Διαβάζουμε στο
tvxs.gr:
Ερωτήματα για τη σχέση της μουσικής βιομηχανίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους εγείρει ο
επερχόμενος διορισμός πρώην συμβούλου σε νομικά θέματα μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας ως επικεφαλής για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ.
Η Μαρία Μάρτιν Πρατ εργάστηκε ως νομική σύμβουλος για τη δισκογραφική εταιρεία IFPI, που εδρεύει στο Λονδίνο. Για την ακρίβεια δεν εργαζόταν πάντα στην μουσική βιομηχανία. Αρχικά είχε εργαστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν έφυγε για την IFPI και πριν χρόνια ξαναγύρισε και εργάζεται έως και σήμερα στον τομέα του εσωτερικού εμπορίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, στην IFPI ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με θέματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία.
Ο διορισμός της φαίνεται ότι έχει την κάλυψη ορισμένων αγγλικών, γερμανικών και γαλλικών μέσων αλλά και του κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΕΙ που ασχολείται με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορίου και που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την Πρατ.
Τα ερωτήματα που εγείρονται πάντως δεν αφορούν μόνο το εργασιακό της παρελθόν αλλά και κάποιες παλιότερες δηλώσεις της κατά την περίοδο που εργαζόταν για την IFPI. Συγκεκριμένα,
η Πρατ είχε δηλώσει σε πάνελ «η ιδιωτική αντιγραφή δεν έχει κανέναν λόγο να υφίσταται και θα πρέπει να περιοριστεί ακόμα περισσότερο». Συνεπώς είναι αντίθετη στο γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και ο Καναδάς, η ιδιωτική αντιγραφή είναι δικαίωμα και λύση στην καταπολέμηση της πειρατείας. Η ίδια,
υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται η ιδιωτική αντιγραφή καθώς πολλοί τις εκλαμβάνουν ως δικαιώματα.Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο φιλελεύθερος Δανός Marietje Schaake και ο Christian Engström μέλος του Πειρατικού Κόμματος της Σουηδίας απέστειλαν επιστολή- ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην επιστολή εκφράζουν την απορία
πώς γίνεται η Κομισιόν να μη μπορεί να διακρίνει το πρόβλημα που προκύπτει στην περίπτωση κατά την οποία άτομα που έχουν στο παρελθόν εργαστεί για επιχειρήσεις συμφερόντων τίθενται επικεφαλής για θέματα που αφορούν στους πρώην εργοδότες τους.
«Καλώς ήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι μεγάλες βιομηχανίες και το επιχειρηματικό λόμπι ελέγχουν τις περισσότερες αποφάσεις της Επιτροπής και οι πολίτες θεωρούνται ενοχλητικοί και απλά αγνοούνται. Υποθέτω πως η μόνη είδηση είναι ότι δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν» αναφέρει ο κ. Engström στην προσωπική του ιστοσελίδα. Η απάντηση της Επιτροπής αναμένεται σε λίγες βδομάδες ενώ ο διορισμός της Μάρτιν-Πρατ αναμένεται στα μέσα Απριλίου.
Δημοσίευση σχολίου