηματίες ότι μπορούν να τα καταφέρουν -δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε σκανδιναβικό μοντέλο στη φορολογία των επιχειρήσεων και να «σπρώχνουμε» προς την κατεύθυνση μείωσης μισθών, είπε. Να σημειωθεί ότι ο Σωτήρης Χρυσάφης είναι και αντιπρόεδρος του Ταμείου των Οικονομολόγων, τέως πρόεδρος επικουρικών ταμείων και μέλος της ΑΚΙΟΕ.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθερία"
Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας στην κ. Ελεονώρα Μελέτη, η οποία θυσιάζει την
οικονομική της ευρωστία για να υπηρετήσει την πατρίδα!
-
Ωρα είναι να λυπηθούμε την κυρία Ελεονώρα Μελέτη η οποία θυσιάζεται για να
υπηρετήσει την πατρίδα ως ευρωβουλευτής και “μπαίνει
Πριν από 1 ώρα
+ σχόλια + 2 σχόλια
http://www.economist.com/content/global_debt_clock
Μας δουλεύουν...
E, όχι και ειδικός για τα ασφαλιστικά ο Χρυσάφης. Ένας τυχοδιωκτικός τύπος είναι, που πουλάει μούρη. Για ρωτήστε και λίγο καλύτερα τους υπαλλήλους του ΟΤΕ για να μάθετε τι εστί Χρυσάφης.
Τελικά στην χώρα μας, είσαι ότι δηλώσεις. Και ο Χρυσάφης δηλώνει ειδικός για ασφαλιστικά θέματα επειδή η ΠΑΣΚΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των Οικονολόγων, για λόγους συσχετισμών τον εξέλεξε στο Δ.Σ. του Επαγγελματικού Ταμείου του ΟΕΕ.
Δημοσίευση σχολίου