Home » , » Πολεμώντας για το νερό

Πολεμώντας για το νερό

Από ciaoant1 , Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 | 9:03 μ.μ.

Αναδημοσιεύουμε ένα [εκτενές] άρθρο από το alepouda που είχαμε λινκάρει και παλιότερα, καθώς με αφορμή το [κρίσιμο] θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, δίνει μια πολύ καλή παρουσιάση του τι ακριβώς συνέβει στη Βολιβία πριν μερικά χρόνια:



Βολιβία - Ο Πόλεμος για τη Βροχή

Σεπτέμβριος 1998
Όλα ξεκινάνε από τα δάνεια…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει δάνειο 138 εκ. δολαρίων στην Βολιβία, για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας. Το ΔΝΤ όμως, δεν δίνει μόνο λεφτά αλλά δίνει και «συμβουλές». Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι περισσότερος εντολές παρά συμβουλές. Η εντολή λοιπόν που δόθηκε στην Βολιβία ήταν να πουλήσει όσες κρατικές επιχειρήσεις είχαν μείνει στα χέρια της, μεταξύ των οποίων, τα Εθνικά Διυλιστήρια και μια τοπική εταιρία ύδρευσης, την SEMAPA.


Σεπτέμβριος 1999
Η Βολιβία ξεπουλάει το νερό της σε πολυεθνικη
Η Βολιβία υπογράφει ένα συμβόλαιο 2,5 δις δολαρίων για να παραδώσει τη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης της πόλης Cochabamba στην Aguas del Tunari (μια διεθνής εταιρική συνεργασία επενδυτών). Συμπτωματικά (?) αυτοί ήταν και οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι για την αγορά. Συνεπώς και πλειοδότες του διαγωνισμού πώλησης.


Οκτωβριος 1999
Η Aguas del Tunari ανακοινώνει τα σχέδια της και το κράτος νομοθετεί την ιδιωτικοποίηση του νερού
Η Aguas del Tunari ανακοινώνει ότι πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νερού και του αποχετευτικού συστήματος της Cochabamba για 40 χρόνια. Επίσης ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε παραγωγή ρεύματος και κατασκευή αρδευτικού συστήματος για τις αγροτικές καλλιέργειες τις περιοχής. Ο κυριος μέτοχος της Aguas del Tunari, είναι η περίφημη Bechtel. Η Bechtel λοιπόν που είναι η θυγατρική της International Water Ltd (τρομακτικό όνομα) υποστηρίζει ότι μεσα σε 5 χρόνια θα γίνουν και της Παναγιάς τα μάτια στην περιοχή της φτωχής Cochabamba. Την ίδια ώρα που οι μέτοχοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, η κυβέρνηση περνά την νομοθεσία που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού και του συστήματος αποχέτευσης. Κατά συνέπεια γίνεται νομικά δυνατό να απαιτηθεί από τους κατοίκους της περιοχής να πληρώσουν για το νερό, όσο αξιώνει η ιδιωτική εταιρία που το εκμεταλλεύεται…


Ιανουάριος 2000
Οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του νερού και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου
Η Aguas del Tunari παρόλο που είχε υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι θα ανεβάσει τα τιμολόγια του νερoύ μόνο 35% για να καλύψει τα έξοδα της αναβάθμισης του συστήματος ύδρευσης, προχωρά σε αυξήσεις 200% και 300%. Η πόλη ακινητοποιείται για 4 μέρες, με απεργίες, διαδηλώσεις και οδοφράγματα από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση και τις αυξήσεις.


4-5 Φεβρουαρίου 2000
Από τις ειρηνικές διαδηλώσεις στην εξέγερση
Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του με την απραξία της κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα συντονιστικό όργανο, La Coordinadora, ‘η συμμαχία για τη υπεράσπιση του νερού και της ζωής’. Επι κεφαλής μπαίνει ο Oscar Olivera, συνδικαλιστής και γνωστός ακτιβιστής με δράση κατά της παγκοσμιοποίησης. Πραγματοποιείται ειρηνική πορεία στην πόλη. Τα ΜΑΤ συγκρούονται με τους διαδηλωτές. Γίνεται μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Οι τραυματίες φτάνουν τους 175, μεταξύ των οποίων δύο τελικά τυφλώνονται…
Τα ΜΜΕ της Δύσης αρχίζουν να μιλάνε για τον ‘Πόλεμο για το νερό


22 Μαρτίου 2000
Ανεπίσημο δημοψηφίσμα – 96% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Η Coordinadora, διεξάγει δημοψήφισμα. Το 96% των ψηφοφόρων (50.000 ψήφισαν συνολικά) αποδοκιμάζει την πώληση στην Aguas del Tunari, αλλα η κυβέρνηση δείχνει σαφέστατη προτίμηση στα 2,5 δις δολάρια και αρνείται να διακόψει το συμβόλαιο.


3 Απριλίου 2000
Η εξέγερση εξαπλώνεται
Οι διαδηλώσεις από την την κεντρική πλατεία της Cochabamba εξαπλώνονται στην La Paz και σε άλλες πόλεις και φτάνουν μέχρι τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Βολιβίας. Χιλιάδες πολίτες συγκρούονται με τα ΜΑΤ, στήνουν οδοφράγματα και δεν διαμαρτύρονται πλέον μόνο για το νερό αλλά και για την οικονομία και την ανεργία στη χώρα


6 Απριλίου 2000
Η κυβέρνηση συλλαμβάνει τον ηγέτη της Coordinadora
Το κράτος ανίκανο να χειριστεί την κρίση, αποφασίζει να παγιδεύσει και να συλλάβει τον ηγέτη του Συντονιστικού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τον Olivera και άλλα μέλη της Coordinadora για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τα τιμολόγια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αστυνομία εισβάλλει και συλλαμβάνει όλους τους ακτιβιστές.


8 Απριλίου 2000
Η δολοφονία του 17χρονου και η ‘κατάσταση πολιορκίας’
Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Hugo Banzer, κηρύσσει τη χώρα σε ‘κατάσταση πολιορκίας’. Πρόκειται για κάτι ανάλογο της ‘κατάστασης πολέμου’ που μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να ισχύσει για 90 μέρες. Κατά την περίοδο αυτή επιτρέπονται οι συλλήψεις χωρίς ένταλμα, μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και να περιοριστεί η μετακίνηση καθώς και τα ταξίδια. Ο στρατός έχει κατεβεί στους δρόμους για να επιβάλλει την τάξη. Ένας λοχαγός του Στρατού ντυμένος με πολιτικά στέκεται δίπλα στους αστυνομικούς σημαδεύει το πλήθος και πετυχαίνει στο κεφάλι ένα 17χρονο, τον Victor Hugo Daza. Eνας δημοσιογράφος ανεξάρτητου Βολιβιανου καναλιού θα απαθανατισει τη σκηνη σε βίντεο (φωτο) (βιντεο, πυροβολισμός στο 32''). O δολοφόνος του 17χρονου ήταν άρτια εκπαιδευμένος σε τακτικές επιβολής της τάξης και τακτικές τους πολέμου. Ενας από τους δεκάδες χιλιάδες απόφοιτους των στρατιωτικών σχολών των Η.Π.Α. που χρόνια τώρα εκπαιδεύουν Λατινοαμερικάνους στρατιωτικούς, πράκτορες και αστυνομικούς. Δύο χρόνια αργότερα γίνεται η δίκη του, σε στρατιωτικό δικαστήριο και ο λοχαγός Robinson Iriarte αθωώνεται... και λίγο αργότερα προάγεται σε ταγματαρχη.


9 Απριλίου 2000
Δακρυγόνα, σφαίρες τραυματίες και νεκροί
Τα ΜΑΤ της Βολιβίας συνεχίζουν να επιτίθενται στους διαδηλωτές με πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα. Όλοι είναι στους δρόμους, ακόμα και οι νοικοκυρές έχουν κατέβει και πετάνε πέτρες. Οι ξένοι δημοσιογράφοι στέλνουν ανταποκρίσεις και δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο ξεσηκωμό. Η Αστυνομία στην La Paz και στη Santa Cruz ξεσηκώνεται και διαμαρτύρεται για τους χαμηλούς μισθούς. Οι διαδηλώσεις του Απρίλη αφήνουν πίσω 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες καθώς και πολλές βίαιες συλλήψεις και κρατήσεις


10 Απριλίου 2000
Η κυβέρνηση υποχωρεί και δίνει τον έλεγχο του νερού στην Coordinadora
Το τελευταίο βίαιο κύμα των διαδηλώσεων οδηγεί σε μια ιστορική νίκη των κατοίκων της πόλης της Cochabamba. Ο Oscar Olivera υπογράφει συμφωνία με την κυβέρνηση, συμφωνα με την οποία γίνεται ανάκληση της πώλησης στην Aguas del Tunari και παράδοση της διαχείρισης στην Συμμαχία των κατοίκων της πόλης, την Coordinadora. Επίσης διασφαλίζεται η απελευθέρωση των συλληφθέντων, αποσύρεται η νομοθεσία που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση, καθως και ο νόμος που απαγορεύει από τους αγρότες να βγάζουν νερό από τα πηγάδια τους(!)


12 Απριλίου 2000
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας
Όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, James Wolfensohn, υποστήριξε ότι το νερό δεν πρέπει να ανήκει στο κράτος, αλλά να είναι ιδιωτικό. Μάλιστα δήλωσε ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το νερό είναι η σπατάλη του επειδή δεν τιμολογείται υψηλά.»


16 Απριλίου 2000
Διαμαρτυρίες στο Διεθνες Νομισματικό Ταμείο και τη Παγκόσμια Τράπεζα.
Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση επιχείρησαν να αποκλείσουν την συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Τα αιτήματα τους ήταν η διαγραφή του χρέους των φτωχών κρατών – όπως της Βολιβίας. Ο Oscar Olivera ήταν παρών και δήλωσε πως
«Οι άνθρωποι ξαναβρήκαν την αξιοπρέπεια τους, την ικανότητα της αυτό-οργάνωσης και το πιο σημαντικό από όλα, οι άνθρωποι δεν φοβούνται πια»



6 Αυγούστου 2001
Παραίτηση του Προέδρου της Βολιβίας
Βαριά άρρωστος από καρκίνο στους πνεύμονες και στο συκώτι, ο Hugo Banzer παραιτείται από πρόεδρος της χώρας και τη θέση του αναλαμβάνει ο 41χρονος αντιπρόεδρος Jorge Quiroga. Ο νέος πρόεδρος κατάγεται από την Cochabamba, είναι πρώην μεγαλοστέλεχος της IBM και θα προεδρεύσει ένα χρόνο, όσο χρειάζεται δηλάδή για να κλείσει η τρέχουσα προεδρική 5ετία.


Νοεμβριος 2001
Η Aguas del Tunari ζητάει αποζημίωση
Η Aguas del Tunari που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το νερό της Cochabamba απαιτεί να αποζημιωθεί και πηγαίνει το θέμα στην ICSID. Η ‘International Centre for Settlement of Investment Disputes’ είναι ένας Οργανισμός που έχει σαν σκοπό την διαιτησία και την επίλυση διαφορών που προκύπτουν μεταξύ επενδυτών του ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων. Η Aguas del Tunari ισχυρίζεται ότι η Βολιβία καταπάτησε διμερή εμπορική συμφωνία με την Ολλανδία(!). Ας θυμηθούμε ότι η Bechtel που ήταν ο κυρίως μέτοχος της Aguas del Tunari είναι θυγατρική της International Water Ltd που εχει την εδρα της στην Ολλανδία…


27 Νοεμβριου 2001
Ο Oscar Olivera συλλαμβάνεται από τις βολιβιανές αρχές
Ο Oscar Olivera συλλαμβάνεται στην Cochabamba από τις βολιβιανές αρχές με τις κατηγορίες: της στάσης, συνωμοσίας, πρόκληση διατάραξης της δημόσιας τάξης και αλλων εγκληματικών πράξεων. Με αναλογες κατηγορίες συλλαμβάνονται και αλλα δυο μέλη της Coordinadora. Ο Olivera αφήνεται ελεύθερος αλλα πρέπει να παρουσιάζεται σε Α.Τ. κάθε 72 ώρες.


30 Νοεμβριου 2001
Οι κατηγορίες αποσύρονται
Εκατοντάδες γράμματα διαμαρτυρίας φτάνουν στις αρχές και η κυβέρνηση αναγκάζεται να δηλώσει ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Olivera και των αλλων δύο ακτιβιστών.


18 Δεκεμβρίου 2001
Οι θέσεις της Bechtel για την εξέγερση και το νερό
Η εκπρόσωπος τυπου της Bechtel, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ της μονάδας χρέωσης του νερού και των λογαριασμών, που είναι ανάλογοι με την ποσότητα της κατανάλωσης. Για τους φτωχούς η αύξηση ήταν μικρή. Ούτε 10%» και προσθέτει λέγοντας πως «υπεύθυνη για την οργή του κόσμου ήταν η πολιτική αστάθεια και όχι οι αυξήσεις στο νερό» και κλείνει καθησυχάζοντας πως η Bechtel πηγε στην ICSID για διαμεσολάβηση και όχι γιατι θέλει να κάνει μήνυση. Αλλα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Bechtel δήλωνε άλλα και έκανε άλλα…


2 Φεβρουαρίου 2002
Δαυίδ εναντίον Γολιάθ
Η Bechtel προχωρά σε απαίτηση να αποζημιωθεί για τη ζημία που προκλήθηκε από την αθέτηση συμφωνίας από την Βολιβία. Το ποσό που ζητά είναι τεράστιο. Η Bechtel με ετήσια έσοδα πάνω από 14 δις, ζητάει 25 δις από την Βολιβία που έχει κρατικό προϋπολογισμό μόλις 2,7 δις
Και ας μην ξεχνάμε πως το συμβόλαιο αγοράς ήταν στα 2,5 δις


Cochabamba, Βολιβία και οι μνηστήρες-νταβατζήδες του κέρδους
Η Cochabamba είναι μια πόλη 800.000 κατοίκων που βρίσκεται πάνω στις Άνδεις. Είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας, της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Πάνω από το 70% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας. Ένα στα δέκα παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα 5 χρόνια. Η χώρα, από το 80 και μετά έχει αναγκαστεί να δανείζεται συνεχώς από την Διεθνή Δανειοδοτική Κοινότητα με τελείως ασύμφορα επιτόκια. Τα δάνεια αυτά είναι αδύνατο να ξεχρεωθούν, γιατί είναι φτιαγμένα ετσι ώστε να μη ξεχρεώνονται, αλλά να σε αναγκάζουν να ξεπουλάς τη χώρα. Έτσι λοιπόν η Βολιβία πούλησε την κρατική της αεροπορική εταιρία, τον οργανισμό σιδηρόδρομων, τα ορυχεία της και την δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα έσοδα που προήλθαν από τις αποκρατικοποιήσεις συγκράτησαν τον πληθωρισμό, αλλά προκλήθηκε ύφεση και εκτίναξη της ανεργία στα ύψη.
Σημείωση: Πολλές φορές οι αγοραστές δεν κάνουν περικοπές και απολύσεις, αλλά τους συμφέρει να προχωρήσουν σε πλήρη διάλυση της εταιρίας που αγόρασαν. Παράδειγμα, η κρατική αεροπορική εταιρία της Αργεντινής, επι πρωθυπουργίας Μένεμ, πουλήθηκε στο 1/10 της αξίας της. Ηταν κερδοφόρα και με μεγάλο και ολοκαίνουργιο στόλο αεροπλάνων. Η εταιρία που την αγόρασε, αντί να την λειτουργήσει, την διέλυσε. Πούλησε ο,τι πουλιόταν, δηλαδή τα πάντα. Πούλησε τα αεροπλάνα, ακόμα και σαν ανταλλακτικά, πούλησε τις καρέκλες, τα πλακάκια, τις γλάστρες… και έτσι εξαργύρωσε άμεσα τα 9/10 της αξίας της.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, κυρίαρχος δανειστης των φτωχων κρατων, εδώ και χρόνια άλλαξε την τακτική της, πάντα στοχεύοντας στο υψηλότερο κέρδος. Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια έδινε εύκολα δάνειο για να φτιαχτούν μεγάλα φράγματα τώρα έχει σταματήσει. Αυτό συνέβη γιατί τα φράγματα αποδείχτηκαν τεράστιες αποτυχίες, με λίγα εως καθόλου κέρδη. Οι μοναδικοί που όπως φαίνεται επωφελήθηκαν ήταν οι πολιτικοί και οι κατασκευαστικές, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές και δημόσια χρέη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φράγμα που ακόμα χτίζεται στη Αργεντινή και το κόστος του έχει φτάσει στο 10πλάσιο του αρχικού δανείου. Ετσι η Παγκόσμια Τράπεζα προχωράει με ασφάλεια εξαναγκάζοντας τις φτωχές χώρες με χρέος να παραδώσουν το νερό τους στα διεθνή συμφέροντα.

Αυτό που κι εμεις στην Ελλαδα ακουμε τοσο συχνα ως αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποιηση…



Αφου αυτος ο πλανήτης είναι γαλάζιος, γιατί έχουμε πρόβλημα με το νερό;
Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι η έλλειψη του νερού έχει σχέση με τη συχνότητα των βροχοπτώσεων. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Για παράδειγμα η Πολωνία έχει συχνές βροχοπτώσεις, αλλα οι λίμνες, τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας της είναι τόσο μολυσμένα που τελικά το νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν είναι περισσότερο από αυτό του Μπαχρέιν(!). Επίσης μην ξεχνάμε οτι ετσι κι αλλιως μόνο το 1% του συνολικού νερού είναι πόσιμο.
Ήδη σήμερα πολλές περιοχές (Νότια Καλιφόρνια, χώρες του Περσικού Κόλπου) αγοράζουν νερό και το εισάγουν με αγωγούς και άλλα μέσα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι πολύ σύντομα η αξία και τα κέρδη του νερού θα ξεπεράσουν αυτά του πετρελαίου. Δεν μπορεί κανείς να τους αδικήσει, αν σκεφτούμε πως για τα καύσιμα μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές, για το νερό όμως όχι. Στο κάτω-κάτω ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς βενζίνη, χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ηλεκτρισμό, αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό.





Το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης
Οι ερευνητές της επιχειρησιακής στρατηγικής μεγάλων υπερ-πολυεθνικών έχουν προβλέψει ότι η έλλειψη του πόσιμου νερού θα επιφέρει τεράστια κέρδη. Το νερό είναι για αυτούς το τέλειο προϊον, δεν χρειάζεται να μας πείσουν να το αγοράσουμε, μας είναι αναγκαίο ήδη. Ετσι, εδώ και δυο δεκαετίες έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο απόκτησης του μονοπωλίου του νερού. Οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της εκμετάλλευσης του νερού είναι οι γαλλικές Vivendi Environment και Suez. Η Suez είναι ήδη μέτοχος της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης) και σύντομα θα ολοκληρώσει τα σχέδια της για να γίνει ο κυριως μέτοχος της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσει το μονοπώλιο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης. Η Bechtel, εξαιτίας της οποίας ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Βολιβία, είναι γνωστή για τις πολιτικές διασυνδέσεις τις. Παρόλα αυτά δεν φτάνει σε επιχειρηματική αναπτυξη τις γαλλικές, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται αμερικάνικο νερό.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση, σημειώνοντας το αυτονόητο. Οι επενδυτικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα δώσουν τα λεφτά τους για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά για να έχουν κέρδος. Συνεπώς, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι πχ. η Suez θα κάνει θαύματα με το υδρευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης. Σε ο,τι πράξεις προχωράει μια ιδιωτική επενδυτική εταιρία, προχωράει γιατί αποσκοπεί στο κέρδος, αυτή είναι η Φύση της. Το κέρδος όμως προέρχεται από την εκμετάλλευση και την υπερτίμηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου θα γίνει μονοπωλιακά, μιλάμε για εκβιασμό γιατι θα εμπορευονται με γνώμονα το κέρδος το - απολύτως αναγκαιο σε εμας - νερο.

Το νερό είναι δικαίωμα του ανθρώπου και όχι εμπορεύσιμο αγαθό.

Όπως δεν μπορούμε να πείσουμε ένα λιοντάρι να γίνει χορτοφάγο έτσι δεν μπορούμε να πείσουμε έναν επενδυτή να μην μας βλέπει αποκλειστικά και μόνο σαν ευρώ.


Οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η Παγκοσμια Τραπεζα, έχουν να αντιπαρατάξουν επιχειρήματα. Πιστευουν ότι μια πληρης ιδιωτικοποιηση όλων των επιχειρήσεων θα φέρει μια ισορροπία στην αγορά. Το κυριότερο… θα σταματήσουν οι πολιτικοί να λυμαίνονται τις κρατικές επιχειρήσεις. Αυτό αληθεύει… Το θεμα είναι ότι το κυνήγι του κέρδους θα γίνει ακόμα πιο άγριο και δεν θα υπάρχει τίποτα να μας προστατευσει όταν θα είμαστε τα απόλυτα θύματα. Συνεχίζουν οι υπέρμαχοι, λέγοντας πως μόνο όταν κατι κοστίζει δεν το σπαταλάμε ευκολα. Κι αυτό αληθεύει.
Θα ήθελα να μαθω όμως για αυτούς, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή.

Φοβάμαι ότι αν τολμούσαν να απαντήσουν ειλικρινά θα λέγανε ότι κοστίζουμε όσο το χρήμα που έχουμε.

Γι’ αυτό οι φτωχοί δεν έχουνε κόστος και οι πλούσιοι αξίες.

Η SUEZ και ο Δευτερος Πόλεμος για το Νερό στη Βολιβία
Για αυτους που αναρωτιούνται τι απέγινε η Βολιβία με το θέμα του Πολέμου για το νερό, ιδού η συνέχεια της ιστορίας.
Το 2005 ξεκίνησε δευτερος πόλεμος. Αυτην την φορά απο την πόλη του El Alto εναντια στην SUEZ. Ναι, ναι! την ίδια που θέλει να πάρει και την ΕΥΑΘ...
Συμφωνα με στοιχεία η εταιρία αυτή ανάγκασε 200.000 κατοικους να μεινουν χωρις νερό γιατί επέβαλε τέλος σύνδεσης 500 δολάρια, σε ανθρωπους που κερδιζουν 1 δολαριο τη μέρα...
Οι κάτοικοι της πόλης τελικά κατάφεραν να διώξουν την SUEZ απο τη διοικηση της εταιρίας ύδρευσης.
To ίδιο συνέβη και στην Αργεντινή το 2003 οπου η SUEZ κατείχε το 40% και είχε φτάσει το κόστος του νερού σε αβάσταχτα υψη, ειδικά μετά την πτώχευση της χώρας. Όμως δεν χρειαζεται να πτωχεύσει κανεις για να εξεγερθεί. Στη Ατλάντα, των Η.Π.Α οι πολίτες αναγκάσαν την γαλλική εταιρία να αφήσει την διοικηση της επιχείρησης ύδρευσης εξαιτίας της ακρίβειας, των συχνών διακοπών και της κακής ποιότητας νερού.

Μια ακόμα μαχη τελείωσε, αλλα ο πόλεμος μόλις άρχιζει...

Τώρα η Suez στοχεύει στην ΕΥΑΘ, ίσως να ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης να πολεμήσει για το δικαίωμα στο νερό...
και να οργανωθεί, όπως η Αργεντινή, η Βολιβία, η Ουρουγούαη και οι Φιλιππίνες

Προτάσεις για να μαθετε περισσότερα.
  • Δειτε το 4λεπτο απόσπασμα του πολυ καλου ντοκυμαντέρ "The Corporation" που αναφέρεται στη Bechtel και στον Πολεμου του Νερού στη Βολιβία. (eng)
  • Δειτε το απόσπασμα του ντοκυμαντέρ Zeitgeist Addendum που εξηγει τις αρπακτικές πρακτικες των πολυεθνικών απέναντι στις χρεωμένες χώρες, χαριν στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τραπεζα. Αυτό που συμβαινει στην Βολιβία αλλα και στην Ελλάδα. Το μεγάλο ξεπούλημα. Τις ιδιωτικοποιησεις. (eng)
  • Διαβαστε τo άρθρο του William Finnegan στο περιοδικό The New Yorker (eng)
  • Διαβάστε τι δεν θελει η E.E. να μαθουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις (eng)
  • Δειτε ντοκουμεντα με τους λογαριαμους του νερού στην Cochabamba πριν και μετα την ανάληψη της επιχειρησης απο την Aguas the Tunari (ναι, μπορεις να βρεις τα παντα στο ιντερνετ)
  • Ενα σχετικό κειμενο Democracy Center με πολλά ενδιαφέροντα links (eng)
  • Πληροφοριες για τον Πολεμο του Νερου απο την wapedia (το αντιστοιχο της wiki για τα κινητα - eng)
  • Ενα ενδιαφέρον πόστ για το θέμα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης του νερού στο εξωτερικό και στην Ελλάδα (ελληνικα)
  • Φωτογραφίες απο τον Πολεμο του Νερου στην Cochabamba το Φεβρουαριο του 2000


Σχετικά με την SUEZ
  • Δειτε ενα συντομο βιντεο-παρουσίαση των δραστηριoτήτων της Suez (eng)
  • Αρθρο για την Suez απο μια μεγαλη ερευνα για τους "Βαρωνους του Νερού" που πραγματοποιησε μια διεθνης οργανωση ανεξάρτητων δημοσιογράφων (eng)
  • To who is who της εταιρίας (eng)

Σχετικά ντοκυμαντέρ που μπορειτε να δείτε


και τέλος...
το blog των συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

KnowDame
14 Ιουνίου 2011 στις 11:43 μ.μ.

Δείτε και το ντοκυμαντερ του Εξάντα για το νερό στη Χιλή

http://www.youtube.com/watch?v=3H91Qqtzp5A

http://exandas.ert.gr/el/kentriko-eksantas/featured-documentaries/poleitai-zoi


Αγαπητέ ciaoant1, δείτε και κάτι άλλο που ανακάλυψα σήμερα κατά τύχη

Από το βιβλίο "The Best Democracy Money Can Buy" του δημοσιογράφου Greg Palast, στη σ. 37

Step 1 is Privatization—which Stiglitz said could more accurately be called “Briberization”. Rather than object to the sell-offs of state industries, he said national leaders—using the World Bank’s demands to silence local critics—happily flogged their electricity and water companies. “You could see their eyes widen” at the prospect of 10 per cent commissions paid to Swiss bank accounts for simply shaving a few billion off the sale price of national assets.

υγ. μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιβλίο εδώ, όπου έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και τις ταραχές που ηθελημένα προκαλούν, τις εκμεταλεύονται για να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger