Home » , » Παπανδρέου: «Η Ελλάδα θα πληρώσει και το τελευταίο σεντ»

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα θα πληρώσει και το τελευταίο σεντ»

Από ciaoant1 , Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011 | 6:53 μ.μ.


Παπανδρέου: «Η Ελλάδα θα πληρώσει και το τελευταίο σεντ»
Spoiler:
Tην υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δανείων βοήθειας από την ΕΕ δίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει και την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το Ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία», λέει ο πρωθυπουργός.


Αυτά δήλωσε ο Γιωργάκης, ως γνήσιος υπαλληλάκος της ντόπιας και της αλλοδαπής ελίτ, διαβεβαιώνοντας την ότι θα συνεχίζει να ρημάζει το λαό σε βαθμό εξαθλίωσης, προκειμένου αυτή η μικρή ολιγαρχία να συνεχίζει να πλουτίζει εις βάρος μας.

Τα περιθώρια όμως στενεύουν, καθώς γίνεται φανερό ότι αυτά τα χρέη είναι τόσο υψηλά που δεν αποπληρώνονται, ακόμα και αν ο λαός δεχτεί να "κινεζοποιηθεί" σε βαθμό αηδίας. Ο Γιωργάκης αυτά τα λέει για να δώσει ψεύτικές ελπίδες προς τους ενδιαφερόμενους, αλλά η ωμή πραγματικότητα δείχνει ότι στην ουσία έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς το λαό, ώστε να δώσει ότι έχει και δεν έχει στις τράπεζες. Και αυτό είναι κάτι που δε μπορεί να γίνει αποδεκτό - άμεσα θα πρέπει να κηρυχθεί στάση πληρωμών προς τις τράπεζες, που πιθανότατα μάλιστα θα πυροδοτήσει και ντόμινο ανάλογων κινήσεων και από άλλες χώρες, βυθίζοντας το διεθνές τραπεζικό σύστημα, που ήδη είναι χρεωκοπημένο, και μας "ρουφάει το αίμα" σα βαμπίρ για να επιβιώσει μέσω των πακέτων "σωτηρίας". Εν συνεχεία, διάλυση του ευρώ, εκδίωξη βέβαια των παρασίτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση, εθνικοποίηση των τραπεζών.

Το ευρώ, όπως έχουμε επανειλλημένα δει, είναι ένα νόμισμα που μόνο η Γερμανία αντέχει σε αυτή την ισοτιμία - μάλιστα, αξίζει να κάνουμε και μια σύντομη παρένθεση για να δούμε και ένα επιπλέον ζήτημα που ανοίγεται: Αυτή τη στιγμή, καθώς μπαίνουμε σιγά-σιγά σε μια "πετρελαική" μορφή της κρίσης, η Γερμανία θα θέλει να κρατήσει ψηλά το ευρώ σε σχέση με το δολάριο, διότι έτσι θα εξασφαλίσει φτηνότερο (σχετικά) πετρέλαιο για τις βιομηχανίες της. Το "φτηνό" πετρέλαιο θα ισχύει βέβαια και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, ωστόσο προφανώς αυτές που ευνοούνται πολύ είναι αυτές που έχουν παραγωγή (δηλαδή κυρίως η Γερμανία). Αντίθετα, οι υπόλοιπες δεν είναι "ανταγωνιστικές", και δεν πολυέχουν παραγωγή, άρα δεν ευνοούνται και τόοοσο πολύ από το ισχυρό ευρώ-φτηνό πετρέλαιο. Αντίθετα, θα προτιμούσαν φτηνότερο ευρώ σε σχέση με το δολάριο και τα υπόλοιπα νομίσματα.

Έως τώρα, η εμπειρική παρατήρηση έδειχνε πως η Γερμανία άφηνε να πράγματα να "κυλούν" στην ευρωζώνη, έως ότου το ευρώ έφτανε σε ισοτιμία 1.40 με το δολάριο, και μετά "τρόμαζε τους επενδυτές" με κάποια [υπαρκτή] κρίση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, κτλ. Έτσι, το ευρώ τότε έπεφτε από τη maximum τιμή του, το 1.40 (πιο πάνω προφανώς έχει κρίνει ότι δεν το αντέχει ούτε η Γερμανία).

Τώρα όμως πιθανότατα να το αφήσει να πάει και πιο πάνω σε σχέση με το δολάριο, προκειμένου να έχει έτσι φτηνότερο σχετικά πετρέλαιο, κάτι που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τις χώρες τύπου Ελλάδας, που ζητούν εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος-υποτίμηση νομίσματος.


ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ! Η BUNDESBANK ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
Ως γνωστόν, ο σκοπός της επίσκεψης Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου στο Βερολίνο, επικεντρώνεται στην απόσπαση της στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης, για προσωρινές και αβέβαιης αποτελεσματικότητας «ανάσες». Δηλαδή την επιμήκυνση των δανείων των € 110 δις από ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, τη μείωση των επιτοκίων αλλά και τη δυνατότητα του EFSF ή του Μόνιμου Μηχανισμού να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική κυβέρνηση έχει εμφανιστεί ως η πλέον πρόθυμη να στηρίξει τις εισηγήσεις του γερμανογαλλικού άξονα για το γνωστό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, τη σύνταξη για όλους στα 67, το μηδενισμό των ελλειμμάτων, τη λιτότητα σε μισθούς και την υπέρ του κεφαλαίου εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων των κρατών – μελών της ΕΕ.

Από ότι φαίνεται όμως, είναι πολύ πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση, να δώσει τα πάντα και να μην πάρει και τίποτα. Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθιστούν αβέβαιη τη γερμανική στήριξη απέναντι ακόμα και σε αυτά τα επουσιώδη «αιτήματα».

Πρώτον, η μηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank –Buba), τάσσεται κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το EFSF. Επιπλέον, η Buba, τάχθηκε κατά της προοπτικής το EFSF να χορηγεί δάνεια στα κράτη μέλη προκειμένου αυτά να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους. Μάλιστα, η Buba, φτάνει στο σημείο ακόμα και να «κόψει» την προοπτική μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που έχουν λάβει Ελλάδα και Ιρλανδία από την τρόικα.

Με αυτήν της κίνηση η Buba, ουσιαστικά προσπαθεί να κλείσει κάθε δίοδο, (επί του παρόντος τουλάχιστον) για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Buba, Άξελ Βέμπερ, σκληρός μονεταριστής, με τις κινήσεις αυτές, αντικειμενικά ενισχύει τόσο τις σκληρές θέσεις του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, των φιλελεύθερων δημοκρατών FDP, ενώ παράλληλα δίνει και τεχνοκρατικό κύρος στα συντηρητικά αντανακλαστικά πολλών γερμανών πολιτών, στο μότο «δεν πληρώνω τους τεμπέληδες Έλληνες»

Μάλιστα, το πολιτικό τοπίο, στη Γερμανία είναι τέτοιο, που έχει σπάσει κάθε συναίνεση στη κυβέρνηση Μέρκελ.
Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές οι κυβερνητικοί υποψήφιοι γνώρισαν συντριβή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ανάλογα θα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα και στις άλλες επτά εκλογικές αναμετρήσεις στα γερμανικά κρατίδια. Η οικονομική κρίση μάλιστα δεν ενισχύει μόνο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά, Πράσινοι) αλλά και τα πλέον συντηρητικά, έως και ρατσιστικά, στερεότυπα περί νωθρών νοτιοευρωπαίων κλπ

Φαίνεται μάλιστα, πως η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, ενδεχομένως και να μην αποδώσει μια «τελική λύση» για τα ισχυρά βιομηχανικά και χρηματιστικά συμφέροντα. Στο βαθμό, που οι θέσεις της Buba, καταστούν επίσημη γερμανική κυβερνητική θέση, τότε η κατάρρευση της Ευρωζώνης, είναι μόνο θέμα χρόνου!

Δύσκολες οι συζητήσεις Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο
Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ασυνέχεια και ασυνέπεια και ακόμη ότι δεν έχει μεταδοθεί με σαφήνεια στον ελληνικό λαό η κρισιμότητα των συνθηκών, ούτε έχει αποδοθεί στις πραγματικές διαστάσεις του το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Κοινώς, "πρέπει" να "κινεζοποιηθούμε" ακόμα περισσότερο, και επειδή δε βλέπουν το λαό διατεθειμμένο να το δεχτεί αυτό, ούτε και την κυβέρνηση ικανή να περάσει αυτά τα εξοντωτικά μέτρα "κινεζοποιήσης", έχουν "αμφιβολίες"

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε στον κ. Παπανδρέου ότι χωρίς ελληνική συμμετοχή, χωρίς πολιτικές μακράς πνοής, δεν θα προσφερθούν στην Ελλάδα δυνατότητες εξόδου από την κρίση, ούτε ρυθμίσεις ικανές να μειώσουν το βάρος του δημοσίου χρέους. Με άλλα λόγια έγινε ξεκάθαρο στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να επιμείνει με συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και να επιπλέον να κάνει ότι περνάει από το χέρι της χώρας για τη μείωση του χρέους.

Οπως και αν έχει δεν είναι τυχαία η στροφή του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ. Από το Ελσίνκι ο πρωθυπουργός μετέδωσε ότι ''έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη'', αναιρώντας τα προηγούμενα δικά του λόγια ότι '' τα έχουμε κάνει όλα, το 90-95%''. Τώρα σημείωσε ότι ''έχουμε κάνει το 80% και μένει να κάνουμε πολλά ακόμη''.

Κατά τα φαινόμενα η σύνοδος του Μαρτίου δεν θα ελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση. Οσα προσφερθούν από τους εταίρους θα είναι περιορισμένα και τα υπόλοιπα θα δίδονται στη βάση συγκεκριμένης προόδου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η κατάσταση διαρκούς διεθνούς οικονομικού ελέγχου είναι πολιτικά διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας ή ακριβώς επειδή δεν είναι θα αποτελέσει βάση πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και εκλογών, ώστε τα διλήμματα να τεθούν ευθέως στον ελληνικό λαό και εκείνος τελικώς να αποφασίσει πως θέλει τη χώρα και ποιές επιπρόσθετες θυσίες είναι διατεθειμένος να αναλάβει προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κλαμπ. Κάπως σαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο λαός όχι απλά δεν εξεγέρθηκε, αλλά κυρίως απείχε, και ετνάξει, ναι μεν ψήφισε και άλλα κόμματα, αλλά όχι και σε "υπερβολικό" βαθμό, με αποτέλεσμα ο Γιωργάκης να μπορεί μετά να βγαίνει και να λέει ότι "ο λαός στηρίζει τα μέτρα" και να περνά διαρκώς και νέα, ακόμα χειρότερα μέτρα. Τώρα βέβαια τα πράγματα, σε αυτό το πιθανό σενάριο εκλογών, θα είναι ακόμα πιο "ζόρικα"

Για πρώτη φορά ανήσυχος ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στην συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, ο υπουργός δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους αγωνιώντες βουλευτές και δέχθηκε σκληρά αλλά και πικρά σχόλια.

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου του κούνησε το δάχτυλο λέγοντας του : "Είναι η πρώτη φορά που δεν σε βλέπω υπερβολικά σίγουρο και ανησυχώ" κσι συμπλήρωσε "κατάλαβες τώρα οτι το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος;"

Ο υπουργός δεν απήντησε, τι να πεί άλλωστε; Το μόνο που είπε σχετικά με τις συνατήσεις του με τους γερμανούς είναι οτι "εμείς πάντως θέσαμε όλα τα προβλήματα στο τραπέζι".

Και πήρε την απάντηση απο τους βουλευτές "καιρός είναι να πούμε στο λαό τι συμβαίνει και τι να περιμένει. Δεν είναι δυνατόν να λέμε οτι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαρκώς να ανακοινώνουμε καινούργια". Φοβούνται ότι ο λαός θα εξεγερθεί, άλλωστε ήδη τους έχει πάρει στο κηνύγι και δε μπορούν να σταθούν πουθενά, όπου και να πηγαίνουν θέλουν προσπασία, διότι όλοι τους φτύνουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων)

«Τα νούμερα βγαίνουν μόνο με "κούρεμα"»
«Όσα χρήματα και να εξοικονομήσουμε, με οποιαδήποτε μέτρα, τα πληρώνουμε σε τόκους», επισημαίνει στο tvxs.gr ο καθηγητής του πανεπιστημίου INSEAD και ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Σπύρος Μακρυδάκης, ο οποίος σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί λίγο πολύ μάταιες τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, η οποία δεν έχει παρά να «κοιτάζει το συμφέρον της».

Λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Παπανδρέου – Μέρκελ, ο καθηγητής κ. Μακρυδάκης παραθέτει με αφοπλιστικό τρόπο τα εξής στοιχεία: «Το χρέος του 2010 αυξήθηκε κατά 42 δις. Το επιτόκιο του 5% μεταφράζεται σε 2,1 δις, την ώρα που από τις περικοπές των συντάξεων εξοικονομούμε 800 εκατ. το χρόνο. Πληρώνουμε 22 δις ετησίως σε τόκους, με τα έσοδα του κράτους να ανέρχονται σε 50 δις».

«Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος που διέπραξε η Ελλάδα ήταν η είσοδος στο ευρώ. Τώρα πρέπει να είμαστε διαρκώς το ίδιο ανταγωνιστικοί με τη Γερμανία».

Και δεύτερο, «εσωτερικό» νόμισμα!
Πρωτοφανής ρύθμιση αλλά αληθινή! Με την παράγραφο 12 του άρθρου 45 του φορολογικού νομοσχεδίου το δημόσιο θα μπορεί και μάλιστα αναδρομικά από την 12.12.2010, «να εξοφλεί «παντός είδους» (!!!) υποχρεώσεις του, σε εθνικό (από πότε υπάρχει εθνικό νόμισμα ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων, ή εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού (!!!), στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού»!!! Αυτά γράφονται επί λέξει, στην εν λόγω διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από δω και μπρος το δημόσιο θα σταματήσει περίπου να πληρώνει μετρητά αλλά θα εκδίδει για την αντίστοιχη εκπλήρωση της υποχρέωσης ομόλογα ή και οποιοδήποτε άλλο τίτλο δανεισμού (ποιους άραγε! Το ότι η λήψη ομολόγων για την εξόφληση της υποχρέωσης του δημοσίου, θα χρειάζεται τη «σύμφωνη γνώμη» του παραλήπτη, είναι μάλλον τυπικό γεγονός, αφού το δημόσιο μπορεί κάλλιστα να εκβιάζει, και μάλιστα επιτυχώς, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση με αυτήν την πρωτοφανή ρύθμιση:

• Πραγματοποιεί μια ιδιόμορφη στάση πληρωμών στην εκτέλεση των υποχρεώσεων του δημοσίου
• Εκδίδει στην πραγματικότητα, δίπλα στο ευρώ, ένα νέο, περίπου αναγκαστικό, γενικευμένο μέσο πληρωμής υποχρεώσεων, τα ομόλογα του δημοσίου! Αυτά τα ομόλογα θα χρησιμοποιούνται, έτσι, στην πράξη, ως παράλληλο υποβαθμισμένο «εσωτερικό νόμισμα», μέσω του οποίου το κράτος θα αποπληρώνει τις ΄΄υποχρεώσεις΄΄ του και θα πραγματοποιεί, ταυτόχρονα, ενός είδους εσωτερική υποτίμηση!

• Προχωρά ή τουλάχιστον επιχειρεί να προχωρήσει, σε μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του δημοσίου, με «κούρεμα» των οφειλών προς τρίτους, που μπορεί να φτάνει μέχρι και 30%, ανάλογα με την περίπτωση και τη σχετική Υπουργική απόφαση!
• Μεταφέρει υποχρεώσεις του Δημοσίου, που θα έπρεπε να πληρωθούν σήμερα, στο απώτερο μέλλον και με άγνωστους όρους, που θα αποφασίζονται με πλήρη αδιαφάνεια από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας
• Προχωρά σε νέες πρωτοφανείς λογιστικές αλχημείες, αφού στους προϋπολογισμούς θα εγγράφονται ως δαπάνες μόνο οι δεδουλευμένοι τόκοι των εκδιδόμενων ομολόγων, πράγμα που θα επιφέρει τη λογιστική, και μόνο, μείωση των ελλειμμάτων, μεταφέροντας στο μέλλον τα μεγάλα βάρη και αυξάνοντας, φυσικά, ακόμα πιο πολύ το δημόσιο χρέος!

Η κυβέρνηση με αυτήν την απίστευτη ρύθμιση, της οποίας περιγράψαμε μόλις κάποιες από τις πολλές δυσμενέστατες συνέπειες, στην ουσία αναγνωρίζει τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί μια μεγάλη παράλυση και αποδιοργάνωση των δημοσίων συναλλαγών και της οικονομίας!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger