Πέρα απ’ την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια των κατασταλτικών μηχανισμών τα όσα συμβαίνουν στην δικαστική αίθουσα, που δικάζεται αυτή η υπόθεση κουρελιάζουν τον νομικό τους πολιτισμό και δεν παραπέμπουν πουθενά αλλού παρά σε ένα έκτακτο στρατοδικείο.
Προς το παρόν πάντως δεν τους βγαίνουν οι σχεδιασμοί τους. «Αν νομίζουν ότι χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων και των δικηγόρων τους σε μια άδεια αίθουσα και με διορισμένους δικηγόρους θα κάνουν τη δίκη είναι γελασμένοι. Τα στρατοδικεία της Χούντας δεν θα αναβιώσουν σήμερα» τόνιζε ανακοίνωση της «Δράσης για την Ελευθερία».
Το κράτος έκτακτης ανάγκης είναι εδώ
"Δρόμος της Αριστεράς"
Οσα συμβαίνουν στη δίκη για τους κατηγορούμενους ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς ξεπερνούν κάθε έννοια αστικής δικαιοσύνης. Δείχνουν στην ουσία ένα κράτος έκτακτης ανάγκης και περισσότερο στρατοδικείο παρά δικαστήριο.
Τα τρομακτικά μέτρα περιφρούρησης, η κατακράτηση ταυτοτήτων σε όσους μπαίνουν στην αίθουσα, η συνηθισμένη κατάληψη θέσεων από ασφαλίτες μέσα στο έκτακτο δικαστήριο (γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού), η ρητή άρνηση του δικαστηρίου να μαγνητοφωνηθούν τα πρακτικά της δίκης κ.λπ. οδήγησαν τους κατηγορούμενους σε πολλές και έντονες διαμαρτυρίες. Η αποφασιστικότητα τους να μην δεχτούν τέτοιους όρους δίκης τους οδήγησε στο να μην προσέρχονται στο δικαστήριο, να παύσουν τους δικηγόρους τους και το δικαστήριο να αρχίζει να διορίζει δικηγόρους, οι οποίοι όμως αρνούνται να εκπροσωπήσουν υπ'αυτές τις συνθήκες τους κατήγορουμένους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει λόγος για δίκη (για δικαιοσύνη είναι μεγάλη κουβέντα). Δεν μπορούν να δικαστούν για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται. Η αποφασιστικότητα που δείχνουν (η οποία κάνει τον κ. Πρετεντέρει να απορεί "που το βρίσκουν όλο αυτό το μίσος, τόσο νέα παιδιά;") έχει οδηγήσει σε αμηχανία τις δικαστικές αρχές και όλα δείχνουν πως καταπατιέται κάθε έννοια δικονομικού πολιτισμού και σύρονται σε μια δίκη-παρωδία.
Αν κανείς σκεφτεί πως η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελείται από νέους ανθρώπους, πως δεν βαρύνονται με καμιά κατηγορία ανθρωποκτονίας (η οργάνωση αυτή έχει τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς) οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως όλη η τρομοκρατική σκηνοθεσία αποσκοπεί στον εκφοβισμό και στην κατασταλτική αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που ίσως έχει πάρει διαστάσεις μετά τον Δεκέμβρη του 2008.
Οι κραυγές της αστικής κοινωνίας για τον κίνδυνο από την τρομοκρατία είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πρόσχημα για τη θωράκιση της σε συνθήκες κρίσης και ακραίας κοινωνικής πόλωσης. Υπάρχει όμως μια απορία: Η διανόηση, ο νομικός κόσμος, οι προοδευτικές δυνάμεις, τα κόμματα της Αριστεράς κ.λπ. δεν βλέπουν τι γίνεται μέσα και πέριξ του χώρου των γυναικείων φυλακών, στο ειδικό δικαστήριο; Ή, μήπως, όταν πρόκειται για «τρομοκράτες» όλα είναι ανεκτά;
Εκτακτο στρατοδικείο
Εφημερίδα "Κόντρα"
Οι μάοκες έπεσαν από την αρχή ακόμη της δίκης για την υπόθεση της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Την περασμένη Δευτέρα, 24 Γενάρη, η πρόεδρος ανακοίνωσε τις προειλημμένες αποφάσεις: οι ταυτότητες των ακροατών θα κρατιούνται από τους μπάτσους στην είσοδο και θα επιστρέφονται με την αποχώρηση, τα δε πρακτικά δεν θα τηρούνται με απομαγνητοφώνηση, διότι το κόστος είναι μενάλο και δεν υπάρχουν λεφτά.
Ολοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν και έπαυσαν τους συνηγόρους τους, όπως είχαν προαναγγείλει (με δήλωση που διάβασαν πριν το δικαστήριο ανακοινώσει τις αποφάσεις του). Οσοι απ' αυτούς είναι κρατούμενοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν άμεσα σε αποχή συσσιτίου, η οποία θα εξελιχτεί σε απεργία πείνας, αν το δικαστήριο επιχειρήσει να συνεχίσει τη δίκη με διορισμένους συνηγόρους.
Σαν να μην τρέχει τίποτα, το δικαστήριο διόρισε συνηγόρους από τον κατάλογο του ΔΣΑ και διέκοψε για την επομένη. Το ότι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν σαφώς, ότι δεν δέχονται να συνεργαστούν με διορισμένους, δεν έπαιξε κανένα ρόλο για ένα δικαστήριο αποφασισμένο να διεκπεραιώσει το έργο της εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του συστήματος. Ούτε, βέβαια, εξέτασε τη δυνατότητα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο, για να υπάρξει έξοδος από το αδιέξοδο. Οι διαταγές είναι αυτή η δίκη να γίνει στην αυλή των φυλακών, για να υπάρξει η σχετική σηματοδότηση.
Γεγονός επιβεβαιωτικό των παραπάνω είναι η απόλυτη αδιαφορία του δικαστηρίου για το γεγονός ότι ασφαλίτης βιντεοσκοπούσε με το κινητό τη δίκη και τον κόσμο που καθόταν στο ακροατήριο. Οταν οι αλληλέγγυοι τον συνέλαβαν, η απάντηση ήταν η εισβολή των μπάτσων στη δικαστική αίθουσα, που με τα γκλομπ επιτέθηκαν στους αλληλέγγυους.
Την Τρίτη, από τους 78 συνηγόρους που διόρισε αυτεπάγγελτα το δικαστήριο (δύο για κάθε κατηγορούμενο) παρουσιάστηκαν μόνο τέσσερις. Προς τιμήν τους, αρνήθηκαν και οι τέσσερις το διορισμό, επικαλούμενοι τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και το ηθικό πρόβλημα που τους δημιουργεί η σαφής θέση των κατηγορούμενων ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί τους.
Ατάραχη η πρόεδρος, διέκοψε για την Πέμπτη, προκειμένου να διορίσει άλλους δικηγόρους, μπας και βρει κάποιους που θα δεχτούν να παραβιάσουν την πιο στοιχειώδη δεοντολογία του υπερασπιστή. Δεν παρέλειψε να ανακοινώσει ότι τα πρακτικά θα σταλούν στον εισαγγελέα και το Δικηγορικό Σύλλογο.
Υπάρχουν, όμως, πολλά προηγούμενα (εμείς θυμόμαστε από τις δίκες για τις υποθέσεις 17Ν και ΕΛΑ), που ουδεμία συνέπεια είχαν οι δικηγόροι που αρνήθηκαν το διορισμό τους. Οταν υπάρχει σαφής τοποθέτηση του κατηγορούμενου ότι δεν τον αποδέχεται, ουδείς δικαιούται να υποχρεώσει το δικηγόρο να δεχτεί τον αυτεπάγγελτο διορισμό του.
Από τους εννέα κατηγορούμενους οι έξι είναι προφυλακισμένοι και δεν προσήλθαν στη δίκη. Οι τρεις που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δήλωσαν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραστούν, γιατί δεν θέλουν να δικαστούν με δικηγόρους που δεν γνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται. Ζήτησαν, δε, να τους δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Την Τετάρτη, οι συνήγοροι υπεράσπισης, δηλώνοντας ότι έχουν ακόμη την εμπιστοσύνη των εντολέων τους, εδώσαν συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ και ζήτησαν ή να γίνουν δεκτά τα δυο αίτηματα των κατηγορούμενων ή να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο. Ζήτησαν, επίσης, την παρέμβαση του ΔΣΑ.
Την Πέμπτη και η δεύτερη παρτίδα δικηγόρων δεν αποδέχτηκε το διορισμό, αλλά το δικαστήριο, παρά το αίτημα των τριών κατηγορούμενων που είναι προσωρινά ελεύθεροι να τους δοθεί χρόνος, προχώρησε σε διορισμό τρίτης παρτίδας και διέκοψε τη δίκη για τη Δευτέρα.
+ σχόλια + 1 σχόλια
Απορία ενός άνεργου-αποφοίτου οικονομικού ΑΕΙ της χώρας...
Οι "κύριοι" με τις κουκούλες τι αμοιβής τυγχάνουν?
Ευχαριστώ
Δημοσίευση σχολίου