Ηταν αναμενόμενο ότι το ΝΑΡ θα απαντούσε σε όσα του καταλογίζει με αιχμηρά επαναλαμβανόμενα σχόλια ο «Ριζοσπάστης», αλλά και στο τελευταίο σποτ του ΚΚΕ που προβάλλεται από την τηλεόραση του «902» και συμπεριλαμβάνει και αυτή την συλλογικότητα να ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που «κοροϊδεύουν τον λαό».
Το τηλεοπτικό αυτό σποτ το είχαμε προβάλλει στο μπλογκ μας όπως και θα αναδημοσιεύσουμε κάθε απάντηση στο δισέλιδο κείμενο του «Πριν» που θα παραθέσουμε, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος και στέλεχος του ΝΑΡ, Κώστας Μάρκου, και απευθύνεται στο ΚΚΕ.
Η ηγεσία του ΚΚΕ στην πραγματικότητα προβληματίζεται και αυτή, όπως χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί και πρωτοπόροι εργαζόμενοι, για το παρακάτω ερώτημα που έθεσε η Αλ. Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας: «Κινητοποιήσεις εδώ, κινητοποιήσεις εκεί, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την άλλη Ευρώπη και στην άλλη Ευρώπη. Πήραν καμία κατάκτηση; Πήρε η εργατική τάξη; Όχι».
Η απάντηση στο «γιατί όχι» ήταν η εξής: «(...) Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τις παραχωρήσεις που έκανε στην εργατική τάξη και στο λαό γενικότερα, που τις έκανε σε παλιότερη περίοδο. Και ότι τώρα, τα περιθώρια απόσπασης συλλογικών κατακτήσεων από το λαό και από την ταξική πάλη είναι σχετικά πιο περιορισμένα».
Έτσι, όμως, οι αδυναμίες του εργατικού κινήματος, της Αριστεράς και των κομμουνιστικών ρευμάτων δικαιολογούνται με τη μυθική δύναμη των «σιδερένιων νόμων» του καπιταλισμού, που κατά τα άλλα, θα ανατραπεί «νομοτελειακά»...
Από αυτή την πολύ σοβαρή εκτίμηση για τη «σχέση οικονομίας και πολιτικής», όπως λέει, η ηγεσία του ΚΚΕ καταλήγει σε μια πρόταση τακτικής και πολιτικού στόχου για τους αγώνες του σήμερα, που συμπυκνώνεται στη φράση «ανακούφιση και μη χειρότερα». Σε αυτό το «μη χειρότερα», ωστόσο, συναντιούνται και άλλα ρεύματα. Ο αστικός ρεφορμισμός που αναβιώνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού. Ο ρεφορμισμός του συνδικαλιστικού κινήματος (βλέπε sms του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου, προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Ο θεσμικός δρόμος για «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Ο «εξεγερσιακός ρεφορμισμός» τμημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς (εξέγερση χωρίς ανατροπή και προοπτική επανάστασης και εργατικής εξουσίας). Αλλά και ο αντιεξουσιαστικός ρεφορμισμός της Αυτονομίας, η οποία περιορίζει το «μη χειρότερα», σχεδόν αποκλειστικά, στην καταστολή. Στο ζήτημα της προοπτικής των αγώνων, ο αστικός ρεφορμισμός προτείνει μια επιστροφή στο χρεοκοπημένο κευνσιανισμό.
Ο αντιεξουσιαστικός ρεφορμισμός την κατάργηση της κρατικής εξουσίας και ο «εξεγερσιακός ρεφορμισμός» την επανάσταση, σήμερα. Η ηγεσία του ΚΚΕ προτείνει την «έφοδο» στη λαϊκή εξουσία, αλλά αύριο.
Μπορεί, λοιπόν, το εργατικό και λαϊκό κίνημα να επιβάλουν «παραχωρήσεις», ρήγματα και κατακτήσεις στο κεφάλαιο ή μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί ρεφορμισμό που αποπροσανατολίζει από το «στόχο της εξουσίας», όπως υποστηρίζουν, μαζί με το ΚΚΕ και τμήματα της «εκτός των τειχών» Αριστεράς (μ-λ χώρος, ΕΕΚ κ.α);
Η εργατική τάξη είναι αναγκασμένη να αναμετρηθεί με το βασικό νόμο του κεφαλαίου, την τάση για σχετική και σήμερα, απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Η ακραία, αντικειμενική αντίφαση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας είναι ότι, ενώ πράγματι το κεφάλαιο είναι αναγκασμένο να μη δίνει τίποτα από τα κέρδη του για την υπέρβαση της κρίσης του, άλλο τόσο η εργατική τάξη είναι αναγκασμένη να πάρει από τα κέρδη για να επιβιώσει από την εξαθλίωση που επιβάλει η επίθεση του κεφαλαίου. Ποιος έχει το ιστορικό προβάδισμα σε αυτή την αναμέτρηση;
Το ΝΑΡ, με το πρόσφατο Πανελλαδικό Σώμα του, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, έστω με αντιφάσεις, επιχειρούν να προσεγγίσουν την αλήθεια, που λέει ότι η εργατική τάξη μπορεί να «σπάσει» με την επανάσταση και την πορεία προς τον κομμουνισμό τους «σιδερένιους νόμους» ή «το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού» (εισήγηση ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση ευρωπαϊκών ΚΚ), όχι με μια ιδεολογική «έφοδο στον ουρανό», αλλά μόνο με το διαρκή, επίμονο και πολυκύμαντο αγώνα της να επιβάλει τακτικά ρήγματα στην ισχύ τους, στο έδαφος της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Και αντίστροφα: Εάν οι «σιδερένιοι νόμοι του καπιταλισμού» είναι αδύνατον να ραγίσουν από εργατικές νίκες και κατακτήσεις, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, τότε είναι αδύνατον και να σπάσουν. Τότε, όμως. είναι αδύνατη και η επανάσταση. Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο.
Η δυνατότητα για ένα νέο γύρο επαναστάσεων είναι αντικειμενικά ανώτερη από τα προηγούμενα στάδια και εποχές του καπιταλισμού, διότι ακριβώς ο καπιταλισμός διέρχεται ένα ανώτερο στάδιο της ιστορικής κρίσης του. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτή την αλήθεια, διότι είναι εγκλωβισμένη σε μια δογματική, οικονομίστικη προσέγγιση της εποχής μας και της σημερινής κρίσης (όπως και άλλα ρεύματα της Αριστεράς, για διαφορετικούς λόγους). Σωστά ισχυρίζεται ότι «η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία» για το εργατικό κίνημα, αλλά πώς και πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, όταν αντιμετωπίζεται σαν μια κρίση όπως όλες οι άλλες;
Η σημερινή κρίση είναι μια πρωτόγνωρη και πρωτότυπη κρίση, διαφορετική από όλες τις άλλες, κυρίως διότι μέσα από αυτήν εκδηλώνεται μια βαθύτερη κρίση: Η γενικότερη, ιστορική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που από το 1973 και μετά έχει εισέλθει σε ένα μακρύ κύμα ιστορικά καθοδικής πορείας προς μια γενικευμένη απορρύθμιση των θεμελιωδών, «σιδερένιων νόμων» του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ως απάντηση στη σημερινή κρίση, το κεφάλαιο δεν παρουσιάζει κάποια νέα στρατηγική, παρά μόνο τη συνέχιση της ίδιας, η οποία οδήγησε στη σημερινή κρίση, οδηγώντας αυτή τη στρατηγική στα απώτατα όρια της. Με συνέπεια μια ασθενική ανάκαμψη, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστεί μια νέα, ανώτερη κρίση.
Από αυτή τη σκοπιά, για την υπέρβαση της κρίσης, δεν αρκεί μόνο μια «απαξίωση - καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου, χρηματικού ή εμπράγματου» και ειδικά της παραγωγικής εργατικής δύναμης, όπως σωστά τονίζει η ηγεσία του ΚΚΕ. Απαιτείται μια δημιουργική αλλαγή μεθόδου, προτύπου, μια αλλαγή μοντέλου. Ωστόσο, στην εποχή μας η τάση για μια «δημιουργική καταστροφή» αντικαθίσταται, όλο και περισσότερο, από την τάση για μια «καταστροφική καταστροφή», όπως προσεγγίζει εμπειρικά έστω, η Ναόμι Κλαιν στο Δόγμα του Σοκ. Η τάση αυτή υπογραμμίζει την ιστορική παροδικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, σε σχέση με τις τάσεις συντήρησης του και την ιστορική αναγκαιότητα και δυνατότητα ενός νέου, ανώτερου τρόπου παραγωγής.
Το τελικό πολιτικό συμπέρασμα από τα προηγούμενα, για τη «σχέση οικονομίας - πολιτικής», είναι ότι οι «σιδερένιοι νόμοι» του καπιταλισμού είναι αντικειμενικά πιο αδύναμοι στην εποχή μας, η επανάσταση αντικειμενικά πιο δυναμική και ότι μπορεί να επιβάλει τον κομμουνισμό της εποχής μας. Και όχι, ότι «το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις».
Η επανάσταση, όμως, «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», όπως σωστά υποστηρίζει το ΚΚΕ. Ή, αλλιώς διατυπωμένο, ενώ η επανάσταση είναι αντικειμενικά ώριμη, δεν είναι το ίδιο υποκειμενικά ώριμη. Πώς, όμως, θα «ωριμάσουν» και υποκειμενικά οι περίφημες «συνθήκες»; Σε αυτό το ζήτημα απαντά η σχέση ανάμεσα στην επαναστατική στρατηγική και την τακτική.
Εδώ αναδεικνύεται η σημασία και υλική αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής τακτικής πρότασης, η οποία ενώ είναι κάτι σχετικά ξεχωριστό και αυτοτελές, χάνει το νόημα της εάν δεν επιδιώκει την προσέγγιση της αντικαπιταλιστικής επανάστασης. Από την άλλη πλευρά, η επιδίωξη της επανάστασης χάνει το νόημα της, εάν δεν υπάρχει η αντικαπιταλιστική τακτική, εάν λείπει μια αποτελεσματική και νικηφόρα μορφή για την άμεση πάλη, για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία των εργαζομένων και για μια εργατική «διέξοδο» από την κρίση.
Οδηγός των επαναστατών κομμουνιστών και του αντικαπιταλιστικού ταξικού κινήματος πρέπει να είναι η γνωστή ρήση του Μαρξ, ότι η επανάσταση και ο κομμουνισμός ή θα είναι έργο των ίδιων των εργατών ή δεν θα υπάρξει. Επανάσταση δεν μπορεί να γίνει δια αντιπροσώπων, ακόμη και κομμάτων. Και οι εργαζόμενοι θα προσεγγίσουν και θα κατακτήσουν την επανάσταση με την πείρα τους, μέσα από τις μάχες τους. Μέσα από τακτικούς στόχους.
Από αυτή τη σκοπιά, η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα, θα εκπαιδευθούν για την επανάσταση, μέσα στην κρίση και τις περιπλοκές της, ακόμη και με την πιθανή αστική υπέρβαση της (μέχρι τον επόμενο και ανώτερο γύρο κρίσης). Θα εκπαιδευθούν μέσα στην πάλη για την απόκρουση και την ανατροπή του υπερδεκαετούς αντιδραστικού προγράμματος του κεφαλαίου που επιδιώκει να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ προτείνουν ως τέτοιο τακτικό στόχο την «αντικαπιταλιστική ανατροπή» της επίθεσης.
Το κεντρικότερο ζήτημα όλων των επαναστάσεων είναι το ζήτημα της εξουσίας. Πολλές αριστερές δυνάμεις προτείνουν, σήμερα, μια μορφή «αριστερής», «φιλεργατικής» ή «εργατικής κυβέρνησης», πριν ή χωρίς το πέρασμα στην επαναστατική κατάσταση και κρίση, όταν θα μπει το ζήτημα της εξουσίας, επιλέγοντας, αντικειμενικά και τελικά, το θεσμικό δρόμο. Δεν είναι αδιάφορες τέτοιου είδους κυβερνητικές προσπάθειες για το εργατικό κίνημα, ούτε η στάση του απέναντι σε αυτές είναι η ίδια με τη στάση απέναντι στις ανοιχτά επιθετικές αστικές κυβερνήσεις. Το θέμα για τις επαναστατικές αντικαπιταλιστικές και ταξικές δυνάμεις είναι να μη συμμετέχουν σε αυτές (Λένιν), αλλά να τις αξιοποιούν για να συμβάλουν στη διαμόρφωση επαναστατικής κατάστασης ώστε να κατακτήσει την εξουσία η ίδια η εργατική τάξη.
Βέβαια, πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλές ακόμη, πολύ κρίσιμες πλευρές, που ξεφεύγουν από τα όρια αυτού του άρθρου. Για το εν λόγω ζήτημα, η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση των ευρωπαϊκών ΚΚ, λέει: «Είναι ιστορική ευκαιρία σήμερα, στο έδαφος της ασίγαστης ταξικής πάλης, να κατευθύνεται η σκέψη και η πράξη των αγωνιζόμενων λαών, με επικεφαλής την εργατική τάξη, στην εργατική εξουσία».
Ως εδώ, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία (αλλά όχι μόνο με την προπαγάνδα και με την απλή αλληλεγγύη στο «ωχ»). Όμως, συνεχίζει ακριβώς παρακάτω: «Να κατανοείται ότι ακόμα και αν, στη μια ή την άλλη χώρα, αναδειχθεί από την πλειοψηφία του λαού ένα φιλεργατικό κατά πλειοψηφία κοινοβούλιο, άρα και αντίστοιχη κυβέρνηση, αυτή δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού, αν δεν επιλύσει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω».
Θετικά διατυπωμένη, η παραπάνω φράση υποστηρίζει ότι «αν, στη μια ή την άλλη χώρα, αναδειχθεί από την πλειοψηφία του λαού ένα φιλεργατικό κατά πλειοψηφία κοινοβούλιο, άρα και αντίστοιχη κυβέρνηση, αυτή θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού, αν επιλύσει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω». Δηλαδή, μπορεί να «ξεπεράσει το βασικό όριο» πριν και έξω από την επαναστατική διαδικασία, χωρίς τσάκισμα του αστικού κράτους και χω-ρίς εργατική εξουσία.
Έτσι, η ηγεσία του ΚΚΕ, στην πρόταση της για τη «λαϊκή εξουσία», παρακάμπτει, όπως ο οπορτουνιστής Κάουτσκι, αυτό το «βασικό στη διδασκαλία του μαρξισμού» ζήτημα (Λένιν). Και αναλόγως, παρακάμπτει την ίδια την επανάσταση, ως ιστορικό άλμα. Επανάσταση και κατάκτηση της εργατικής εξουσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «να σπάσει», «να τσακιστεί» η «αστική κρατική μηχανή». Η άποψη αυτή αποκαλύπτει τον κοινοβουλευτικό, ρεφορμιστικό και όχι επαναστατικό χαρακτήρα της πρότασης του ΚΚΕ για τη «λαϊκή εξουσία».
Το τηλεοπτικό αυτό σποτ το είχαμε προβάλλει στο μπλογκ μας όπως και θα αναδημοσιεύσουμε κάθε απάντηση στο δισέλιδο κείμενο του «Πριν» που θα παραθέσουμε, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος και στέλεχος του ΝΑΡ, Κώστας Μάρκου, και απευθύνεται στο ΚΚΕ.
Δεν δίνουν διέξοδο οι θέσεις του ΚΚΕ
Η ηγεσία του ΚΚΕ στην πραγματικότητα προβληματίζεται και αυτή, όπως χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί και πρωτοπόροι εργαζόμενοι, για το παρακάτω ερώτημα που έθεσε η Αλ. Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας: «Κινητοποιήσεις εδώ, κινητοποιήσεις εκεί, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την άλλη Ευρώπη και στην άλλη Ευρώπη. Πήραν καμία κατάκτηση; Πήρε η εργατική τάξη; Όχι».
Η απάντηση στο «γιατί όχι» ήταν η εξής: «(...) Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τις παραχωρήσεις που έκανε στην εργατική τάξη και στο λαό γενικότερα, που τις έκανε σε παλιότερη περίοδο. Και ότι τώρα, τα περιθώρια απόσπασης συλλογικών κατακτήσεων από το λαό και από την ταξική πάλη είναι σχετικά πιο περιορισμένα».
Έτσι, όμως, οι αδυναμίες του εργατικού κινήματος, της Αριστεράς και των κομμουνιστικών ρευμάτων δικαιολογούνται με τη μυθική δύναμη των «σιδερένιων νόμων» του καπιταλισμού, που κατά τα άλλα, θα ανατραπεί «νομοτελειακά»...
Από αυτή την πολύ σοβαρή εκτίμηση για τη «σχέση οικονομίας και πολιτικής», όπως λέει, η ηγεσία του ΚΚΕ καταλήγει σε μια πρόταση τακτικής και πολιτικού στόχου για τους αγώνες του σήμερα, που συμπυκνώνεται στη φράση «ανακούφιση και μη χειρότερα». Σε αυτό το «μη χειρότερα», ωστόσο, συναντιούνται και άλλα ρεύματα. Ο αστικός ρεφορμισμός που αναβιώνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού. Ο ρεφορμισμός του συνδικαλιστικού κινήματος (βλέπε sms του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου, προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Ο θεσμικός δρόμος για «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Ο «εξεγερσιακός ρεφορμισμός» τμημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς (εξέγερση χωρίς ανατροπή και προοπτική επανάστασης και εργατικής εξουσίας). Αλλά και ο αντιεξουσιαστικός ρεφορμισμός της Αυτονομίας, η οποία περιορίζει το «μη χειρότερα», σχεδόν αποκλειστικά, στην καταστολή. Στο ζήτημα της προοπτικής των αγώνων, ο αστικός ρεφορμισμός προτείνει μια επιστροφή στο χρεοκοπημένο κευνσιανισμό.
Ο αντιεξουσιαστικός ρεφορμισμός την κατάργηση της κρατικής εξουσίας και ο «εξεγερσιακός ρεφορμισμός» την επανάσταση, σήμερα. Η ηγεσία του ΚΚΕ προτείνει την «έφοδο» στη λαϊκή εξουσία, αλλά αύριο.
Μπορεί, λοιπόν, το εργατικό και λαϊκό κίνημα να επιβάλουν «παραχωρήσεις», ρήγματα και κατακτήσεις στο κεφάλαιο ή μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί ρεφορμισμό που αποπροσανατολίζει από το «στόχο της εξουσίας», όπως υποστηρίζουν, μαζί με το ΚΚΕ και τμήματα της «εκτός των τειχών» Αριστεράς (μ-λ χώρος, ΕΕΚ κ.α);
Η εργατική τάξη είναι αναγκασμένη να αναμετρηθεί με το βασικό νόμο του κεφαλαίου, την τάση για σχετική και σήμερα, απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Η ακραία, αντικειμενική αντίφαση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας είναι ότι, ενώ πράγματι το κεφάλαιο είναι αναγκασμένο να μη δίνει τίποτα από τα κέρδη του για την υπέρβαση της κρίσης του, άλλο τόσο η εργατική τάξη είναι αναγκασμένη να πάρει από τα κέρδη για να επιβιώσει από την εξαθλίωση που επιβάλει η επίθεση του κεφαλαίου. Ποιος έχει το ιστορικό προβάδισμα σε αυτή την αναμέτρηση;
Το ΝΑΡ, με το πρόσφατο Πανελλαδικό Σώμα του, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, έστω με αντιφάσεις, επιχειρούν να προσεγγίσουν την αλήθεια, που λέει ότι η εργατική τάξη μπορεί να «σπάσει» με την επανάσταση και την πορεία προς τον κομμουνισμό τους «σιδερένιους νόμους» ή «το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού» (εισήγηση ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση ευρωπαϊκών ΚΚ), όχι με μια ιδεολογική «έφοδο στον ουρανό», αλλά μόνο με το διαρκή, επίμονο και πολυκύμαντο αγώνα της να επιβάλει τακτικά ρήγματα στην ισχύ τους, στο έδαφος της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Και αντίστροφα: Εάν οι «σιδερένιοι νόμοι του καπιταλισμού» είναι αδύνατον να ραγίσουν από εργατικές νίκες και κατακτήσεις, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, τότε είναι αδύνατον και να σπάσουν. Τότε, όμως. είναι αδύνατη και η επανάσταση. Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο.
Η δυνατότητα για ένα νέο γύρο επαναστάσεων είναι αντικειμενικά ανώτερη από τα προηγούμενα στάδια και εποχές του καπιταλισμού, διότι ακριβώς ο καπιταλισμός διέρχεται ένα ανώτερο στάδιο της ιστορικής κρίσης του. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτή την αλήθεια, διότι είναι εγκλωβισμένη σε μια δογματική, οικονομίστικη προσέγγιση της εποχής μας και της σημερινής κρίσης (όπως και άλλα ρεύματα της Αριστεράς, για διαφορετικούς λόγους). Σωστά ισχυρίζεται ότι «η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία» για το εργατικό κίνημα, αλλά πώς και πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, όταν αντιμετωπίζεται σαν μια κρίση όπως όλες οι άλλες;
Η σημερινή κρίση είναι μια πρωτόγνωρη και πρωτότυπη κρίση, διαφορετική από όλες τις άλλες, κυρίως διότι μέσα από αυτήν εκδηλώνεται μια βαθύτερη κρίση: Η γενικότερη, ιστορική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που από το 1973 και μετά έχει εισέλθει σε ένα μακρύ κύμα ιστορικά καθοδικής πορείας προς μια γενικευμένη απορρύθμιση των θεμελιωδών, «σιδερένιων νόμων» του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ως απάντηση στη σημερινή κρίση, το κεφάλαιο δεν παρουσιάζει κάποια νέα στρατηγική, παρά μόνο τη συνέχιση της ίδιας, η οποία οδήγησε στη σημερινή κρίση, οδηγώντας αυτή τη στρατηγική στα απώτατα όρια της. Με συνέπεια μια ασθενική ανάκαμψη, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστεί μια νέα, ανώτερη κρίση.
Από αυτή τη σκοπιά, για την υπέρβαση της κρίσης, δεν αρκεί μόνο μια «απαξίωση - καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου, χρηματικού ή εμπράγματου» και ειδικά της παραγωγικής εργατικής δύναμης, όπως σωστά τονίζει η ηγεσία του ΚΚΕ. Απαιτείται μια δημιουργική αλλαγή μεθόδου, προτύπου, μια αλλαγή μοντέλου. Ωστόσο, στην εποχή μας η τάση για μια «δημιουργική καταστροφή» αντικαθίσταται, όλο και περισσότερο, από την τάση για μια «καταστροφική καταστροφή», όπως προσεγγίζει εμπειρικά έστω, η Ναόμι Κλαιν στο Δόγμα του Σοκ. Η τάση αυτή υπογραμμίζει την ιστορική παροδικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, σε σχέση με τις τάσεις συντήρησης του και την ιστορική αναγκαιότητα και δυνατότητα ενός νέου, ανώτερου τρόπου παραγωγής.
Το τελικό πολιτικό συμπέρασμα από τα προηγούμενα, για τη «σχέση οικονομίας - πολιτικής», είναι ότι οι «σιδερένιοι νόμοι» του καπιταλισμού είναι αντικειμενικά πιο αδύναμοι στην εποχή μας, η επανάσταση αντικειμενικά πιο δυναμική και ότι μπορεί να επιβάλει τον κομμουνισμό της εποχής μας. Και όχι, ότι «το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις».
Η επανάσταση, όμως, «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», όπως σωστά υποστηρίζει το ΚΚΕ. Ή, αλλιώς διατυπωμένο, ενώ η επανάσταση είναι αντικειμενικά ώριμη, δεν είναι το ίδιο υποκειμενικά ώριμη. Πώς, όμως, θα «ωριμάσουν» και υποκειμενικά οι περίφημες «συνθήκες»; Σε αυτό το ζήτημα απαντά η σχέση ανάμεσα στην επαναστατική στρατηγική και την τακτική.
Εδώ αναδεικνύεται η σημασία και υλική αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής τακτικής πρότασης, η οποία ενώ είναι κάτι σχετικά ξεχωριστό και αυτοτελές, χάνει το νόημα της εάν δεν επιδιώκει την προσέγγιση της αντικαπιταλιστικής επανάστασης. Από την άλλη πλευρά, η επιδίωξη της επανάστασης χάνει το νόημα της, εάν δεν υπάρχει η αντικαπιταλιστική τακτική, εάν λείπει μια αποτελεσματική και νικηφόρα μορφή για την άμεση πάλη, για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία των εργαζομένων και για μια εργατική «διέξοδο» από την κρίση.
Οδηγός των επαναστατών κομμουνιστών και του αντικαπιταλιστικού ταξικού κινήματος πρέπει να είναι η γνωστή ρήση του Μαρξ, ότι η επανάσταση και ο κομμουνισμός ή θα είναι έργο των ίδιων των εργατών ή δεν θα υπάρξει. Επανάσταση δεν μπορεί να γίνει δια αντιπροσώπων, ακόμη και κομμάτων. Και οι εργαζόμενοι θα προσεγγίσουν και θα κατακτήσουν την επανάσταση με την πείρα τους, μέσα από τις μάχες τους. Μέσα από τακτικούς στόχους.
Από αυτή τη σκοπιά, η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα, θα εκπαιδευθούν για την επανάσταση, μέσα στην κρίση και τις περιπλοκές της, ακόμη και με την πιθανή αστική υπέρβαση της (μέχρι τον επόμενο και ανώτερο γύρο κρίσης). Θα εκπαιδευθούν μέσα στην πάλη για την απόκρουση και την ανατροπή του υπερδεκαετούς αντιδραστικού προγράμματος του κεφαλαίου που επιδιώκει να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ προτείνουν ως τέτοιο τακτικό στόχο την «αντικαπιταλιστική ανατροπή» της επίθεσης.
ΚΚΕ και εργατική εξουσία
• ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΊΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
• ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΊΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βέβαια, πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλές ακόμη, πολύ κρίσιμες πλευρές, που ξεφεύγουν από τα όρια αυτού του άρθρου. Για το εν λόγω ζήτημα, η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση των ευρωπαϊκών ΚΚ, λέει: «Είναι ιστορική ευκαιρία σήμερα, στο έδαφος της ασίγαστης ταξικής πάλης, να κατευθύνεται η σκέψη και η πράξη των αγωνιζόμενων λαών, με επικεφαλής την εργατική τάξη, στην εργατική εξουσία».
Ως εδώ, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία (αλλά όχι μόνο με την προπαγάνδα και με την απλή αλληλεγγύη στο «ωχ»). Όμως, συνεχίζει ακριβώς παρακάτω: «Να κατανοείται ότι ακόμα και αν, στη μια ή την άλλη χώρα, αναδειχθεί από την πλειοψηφία του λαού ένα φιλεργατικό κατά πλειοψηφία κοινοβούλιο, άρα και αντίστοιχη κυβέρνηση, αυτή δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού, αν δεν επιλύσει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω».
Θετικά διατυπωμένη, η παραπάνω φράση υποστηρίζει ότι «αν, στη μια ή την άλλη χώρα, αναδειχθεί από την πλειοψηφία του λαού ένα φιλεργατικό κατά πλειοψηφία κοινοβούλιο, άρα και αντίστοιχη κυβέρνηση, αυτή θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του βασικού νόμου του καπιταλισμού, αν επιλύσει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω». Δηλαδή, μπορεί να «ξεπεράσει το βασικό όριο» πριν και έξω από την επαναστατική διαδικασία, χωρίς τσάκισμα του αστικού κράτους και χω-ρίς εργατική εξουσία.
Έτσι, η ηγεσία του ΚΚΕ, στην πρόταση της για τη «λαϊκή εξουσία», παρακάμπτει, όπως ο οπορτουνιστής Κάουτσκι, αυτό το «βασικό στη διδασκαλία του μαρξισμού» ζήτημα (Λένιν). Και αναλόγως, παρακάμπτει την ίδια την επανάσταση, ως ιστορικό άλμα. Επανάσταση και κατάκτηση της εργατικής εξουσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «να σπάσει», «να τσακιστεί» η «αστική κρατική μηχανή». Η άποψη αυτή αποκαλύπτει τον κοινοβουλευτικό, ρεφορμιστικό και όχι επαναστατικό χαρακτήρα της πρότασης του ΚΚΕ για τη «λαϊκή εξουσία».
+ σχόλια + 34 σχόλια
Σύντροφοι ας αφήσουμε για λίγο το ποιος είναι περισσότερο αριστερός. Σε μια εποχή καπιταλιστικής λαίλαπας, χρεωκοπίας, τουλάχιστον να μην λέμε ο ένας για τον άλλο, αλλά για τον κοινό εχθρό, τους πλουτοκράτες. Κατά τα άλλα σέβομαι τους αγώνες όλων, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και των άλλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς. Ο κόσμος θα ακολουθήσει αυτόν που θα αγωνιστεί περισσότερο. Ας τελειώνουμε πρώτα με τους καπιταλιστές και μετά συζητάμε.
ΘΑ ΠΟΝΕΣΟΥΜΕ!
ΣΦΥΡΙ ΚΙ ΑΜΟΝΙ!
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.
ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΟΝΕΣΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΣΦΥΡΗΛΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ ΜΑΣ.
Από την κρισιολογία στη χρεολογία
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10213&cat_id=32
Καλύτερα το ΝΑΡ να ασχοληθεί με τα του οίκου του και να μην ασχολείται με το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ είναι κομμουνιστικό κόμμα, και όχι ανάχωμα της αστικής τάξης.
Οι οπουρτουνιστές υπάρχουν εκεί που έχουν δράση κομμουνιστικά κόμματα, εκεί που δεν υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα δεν υπάρχουν και οπουρτουνιστές.
Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Προς Ανώνυμος 8:34μ.μ.: 1). Το ΚΚΕ ασχολείται συνεχώς με το ΝΑΡ, και μάλιστα οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί που του απευθύνει είναι Παγκάλιου επιπέδου (ΕΚΟΦίτες, φασίστες, πράκτορες του ΠΑΣΟΚ, κλπ). 2) Το ΚΚΕ έχει μια μεσσιανική αντίληψη για το Κόμμα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξ' ορισμού δεν κάνει ποτέ λάθος, όπως και ο Θεός των χριστιανών, και είναι ο μόνος νόμιμος φορέας της μαρξιστικής αλήθειας. Επομένως, όποιος στην Αριστερά έχει κάποια διαφορετική άποψη, αυτός εξ'ορισμού είναι πράκτορας του κεφαλαίου, φασίστας, προβοκάτορας, μίασμα και οπορτουνιστής. Το ΚΚΕ λοιπόν αισθάνεται αλλεργία για οτιδήποτε διαφορετικό στην Αριστερά (και δεν αναφέρομαι βεβαίως σε κόμματα τύπου "Δημοκρατικής Αριστεράς" του Κουβέλη), και εσύ, παπαγαλίζοντας τις μπροσούρες του μοναδικού φορέα της μαρξιστικής θεωρίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεις με περισσή ευκολία το ΝΑΡ οπορτουνιστική σέχτα.
Ο παραπάνω ανώνυμος έχει πλήρη άγνοια...
1. Απο που και ως που το ΝΑΡ είναι αναχωμα της αστικής τάξης;;
20 χρόνια τώρα και το ΝΑΡ και η ΝΚΑ, δίνουν τη μάχη -με λάθη και ανεπάρκειες αρκετές- για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση και την αναπτυξη του μαρξισμού. Παντα μελετώντας την ιστορική εμπειρία της καταρρευσης των εκμεταλλευτικών κοινωνιών των χωρών του ανατολικού μπλοκ. 20 χρόνια τώρα, δίνουν τη μάχη -μαζί και με άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς- για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και του πόλου της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ -με όλες της τις ανεπάρκειες- είναι ένα έμπρακτο βήμα!
2. Το ΚΚΕ έχει σοβαρό κόσμο. Όμως η λυσαλέα του επίθεση (γεμάτη λάσπη, ψέμματα και συκοφαντίες) απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κομμουνιστική οργάνωση, είναι δειγμα και του ΤΙ κοινωνία ονειρευεται να οικοδομήσει...
3. Η ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς και η αντεπίθεση του λαού πάνω σε αρχές μπορεί να ανατρέψει την βαρβαρη επιθεση που δεχόμαστε. Το ΚΚΕ έχει να προτείνει κάτι άλλο πέρα από το "μπες στο ΠΑΜΕ" ή "ψήφισέ με";; Εχει να προτείνει πλαίσιο συμμαχιών και κοινής δράσης;
Φίλε από το ΚΚΕ: "Οπ(ο)ρτουνιστής και όχι οπ(ου)στουνιστής.
Μαθε την αλφαβήτα, δεν κάνει κακό.
Προς τον σύντροφο από το ΚΚΕ (ανώνυμος 18 Απριλίου 2011 8:34 μ.μ.): Κατ' αρχήν να συστηθώ: είμαι ένα οπορτουνιστικό μίασμα, ένας άνθρωπος ο οποίος σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης σου είναι εχθρός του μαρξισμού και του κομμουνισμού, και ίσως χαφιές της αστικής τάξης. Να σου θυμίσω όμως κάτι; Το 1989 η "ομάδα Γράψα", δηλ. το μετέπειτα ΝΑΡ, αποχώρησε από το ΚΚΕ και τον τότε ενιαίο Συνασπισμό κυρίως γιατί αυτοί συνεργάστηκαν με τη ΝΔ, που τότε ήταν ο κατ' εξοχήν πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, δηλ. του ταξικού εχθρού, στην Ελλάδα. Αυτά.
Επί της ουσίας του κειμένου δεν διαβάζω κάποια κριτική. Το ΚΚΕ ενοχλείτε που το Πριν και άλλοι χρησιμοποιούν το "χούντα" για να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση. Φυσικά και είναι υπερβολή. ¨Οπως είναι και το "εργασιακός μεσαίωνας". Δεν πεθαίνουμε ακριβώς σαν τα γουρούνια στο δρόμο όπως στο Μεσαίωνα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Το ΚΚΕ διακατέχεται από ιδεολογική ηττοπάθεια, συνεχώς λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νίκη για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες και μόνη λύση είναι η άνοδος του ΚΚΕ στις κάλπες και αλλού. ¨Ετσι όμως δεν οικοδομείς μέτωπο ανατροπής.
http://tasosnastos.blogspot.com/2011/04/blog-post_4890.html
όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τότε την παρουσιάζουμε όπως θέλουμε,..
για να φανούμε, δήθεν αριστεροι..!!
Παραποιεί τις θέσεις του ΚΚΕ για να μπορέσει να στηρίξει την συλλογιστική του.
Το ΝΑΡ μέχρι χτές ακολουθούσε την ΓΕΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Στηριξε την ΓΕΣΕΕ εναντια στους εργατες του "καρυπίδη" στα Γιάννενα σε συνεργασία με το εργατικο κέντρο που πλειοψηφουν οι ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ.
Στηριξε μαζι με την ΑΝΤΑΣΡΥΑ τους ΠΑΣΟΚους στον Πειραια και στην ναυπηγοεπισκευαστικη κάτεβάζοντας κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ.
Αριστερές φλυαρίες και υπερεπαναστατισμός στα λόγια
αλλά οπορτουνισμός στην πράξη, στηριζοντας τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στην πράξη, επί χρόνια.
Δεν εχω χρόνο να ασχοληθω αλλά ο κόσμος "τόχει τούμπανο" τι ρόλο "βαράνε" στο μαζικό κίνημα όλοι "ετούτοι".
Σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν μαζι με την ΠΑΣΚΕ και τους ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΑΚΕ στα εργατικά κέντρα και στα σωματεία ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ !!!!
Τώρα τι θέλουν να μας πουν?
Τωρα δεν πειθουν κανέναν μας.
Φταινε για την στάση τους τόσα χρόνια και θα πληρωθούν από το κίνημα όπως τους αξίζει,Δελαστικ και σια
christos04
Μην πετάμε λάσπη για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Με την ίδια λογική κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει την περίπτωση των διεργασιών στο Ε.Κ Πειραιά όπου το ΠΑΜΕ ζήτησε τη συνδρομή της ΔΑΚΕ. Και γνωστή είναι η συνεργασία του και στις κινητοποιήσεις των αγροτών και σε άλλες αυθαιρεσίες με τη δεξιά. Αυτό είναι όμως που εκφράζει το ΚΚΕ; Δεν νομίζω. Ακόμα δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ με τη "χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε-ΔΝΤ"! Αν έλεγε μόνο χούντα -χωρίς τα εισαγωγικά- ΕΕ-ΔΝΤ τότε εντάξει αλλά αλλιώς είναι μικρότητα του ΚΚΕ. Μήπως η Αλέκα δεν ήταν αυτή που έλεγε ότι έχουμε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα; Έλεος δηλαδή. Και το ΚΚΕ και το ΝΑΡ και ο ΣΥΝ έχουν κάνει λάθη, είτε στην υποτίμηση της σημερινής οικονομικής κρίσης, είτε στην υπερτίμηση ορισμένων πτυχών της. Για παράδειγμα το χρέος δεν αποτελεί το κυριότερο ζήτημα της ταξικής πάλης σήμερα.... Είναι καλό να γκρεμίζεις ορισμένες αυταπάτες από το οπλοστάσιο του αντιπάλου αλλά δεν είναι και το πιο καθοριστικό. ¨Οπως ο ωμός αντιΚΚΕδισμός είναι μαλακία έτσι και αυτή η χυδαία πολεμική απέναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αποκρουστική.
Προς christos04
Ρε φίλε πού είδες αυτά που λες για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον Πειραιά; Μάλλον στον ύπνο σου. ¨οσο για το τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα ρώτα τους συντρόφους σου στο ΠΑΜΕ. Σε όλα τα εργατικά κέντρα είναι στις διοικήσεις τους μαζί με ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΝ. ¨Ελεος πια με την άγνοια.
Υ.Γ πάρτε και καμμιά θέση για το 89 τότε που η συντρόφισσα Αλέκα μαζί με τον Γόντικα μας έβριζε γιατί δεν συμφωνούσαμε με το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ ούτε με την κυβέρνηση Τζανετάκη και μας έλεγε για την κάθαρση. Άντε γιατί καλό είναι να θυμόμαστε και το παρελθόν μερικές φορές
προς Gary.
Έβαλα ένα κείμενο αλλά απ ότι βλέπω δεν μπήκε. Προφανώς από λαθος μου.
Στο εργατικό κέντρο Πειραιά ενω το παμε αναδειχτηκε πρώτη δυναμη στις προηγούμενες εκλογές δες τι έγινε:
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3974365&publDate=22/3/2007.
στις πρόσφατες εκλογές η ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) πήρε 7 έδρες η ΠΑΣΚΕ 5 Η ΔΑΚΕ 4 και η ΑΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)3.
Η ΠΑΣΚΕ αρνηθηκε να πάρει θέση που της αναλογεί στο αντιπροσωπευτικό προεδρείο που ειναι ΠΑΓΙΑ θέση του ΠΑΜΕ και δεν δέχτηκε την θέση του Γραμματέα και του Β αντιπροέδρου που της αναλογούσε.
Που βλέπεις εσυ συνεργασία του ΠΑΜΕ με την ΔΑΚΕ ?
Που και ποτε εχει πει το ΚΚΕ ""χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε-ΔΝΤ" μπας και το μπερδεύεις με καμιά "συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ??
Το ΚΚΕ κάνει κριτική στις δυναμεις "του οπορτουνισμού" όπως λέει γιατί αναγάγουν το χρέος σε πρόβλημα και αιτία της κρίσης και δίνουν "συμβουλές" στο πως να αντιμετωπίστει το χρέος που αποτελεί πρόβλημα της αστικής ταξης, ενω το πρόβλημα για τους εργάτες ειναι αλλού, δηλαδη στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και η λύση στην ανατροπή του. τόσο πολυ άγνοια και παραποίηση των θέσεων πιά?
για ποιούς αγρότες μιλάς? Η ΠΑΣΥ (Μπούτας) ηταν στον Κόμο της Νικαιας και ειχε δικό της πλαισιο δράσης και αιτημάτων, ξεχωριστό από τους ΠΑΣΟκους των Τεμπών και τους ΝΔτες της Λάρισας.
Το ΚΚΕ όταν κάνει λάθη βγαινει επίσημα και τα παραδέχεται.
Δεν μιλάμε για λάθη των ΝΑΡ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά για συνειδητή πολιτική.
πολιτική στο κίνημα επί χρόνια τώρα στηριξης της ΠΑΣΚΕ Πανελλαδικά. !
Δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ με μια γκρούπα με διάφορους πρώην με ανύπαρκτη συνεισφορά όλο τον καιρό και με βασική γραμμη πλευσης την στηριξη της ΓΕΣΕΕ και την πολεμική στο ΠΑΜΕ για "διασπαση του κινήματος" που διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια από τα μπαλκόνια της ΓΕΣΕΕ. !
έλεος πιά.! να συγκρίνουμε την γκρούπα των διάφορων ανύπαρκτων με το ΚΚΕ.
Φιλαράκι, όποιος θέλει να αγωνιστεί σε ταξική κατεύθυνση στέκεται μαζι με το ΠΑΜΕ. ΌΠΟΙΟς πάει στα εργατικά κέντρα μαζι με τους ΠΑΣΟΚους και τους ΝΔτες τότε στηριζει τους καπιταλιστες και υπονομεύει το κίνημα.
αμα θες να κάνεις κάτι που θα έχει κάποια αξία ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ δεν ακολουθείς μιά γκρούπα που πάει κόντρα στο ΚΚΕ αλλά πας με το ΚΚΕ !!
διαφορετικά... δουλευεις για το ΠΑΣΟΚ.
Χρήστος
Φιλαρακο "Κάποιος με μνήμη"
μπας και στραβά αρμενίζεις ?
το ΠΑΜΕ απέχει από τα εργατικά κέντρα που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ.
και κάνει ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ και συγκεντρωσεις !!
το ΠΑΜΕ έχει την διοίκηση στα εξής εργατικά κέντρα και σωματεία:
http://www.pamehellas.gr/content_fullstory.php?pg=1&s=4&lang=1
μάθε πρώτα τι έγινε το 89 και μην λες ανοησίες των τότε αυριανιστών.
Το 89 δεν συμμάχησε το κίνημα με την αστική τάξη, δέχτηκε ένα μήνα κυβέρνηση χωρίς να παρθει καμια απόφαση. Αν ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΟΧΙ το ΚΚΕ !! έκανε αυτό που έλεγε ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ, θα παραγραφόταν τα σκάνδαλα !!!
O τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πρότεινε οικουμενική στο ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ ... γιατι λέει .. δεν συνεργαζεται με την "επάρατο" !! μετά βέβαια τις εκλογές του Νοέμβρη του 90' δέχτηκε να πάει σε οικουμενική με την "επάρατο"
και.. καθόμαστε τώρα και ασχολούμαστε με τις "κωλοτούμπες" του ΠΑΠΑΤΖΗ και τις αναγάγουμε σε κριτική στο ΚΚΕ !! ΈΛΕΟς !!
Τις προηγούμενες μερες τότε ο τύπος που ειχε "σηκώσει" το σκάνδαλο Κοσκωτα (ΝΕΑ ΒΗΜΑ ΕΘΝΟΣ Ελευθεροτυπία) απειλούσαν ανοιχτα τον τότε συνασπισμο ότι θα συγκάλυπτε με τη στάση του τους ΚΛΕΦΤΕΣ !! του ΠΑΣΟΚ , .. άσε που υπονοούσαν ότι θα έθεταν ζήτημα ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ από τα κλεμένα !!!.
ταχτική κίνηση ήταν μέσα στο κοινοβουλευτικό πεδίο που συμμετέχει κάθε κόμμα. Δεν έβλαψε σε κάτι το κίνημα. !! ουτε την Ελλάδα ως χώρα γιατι δεν πήρε καμιά απόφαση όπως είχε συμφωνηθεί!!.
Αναδεικνύεις το ζητημα του ενός μήνα και κάτι κυβέρνηση που έγινε με σκοπό την μή παραγραφη των σκανδάλων και δεν βλέπεις την διαπάλη που διεξάγεται μέσα στο κίνημα από τότε μέχρι σήμερα και το ρόλο των οπορτουνιστών και των αστικών δυνάμεων, τόοοσο αριστερός είσαι. !!
Χρήστος
Νομιζω οτι ο Χρηστος τα ειπε ολα !!!
Προς Χρήστο
κατ' αρχάς για το αν είμαι και πόσο αριστερός, άσε να το κρίνουν εκείνοι που με ξέρουν.
Γράφεις "Το 89 δεν συμμάχησε το κίνημα με την αστική τάξη, δέχτηκε ένα μήνα κυβέρνηση χωρίς να παρθει καμια απόφαση. Αν ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΟΧΙ το ΚΚΕ !! έκανε αυτό που έλεγε ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ, θα παραγραφόταν τα σκάνδαλα !!!"
Τι μου λες; ο τότε ΣΥΝ και όχι το ΚΚΕ; Αλήθεια; Και το ΚΚΕ πού συμμετείχε; Μήπως στον ΣΥΝ; Με ποια απόφαση; Μήπως της Κεντρικής του Επιτροπής; Και ποιοι την ψήφισαν; Μήπως οι προδότες του εργατικού κινήματος που μετά έφτιαξαν το ΝΑΡ; Χλωμό. Αυτοί είχαν καταψηφίσει. Κάτι πούροι επαναστάτες πχ Παπαρήγα, Γόντικας κλπ ήταν υπέρ με τα μπούνια. Μαζί και ο επίτιμος πρόεδρος.
Και λες μετά τακτική επιλογή. Μα θα παραγράφονταν τα σκάνδαλα; Σοβαρά μιλάς; Εδώ για οτιδήποτε είστε άτεγκτοι κριτές και καταγγέλετε πως δήθεν αριστεροί σπέρνουν αυταπάτες για τη φύση τη καπιταλισμού. Η συγκυβέρνηση με ένα αστικό κόμμα τι κάνει; Και ΟΚ στην αρχή ήταν τρεις μήνες με τη ΝΔ τακτική επιλογή. Το Νοέμβρη του 89 έγιναν ξανά εκλογές και πάλι συγκυβερνήσατε, αυτή τη φορά και με τους δύο. Πάλι τακτική επιλογή;
Λες κάπου αλλού " Φιλαράκι, όποιος θέλει να αγωνιστεί σε ταξική κατεύθυνση στέκεται μαζι με το ΠΑΜΕ." και συνεχίζεις παρακάτω "αμα θες να κάνεις κάτι που θα έχει κάποια αξία ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ δεν ακολουθείς μιά γκρούπα που πάει κόντρα στο ΚΚΕ αλλά πας με το ΚΚΕ !!
διαφορετικά... δουλευεις για το ΠΑΣΟΚ. Εδώ πια δεν ξέρω τι να πω. Τέτοια βεβαιότητα ούτε οι πρώτοι χριστιανοί δεν είχαν. Δηλαδή εγώ που δεν είμαι ούτε με το ΠΑΜΕ ούτε με τη ΓΣΕΕ απαγορεύεται να παλεύω για την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος, ενώ αν δεν είμαι ΚΚΕ δουλεύω για το ΠΑΣΟΚ!!!! Ν α δεις πώς το λένε αυτό για την ανθρώπινη ανοησία.....α ναι! Είναι ακατανίκητη.
Kapoie me mnhmh...ta ksereis polu kala blepw ta gegonota ee?? O Kappos,O Xagioas kai oloi autoi pou ftia3an to NAR meta, den pshfisan sth K.E. thn sugkubernhsh?? Nai thn pshfhsan...Alla kai pali mwre..exoun perasei 5 aiwnes apo to '89 3eperaste to...eleos pia..
Ανώνυμε με τους λατινικούς χαρακτήρες λάθος στα έχουν πει στο κόμμα. Ούτε ο Χάγιος ούτε ο Κάππος ψήφισαν τη συγκυβέρνηση. Έλεος πια με τη λάσπη. Ο Κάππος μάλιστα που ήταν βουλευτής δεν ψήφισε ούτε στη βουλή. Βγάλτε τις παρωπίδες πια. Μάλλον εσείς δεν το έχετε ξεπεράσει.
..."κάποιε με μνήμη"
Για την κριτικη στο ΚΚΕ για την συμμετοχη στην Κυβέρνηση τζανετάκη μιλάμε, και όχι για τη συγκρότηση του συνασπισμού.
Απάντησε λοιπόν σε αυτά που θέτω.
Τώρα ανακατεύεις το "89" για να πλήξεις το ΚΚΕ σήμερα.
Η ταχτική αυτή δεν έχει σχέση με το κίνημα και την προοπτική του αλλά με στοχευένη προπαγάνδα του συγκροτήματος Λαμπράκη.
Το.."ουτε με το ΠΑΜΕ.. ούτε με τη ΓΕΣΕΕ" που "ανακάλυψαν" οι επί δεκαετίες "κολαούζοι" και διοργανωτές των πορειών της ΓΕΣΕΕ πριν κάτι μήνες...δηθεν ως θέση, σημαίνει μόνο αυτό:
"εργατη που πήγαινες πριν στη ΓΕΣΕΕ .. ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΠΑΜΕ"
Δηλαδή μην μαζικοποιείσαι, μην πας με το κόμμα που έχει τη δύναμη να παλεψει και να νικήσει, αλλά έλα με τις "γκρούπες" απομονωμένος να γινεσαι όργανο των προβοκατόρων με τις κουκούλες... ώστε να βρισκει άλλοθι ο κάθε Πάγκαλος να κατηγορεί το ΠΑΜΕ κατόπιν για ηθική αυτουργία σε "εγκληματα" για την ΜΆΡΦΙΝ..!!
... με αποτέλεσμα να παραμείνεις ανενεργός... και να μην ξαναπάς σε πορεία την επόμενη φορά.
Και επειδη οι ΑΝΤΑΣΥΕΣ και τα ΝΑΡ ανέδειξαν τις θέσεις τους για την κρίση κάνοντας "κωλοτούμπες" για το χρέος και έχοντες ως υπόδειγμα την Αργεντινη.. απλά αποδείχνοντας ότι στα λόγια είναι "υπερεπαναστατες" αλλά στην πράξη ειναι μικροαστοί, θα σου βαλω παρακάτω να δεις ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, έτσι για να μαθαίνεις.
ΔΕΣ !
1) Στην ΠΟΕ ΟΤΑ βρέθηκαν απέναντι απ' τις ταξικές δυνάμεις στην προσπάθεια των τελευταίων να συμμετέχουν στα σωματεία οι συμβασιούχοι!!! Στο συνέδριό της, το 2009, οι δυνάμεις του ΣΥΝ νομιμοποίησαν τις αποφάσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για αποκλεισμό των σωματείων στα οποία συμμετείχαν συμβασιούχοι.
2) Παροιμιώδης είναι η συνεργασία τους με την ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ πρόσφατα απέκλεισαν απ' το προεδρείο τη ΔΑΣ. Μαζί και στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.
3) Στην ΟΕΚΙΔΕ σε παλαιότερο συνέδριο συμμετείχαν σε κοινό ψηφοδέλτιο «Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ώστε να αποσπάσουν την Ομοσπονδία απ' τα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Στο αμέσως επόμενο συνέδριο αποχώρησαν όλες μαζί με ανυπόστατες κατηγορίες για την εγκυρότητα συνέδρων και κατέθεσαν ένσταση κατά του κύρους του Συνεδρίου.
4) Πρόσφατα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στις εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβρη 2010 πρωτοστάτησαν στην αντιΠΑΜΕ δράση με λύσσα. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, κατέβηκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αυτό της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΕΕΜ), που είχε την προσωπίδα του τάχα «ανεξάρτητου» και για να προκαλέσουν σύγχυση στους μεταλλεργάτες, η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε και δεύτερο «καθαρό» ψηφοδέλτιο. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» ήταν «υποψήφιοι και μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας».
5) Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας τον Γενάρη 2010 ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (Αυτόνομη Παρέμβαση, η παράταξη του ΣΥΝ), κατέβηκαν για ακόμη μια φορά με κοινό ψηφοδέλτιο.
6) Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών τον Φλεβάρη 2010 ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν για ακόμη μία φορά κοινό ψηφοδέλτιο.
7) Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας τον Μάρτη του 2010: ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές για τη νέα διοίκηση.
8) Στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πάτρας, στις εκλογές που έγιναν τον Μάρτη 2010 οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο.
9) Στο εργατικό κέντρο Ρόδου στηριξαν πρόσφατα την ΠΑΣΚΕ στο προεδρείο.
Αυτοί είναι που λένε τώρα.. "ουτε ΓΕΣΕΕ ουτε ΠΑΜΕ"
αν εσυ νομίζεις ότι όλα αυτά δεν είναι "δουλεμα" σε σενα και στο κίνημα για να εγκλωβίζουν τους εργάτες ώστε να τους πάνε "από το παράθυρο" στο ΠΑΣΟΚ.. τότε συνέχιζε να βάζεις ζήτημα το "βρώμικο 89"... και να φωνάζεις "ουτε με τη ΓΕΣΕΕ... ουτε με το ΠΑΜΕ !!
Χρήστος
Δύο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα
ανώνυμον 21 Απριλίου 2011 4:51 μμ
Σε ποιανού τον αχυρώνα μαλώνανε οι γάιδαροι ρε μεγάλε..
για πες μας να μάθουμε και μεις
Χρήστος
και για τον Κάππο.
ο Κώστας παράτησε πολύ νωρίς το ΝΑΡ αφού πήρε χαμπάρι τι γινόταν και επέστρεψε στο κόμμα γράφοντας Άρθρα στο Ριζοσπάστη, χωρίς να συμμετέχει ενεργά στις κομματικές δουλειές.
βεβαίως έπαιξε ρόλο και η ανασυγκροτηση του Κόμματος σε Μαρξιστική Λενινιστική πορεία μετά τη διάσπαση το 91' και την αποχώρηση των οπορτουνιστών από αυτό.
Δικαιολογώ τη στάση του Κώστα τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα θεωρώντας τον ως αληθινό Κομμουνιστή και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ για όλους μας.
Χρήστος
Το αστείο είναι ότι ο Χρήστος είναι τόσο φανατισμένος που υπερασπίζεται αυτόκλητα ακόμα και το '89! "Δεν συμμάχησε το κίνημα με την αστική τάξη, δέχτηκε ένα μήνα κυβέρνηση χωρίς να παρθει καμια απόφαση."..
Ναι και ποιος έδωσε τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες στους νταβατζήδες;
¨Οσο για την αυταρέσκεια του "μεγάλου κόμματος" απέναντι στους ανύπαρκτους. Στα "κομμουνιστικά" κόμματα της Ευρώπης που προσπαθεί να συντονίσει το ΚΚΕ συμμετέχουν κόμματα που παίρνουν πολύ λιγότερο από 1% και τα περισσότερα στις χώρες τους δεν έχουν κοινοβουλευτική παρουσία. Και σίγουρα πολύ μικρότερη επιρροή στο κίνημα από ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Ακόμα τα περισσότερα από αυτά είναι κομμουνιστικά κυρίως στην αναφορά στη σοβιετική περίοδο με όλες τις διαστρεβλώσεις και παράλληλα εκτός από κάτι κορώνες σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είναι πιο οπορτουνιστικά και δεξιά από το Συνασπισμό. Μερικά συμμετέχουν και σε κυβερνήσεις όπως το ΚΚ. Ουκρανίας. Αλλά με δύο λόγια και δύο σταθμά για τον οπορτουνισμό δύσκολα πείθετε. Καλά κάνετε και ασκείτε κριτική στην Κούβα αλλά πείτε και κάτι για το πατριωτικό ΑΚΕΛ και μη του χαϊδεύετε τα αυτιά
Λυπάμαι που σας έφυγε το ΔΗΚΚΙ και πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Σπίθα, αλλά το ότι πήγατε να οικοδομήσετε μέτωπο με λάθος δυνάμεις δεν σας φταίει κανείς παρά οι ίδιοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίπτετε διαρκώς κάθε έκκληση για κοινή δράση. Εσείς χάνετε από αυτό, όχι οι οπορτουνιστές.
Για τον Κώστα Κάππο δεν ξέρω αν τον γνώριζες προσωπικά αλλά από σεβασμό για τους αγώνες που έδωσε όσο ζούσε μην τον μπλέξουμε σε μια ηλίθια αντιπαράθεση.
Μπράβο στον Χρήστο απάντησε με θέσεις και τεκμηριωμένες απόψεις , στην ελεεινή προβοκάτσια και λεσπολογία των "ανώνυμων" αναγνωστών.
Επειδή όμως τόσο η ανάρτηση όσο και η "αντιπαράθεση" των "άγνωστων" γίνεται με όρους χουλιγκανισμού, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, είναι χαμένος χρόνος, σε λάθος τόπο (ιστότοπο)...
Οι φίλοι του ΚΚΕ εντυπωσιάζουν με την ευκολία συκοφαντούν το ΝΑΡ επαναλαμβάνοντας ψέμματα όπως ότι συνεργάζεται με την ΠΑΣΚΕ, τη ΓΣΕΕ κλπ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δέχεται επίθεση το ΚΚΕ πχ από τον ΣΚΑΪ. Φαίνεται για κάποιους το ψέμα και η συκοφαντία είναι επαναστατικά, αν υποστηρίζουν το χώρο τους.
20 χρόνια τώρα το ΝΑΡ υπάρχει και δρα, συσπειρώνει κομμουνιστές και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Για αυτό ο Γόντικας ούτε λίγο πολύ έγραψε ότι το ΝΑΡ αποτελείται από χαφιέδες. δεν πειράζει, δεν είναι η πρώτη που γελοιοποιείται γράφοντας ανοησίες, έτσι κι αλλιώς ως ο ανόητος στην ηγεσία του ΚΚΕ έχει καταγραφεί.
Φυσικά η λασπολογία δεν πείθει κανέναν ούτε εμποδίζει την παρέμβαση του ΝΑΡ, Το μόνο που πετυχαίνει είναι η σιωπή μέσα στο ΚΚΕ: πώς να συζητήσεις ιδέες χαφιέδων, αν δεν είσαι χαφιές; Άρα σιωπή μέχρι νεωτέρας, μέχρι την επόμενη διάσπαση.
Όσο για τον Κώστα Κάππο, το ΝΑΡ και τα μέλη του έχουν σεβασμό και όσο ζούσε και μετά που έφυγε από τη ζωή, παρά τις διαφωνίες. Το ΚΚΕ όμως δεν τόλμησε να τον ξανακάνει μέλος γιατί δεν του συγχώρησε το ΟΧΙ στον Τζανετάκη, ενώ το βιβλίο του για την ΕΣΣΔ το αντιμετώπισε όπως κάθε άποψη που αποκλίνει από την τρέχουσα μεγάλη αλήθεια του ΠΓ: με απαξίωση και συκοφαντία. Τώρα μετά θάνατον βγαίνει ο κάθε ένας και μιλάει για τον "Κώστα", λες και ήταν το φιλαράκι του...
Με την κρίση θα χρεοκοπούν πολιτικά σταλινικά και σταλινικής λογικής κόμματα καθώς και πολιτικά τυχάρπαστοι. Ήδη στην Γαλλία, αριστεροί έδωσαν περίπου το ΟΚ για τις επεμβάση στη Λιβύη.
το μέτωπο μπλόκο στην Πορτογαλλία και στήριξε μέτρα του Σώκρατες και απεσταλμένοι του ψήφισαν ( νομίζω στην Ευρωβουλή) υπέρ της επέμβασης στην Λιβύη
Σταλινική λογική οργάνωσης μπορείς να συναντήσεις και στον τροτσκιστικό χώρο όπου αρκετοί δεν καταλαβαίνουν ότι η οργάνωση του κόμματος έχει σχέση με τις συνθήκες την παραγωγή πολιτικής και όχι με τις νεκρολογίες Μαρξισμού περασμένων δεκαετιών..
Βρε ανώνυμε, βάλε κανένα όνομα να μιλάμε με ονόματα. )
Λοιπόν, για το 1989 δεν χρειάζεται παραπέρα συζήτηση, αν θες θα σου πω τούτο. Αν υπερασπίζεσαι την στάση μερικών στελεχών του ΚΚΕ, το 89’ (Κάππος) δεν μπορεί να στηρίζεις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ που προέκυψε μετά την αποχώρηση του ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Κ. Κάππου.
Δεν μπορεί να στηρίζεις..
…Αυτούς που κατόπιν συνέχισαν με τον ΣΥΝ και αργότερα βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπορείς σύντροφε (γιατί σύντροφος είσαι) να στηρίζεις τις δυνάμεις εκείνες που δεκαετίες τώρα αποτελούσαν στήριγμα της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Τις δυνάμεις εκείνες που όπως είδες συνεργάζονται με τον εργατοπατερισμό εναντίον του ΠΑΜΕ.
Τωρα όσον αφορά τον συντονισμό του παγκόσμιου Κομμουνιστικού κινήματος, αυτά που γράφεις –προφανώς επηρεασμένος από την ιδεολογική σου κατεύθυνση από τις δυνάμεις αυτές (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ)- θεωρείς ότι έτσι είναι.!!
Όσο για το ΔΗΚΚΙ,..Εμ δεν είναι έτσι βρε σύντροφε σκέψου να πας να συζητήσεις με ένα κόμμα και να του πεις ότι είναι προδοτικό, ή οπορτουνιστικό,!!
Το κάθε κόμμα στην χώρα του έχει την δική του αυτοτέλεια, εκτός και όντως έχει μετατραπεί σε ανοιχτό συνεργάτη του ιμπεριαλισμού και της αστικής τάξης, όπως παράδειγμα το κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς το Γαλλικό ΚΚ κ.α στα οποία το ΚΚΕ κάνει δημόσια κριτική.
Το ΚΚΕ πρωτοστατεί με πολλές θυσίες (οικονομικές) να συντονίσει τα ΚΚ παγκόσμια και έχει κάνει σοβαρά βήματα.
Για αυτό λέμε ότι πρέπει να συναντήσετε ΕΣΕΙΣ το ΚΚΕ μέσα από το κίνημα, αν στο κίνημα σε «παρασύρουν» σε αντιΠΑΜΕ κατεύθυνση οι Δελαστικ και σια, τότε πως περιμένεις να δυναμώσει το ΚΚΕ?
Τώρα βρήκανε τη «δικαιολογία» τα «πρωτοβάθμια» λέει !!!
Έχουν κάτι δυνάμεις σε ελάχιστα σωματεία και εκεί τις στρέφουν ενάντια στο ΠΑΜΕ όπως γράφω παραπάνω,
..τάχα «ουτε με το ΠΑΜΕ ούτε με τη ΓΕΣΕΕ» .. Αυτά τα λένε για το «πόπολο» όταν όμως οι αντιπρόσωποί τους συμμετέχουν στα δευτεροβάθμια (εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες) τότε στηρίζουν την ΠΑΣΚΕ !! και τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες στη ΓΕΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στηρίζουν τους Παναγόπουλους και τους Παπασπύρου…!!
Όσο για το ΔΗΚΚΙ, εμ έτσι είναι οι συνεργασίες βρε συντροφε, δεν παραμένει κάποιος με το ζόρι, μέτωπο προσπαθείς να φτιάξεις. Πάντως ο Τσίρκας και άλλα στελέχη του ΔΗΚΚΙ είναι στο ΠΑΜΕ και μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη του.
Χρήστος
ανώνυμε, (22 Απριλίου 10:09 )
έχω βάλει εδω και δυό μέρες απάντηση...
αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ..!!
προφανώς ενοχλείται το φόρουμ όταν η κριτικη στο ΝΑΡ γινεται "επικίνδυνη"
Χρήστος
ΚΚΕΔΕΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ,ΟΥΤΕ ΑΔΑΕΙΣ.ΤΟ 89 ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΤΣΙ?ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΤΡΕΨΕ?Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΔ.
ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ,ΚΑΙ Σ'ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ.
ΠΑΡ'ΟΛ'ΑΥΤΑ,ΝΑΡΙΤΕΣ, ΕΧΕΤΕ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ''ΒΡΩΜΙΚΟ 89''.Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΠΛΕΟΝ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΕΡΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ,ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΔΑΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΟΥΝΤΑ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ(ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ)''ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ''.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟ.ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΑΜΕ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ,ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΑΝ ΟΧΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Της κοντής της φταίνε οι τρίχες σύντροφε του ΚΚΕ.
Δικαιώθηκαν οι απόψεις του ΚΚΕ για ΕΕ-ΟΝΕ. Τώρα τι κάνετε; Aρκεί η ηθική δικαίωση ή χρειάζεται εμβάθυνση του προγράμματος για αντιμετώπιση της κρίσης; Ή μήπως ο Λένιν και τα Σοβιέτ της Μόσχας που έβαλαν θέμα μη αναγνώρισης του χρέους ήταν "οπορτουνιστές";
Όποιος δεν έχει πολιτική θέση απέναντι στο δημόσιο χρέος, είναι πολιτικά χρεοκοπημένος
@christos04
Ελπίζω από αυτά που λες για τα σωματεία να είναι έστω και τα μισά αλήθεια.
Και όχι μικροπολιτική σπέκουλα όπως επιχείρησε να κάνει κάποιος από την μειωψηφούσα παράταξη του ΚΚΕ τον φεβρουάρη σε συνέλευση του σωματείου μας, το οποίο συμμετέχει στα πρωτοβάθμια.
Όπου μετά από πιεστικές ερωτήσεις(που πότε πως) αναγκάστηκε περίπου να πάρει πίσω αυτά που είπε περίπου λέγοντας πως δεν ξέρει αν ήταν γεγονότα αλλά γράφτηκαν...σε μία ανακοίνωση!
Ας μην πετάνε κάποιοι σαν τις σουπίες το μελάνι τους και μετά να φεύγουν όταν ζητηθούν συγκεκριμένα γεγονότα.
Αυτή τακτική δεν ωφελεί κανένα και κυρίως το εργατικό κίνημα
re me douleyete?phgenete se ena oikodomo kai peite tou gia kapitalismo me ergatiko elegxo.phgenete se ena anasfalisto symvasiouxo kai peite tou oti h lysh gia thn krish einai h krathkopoihsh 2-3 trapezwn.sa de drepeste ligo pou laspologeite to kke?kai oso gia to thema ths "enwthtas ths aristeras" pou lete apo to prwi mexri to vrady:pate kala re?ayto xreiazontai oi laoi?enothta ths aristeras?oxi kyrioi,pote den prokeitai na sas afisoume na kalliergeite tetoiou eidous ideologimata sto lao.ENOTHTA THS ERGATIKHS TAKSHS kai twn symmaxwn laikwn strwmatwn gia ena metwpo me prooptiki kai diarkeia makria apo eykairiakes logikes.me stoxo to SOSIALISMO-KOMMOUNISMO
Βασικά μια ασχολούμαστε με το ΚΚΕ περα απο τα υπόλοιπα αποτρόπαια που έκανε ο Σταλινισμός στην Έλλαδα ας μιλήσουμε μια και το θέτεται για το 1989. Το 89 το ΚΚΕ ως πλειοψηφούσα δυναμη στον Συνασπισμό συνεργάστηκε σε Κυβέρνιση ΟΧι ενός μηνα όπως ισχυρίζεται όταν η Ελλάδα ηταν στην ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ τα οποία σήμερα συνεχως καταγγέλει ακόμα πηρε 3 Υπουργεία ( το παραμυθάκι σας αλλού ο Δραγασάκης τότε ήταν ΚΚΕ και μάλιστα αργότερα Υποψιφιος ΓΓ). Μάλιστα η εν λόγω Κυβερνιση ΚΚΕ-ΝΔ ΕΚΑΝΕ ΝΟΜΟ για τα ιδιοτικά κανάλια στην Ραδιοτηλεώραση που μέχρι τοτε ηταν ΜΟΝΟ κρατικα και τώρα κλαψουρίζουν για τα αστικά ΜΜΕ ποθ ΑΥΤΟΙ φτίαξανε.... Μαλλον τα ΚΑΝΑΝ για να πολύουν κοσμο απο της επειχειρησούλες του βαναυσα (902,Ριζο κλπ) κανα και αλλα τοτε πολλε απλά βαριέμαι να γραφω... Αυτά τα ολιγα για το 89...
Δεν ειμαι ΠΑΣΟΚ
Δεν ειμαι Αναρσυα
η Ελληνικη Σταζι ας με συλλαβει ως εναν Αριστερο ανενταχτω Φοιτητη της Ιστοριας
Δημοσίευση σχολίου