Και ενώ, ο Γ. Πεταλωτής, απέφυγε να καταδικάσει την ενέργεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που ζητούσε τις IP όσων χρηστών έγραψαν επικριτικά σχόλια για τον ίδιο, χωρίς όμως να δείχνει ότι συμφωνεί με αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση της ανωνυμίας, του απορρήτου δηλαδή που διασφαλίζει αυτούς που γράφουν στο διαδίκτυο, για όσους χρήστες χρησιμοποιούν "μη κόσμιες" -σύμφωνα με την αισθητική της κυβέρνησης- εκφράσεις.
Με «θολές» εκφράσεις, «αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο» είπε ο Πεταλωτής, αφήνοντας ανοιχτό να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, προχώρησε σε αοριστολογίες: « Αυτό που λέμε εμείς ως κυβέρνηση, είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία από τους καθ’ έξιν υβριστές. Και εκεί είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας».
Επειδή ξέρουμε από το παρελθόν που οδηγούν τέτοιοι προσχηματικοί διάλογοι που κάνει η κυβέρνηση, ας μην αποκλείσουμε ότι μπορεί να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου προσπάθεια φίμωσης του διαδικτύου.
Οσο δε αφορά τον Θ. Πάγκαλο εκτός των άλλων είναι και η … χαρά των περιθωριακών «κίτρινων» δημοσιοκάφρων.
Παραθέτουμε τον σχετικό διάλογο που έγινε στο σημερινό Briefing
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: ΄Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την άποψη που εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με επιστολή που έστειλε στην ηλεκτρονική σελίδα Zougla.gr, ζητώντας να αφαιρεθούν σχόλια που είχαν γραφεί εναντίον του και ζητώντας να αποκαλύψει το site την ηλεκτρονική ταυτότητα αυτών που είχαν αναρτήσει αυτά τα σχόλια. Δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για την ελευθερία του διαδικτύου, ήθελα την άποψη της κυβέρνησης.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, είναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει συγκεκριμένη άποψη για το διαδίκτυο και είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το διαδίκτυο. Όμως, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια. Ο κ. Πάγκαλος, όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί, είναι αλήθεια ότι εξυβρίζεται συστηματικά και μάλιστα με έναν τρόπο όχι καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής, αλλά με έναν τρόπο άκρως υβριστικό, ο οποίος κάθε άλλο παρά προσφέρει στη δημόσια πολιτική συζήτηση. Θα πρέπει να υπάρχει μια αυτορρύθμιση των Μέσων τα οποία επεκτείνουν τη δράση τους στο διαδίκτυο, έτσι ώστε, πράγματι, όλοι οι πολίτες να προστατεύονται, όχι από την επιβεβλημένη κριτική την οποία εμείς, ούτως ή άλλως, επιζητούμε, αλλά από έναν κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν διασυρμό, τον οποίο υφίσταται και ο κ. Πάγκαλος πλέον.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δηλαδή, προτείνετε να υπάρξει άρση της ανωνυμίας, του απορρήτου δηλαδή που διασφαλίζει αυτούς που γράφουν ό,τι γράφουν ή να υπάρξει από την πλευρά του μέσου λογοκρισία, κατεβάζοντας τα σχόλια αυτά;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Εκείνο που υποστηρίζω είναι μια γενική αρχή έναντι της οποίας υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε μία κριτική και ένα άνοιγμα των Μέσων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο -το οποίο όντως επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των απόψεων και ιδεών, την ακόμη πιο ελεύθερη μάλλον κυκλοφορία απόψεων και ιδεών- να μετατραπεί σε έναν χώρο εξύβρισης συγκεκριμένων προσώπων. Εκεί είναι ευθύνη όλων μας. Και θα πρέπει, πραγματικά, αυτό να το προστατεύσουμε, γιατί έτσι ακριβώς, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται και ο χαρακτήρας του διαδικτύου ως ένας τόπος κατ’ εξοχήν ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος υπέστη μια συστηματική εξύβριση. Συνεπώς, έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα. Αυτό που λέμε εμείς ως κυβέρνηση, είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία από τους καθ’ έξιν υβριστές. Και εκεί είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ` αυτού ήθελα να ρωτήσω. Τώρα μόλις μας είπατε για αυτορρύθμιση των Μέσων Ενημέρωσης που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο, γι` αυτό αποσύρατε και δεν προχωρήσατε σε πρωτοβουλία που είχατε ετοιμάσει και θα αφορούσε και τα Μέσα Ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Έχετε προκρίνει, δηλαδή, ως πολιτική σας την αυτορρύθμιση;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα είναι προτιμότερο για όλους μας αυτή η συζήτηση να ξεκινήσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να υπάρχει ένας τρόπος προστασίας όλων μας, κυρίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του χαρακτήρα τους, ως ελεύθερο πεδίο άσκησης κριτικής, ακόμη και πολύ δριμείας κριτικής. Αλλά, αυτό θα πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.
Δημοσίευση σχολίου