Home » , » Πότε θα ξανακρασάρει η Wall Street;

Πότε θα ξανακρασάρει η Wall Street;

Από ciaoant1 , Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 | 1:32 μ.μ.


Όλα μοιάζουν καλά στο βασίλειο της Γουολστριτίας - ακόμα και οι ξεζουμισμένοι υπήκοοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη φτώχεια (με "φτωχικά" βέβαια αποτελέσματα, καθώς πάμπολλοι εξ αυτών απλά δε θα τα καταφέρουν, μερικοί θα ψοφήσουν, άλλοι θα πεινάσουν, και οι υπόλοιποι θα ζήσουν μια ζωή μέσα στη φτώχεια, το άγχος, τη μιζέρια).

Όσο για τους βαρώνους της Wall Street, η γενική εικόνα όχι μόνο έχει επιστρέψει στη "συνηθισμένη" κατάσταση πριν την κρίση, αλλά τα μπόνους τους έχουν εκτιναχθεί σε ύψη - ρεκόρ. O δείκτης Dow Jones βρίσκεται πλέον αρκετά πάνω και από τις 12.000 μονάδες, δηλαδή και αυτός βρίσκεται σε ύψη - ρεκόρ.

Ποιος ξέρει λοιπόν, ίσως απλά να επρόκειτο για μια "κακή παρένθεση". Ίσως από εδώ και πέρα τα πράγματα να αρχίσουν σιγά σιγά να "εξομαλύνονται", και να δικαιωθούν -επιτέλους- και αυτοί που κήρυτταν ότι "η ανάκαμψη έρχεται" (βέβαια, αρχικά μας έλεγαν ότι θα έρθει το 2009, μετά ότι θα έρθει το 2010, κτλ, κτλ, κτλ).

Παρότι όμως τα άσχημα νέα ποτέ δεν άρεσαν ιδιαίτερα, η αλήθεια είναι πως τα δομικά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί: Οι εργάτες της δύσης δεν είναι ανταγωνιστικοί (εξακαλουθούν να έχουν "υπερβολικές απαιτήσεις" σε σχέση με τις "κανονικές απαιτήσεις" που έχουν οι εργάτες σε Κίνα, Ινδία, κτλ, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να χρειάζονται τρισεκατομμύρια για να καλύψουν τις ζημιές τους από τα δάνεια που δε μπορούν να αποπληρώσουν οι λεηλατημένοι λαοί (κάτι που μάλιστα το παραδέχονται και τα πιο "σοβαρά" έντυπα ης άρχουσας τάξης, όπως η Wall Street Journal, που πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο "'Toxic' Assets Still Lurking at Banks").

Και όσο φτωχότεροι γίνονται, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση, καθώς οι λαοί δε θα μπορούν να αποπληρώσουν ακόμα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, ή να καταναλώσουν όλα τα προιόντα που παράγουν, κτλ, κτλ.

Πόσο διατηρήσιμη είναι άραγε μια κατάσταση όπου οι κανίβαλοι της Wall Street έχουν το Dow Jones σε ύψη ρεκόρ, την ίδια ώρα που έχουν "ξεκοκαλίσει" τους εργάτες;

Όταν από την εργατική τάξη των ΗΠΑ, που κάποτε (1950) παρήγαγε το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών με τα ωραία της ρόδινα μάγουλα, έχουν μείνει μερικοί ξεψυχισμένοι σκελετοί, καθώς οι κανίβαλοι τους έχουν φάει σχεδόν ολοκληρωτικά, για πόσο καιρό ακόμα μπορούν να κανιβαλίζουν;

Κοινώς, η εργατική τάξη των ΗΠΑ "δεν επαρκεί" να θρέψει μια φυλή "χάι τεκ" κανιβάλων, που θέλει να φάει λουκούλλεια γεύματα (της τάξΕως των 12.000 μονάδων στο δείκτη Dow Jones). Επαρκεί για να θρέψει λιγότερους κανίβαλους, ή κανίβαλους που έχουν μικρότερο στομάχι και δεν τρώνε τόσο λουκούλλεια γεύματα

Tα σημερινά αυτά επίπεδα δε μπορούν να διατηρηθούν για πολύ, ακόμα και αν δεχτούμε ότι δε θα υπάρξουν λαικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Με ακόμα απλούστερα λόγια λοιπόν, πάμε για νέο "κρασάρισμα" της Wall Street.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη μορφή και την έκταση του φαινομένου, ούτε το πότε θα συμβεί. Ίσως αύριο ή μεθαύριο, ίσως σε ένα ή σε δύο μήνες, ποιος ξέρει ίσως και σε ένα ή δύο χρόνια. Ακόμα και έτσι όμως, αυτό που μας δίχνει άλλωστε και η ιστορία, είναι ότι θα συμβεί. Τα "πόδια" του γίγαντα είναι από πηλό, και άρα δε μπορεί να στέκεται στα πόδια του για πολύ.

Οι κυβερνώντες βέβαια δε θέλουν να προβληματίζουν τον κόσμο με τέτοιες σκέψεις. Και μετά, "κατόπιν εορτής" θα δηλώνουν "σοκαρισμένοι", και ο κόσμος "θα πέφτει από τα σύννεφα". Και όχι τίποτα άλλο, αλλά έως τώρα η εργατική τάξη των χωρών τη δύσης δείχνει μεγαλύτερη διάθεση για "επιβιωτισμό", σκύβοντας το κεφάλι, παρά για μάχη εναντίον της τυραννίας. Πάνω λοιπόν που θα έχει αποδεχτεί την τυραννία, θα έρθει νέο χτύπημα, και τότε τι;


Αξίζει να δούμε και μια σύγκριση που κάνει το πολύ καλό blog jessescrossroadscafe ανάμεσα σε μια πρόσφατη ομιλία του Ομπάμα, και στα όσα έλεγε ο Hoover, πρόεδρος των ΗΠΑ το 1932, ο οποίος επίσης υποσχόταν ότι "η ανάκαμψη έρχεται", "η κρίση τελείωσε", κτλ. Βέβαια, η κρίση διήρκησε πολύ ακόμα, έφτασε μέχρι το 1940, οπότε και οι καπιταλιστές έκαναν πόλεμο:

Obama’s State of the Union:

“Two years after the worst recession most of us have ever known, the stock market has come roaring back. Corporate profits are up. The economy is growing again.”

Herbert Hoover, May 1st 1930, US Chamber of Commerce Meeting:

“While the crash only took place six months ago, I am convinced we have now passed the worst and with continued unity of effort we shall rapidly recover.”

Obama’s State of the Union:

“Thanks to the tax cuts we passed, Americans’ paychecks are a little bigger today. Every business can write off the full cost of the new investments they make this year. These steps, taken by Democrats and Republicans, will grow the economy and add to the more than one million private sector jobs created last year.

Herbert Hoover, October 22, 1932, campaign speech in Detroit:

“It can be demonstrated that the tide has turned and that the gigantic forces of depression are today in retreat. Our measures and policies have demonstrated their effectiveness. They have preserved the American people from certain chaos. They have preserved a final fortress of stability in the world.”

Obama’s State of the Union:

“But now that the worst of the recession is over...

Herbert Hoover, June 1930, to a delegation requesting a public works project:

“Gentlemen, you have come sixty days too late. The depression is over.”

Obama’s State of the Union:

The steps we’ve taken over the last two years may have broken the back of this recession…

Herbert Hoover, State of the Union, December 6, 1932:

The unprecedented emergency measures enacted and policies adopted undoubtedly saved the country from economic disaster…





Π Soundtrack - Clint Mansell - We Got the Gun:
"So what about the stock market?
Survival of the fittest, Max, and we got the fucking gun!
I don't give a shit about you!"



US unemployment to remain high for years, says Bernanke
The US unemployment rate will not return to pre-financial crisis levels for "several years", Federal Reserve chairman Ben Bernanke has said.

Until the economy sees sustained and strong job creation, "we cannot consider the recovery to be truly established", he added.

Mr Bernanke also said the US government budget deficit, which rose sharply during the crisis, was "unsustainable".

The long-term challenges of reducing the deficit were "daunting", he added. Εντάξει μωρέ, αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, απλά θα βάλουμε τους εκτυπωτές δολαρίων να δουλεύουν τριπλοβάρδιες (ήδη δουλεύουν διπλοβάρδιες), υποτιμώντας 'μέχρι τέλους' το δολάριο

ΗΠΑ: Ψάχνε 5 χρόνια για να χαρακτηριστείς μακροχρόνια άνεργος
Καταδικασμένοι στην οικονομική εξαθλίωση και την ανέχεια είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τα 13,9 εκατ. ανέργων που καταγράφηκαν επίσημα τον προηγούμενο μήνα, οι 1,8 εκατ. έψαχναν για εργασία χωρίς επιτυχία για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Ενώ ο αριθμός τους ήταν διπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2010.

Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι 20 μήνες μετά την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση η εξεύρεση εργασίας στις ΗΠΑ απαιτεί μεγάλο αγώνα.

Υπάρχουν για παράδειγμα Αμερικανοί που έστειλαν στα τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από 600 αιτήσεις και πέρασαν έως και από 25 συνεντεύξεις χωρίς τελικά να καταφέρουν να βρουν δουλειά.

Η αυξανόμενη μακροπρόθεσμη ανεργία οδήγησε έτσι το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής της. Εως τώρα μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνταν όσοι δεν είχαν δουλειά για περισσότερο από δύο χρόνια. Από τούδε όμως στις τάξεις των μακροχρόνια ανέργων θα υπολογίζονται μόνον όσοι δεν έχουν εργαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.... Αν ζουν ακόμη.


Bloodhound gang - The roof is on fire:
"The roof - the roof - the roof is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger