Και επειδή καλό είναι να έχουμε μνήμη σ’ αυτή την ελεεινή τρισάθλια ενέργεια θυμηθείτε ποιος ήταν ο ρόλος του σημερινού αντιπροέδρου της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Του «μεγάλου τραγουδιστή» όπως ήταν το συνθηματικό όνομα του Θ. Πάγκαλου.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να παραθέσουμε τον ρόλο που έχει παίξει σ’ αυτή την υπόθεση ένα άλλο άτομο που μέχρι σήμερα ήταν στην αφάνεια. Μιλάμε για τον αρχιμπάτσο που σήμερα συντονίζει τις δυνάμεις καταστολής –με τα γνωστά αποτελέσματα- στην Κερατέα.
Πηγή μας είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το οποίο αναδημοσιεύουμε:
Από το φιάσκο του Οτσαλάν στη χωματερή της Κερατέας
Ο αστυνομικός διευθυντής που έχει αναλάβει να καταστείλει τις αντιδράσεις των κατοίκων στην κατασκευή του ΧΥΤΑ ήταν ο επικεφαλής κλιμακίου της ΕΥΠ που είχε μεταβεί στο Ναϊρόμπι για
να βγάλει τον Κούρδο ηγέτη από την οικία του Ελληνα πρέσβη.
Μπορεί το 1999 να μην κατάφερε να πετάξει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν έξω από την κατοικία του Ελληνα πρέσβη στην Κένυα -όπου είχε καταφύγει ο Κούρδος ηγέτης-, αλλά σήμερα ο αστυνομικός διευθυντής Νοτιανατολικής Αττικής κ. Ιωάννης Μπόμπος δηλώνει αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη νέα του αποστολή: να καταπνίξει με κάθε τρόπο τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας που αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Πριν από 12 χρόνια, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΥΠ, ο σημερινός αστυνομικός διευθυντής ΝΑ Αττικής, βρέθηκε στο Ναϊρόμπι προκειμένου να απομακρύνει τον Κούρδο ηγέτη από την ελληνική πρεσβευτική κατοικία, ακόμη και με τη χρήση βίας.
Ο κ. Μπόμπος υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές των δραματικών γεγονότων που οδήγησαν στη σύλληψη του Οτσαλάν από τους Τούρκους και στον διεθνή διασυρμό της χώρας.
Το κλιμάκιο των τεσσάρων αστυνομικών της ΕΥΠ, με επικεφαλής τον αστυνόμο κ. Μπόμπο, έφτασε στις 14 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα ύστερα από εντολή του τότε διοικητή Χαράλαμπου Σταυρακάκη, με μοναδική αποστολή την απομάκρυνση του Κούρδου ηγέτη από το σπίτι όπου είχε καταφύγει με τη συνοδεία του κατόπιν υπόδειξης των ελληνικών αρχών.
Η ώρα της αλήθειας
Οπως αναφέρει στο βιβλίο του «Παράδοση Οτσαλάν - Η ώρα της αλήθειας» ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο κ. Μπόμπος εμφανίστηκε ως «Ράμπο» έτοιμος να αναλάβει δράση, αλλά στην πορεία προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
«Περί τις 13.00 οι αστυνομικοί μπαίνουν στην πρεσβεία. Τους καλωσορίζω και ο επικεφαλής τους, αστυνόμος Μπόμπος, μου λέει με την έπαρση και την αναίδεια του ατόμου που είναι εξουσιοδοτημένο
από τους υπουργούς να κάνει αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω εγώ, που επιπλέον έφταιγα για όλα: “Α, ρε Σάββα, τι τραβάμε για σένα! Γιατί μας ταλαιπωρείς;”.
Ενα άτομο με εντελώς διαφορετική διαδρομή από μένα (οι παροικούντες την υπηρεσία γνωρίζουν) τολμά να μου μιλά έτσι, μπροστά σε ολόκληρη την πρεσβεία. Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Μπόμπος είχε
το θράσος να μου απευθύνει τον λόγο με αυτή την αναίδεια, επειδή όλοι στην Αθήνα είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι “για όλα φταίει ο Καλεντερίδης” και φρόντισαν να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα», γράφει ο κ. Καλεντερίδης.
Το τηλεφώνημα
Μετά την ενημέρωση, ο αστυνόμος Μπόμπος αποσύρθηκε στο γραφείο του γραμματέα της πρεσβείας και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της ΕΥΠ. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, απευθύνθηκε στον πρέσβη κ. Γεώργιο Κωστούλα ζητώντας λεφτά και όπλα προκειμένου να προχωρήσει στην επιχείρηση για την οποία κατέβηκε με τους συναδέλφους του στην Κένυα.
Τη σκηνή περιγράφει στο βιβλίο του ο κ. Καλεντερίδης: «Ο Κωστούλας μένει άναυδος. Ηταν σαν να του ζητούσες διαστημόπλοιο. “Πού να βρω όπλα να σου δώσω; Η πρεσβεία δεν διαθέτει όπλα. Και όπλα δεν μπορούσες να μεταφέρεις.
Λεφτά γιατί δεν έφερες από την Αθήνα; Πού να βρω λεφτά στην Αφρική να σου δώσω;”.
Ο Μπόμπος αξιολογεί τα δεδομένα και αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την περίμενε. Επρεπε να κάνει τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, να επενδύσουν επάνω μου πολλές ελπίδες τρεις υπουργοί για να συνειδητοποιήσει ότι άλλο Αθήνα και άλλο Ναϊρόμπι.
Τότε κάνει τη μεγάλη στροφή και μας λέει: “Αυτοί στην Αθήνα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Τέτοιες επιχειρήσεις δεν γίνονται δίχως σαφείς και μάλιστα γραπτές εντολές. Εγώ παίρνω
τους άνδρες μου και φεύγω.
Δεν πρόκειται να ακούσω κανέναν και δεν κάθομαι εδώ ούτε λεπτό. Ο,τι και να μας πουν, εγώ φεύγω με το πρώτο αεροπλάνο”. Αμέσως μπαίνει ξανά στο γραφείο του Διακοφωτάκη και επικοινωνεί με
τον Σταυρακάκη. Του λέει: “Εχω δει και έχω εξετάσει όλα τα στοιχεία. Αυτή η επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει. Θα έχουμε νέα οδό Νιόβης”».
Η ακύρωση
Οπως γράφει ο κ. Καλεντερίδης και επιβεβαιώνει και σε σχετική έκθεση ο πρέσβης κ. Κωστούλας, ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ πείθεται, και πείθει τους υπόλοιπους στην Αθήνα, ότι το σχέδιο που είχαν εκπονήσει δεν μπορεί να υλοποιηθεί, έτσι το κλιμάκιο επέστρεψε άπρακτο στην Αθήνα.
Ο κ. Μπόμπος είναι ο μοναδικός ένστολος που είχε εμπλακεί στην υπόθεση της σύλληψης Οτσαλάν και εξακολουθεί να είναι εν ενεργεία. Ο ίδιος, σε επικοινωνία μας, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο «ΘΕΜΑ» για τα γεγονότα του 1999, λέγοντας πως ό,τι είχε να πει το κατέθεσε
στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση που για καιρό απασχόλησε τη χώρα.
▼ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
«Εκτελεί εντολές, όπως και τότε»
«Εκτελεί εντολές, όπως και τότε»
Ενδεικτικά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Κερατέας τα λεγόμενα του κ. Σκιπίωνα Αποστολάκη, μέλους της συντονιστικής επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ: «Προφανώς ο κ. Μπόμπος εκτελεί εντολές των ανώτερων του προκειμένου να κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Κερατέας και του ευρύτερου Δήμου Λαυρεωτικής. Το ίδιο είχε πράξει στην Κένυα το 1999, που είχε
ως αποτέλεσμα να γίνει διεθνώς ρεζίλι η χώρα. Μπροστά μου ο ίδιος είπε πως πήρε την υπόθεση στην Κερατέα προσωπικά και θα τη φέρει εις πέρας. Τι να πω, λυπάμαι. Τον τελευταίο καιρό η περιοχή μας θυμίζει μέρες Κατοχής.
Μέχρι και ανυπεράσπιστες γυναίκες χτύπησαν τα ΜΑΤ.
Εάν είναι περήφανος γι’ αυτό, συγχαρητήρια και εις ανώτερα».
Δημοσίευση σχολίου