Home » , » Νεοτέρες εξελίξεις από την ευρωζώνη

Νεοτέρες εξελίξεις από την ευρωζώνη

Από ciaoant1 , Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 | 5:52 μ.μ.


Αφού εδώ και χρόνια είχαν το 'ισχυρό ευρώ', επιτάχυναν τη φυγή του κεφαλαίου προς Κίνα και άλλα παρόμοια μέρη, όπου οι εργάτες είναι πάμφτηνοι. Και τώρα, οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, καταχρεωμένοι και ηττημένοι, παρακαλάνε τη Γερμανία (που λόγω της ανώτερης ποιότητας των προϊόντων της αντέχει ένα ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ) για ευρωομόλογα, και -τελικά- για να τυπώσει ευρώ, διασώζοντας τράπεζες και κάνοντας πιο φτηνούς τους μισθούς των εργατών. Θα τυπώσει η Γερμανία; Ναι αμέ. Ίσως όχι τόσο πολλά, αλλά θα τυπώσει. Υπάρχει όμως και ένας όρος: Όλες οι χώρες, η μία μετά την άλλη πλέον είναι -ανοιχτά- προτεκτοράτα της - όσο για τους λαούς, θα "σωθούν", γυρίζοντας πίσω σε μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση. Και βέβαια, μπορεί και μερικές χώρες να κηρύξουν και χρεωκοπία, αλλά όχι προτού αρπάξουν ότι μπορούν οι τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα...

Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών η Γαλλία
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με στόχο τη διαχείριση του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών εισηγείται η Γαλλία, σύμφωνα με έγγραφο που φέρεται να ετοιμάζεται να αποστείλει στις αρμόδιες αρχές ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί.

Ackermann (Deutsche Bank): Ευκαιρία για ενοποίηση η κρίση χρέους

Χρησιμοποιείστε την κρίση χρέους ως ευκαιρία για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, φέρεται να παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank J. Ackermann, σύμφωνα με τους Financial Times. "Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση", δήλωσε σε χθεσινή του ομιλία ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι "για τη νέα ώθηση προς την ενοποίηση χρειαζόμαστε ισχυρές πολιτικές ηγεσίες".

Έξοδος σε δυο μήνες από την κρίση χρέους!
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει λάβει η Ευρώπη τις μεγάλες αποφάσεις που θα οδηγήσουν την ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση χρέους! Με αυτή την προφητεία θριάμβου, αλλά χωρίς περισσότερες εξηγήσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδειξε να γνωρίζει πολύ περισσότερα από τις αγορές και την κοινή γνώμη για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στην ευρωζώνη: «θα δούμε μέσα στο επόμενο δίμηνο μεγάλες αποφάσεις που θα λύσουν άπαξ δια παντός το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη. Όλοι οι σημαντικοί μηχανισμοί που απαιτείται να τεθούν στο τραπέζι θα βρεθούν, ώστε να πεισθούν οι αγορές, ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπισθεί το κοινό νόμισμα και τις χώρες που κάνουν ό,τι πρέπει για να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και ανταγωνιστικές».

Δεν θέλει τον Αξελ Βέμπερ στην προεδρία της Μπούντεσμπανκ ο Σαρκοζί Σην προεδρία της ΕΚΤ εννοεί η "Καθημερινή", αλλά τέλος πάντων μωρέ, ΕΚΤ, Μπούντεσμπανκ, περίπου το ίδιο είναι αυτά. Η Γαλλία έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα να υποστηρίξει όλες τις θέσεις της Γερμανίας, αλλά και πάλι είναι μεγάλο αντάλλαγμα για τη Γερμανία να δεχτεί να χάσει ο δικός της τραπεζίτης (ο Weber) την προεδρία της ΕΚΤ. Ο Weber δε θα εκλεγεί μόνο αν η ίδια η Γερμανία δεχτεί να τυπωθούν ευρώ, πράγμα στο οποίο ο Weber είναι αντίθετος. Αν η Γερμανία πειστεί να τυπώσει ευρώ, τότε θα βάλει όντως κάποιον άλλο στη θέση του
Στην απροθυμία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προσκρούει η υποψηφιότητα του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2011.

Ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είχε αποδεχτεί ότι μετά τον Ολλανδό Βιμ Ντούιζενμπεργκ και το Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ σειρά έχει ένας Γερμανός στο τιμόνι της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WiWo είχε συμφωνήσει στο άτυπο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ του περασμένου Φεβρουαρίου με την πρόταση της Μέρκελ στο πρόσωπο του Άξελ Βέμπερ. Στο μεταξύ όμως μεσολάβησε η ευρω-κρίση και η δημόσια, σκληρή κριτική που άσκησε ο Α. Βέμπερ στην ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης. Ενδεικτικό της μεταστροφής του Σαρκοζί θεωρείται ότι το περασμένο Νοέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Άξελ Βέμπερ, δέχτηκε αντίθετα τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, που προαλείφεται επίσης για διάδοχος του Τρισέ.(και παρεμπιπτόντως είναι υπέρ του να τυπωθούν ευρώ, ενώ στο "ρεζουμέ" του περιλαμβάνεται και ένα "πέρασμα" από τη Goldman Sachs)

Επιστροφή στο μάρκο θέλει το 56% των Γερμανών
Η πλειονότητα των Γερμανών ζητεί την επιστροφή στο μάρκο, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δημοσιεύει η μεγάλη οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Στην ίδια εφημερίδα, γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι στο μέλλον θα είναι αναπόφευκτη η διάσπαση του ευρώ, ενώ προτείνεται ακόμη και η «Καρολίνεια Νομισματική Ενωση», όπως συνέβη δηλαδή το 1871, όταν Γερμανία και Γαλλία απέκτησαν κοινό νόμισμα.

Ο Στέφαν Χίνμπουργκ, καθηγητής Οικονομικών, δηλώνει: «Είναι καιρός να τραβήξουμε μια γραμμή και να επιστρέψουμε στο μάρκο».

Αντίθετα, ο Μάνφρεντ Νόιμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόνης, εκτιμά ότι: «Θα ήταν τρέλα να επιστρέψουμε στο μάρκο. Οι αγορές θα υπερτιμήσουν αμέσως το νόμισμα αυτό, με αποτέλεσμα την πτώση των γερμανικών εξαγωγών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πρέπει μερικά μέλη της ευρωζώνης προσωρινά να αποχωρήσουν από αυτήν και το ευρώ να περιοριστεί στα ισχυρά του μέλη».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι, προτείνει την «Καρολίνεια Νομισματική Ενωση, όπως το 1871, όταν Γαλλία και Γερμανία απέκτησαν κοινό νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ένα πολύ ισχυρό ευρώ, με ισχυρά μέλη».

Ο Σταρμπάτι είναι ο πιο γνωστός πολέμιος του ευρώ στη Γερμανία και το 1998 προσπάθησε με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την ένταξη της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Ο Σταρμπάτι πιστεύει ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δεύτερης κατηγορίας ευρώ για τις υπόλοιπες χώρες. Σε μια τέτοια κατάσταση αρχικά θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία όμως θα μπορέσουν να ξεπεραστούν».

Ο ίδιος αμφιβάλλει για το ότι τα πακέτα βοήθειας προς Ελλάδα και Ιρλανδία θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και προσθέτει ότι: «Οι χώρες αυτές πληρώνουν πολύ μεγάλο τίμημα, που δεν πρόκειται να οδηγήσει στους επιδιωκόμενους στόχους».

Ο επίσης οικονομολόγος καθηγητής Βίλχελμ Νόλινγκ δηλώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «βόρεια ευρωζώνη, την οποία και θα αποτελούν η Γερμανία, η Γαλλία, οι χώρες της Μπενελούξ, η Αυστρία και η Φινλανδία. Οι χώρες αυτές -συνεχίζει ο καθηγητής- ταιριάζουν μεταξύ τους» και καταλήγει: «Οι υπόλοιπες χώρες να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματά τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να έχουν και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων».
Αρχίστε από τώρα το τύπωμα στα εκτυπωτήρια...Όσοι είναι από τις χώρες της "περιφέρειας", ουσιαστικά πιέζουν για εκτύπωση χρήματος. Αφού άλλωστε όλες αυτές οι χώρες είναι χρεωκοπημένες, προφανώς και "πρέπει" να κοπεί χρήμα, για να δίνεται προς τα έξω η εντύπωση ότι δεν είναι, και την ίδια ώρα να διασώζονται οι τράπεζες και να χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν οι λαοί. Το νεοφιλελεύθερο παπαγαλάκι που πήρε και νόμπελ πρόσφατα αυτό ουσιαστικά λέει:


Χρ. Πισσαρίδης: Εάν καταρρεύσει η Ισπανία, το ευρώ τελείωσε
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τους πόρους να διασώσει την Ισπανία, επομένως, η ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ, προειδοποίησε ο νομπελίστας Κύπρος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η κατάρρευση της Ισπανίας θα ήταν πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαμε να δούμε «ακόμα και το τέλος του ευρώ ως κοινού νομίσματος», είπε σε φόρουμ στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Εάν η Ισπανία καταρρεύσει με τον τρόπο που κατέρρευσε η Ελλάδα, δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους πόρους να τη διασώσει», είπε ο Χρ. Πισσαρίδης.

«Στην περίπτωση της κατάρρευσης της Ισπανίας, τότε, τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τη διάσωσή της θα ήταν τόσο πολλά που αμφιβάλλω για το κατά πόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα η Γερμανία, θα ήταν σε θέση ή θα ήταν διατεθειμένη να συγκεντρώσει όλα τα κεφάλαια».

Για αυτό, ο νομπελίστας οικονομολόγος κάλεσε τους χαράσσοντες την πολιτική να βρουν μια πιο θεμελιώδη λύση, όπως για παράδειγμα η προσωρινή επιστροφή της Ισπανίας στην πεσέτα.

Ρουμπινι: Η εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ΕΕ Ναι, έτσι είναι, αλλά μήπως αν οι λαοί δε ξεσηκωθούν θα μπορούσε να οδηγήσει σε "κινεζοποίηση" τους; Αυτός είναι ο στόχος των καπιταλιστών: "Δημιουργική καταστροφή": Διαλύουν τώρα τα πάντα, ώστε μετά να δέχονται οι εργάτες τρισάθλιες συνθήκες (μέσα στην απελπισία τους)
Ο Ρουμπινί ισχυρίζεται ότι το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που βασίζεται στις εξαγωγές, δεν πρόκειται να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα και ότι το Βερολίνο πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Πρέπει λοιπόν να αναβάλει τη στρατηγική της λιτότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο Ρουμπινί τέλος επέστησε την προσοχή των Ευρωπαίων για το επόμενο τρίμηνο, καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει να διαθέσει περισσότερο χρήμα για να υπερασπιστεί το νόμισμά της και τα κράτη στα οποία ασκούνται πιέσεις, και εν τέλει να βοηθήσει χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Μάλιστα, απέρριψε την ιδέα της διχοτόμησης της ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο, καθώς «ποτέ δεν υπήρξε νομισματική ένωση μόνο με αδύναμα μέλη».

"Κάθε καπιταλιστής για τον εαυτό του": Μια μάχη μέχρις εσχάτων, και με ολοένα και λιγότερα "προσχήματα". Οι εργάτες αδυνατούν να τους κοιτάξουν στα μάτια προς το παρόν, και έτσι αυτοί συνεχίζουν να ρημάζουν. Ακόμα και ιδεολογικά, οι εργάτες αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η άρχουσα τάξη έχει σκοπό να τους στείλει πίσω στο μεσαίωνα


Japan to Buy Euro Bonds, Joins China to Avert Crisis
apan plans to buy bonds issued by Europe’s financial-aid funds, its finance minister said, joining China in assisting the region as it battles against a debt crisis that prompted bailouts of Ireland and Greece.

“There is a plan for the euro zone to jointly issue a large amount of bonds late this month to raise funds to assist Ireland,” Finance Minister Yoshihiko Noda said at a news conference in Tokyo today. “It’s appropriate for Japan to make a contribution as a leading nation to increase trust in the deal. We want to buy more than 20 percent.”

Γιατί στηρίζει και η Ιαπωνία το ευρώ; Την απάντηση μας τη δίνει ο επενδυτής Chuck Butler σε άρθρο του:


Japan has announced that they too (like China) will buy Eurozone periphery country debt. This news allowed the euro (EUR) to gain versus the dollar to near 1.30… But soon that euphoria had cold water thrown on it, as Japan announced that they would use their current stock of euros in reserve to buy the bonds, instead of buying euros to purchase the bonds. So, it’s a bittersweet announcement for the euro… Yes, another deep pocket investors has lined up to buy their beleaguered periphery countries’ bonds, but, no new euros will be bought in the transaction…

Με απλά λόγια, η Ιαπωνία χρησιμοποιεί τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα που έχει σε ευρώ για να αγοράσει ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Αυτό, εκτός των άλλων είναι πάντως και ένας τρόπος για να υποτιμήσουν το γιεν (ή, πιο σωστά, για να ανατιμήσουν το ευρώ έναντι του γιεν, αλλά εντάξει, το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο)



Ιρλανδία: Σκάνδαλο για τον πρωθυπουργό Κάουεν
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του όταν αποκαλύφθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τις συναντήσεις του με τον πρώην πρόεδρο της Anglo Irish Bank.

Δώστε κι' άλλα λεφτά στις τράπεζες!

Ireland May Set Up Second NAMA, Central Bank Spokesperson Says
Ireland may set up a second asset management agency, or so-called NAMA, to take over additional loan portfolios that banks are being forced to sell as part the country’s 85 billion-euro bailout agreement, according to a central bank spokesperson.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
12 Ιανουαρίου 2011 στις 9:07 μ.μ.

Λενιν: Το Σύνθημα Για Τις Ενωμένες Πολιτείες Της Ευρώπης

[..Eνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης κάτω από τoν καπιταλισμό είναι ισοδύναμες προς μια συμφωνία για διαίρεση των αποικιών. Κάτω από τον καπιταλισμό, εντούτοις, καμία άλλη βάση και καμία άλλη αρχή της μοιρασιάς δεν είναι πιθανή εκτός από την δύναμη. Ένας πολυεκατομμυριούχος δεν μπορεί να μοιραστεί το "εθνικό εισόδημα" μιας καπιταλιστικής χώρας με κανένα άλλον ειδάλλως σε αναλογία "με το κεφάλαιο που επενδύθηκε" (με ένα επίδομα που ρίχνεται μέσα, έτσι ώστε το μεγαλύτερο κεφάλαιο μπορεί να λάβει περισσότερο από το μερίδιό του). Ο καπιταλισμός είναι η ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, και η αναρχία στην παραγωγή.Η υπεράσπιση μιας "δίκαιας" μοιρασιάς του εισοδήματος σε μια τέτοια βάση είναι καθαρός Προυντονισμός, ηλίθιος φιλισταιισμός. Καμία μοιρασιά δεν μπορεί να επηρεαστεί ειδάλλως από την "αναλογία στην δύναμη", και τις αλλαγές της δύναμης με τη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από το 1871, το ποσοστό της Γερμανίας σε ανόδο δύναμης ήταν τρεις ή τέσσερις φορές γρηγορότερο από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, και της Ιαπωνίας και δέκα φορές τόσο γρήγορο όσο της Ρωσσίας. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας άλλος τρόπος για να δεις την πραγματική δύναμη ενός καπιταλιστικού κράτους εκτός τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της ιδιωτικής ιδιοκτησίας - το αντίθετο, είναι μια άμεση και αναπόφευκτη έκβαση εκείνων των βασικών αρχών. Κάτω από τον καπιταλισμό η ομαλή οικονομική ανάπτυξις ατομικών επιχειρήσεων ή ατομικών κρατών είναι αδύνατη. Κάτω από τον καπιταλισμό, δεν υπάρχει κανένα άλλο μέσο για την αποκατάσταση της περιοδικά ενοχλημένης ισορροπίας από τις κρίσεις στη βιομηχανία και τους πολέμους στην πολιτική...]

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger