Home » , » Προς παραίτηση η πορτογαλική κυβέρνηση - η λιτότητα δεν πέρασε στη βουλή

Προς παραίτηση η πορτογαλική κυβέρνηση - η λιτότητα δεν πέρασε στη βουλή

Από ciaoant1 , Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 | 11:13 μ.μ.

«Οχι» της πορτογαλικής Βουλής στα μέτρα λιτότητας
Η Βουλή της Πορτογαλίας είπε «όχι» στα μέτρα λιτότητας που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας και ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής στον οποίον ήλπιζαν αρκετοί δεν επετεύχθη.

Πλέον, από ώρα σε ώρα αναμένεται η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Σόκρατες, την οποία είχε προαναγγείλει σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εγκριθούν από το κοινοβούλιο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε το τέταρτο σχέδιο λιτότητας που επιστρατεύθηκε για να μειωθεί το έλλειμα από 4,6% σε 3% και να μην ζητήσει η Πορτογαλία εξωτερική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Σόκρατες, “πέρασε” τα μέτρα λιτότητας το περασμένο φθινόπωρο με τη συγκατάθεση των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι σήμερα προέβαλλαν αντιστάσεις.

Η πολιτική αυτή κρίση, "χτυπάει" την Πορτογαλία λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.. Λίγο νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωνε πως ενδεχόμενος δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις" και με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Σόκρατες είχε αναγάγει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, και τώρα πάει για παραίτηση.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες είχαμε μεγάλη διαδήλωση στην Πορτογαλία, και γενικά ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί εύκολα την "λιτότητα" και το ΔΝΤ. Γι' αυτό και οι "σοσιαλδημοκράτες" που την προηγούμενη φορά τον στήριξαν, τώρα δεν τον στήριξαν (για το "Αριστερό Μπλόκο" που είχε πάρει και 10% στις εκλογές και είναι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη δεν το συζητάμε, εννοείται ότι δεν στήριξε τα μέτρα).

Όπως όμως έλεγαν οι Financial Times σε σχετικό τους άρθρο χθες:

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καθώς από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τα μέτρα λιτότητας στη Βουλή θα κριθεί η παραμονή της στην εξουσία αλλά, εν πολλοίς, και η ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε.
...
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος, προειδοποίησε την Ε.Ε. το πρωί της Δευτέρας ότι σε περίπτωση όπου δεν περάσουν τα μέτρα η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον μηχανισμό στήριξης γιατί "οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

Η Πορτογαλία έχει στοχοποιηθεί και αυτή για "έλλειμμα ανταγωνιστικότητας", αλλά και για υψηλό χρέος, και οι επενδυτές τις δανείζουν με υψηλά επιτόκια, κτλ (αυτά που βλέπουμε και στην Ελλάδα, σε light προς το παρόν έκδοση).

Εδώ και καιρό την οδηγούν στο ΔΝΤ, και η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να περάσει νόμους "λιτότητας" μόνη της, αλλιώς..."απειλεί" το λαό με προσφυγή στο ΔΝΤ. Η αντιπολίτευση δε θέλει να ταυτιστεί με αυτό (όπως πχ η ΝΔ στην Ελλάδα), αλλά με αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία, η Πορτογαλία θα πάει στο ΔΝΤ, αυτό θα κάνουν αυτοί που είναι σήμερα στην εξουσία. Απαιτείται λοιπόν και εκεί να απομακρυνθεί η κυβέρνηση, και να μην αναγνωριστεί το χρέος.

Οι πιστωτές θα υποφέρουν, αλλά ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία (και σύντομα η Ισπανία, κτλ) ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απαλλαγεί από τους ολοένα και μεγαλύτερους τόκους που καλείται να πληρώνει.

Ακόμα και σε ένα από αυτά τα κράτη να εξεγερθεί ο λαός, το πιθανότερο είναι πως αμέσως σχεδόν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι (φαινόμενο ντόμινο).

Το χρέος δεν πρέπει να αναγνωριστεί, και εν συνεχεία θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, επιστρέφοντας σε ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να υποτιμήσουν. Επιπλέον, απαιτείται να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να απομακρυνθεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού από τις θέσεις τους, να αντιστραφούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να υπάρξει μια καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξη, αντί να ρημάζονται οι λαοί για να καλοπερνάνε μια χούφτα πιστωτές.

Και μιας και αναφέραμε και το ευρώ, αυτό πέφτει στην είδηση αυτή από την Πορτογαλία:

Όπως είχαμε προβλέψει, είχε ξεπεράσει το 1.40 στην ισοτιμία του με το δολάριο. Ως τώρα η Γερμανία είχε προφανώς δει ότι έως εκεί "άντεχε", τώρα όμως που ακριβαίνει το πετρέλαιο, τη συμφέρει να έχει ακόμα πιο "σκληρό" ευρώ, για να αγοράζει πετρέλαιο κάπως φτηνότερα.

Οι υπόλοιπες χώρες βέβαια απλά εξοντώνονται, διότι δεν αντέχουν σε καμία περίπτωση τόσο υψηλές ισοτιμίες, και ζητούν διαρκώς να κοπεί πληθωριστικό νόμισμα και να υποτιμηθεί το ευρώ. Η Γερμανία δεν το δέχεται, και απλά είναι απαραίτητο να φύγουν από την ευρωζώνη, τινάζοντας την στον αέρα (μιας και οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν από τη στάση πληρωμών), αλλιώς δε θα έχουν καμία ανάπτυξη
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger