Home » , , » Αντιπαράθεση ΚΚΕ-Ανταρσύας

Αντιπαράθεση ΚΚΕ-Ανταρσύας

Από giorgis , Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 | 5:14 π.μ.

Του Γ.Γ.  Το να υπάρχει αντιπαράθεση, ακόμα και πολεμική ανάμεσα που συλλογικότητες που αγωνίζονται για μια κομμουνιστική κοινωνία δεν είναι αναγκαστικά κακό. Προσωπικά θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, Κνίτης τότε εγώ, και είχαμε κόντρα με τους νεολαίους του ΚΚΕ εσωτερικού –τους Ρηγάδες και Ρηγήτισες-. (Αυτό που μου έχει μείνει απορία από τότε είναι πώς και οι πιο ωραίες κοπέλες είχαν οργανωθεί στον "Ρήγα Φεραίο" και δεν είχαν επιλέξει την ΚΝΕ).
Αυτή την εποχή της μεταπολίτευσης, όπως και οι περισσσότεροι υποθέτω που είμαστε οργανωμένοι, είχα «ξεσκονίσει» όλη την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος για να μπορώ να ανταποκριθώ στις έντονες συζητήσεις που είχαμε τότε. Γνώριζα «φαρσί» τι έγινε στην 12η ολομέλεια του ΚΚΕ, ποια ήταν τα αποτελέσματα του 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ, ποιος υπήρξε ο ρόλος του Κολιγιάννη, του Χουρτσόφ….

Φαντάζομαι, ανάλογες εμπειρίες έχουν και όσοι/ες είναι παλιές καραβάνες στο κομμουνιστικό κίνημα.

Εκανα αυτή την εισαγωγή για να διατυπώσω μια σκέψη. Παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΚΚΕ και Ανταρσύας. (Στην συνέχεια θα παραθέσω δυο σχετικά κείμενα από τον χθεσινό «Ριζοσπάστη» και το «Πριν»).  Αναρωτιέμαι λοιπόν: Πόσο εποικοδομητικός είναι αυτός ο άτυπος διάλογος-αντιπαράθεση που διεξάγεται την δεδομένη στιγμή μάλιστα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου έχουν εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο της εργασίας;

Όχι φυσικά ότι είμαι της άποψης ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να κρύβονται «κάτω απ’ το χαλί». Όμως την στιγμή που η καπιταλιστική επέλαση γυρνάει το βιοτικό μας επίπεδο δεκαετίες πίσω, την στιγμή που ο εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας έχει μπει στην καθημερινότητα μας, μήπως είναι πολυτέλεια να υψώνουμε τείχη ανάμεσα σε αγωνιστές;

Ισως είναι ρομαντικές αυτές οι σκέψεις αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να τις εκφράσω, πιθανόν επηρεασμένος από μια σχετική συζήτηση στην οποία συμμετείχα.

Παραθέτω τα δυο κείμενα που έλεγα αρχικά και το πρώτο είναι από τον «Ριζοσπάστη»:


Για τις διεργασίες στο χώρο του οπορτουνισμού

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύθηκαν η Απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και το κείμενο θέσεων του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη.

Στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, βασικού φορέα του οπορτουνισμού στην Ελλάδα, είναι φανερή η σοσιαλδημοκρατική γραμμή του. Η καιροσκοπική και αφερέγγυα για τα λαϊκά συμφέροντα προσαρμογή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων, λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας είναι θεμελιακό στοιχείο του οπορτουνισμού, που αντικειμενικά λειτουργεί ως ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό. Η προσαρμογή αυτή εκφράζεται και με τη συνεργασία με δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ενώ έχουν ιστορικό χρησιμοποίησης «αντικαπιταλιστικών» και «επαναστατικών» συνθημάτων συναινούν στη σοσιαλδημοκρατική γραμμή ως άμεσο στόχο.

Ετσι στα κείμενα των δύο δυνάμεων του οπορτουνισμού, η ανοιχτά σοσιαλδημοκρατική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνει με το άμεσο πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΥΣΑ, το οποίο οι τελευταίοι δήθεν παρουσιάζουν ως γραμμή συγκέντρωσης δυνάμεων για το σοσιαλισμό.

Γι' αυτό άλλωστε πυκνώνουν οι διεργασίες που προωθούν την κοινή δράση και το συντονισμό αυτών των δυνάμεων, με το «Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ» και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» να παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα. Πρόσφατα το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» πραγματοποίησε συναντήσεις με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ κ.ά.

Οι δυνάμεις αυτές συναντιούνται σε μια σειρά δραστηριότητες όπως η πρωτοβουλία για την Επιτροπή λογιστικού ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν και αστικές δυνάμεις, στην κίνηση αριστερών οικονομολόγων, στο αριστερό βήμα διαλόγου, στα πρωτοβάθμια σωματεία και αλλού.

Μια βασική τους διαφορά αφορά το αν η κοινή σοσιαλδημοκρατική τους γραμμή θα υλοποιηθεί μέσω της μεταρρύθμισης ή μέσω της εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτή η αντιπαράθεση έχει ως υπόβαθρο τους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ κυρίαρχων κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου για το αν θα μεταρρυθμιστεί η ευρωζώνη ή αν θα πρέπει να βγει η Ελλάδα ή και άλλες χώρες από το ευρώ, ως «φάρμακο» για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτή η αντιπαράθεση βεβαίως δεν αφορά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, γιατί δεν τους αφορά αν ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός θα προωθείται μέσα από μια νέα μορφή του ευρώ ή αν θα προωθείται με επιστροφή στη δραχμή και «υποτίμηση του νομίσματος που θα ακολουθήσει την έξοδο από το ευρώ»,1στα πλαίσια μιας «αυτοδύναμης» εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Εχει πάντως αξία να σημειώσουμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ψευδεπίγραφο «αντικαπιταλιστικό» της πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση δεν θέτει ως στόχο πάλης την αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά παραπέμπει αυτό το στόχο σε κάποιο άγνωστο, ακαθόριστο μέλλον.

Αλλά ακόμα και αυτό το «ελάχιστο πρόγραμμα κοινής δράσης» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξαιτίας του καιροσκοπισμού τους, στην πράξη γίνεται λάστιχο ανάλογα με τη συγκυρία, γι' αυτό και στην ΕΛΕ, όπου συνεργάζονται με άλλες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, απουσιάζει ακόμα και αυτός ο στόχος της εξόδου από την ΟΝΕ.

Ποια είναι τα βασικά κοινά σημεία των δύο κειμένων:

Α) Από κοινού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλουν την περίφημη «ενότητα της Αριστεράς» και άλλων ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Η «νέα κοινωνική πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης), το Αρμα Πολιτών (Δημαράς), τμήμα του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και τη λαϊκή Δεξιά.

Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συστράτευση από τις «δυνάμεις της Αριστεράς» μέχρι τμήματα του «αντιμνημονιακού» ΠΑΣΟΚ και της «αντιμνημονιακής» ΝΔ.

Βάση για την πολιτική συμμαχιών του οπορτουνισμού είναι η θέση που αποδίδει τις αιτίες των αντιλαϊκών μέτρων αποκλειστικά στην τρόικα ή στη μνημονιακή σύμβαση. Ετσι, όπως παλιότερα ενοχοποιούνταν ο νεοφιλελευθερισμός και ζητούμενο ήταν το αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, σήμερα συσκοτίζουν ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν παρθεί ή παίρνονται σε σειρά ευρωπαϊκών καπιταλιστικών χωρών ανεξάρτητα από το βάθος της κρίσης και από το ύψος του δημόσιου χρέους, ότι επιβάλλονται και εκεί ανάλογα αντιλαϊκά «μνημόνια διαρκείας». Ακριβώς γιατί πρόκειται για μέτρα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική συμμαχιών ανάμεσα σε αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που συμβάλλει στα σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα στην αναζωογόνηση της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγάς του.

Αυτή η πολιτική συμμαχιών αντιστρατεύεται στην πράξη την πολιτική του ΚΚΕ για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πολιτική κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, γραμμή που αναδεικνύει την ουσιαστική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην ελληνική καπιταλιστική κοινωνία, η οποία δε βρίσκεται ανάμεσα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», αλλά ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη μια και τους κεφαλαιοκράτες από την άλλη.

Β) Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ως διέξοδο μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική που περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους (μέσω του λογιστικού έλεγχο του κλπ.), την εθνικοποίηση τραπεζών και την επαναφορά στο Δημόσιο πρώην ΔΕΚΟ, την αναδιανομή του εισοδήματος, την απλή αναλογική κ.ά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει ως μεταβατικό πρόγραμμα (που δήθεν ανοίγει δρόμο για το σοσιαλισμό) μια δέσμη στόχων όπως: να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους (μέσω λογιστικού ελέγχου), έξοδος από το ευρώ, εθνικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, αναδιανομή του εισοδήματος, απλή αναλογική κ.ά.

Τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να γκρεμιστούν οι αυταπάτες που κυριαρχούν ότι δήθεν μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση και στο δυνάμωμα των αυταπατών, παίζοντας το παιχνίδι της αστικής τάξης.

Μέσω του λογιστικού ελέγχου νομιμοποιούν μέρος του χρέους στη συνείδηση της εργατικής τάξης, εγκλωβίζουν το λαό σε «εξεταστικές επιτροπές» γνωστό πεδίο μάχης επιχειρηματικών ομίλων, φέρνουν ως καπέλο στο λαϊκό κίνημα ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από το διεθνές κεφάλαιο και την Κομισιόν.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επαναφέρουν παμπάλαιες χρεοκοπημένες προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας για «αναδιανομή του... εισοδήματος». Ετσι υιοθετώντας μια νέα εκδοχή κεϊνσιανισμού συντηρούν αυταπάτες ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός.

Ομως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να επιστρέψει στις παλιές συνταγές κρατικοποιήσεων, που άλλωστε στον καιρό τους εξυπηρέτησαν τις ανάγκες της διευρυμένης καπιταλιστικής αναπαραγωγής και δε λειτούργησαν με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης.

Ούτε έχει τα ίδια περιθώρια παραχωρήσεων και ελιγμών όπως παλιότερα. Σε συνθήκες προχωρημένης διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας, όξυνσης του διεθνούς και περιφερειακού καπιταλιστικού ανταγωνισμού, κράτη του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού παίρνουν μέτρα για τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

Γ) Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού σκορπάνε αυταπάτες ότι μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική ανακούφισης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης.

Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πολιτικό στόχο «...τη δημιουργία του νέου συνασπισμού εξουσίας που θα ... αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Δηλαδή τη στιγμή που υπάρχουν δυνατότητες, ευρύτερες εργατικές και λαϊκές μάζες να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, αλλά ο ταξικός χαρακτήρας της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως διέξοδο μια κυβέρνηση των «αριστερών» και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων στο έδαφος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας.

Είναι σαφής η μετατόπιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ζήτημα αυτό με τοποθετήσεις αντιφατικές, κάτι που χαρακτηρίζει βέβαια όλο το κείμενο της συνδιάσκεψής της. Αναφέρουν ότι: «...μέσα στην όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και την κρίση του πολιτικού συστήματος, που κάνουν εμφανές το ενδεχόμενο για κατάρρευση κυβερνήσεων υπό το βάρος του λαϊκού παράγοντα, είναι πιθανό να δούμε ένα φάσμα ενδεχομένων από αστικές κυβερνήσεις που να λειτουργούν υπό τον εκβιασμό του λαϊκού κινήματος, αντιφατικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας, πιθανώς και με συμμετοχή κομματιών της Αριστεράς. Φυσικά, η στάση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς απέναντι σε τέτοιες κυβερνήσεις δεν είναι ίδια με τη στάση απέναντι σε καθαρά αστικές κυβερνήσεις...».

Για κρίση του πολιτικού συστήματος μιλάνε σήμερα και εκπρόσωποι της αστικής τάξης προτάσσοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στα πλαίσια της οποίας μια λύση είναι και οι «αριστερές κυβερνήσεις» ή κυβερνήσεις με τη συμμετοχή της «Αριστεράς». Τίποτα βεβαίως θετικό δεν πρέπει να περιμένουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από μια τέτοια εξέλιξη, όπως τίποτα θετικό δεν ήρθε μέσα από τις κυβερνήσεις της «Κεντροαριστεράς» τη δεκαετία του 1990.

Προκύπτουν επίσης μια σειρά εύλογα ερωτήματα. Τι θέση παίρνουν στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους αύριο σε μια τέτοιου είδους κυβέρνηση; Ποια «Αριστερά» εννοούν ότι θα συμμετέχει σε αυτές; Τι έχουν στο νου τους αναφερόμενοι σε «αντιφατικές κυβερνήσεις», «κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας» κλπ; Μήπως τις λεγόμενες «αριστερές» κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, που οι ίδιοι συστηματικά προβάλλουν, γιατί δήθεν ακολούθησαν εναλλακτική πολιτική, ενώ στην πραγματικότητα λειτούργησαν στην κατεύθυνση ενίσχυσης των θέσεων των αστικών τάξεων αυτών των κρατών σε περιφερειακό επίπεδο χωρίς να βγάλουν τους λαούς τους από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση;

Ποια πρέπει να είναι η στάση του εργατικού κινήματος απέναντι σε ελιγμούς μιας αστικής κυβέρνησης η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες προσωρινές παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της αστικής εξουσίας; Θα την υποστηρίξει ή θα αποκαλύψει το χαρακτήρα του ελιγμού της και θα προβάλλει ότι χωρίς την ανατροπή της αστικής εξουσίας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος;

Δ) Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κάλεσμα για «ενότητα της Αριστεράς» συμπεριλαμβάνουν και το ΚΚΕ... Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δυνάμεις που αποχώρησαν ή εκδιωχθήκαν από το ΚΚΕ γιατί επιχείρησαν, σε διάφορες φάσεις, την οπορτουνιστική του μετάλλαξη, πράγμα που σφραγίζει τη φυσιογνωμία τους. Από κοινού επιτίθενται στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ και τη χαρακτηρίζουν σεχταριστική, αφού αρνείται τη συνεργασία με τις υπόλοιπες «αριστερές δυνάμεις» (δηλαδή τον οπορτουνισμό) και ότι παραπέμπει τη λύση των λαϊκών προβλημάτων στη «Δευτέρα Παρουσία» του σοσιαλισμού.

Η έκκλησή τους είναι προσχηματική, αφού είναι φανερό ότι όχι μόνο οι διαφορές τους με το ΚΚΕ είναι στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά ότι αφορούν και τη γραμμή συσπείρωσης δυνάμεων, την κατεύθυνση πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους στόχους πάλης που αυτό θα υιοθετεί.

Σκοπός των εκκλήσεων είναι να ασκηθεί οπορτουνιστική πίεση στο ΚΚΕ για να υποχωρήσει στην πράξη από τη στρατηγική του σε συνθήκες μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις καλλιεργούν αυταπάτες για κοινοβουλευτικές επιτυχίες. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ανάλογες με αυτές που θα είχε η ενσωμάτωση του ΚΚΕ στη γραμμή της «ανανέωσης» και η μετάλλαξη - σοσιαλδημοκρατικοποίησή του το 1991. Θα εμπόδιζε ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ότι για να λύσουν για πάντα και ριζικά τα προβλήματά τους πρέπει να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε εργατικές λαϊκές μάζες σε πικρές ήττες, απογοητεύσεις, συμβιβασμό και ενσωμάτωση.

Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης και η ενδυνάμωση της λαϊκής δυσαρέσκειας υποχρεώνει στην ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού εξαιτίας της φυσιογνωμίας τους δουλεύουν για την ενσωμάτωση της λαϊκής διαμαρτυρίας σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Η αντιπαράθεση με τη γραμμή τους έχει ως αφετηρία τη διαφορετική στρατηγική αλλά αφορά και τη διαπάλη για την κατεύθυνση της οργάνωσης των μαζών. Γιατί κρίσιμο ζητούμενο σήμερα είναι η χειραφέτηση των εργατικών - λαϊκών μαζών από την αστική τάξη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του εργατικού κινήματος από την αστική πολιτική. Για να υπάρξουν εξελίξεις υπέρ του λαού πρέπει να δυναμώσει η συσπείρωση και πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Μόνο όταν η πάλη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να δυσκολεύει και να βάζει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου. Η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος σε τελική ανάλυση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ και η διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλουν με τη δράση τους και τις θέσεις τους να στήνονται εμπόδια σε αυτόν το δρόμο.

Τάσου Τραβασάρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κ.Ε του ΚΚE

Και από το "Πριν"

Ποιο είναι το δέντρο και ποιο το δάσος

Το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης -με μεθόδους που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη διαστρέβλωση- έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή επίθεση οτο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κεντρικός στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι είναι οπορτουνιστικές και επικίνδυνες για το κίνημα δυνάμεις, προτείνουν διαχειριστικές λύσεις, είναι υπέρ της δημιουργίας αστικών κυβερνήσεων και βλέπουν το δέντρο (το χρέος) κι όχι το δάσος (τον καπιταλισμό και την κρίση του).

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι απλή και δοκιμασμένη: Τσουβαλιάζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ΣΥΡΙΖΑ και ασκούν κριτική στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές είναι θέσεις και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παράλληλα, αναγορεύουν κάθε στόχο πάλης που προβάλλει στη συγκυρία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε διαχειριστικό και «εκσυγχρονιστικό» του συστήματος, καθώς (λένε) δεν απαντιέται ποια εξουσία θα τον υλοποιήσει.

Αφήνουμε κατά μέρος τη μέθοδο -αν και τα μέσα είναι πάντα άρρηκτα δεμένα με τους σκοπούς- μιας και το πρόβλημα της πολιτικής είναι πολύ πιο σοβαρό. Είναι, θα 'λεγε κανείς, ένα ριμέικ της γνωστής πρακτι-κής του ΚΚΕ να ανοίγει τυφλό μέτωπο σε ό,τι κινείται αριστερά του με δήθεν αριστερή φρασεολογία για να καλύψει τη ρεφορμιστική επί της ουσίας πολιτική του και τη συναίνεση που παρέχει στο αστικό κοινοβουλευτικό καθεστώς, αποτρέποντας μια στροφή του ανήσυχου κόσμου του σε αντικαπιταλιστική - ανατρεπτική κατεύθυνση. Ως αριστερούς οπορτουνιστές, άλλωστε, χαρακτήριζε και παλιότερα τους αγωνιστές του ΝΑΡ που διέγραφε, παρέα με τον Ανδρουλάκη, τη Δαμανάκη και τους κουκουεδογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που είχε έλθει «εις γάμου πολιτεία» με τον Κύρκο στον ενιαίο ΣΥΝ και συγκυβερνούσε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Τζαννετάκης, Οικουμενική).

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η ουσία επί της πολιτικής γραμμής.
Ζούμε στην εποχή μιας ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού και μιας κανιβαλικής επίθεσης στον κόσμο της εργασίας. Στην εποχή που αποκτά πιεστική επικαιρότητα το αίτημα της χειραφέτησης από τον σάπιο αστικό κόσμο και το πολιτικό σύστημα του. Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντούν σε αυτή την πραγματικότητα προβάλλοντας την κοινωνική αναγκαιότητα, την υλική δυνατότητα και την πολιτική τάση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, αλλά και την ανάγκη αυτή η προοπτική να αντλεί από το μεγαλείο της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά να οριοθετείται από τον «υπαρκτό». Πώς απαντά το ΚΚΕ; Με τη μετάθεση του κομμουνισμού στο υπερπέραν και την ταύτιση της άλλης κοινωνίας με τον «υπαρκτό».

Ζούμε σε μια εποχή όπου είναι πασιφανές ότι χωρίς αντικαπιταλιστική επανάσταση και μετάβαση στην εργατική εξσυσία δεν μπορούν να υπάρξουν ριζικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Πώς απαντούν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή την πραγματικότητα; Προβάλλουν την αντικαπιταλιστική επανάσταση ως κεντρικό ζητούμενο, συμπύκνωση κι ανώτατο όριο της τακτικής τους, αποκλείουν τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις εντός του συστήματος, υποστηρίζουν ότι η μόνη συνολική εναλλακτική απάντηση σε επίπεδο εξουσίας είναι η εργατική εξουσία κι ότι σε αυτήν περνάμε μόνο με επανάσταση, καθώς και ότι εργατική εξουσία σημαίνει εξουσία που ανήκει στους εργαζόμενους.

Πώς απαντά το ΚΚΕ; Προβάλλει ως κεντρικό στόχο τη λαϊκή εξουσία, αφήνει ασαφές αν αυτή ταυτίζεται με την εργατική εξουσία, δεν αναφέρει πουθενά στα επίσημα κείμενα του ότι το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία απαιτεί επανάσταση και ταυτίζει τη λαϊκή εξουσία με την εξουσία του κόμματος.

Τέλος, ζούμε σε μια εποχή όπου αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα να ανακαλύψεις την -επαναστατική- τακτική, την πολιτική γραμμή που επιτρέπει στις εργατικές μάζες μέσα από την πείρα τους να πειστούν και να παλέψουν για την επανάσταση, την εργατική εξουσία, τον κομμουνισμό, να αναμετρηθούν αποτελεσματικά με τη λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, να καταφέρουν ρωγμές ή συνολικότερη ανατροπή στην αντεργατική επίθεση. Πώς απαντούν σε αυτή την ανάγκη το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Προβάλλοντας ένα πλαίσιο στόχων (εδώ εντάσσονται η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από ευρώ και ΕΕ) που η πάλη γι' αυτούς βάζει ανατρεπτικό φραγμό στην αστική επίθεση, ανακουφίζει τους εργαζόμενους (αν επιβληθούν από τη λαϊκή πάλη), δεν χωράει στον καπιταλισμό του σήμερα, συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών και επιταχύνει τα επαναστατικά γεγονότα που κρίνουν το πρόβλημα της εξουσίας.

Στόχων που ή θα επιβληθούν στο σύστημα «με το πιστόλι στον κρόταφο», αποτελώντας προοίμιο της επανάστασης ή θα υλοποιηθούν στην πιο πλήρη μορφή τους από την εργατική εξουσία.
Πώς απαντάει το ΚΚΕ; Ταυτίζοντας το μαζικό πολιτικό αγώνα των εργαζομένων με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και την αλλαγή των συσχετισμών με την «ψήφο στο ΚΚΕ», εγκαταλείποντας το πεδίο της καθημερινής εργατικής αναμέτρησης με την αστική επίθεση και παραπέμποντας την ανάγκη και τη δυνατότητα ρωγμών στην αστική επίθεση στο ακαθόριστο μέλλον της επίσης ακαθόριστης λαϊκής εξουσίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτή τη γραμμή, ποιος τελικά είναι οπορτουνιστής και ρεφορμιστής;
 
Βασίλης Μηνακάκης
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 39 σχόλια

Ανώνυμος
25 Ιουλίου 2011 στις 3:23 μ.μ.

Καλό το άρθρο, μερικές επισημάνσεις:

1. Πολεμική θα υπάρχει πάντα ανάμεσα στα διαφορα ρευματα της Αριστεράς! Είναι και γόνιμο κα ιαποτελεσματικό! Αλλο αυτό κα ιάλλο ο εμφύλιος που με κυρίαρχη ευθύνη του ΚΚΕ έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια.

2. Το ΚΚΕ πολλές φορές σέρνει πρώτο το χορό της διαστρεβλωσης των θέσεων των 2 άλλων βασικών ρευματων της Αριστεράς: Του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το άρθρο του Τραβασάρου, είναι αποδειξη της διστρέβλωσης που γίνεται. Η νοοτροπία αυτή πατάει πάνω στη βλακώδη αντίληψη "το μέλος μας θα εμπιστευτεί τον χ Τραβασάρο και τις σαχλαμμάρες που γράφει, και έτσι θα το μπετονάρουμε".

Ελα όμως που οι καιροί αλλάζουν και όλο κα ιπερισσότερα μέλη όλων των οργανώσεων/κομματων της Αριστεράς διαβάζει ο ένας τις θέσεις του άλλου!

3. Θέλω επίσης να τονίσω και κκάτι άλλο σημαντικό: Εγινε πολύς λόγος για την προβοκάτσια που απεφυγε το ΠΑΜΕ αποχωρώντας εκείνο το απογευμα από το Συνταγμα.

Πόσοι άραγες σκέφτηκαν πως το αστικό κράτος ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ την μικροαστική αντίληψη του ΚΚΕ "πως θέλει να ελεγχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ και ό,τι δεν ελεγχει ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ, το λασπολογεί κα ιτο συκοφαντεί";;;

Και πόσοι άραγες σκεφτηκαν πως και όλος ο κόσμος βγάζει καντήλες με αυτή την μικροαστική/αντικομμουνιστική αντίληψη του ΚΚΕ;;

Συνεπώς, ΜΟΝΟ ΤΟΥ το ΚΚΕ έχει δώσει ΌΛΑ τα δικαιωματα για να του την πέφτει ο απλός κόσμος, από τη στιγμή που για να μπει μέσα σε ένα κίνημα, πρέπει το κίνημα να υποταχτεί οργανωτικά και ετσιθελικά στο ...ΚΚΕ! Αλλιώς το κίνημα ακόμα και να ρίξει κυβέρνηση, θα είναι πάντα...ξεπουλημένο, καθοδηγούμενο από το...αλαφουζεϊκο, διαβρωμένο κα ιάλλα τέτια φαιδρά και γελοία!

Συνεπώς πρέπει κατα τη γνώμη μου, ΚΑΙ η υπολοιπη κομμουνιστική ή μη Αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ) να βελτιωθεί στην κουλτούρα κα ιτη νοοτροπία της (δλδ να εμπλουτίσει την αντίληψή της για τη σχεση κόμματος/μετώπου/τάξης (κινήματος).

Κυρίως όμως να δει το ΚΚΕ τα χάλια του για την ανθρωποδιωκτική νοοτροπία και αντίληψη του.

Ανώνυμος
25 Ιουλίου 2011 στις 3:23 μ.μ.

Για να ελαφρύνει το κλίμα επειδή προβλέπω ότι θα βαρύνει αφόρητα σε λίγο, θέλω να σχολιάσω την απορία του γράφοντα σχετικά με τις ωραίες Ρηγήτισες.
Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω την "φινέτσα" και την "αρχοντιά" που περιέβαλε τους Ρηγάδες τότε σε αντίθεση με τους μόνιμα "brutal" Κνίτες.(συγχωρείστε μου την έκφραση παρακαλώ)
Οπότε λογικό ήταν να συγκεντρώνονται στις γραμμές του Ρήγα τα πιό ωραία κορίτσια.
Πέρα απο αυτό ας εκμεταλλευτούμε τις λίγες μέρες των διακοπών μας και αφού επισκεφτούμε τα χωριά μας να κάνουμε συζητήσεις με τον κόσμο εκεί για να ξεκολλήσει λίγο ο τροχός. Υπάρχουν τεράστια κενά στην περιφέρεια!
Ο Σεπτέμβρης στην πόρτα μας είναι. Καλή δουλειά.

25 Ιουλίου 2011 στις 4:34 μ.μ.

Ο συντάκτης του κειμένου του ΠΡΙΝ καλά θα έκανε να ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα του ΚΚΕ. Θα αντιλαμβάνοταν πως μάλλον σε κάποιον άλλον (ποιόν άραγε;) πολιτικό σχηματισμό απαντάει το κείμενο του.

Ανώνυμος
25 Ιουλίου 2011 στις 7:03 μ.μ.

Ο κόσμος καίγεται και η Αριστερά "χτενίζεται"...

25 Ιουλίου 2011 στις 7:37 μ.μ.

Guns don't kill trotskists no no,

I kill trotskists with guns!!!!

Ανώνυμος
25 Ιουλίου 2011 στις 8:16 μ.μ.

Ριξτε μια ματια και εδω :
Κριτική προσέγγιση στο κείμενο θέσεων του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη.
http://e-globbing.blogspot.com/2011/07/1-1.html

26 Ιουλίου 2011 στις 12:00 π.μ.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς τις ποιο ωραίες γκόμενες τις

είχε η ΝΔ και τώρα τις έχουν οι

εξωκοινοβουλευτικοί γιατι το ποιο ζωηρό(επιφανειακά)γοητεύει

θα βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα αν δεις τον μέσο όρο

ηλικίας τους, έχουν σχεδόν αποκλείστηκα νέους

μετά τι κάνουν...Πάνε "σπίτι" ? Γιατι



οσο για το πριν

Πως μιλα για τον Οκτώβρη και επανάσταση χωρις συνειδητοποίηση

( έτοιμης έστω ) της εργατικής ταξης . Και μάλιστα

πηδά το μεταβατικό στάδιο του σοσιαλισμού και προσγειώνετε

κατευθείαν στον κομουνισμό.με οδηγο τις αριστερίστικες βιασύνες.

Είναι επίσης προφανέστατο οτι ξόρκιζε τον υπαρκτό και φυσικά

τον Σταλιν..αλλα πρέπει να χωνέψει οτι το κκε ειναι κυρίως κόμμα

ζαχαριαδικο .

και κάνει πως δεν καταλαβαίνει οτι το κκε πρώτο μέτωπο βαζει

την μαχη στην παράγωγη και το εργοστάσιο και συνέπεια αυτου

τον δρόμο ενω αυτος εννοεί το αντίθετο και μας τα πρήζουν συνεχώς

για τις βόλτες στο σύνταγμα

Με δυο λογια προσπαθεί να μιλήσει την γλώσσα των τροτσκιστων

,των "αντιεξουσιαστων"και λιγο των μαρξ/λενινιστων και οτι είδους

οπορτουνιστων εχει όρεξη..

Και για αυτους που "δυσκολεύονται"να καταλάβουν τι σημαίνει

λαικη εξουσία, σημαίνει δικτατορία του προλεταριάτου !!!

Και τα οποτουρνιστικα του δεν τα κρύβει,, μιλάει για "κριση"

του καπιταλισμού δηλ. χωρίς κριση ο καπιταλισμός τι ειναι ?

καταγγέλλει μετα τις εκλογές που συμμετέχει ..Έφαγε δακρυγόνος

και μετα έγραψε ???



Α"και με αφορμή το πρώτο σχόλιο που ειναι και σύνηθες ως αντίληψη

πως ζητάνε συνεργασία με κατι που αντιπαθούν τοσο .ειναι

φυσιολογικό αυτο?


Στην πραγματικότητα οπως πάντα θελουν ετερόκλητες συμμαχίες

του τύπου είμαστε λίγοι ας ενωθούμε να μοιάζουμε πολλοί

Και επειδή ειναι ξεχασαρης το κκε αποχώρισε απο τον ΣΥΝ..

και δεν βρίσκει πουθενά (λεει) να μιλάει το κκε για επανάσταση.

Αυτος θεωρεί επανάσταση τα κολπα στην πανεπιστήμιου για

να χαρεί και ενα μέρος της συμμαχίας τους....Ολα μαζι και

τίποτα

κουσιατε να ζνταροβιε

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 1:37 μ.μ.

"εξωκοινοβουλευτικοί γιατι το ποιο ζωηρό(επιφανειακά)γοητεύει

θα βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα αν δεις τον μέσο όρο

ηλικίας τους, έχουν σχεδόν αποκλείστηκα νέους

μετά τι κάνουν...Πάνε "σπίτι" ? Γιατι"

Εξάλλου όπως λέει και το ΚΚΕ, "δείτε τι ποσοστά έχει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στις εκλογές"...λοιπόν όποιος ΚΝΙτης "μετράει" εκλογοαπολογιστικά δυνάμεις ας πάει στο ΠΑΣΟΚ...μέχρι τα 900.000 μέλη του ΣΔΕΚΡ (Μπολσεβίκοι) λίγο πριν το 1917 έχετε δρόμο ακόμα!!!!!

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 2:15 μ.μ.

Καλά είναι να απορείς με κάποια πράγματα.

Εδώ ο κόσμος χάνεται και μεις χτενιζόμαστε.

Σε άλλες αναρτήσεις πολύ πιο σημαντικές τα σχόλια κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και όπου εμφανίζεται το ΚΚΕ,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζευόμαστε σαν κατίνες από κάτω και το κάνουμε μεσημεριανό πάνελ

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 2:43 μ.μ.

ΑΝΏΝΥΜΕ 1.37. Υποθέτω πως η χρόνια καθήλωση/ περιχαράκωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστερας στους χώρους του άσυλου (του πανεπιστημιακού ντε) δεν είναι άξιο σχολιασμού, ούτε καν προβληματισμού. Μάλλον ο γυαλός (οι εργαζόμενοι) θα ναι στραβός..Αλλά στις εξυπνάδες απέναντι στο ΚΚΕ παραμένετε ικανοί, όπως απέδειξε και το σχόλιο σου.Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ (με την ευρεία έννοια))του μέλλοντος θα ναι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ..

Μάνουελ

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 3:00 μ.μ.

Μάνουελ,

Η ιστορική εμπειρεία του 89' για το ΚΚΕ είναι θλιβερή...συνεπώς τι να σχολιάσουμε τώρα? Εξάλλου "οι άλλοι" παιδιά του ΚΚΕ ήταν και μετά γίνηκανε εξωκοινοβουλευτικοί! Όσο για το επίπεδο που λες δες τα σχόλια των ΚΝΙτων από πάνω και θα καταλάβεις...

Στα δύσκολα θα φανούν και οι οπορτουνιστές και οι επαναστάτες...προς το παρόν κάντε καμιά γυαλατζή κριτική για τον Παπαδιαμάντη να ξαναγελάσουμε!!!

Βασίλης

26 Ιουλίου 2011 στις 6:45 μ.μ.

Βασίλη σου έχω άσχημα νέα:
1)Εχουμε 2011!
2)Αν το πρόβλημα ήταν ο εννιαίος ΣΥΝ, το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από αυτόν εδώ και καμμία εικοσαριά χρόνια. Επίσης εδώ και άλλα τόσα έχει κάνει την δημόσια(!) αυτοκριτική (άγνωστη για εσάς λέξη) του, για εκείνη την περίοδο.
3)Με τον φυσικό πολιτικό διάδοχο του εννιαίου ΣΥΝ (που για να μην μπερδεύεται και κανείς έχει κρατήσει και το ίδιο όνομα) τον ...ΣΥΝ (και κατ'επέκταση με τον ΣΥΡΙΖΑ), άλλοι ταυτίζονται πολιτικά σε ένα σωρό θέματα ή διαλέγουν να συνεργάζονται. Οπότε τα περί '89 αλλού.
4)Θα αποφασίσετε ποτέ να απαντήσετε πολιτικά στα ερωτήματα που σας βάζουν ή θα συνεχίσετε να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα; (το τελευταίο αφορούσε το επίπεδο)

Αλλά ξέχασα, κανείς δεν δικαιούται να θέτει στους ΝΑΡίτες πολιτικά ζητήματα γιατί το '89 κλπ κλπ κλπ....

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 9:50 μ.μ.

4)Θα αποφασίσετε ποτέ να απαντήσετε πολιτικά στα ερωτήματα που σας βάζουν ή θα συνεχίσετε να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα; (το τελευταίο αφορούσε το επίπεδο)

To NAΡ τοποθετήθηκε ως προς την κρίση με στάση πληρωμών,διαγραφή-μη αναγνώριση δημόσιου εξωτερικού χρέους με κομμουνιστική προοπτική παράλληλα με εθνικοποίηση τραπεζών και λαϊκό εργατικό έλεγχο εργοστασίων. Και γιατί να απολογηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ΣΥΝ ή η ΚΟΕ για το ΣΥΡΙΖΑ? Αφήστε τα γκρουπούσκουλα ήσυχα,ρε παιδιά η μεγαλειότητα σας δε θα έπρεπε να πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα...

Φιλικά
Προς ΤRASH

Από ένα άνεργο οπορτουνιστή!

Βασίλης

26 Ιουλίου 2011 στις 10:29 μ.μ.

To άρθρο του Τραβασάρου είναι εμετικά διαστρεβλωτικό των θέσεων της ανταρσύας και απευθύνεται σε ηλίθιους.Κι επειδή οι ηλίθιοι μας τέλειωσαν, φυσικά και μέσα στο κόμμα του,πρέπει να αντιληφθεί ότι με τέτοια στάση κάνει πολύ μεγάλη ζημιά και στο ΚΚΕ αφού όχι μόνο αυτογελοιοποιείται αλλά γελοιοποιεί και τον πολιτικό του φορέα.Είναι εξωφρενικό ο Τραβασάρος να προσαρμόζει τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά το γούστο του και επ' αυτής της προσαρμογής κάνει κριτική!
Σύντροφοι,είμαι ανένταχτος εδώ και χρόνια,έχω ψηφίσει κατά καιρούς τα πάντα από την Αριστερά,δηλαδή και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ανάλογα με την κατά την κρίση μου αναγκαιότητα της συγκυρίας.Μου τη σπάει το αντιΚΚΕ,το αντιΑΝΤΑΡΣΥΑ,το αντιΣΥΡΙΖΑ απ'όποιον και γίνεται(και όχι η κριτική των θέσεών τους)·θεωρώ ότι η αιχμή κάθε αριστερής δύναμης πρέπει να απευθύνεται κατά της επίθεσης του κεφαλαίου.Προφάσεις οπορτουνισμού υπάρχουν σε όλα τα προγράμματα των αριστερών δυνάμεων αλλά ο οπορτουνισμός κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Ο Τραβασάρος εκτιμά ότι ο σκοπός των καλεσμάτων ενότητας είναι υποκριτικός και έχει στόχο να ασκήσει οπορτουνιστική πίεση στο ΚΚΕ και αυτή είναι η γενική θέση του κόμματος.Μα,Μέτωπο δεν μπορεί να γίνει αν συμφωνήσουμε σε όλα με το ΚΚΕ.Τότε μιλάμε για προσχώρηση.Εκτός κι αν το ΚΚΕ μάς θέλει να το ψηφίζουμε αλλά όχι και να αποκρυσταλλώνουμε πολιτικά τις διαφωνίες μας.Γιατί κάτι μου λέει ότι αυτό θέλει.Με δυο λόγια η θέση του ΚΚΕ για Μέτωπο είναι προσχηματική και προφανώς ενάντια στις αποφάσεις των Συνεδρίων του.Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν θέλει κανένα Μέτωπο, θέλει απλώς να διευρύνει την επιρροή του και να συμφωνήσουμε με τους δικούς του στόχους,π.χ.τη Λαϊκή Εξουσία που προσωπικά τη θεωρώ μια άκρως οπορτουνιστική θέση.Μας καλεί να πάμε μαζί του (και πάμε) κι ας μη συμφωνούμε σε όλα,αλλά τελικά όταν δε συμφωνούμε μας βαφτίζει οπορτουνιστές.
Σύντροφοι,οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο ιδανικές για να ρίξουμε τον καπιταλισμό,με εξαίρεση το 41-49.Οι αριστερές δυνάμεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουν μεταξύ τους και δεν είναι σκόπιμο να συμφωνήσουν, είναι χρήσιμες οι διαφορετικές απόψεις γιατί βοηθούν στη ζύμωση και δίνουν διέξοδο στο λαό.Παρά το γεγονός της μη συμφωνίας,κι αυτή ακριβώς είναι η έννοια του Μετώπου,οι συνθήκες είναι ώριμες για να αποκτήσει ο λαός έναν απτό στόχο,δηλ.την έξοδο από το Ευρώ,την ανατροπή του Μνημονίου και την εθνικοποίηση των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας.Τόσα χρόνια προσπαθούσαμε να πείσουμε το λαό ότι η ΕΕ και το Ευρώ τον οδηγούν στη φτώχια και τώρα που ο λαός πείστηκε από τις περιστάσεις,εμείς θα του πούμε να μη παλέψει για να βγούμε γιατί δεν θ' ακολουθήσει σοσιαλισμός(ή Λαϊκή Εξουσία εν πάση περιπτώσει);
Μα ρε σύντροφοι,αν σήμερα ανατραπεί το Μνημόνιο και βγούμε από την ΟΝΕ πιστεύει κανείς ότι θα συνεχίσουμε να 'χουμε καπιταλισμό;Η αστική μας τάξη δεν έχει προσδέσει απολύτως τη μοίρα της με την ΟΝΕ;Υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που θέλουν έξοδο από την ΟΝΕ-ΕΕ και δεν το ξέρουμε;Κι αν υπάρχουν, πείτε μας ποια είναι αφού λέτε ότι πρόκειται για αστική διέξοδο.Και σ' αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την ενδοαστική αντίθεση;Κι αν απ'τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας δεν είναι η δημιουργία ρηγμάτων στο μέτωπο του αντιπάλου, τότε για ποιον κάνουμε πολιτική;Για τον αντίπαλο;
Δεν εύχομαι ούτε προσεύχομαι.Αγωνιώ(και αγωνίζομαι)για να γίνει πράξη ένα Μέτωπο που θα διασώσει τους εργαζόμενους και τον πλούτο αυτής της Χώρας από τη λεηλασία καταστροφή,και ενώ υπάρχουν οι ιδεολογικές προϋποθέσεις, καθώς όλες οι δυνάμεις από Αρ.Ρεύμα του ΣΥΝ και αριστερότερα τάσσονται κατά του Μνημονίου και υπέρ των εθνικοποιήσεων(υπάρχει ένα θέμα με την ΟΝΕ για το ΣΥΝ),βγάζουν η μία τα μάτια της άλλης και διώχνουν το λαό προς τα εθνικιστικά σχήματα και βλέπω με οδύνη την Αριστερά μας για άλλη μια φορά να είναι κατώτερη των περιστάσεων,ειδικά την κοινοβουλευτική που προτείνει ως διέξοδο τις εκλογές!

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2011 στις 10:48 μ.μ.

..το μενού είναι πλούσιο! Το ΝΑΡ δεν είπε μόνο αυτά, μίλησε και για τον "κακό" γερμανικό καπιταλισμό, για το πως θα ξεπεράσει το σύστημα την κρίση για να γίνουν επενδύσεις και να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι, φλέρταρησε με την ελε..αλλά αν υποθέσουμε ότι με τα επιμέρους ζητήματα που θέτει (εθνικοποίηση ΄τραπεζών και κάποιων επιχειρήσεων αντί για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων) θέτει όντως ζήτημα εξουσίας τότε γιατί δεν συζήτησε ποτέ(έστω και τώρα) την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκη εξουσία λαϊκή οικονομία 15 χρόνια πριν? Προφανώς θεωρεί ότι οι αγανακτισμένοι είναι πιο κοντά στην θουλούρα του και επιπλέον προφανώς φοβάται να συνεργασθεί με κάτι συγκροτημένο σαν το ΚΚΕ γιατί θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένο και θα χάσει και την δυνατότητα για ήξεις- αφίξεις και για εντυπωσιθηρικές και συναισθηματικές αναλύσεις..
Μάνουελ

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 12:24 π.μ.

adcocate μήπως, εγώ λέω μήπως θα έπρεπε πρίν απο τον οδυρμό σου, το κλάμα και την συμπόνοια για το αξιοθρύνητο ΚΚΕ, να κάνεις τον κόπο και να μελετήσεις τις θέσεις αυτού του κόμματος , για το οποίο τόσο , μα τόσο πολύ ενδιαφέρεσαι?
Με πολιτική αντιπαράθεση γίνεται διάλογος και όχι με "κλάμα και οδυρμό" στυλ Μάρθας Βούρτση.
Βέβαια εγώ σου προτείνω , αφού για σένα είναι εμετικός ο Τραβασάρος, μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη κριτική στις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δημοσιεύεται στο blog globbing.
Αυτό δεν είναι άρθρο του Ριζοσπάστη οπότε μάλλον δεν θα αισθανθείς την τάση εμετού που σου προκαλεί ότι αναφέρεται στο ΚΚΕ.

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 1:21 π.μ.

Μάνουελ

Δίνεις ωραία "πάσα" για αντιπαράθεση,απλά το διαδίκτυο δε βολεύει.Η "κακή" Γερμανία και ενδεχομένως ένας "καλός" καπιταλισμός να ενυπάρχει σε μυαλά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς,αλλά και αυτό πάλι δεν μπορεί να αποτελέσει γενικό κανόνα!

1) Με το ΚΚΕ δε μπορείς να συζητήσεις καθώς ούτε σε επίπεδο ιδεολογικής διαπάλης δεν είναι φιλικό (ε μα με Τρότσκες και Μαοϊκούς θα πιάσουμε κουβέντα-όπως υποστήριζε κι ένας φίλος μου ΚΝιτης)...

2) Δυστυχώς οι "αγανακτισμένοι" αποτέλεσαν για την εκτός ΚΚΕ, Αριστερά, το απόλυτο πεδίο πολιτικής πάλης γεγονός που ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες της.

Φιλικά

Βασίλης

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 1:35 π.μ.

26 Ιουλίου 2011 10:29 μ.μ.

Προς advocate,

Συμφωνώ με το σχόλιο και τη στάση σου καθώς κι εγώ έχω ψηφίσει και τα τρία κόμματα (ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ).Θεωρώ παιδαριώδες το να τίθεται θέμα οπορτουνισμού στην Αριστερά,καθώς το μοναδικό κομμάτι αυτής που αξίζει τον τίτλο είναι ο Συνασπισμός και κανένας άλλος. Ο ΥΓ: ΙΒ Λένιν διδάσκει την ιστορία του μετώπου καθώς και την αδιάλειπτη πάλη χωρίς υπαναχωρήσεις για το σοσιαλισμό.

YΓ 1: Δυστυχώς ο ναζισμός/φασισμός κερδίζει και θα κερδίζει έδαφος,αφού η ανάγκη για παλινόρθωση του καπιταλισμού και των οικονομικών μονοπωλίων είναι και η επιβίωση του ίδιου του συστήματος!

Βασίλης

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 12:21 μ.μ.

Η φαγωμαρα, μας εφερε εδω.
Μηπως ειναι ωρα να σκεφτομαστε ενωμενοι?

27 Ιουλίου 2011 στις 12:23 μ.μ.

Ανώνυμε 12:24, με την πρακτική διαστρέβλωσης των θέσεων του συνομιλητή δε γίνεται κουβέντα ή μάλλον γίνεται κι ο καθένας βλέπει ποιος εκτίθεται. Όπως ο Τραβασάρος σε γενικό επίπεδο έτσι κι εσύ επί ατομικού, μου βάζεις λόγια που δεν είπα, όπως για "αξιοθρήνητο ΚΚΕ", επιχειρώντας να απαξιώσεις το συνομιλητή ως αδιάβαστο, υποκριτή κλπ. και επιπλέον να τον κατηγορείς ότι δεν προβάλλει πολιτικά επιχειρήματα, ενώ όλες οι μπολνταρισμένες φράσεις είναι πολιτικά επιχειρήματα.Ίδια πρακτική με τους φασίστες και τα κατηχητικά. Μένω άναυδος!

Διότι τελικά ρίχνοντας λάσπη στον ψηφοφόρο σου (στον μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, ψηφοφόρο σου ρε συ! καταλαβαίνεις τι κάνεις;) αποφεύγεις να πάρεις θέση επί της ουσίας, δηλ. γιατί δεν προχωράς στο Μέτωπο που επαγγέλλεσαι από το 1996 και ζητάς απλώς να προσχωρήσω στις θέσεις σου χωρίς να έχω δικαίωμα να αποκρυσταλλώσω πολιτικά όχι μόνο τη διαφωνία μου αλλά και τη συμβολή μου στην πορεία αυτού που θεωρείς Μέτωπο.

Την κριτική του globbing την έχω διαβάσει και διαφωνώ. αν νομίζεις ότι θα ήθελες να ακούσεις τις διαφωνίες μου, ευχαρίστως. με την ανάλυση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφωνώ επίσης σε ορισμένα σημεία αλλά τουλάχιστον δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορώ να διατηρήσω την πολιτική μου αυτοτέλεια και να ληφθεί υπόψη η συμβολή μου για την πορεία του Μετώπου. Προς το παρόν είναι δύσκολο ν' αποβάλω τον συναισθηματισμό μου χάριν της λογικής, και στο ερώτημα του γκάλοπ τι θα ψήφιζα την επόμενη Κυριακή, απαντώ ΚΚΕ, αν και δε βλέπω να συντρέχουν πολιτικοί λόγοι.

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε ιστορικές ευθύνες, καθώς ενώ συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε ένα γερό Μέτωπο από Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και αριστερότερα με στόχο τη διάσωση των εργαζόμενων και της Χώρας από τη λεηλασία, προτιμάμε τη μικροπολιτική επιβίωση και τα εκλογικά ωφέλη και έχοντας τον κίνδυνο να μας γυρίζει ο λαός οριστικά την πλάτη.

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 1:26 μ.μ.

Δυστυχώς το ΚΚΕ σέρνει τον χορό της λασπης και της διαστρέβλωσης. Παρόλο που πλέον αντιδρά μεγάλο κομμάτι της βάσης και του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

1. Το κίνημα αυτό είναι μια έκφραση του εργατολαϊκου μας κινήματος. Αντιφατική όσο και ελπιδοφόρα. Στο ΚΚΕ δεν αρέσει γιατί ΔΕΝ μπορεί να το ελεγξει με οργανωτικούς όρους όπως πολύ θα ήθελε. Και αφου δεν μπορεί, το βρίζει, το λασπολογεί. Αυτή όμως είναι μια αντικομμουνιστική αντίληψη! Καθαρά πραγματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και ο ΣΥΡΙΖΑ- με τις αντιφάσεις της μπηκε σε αυτό το κίνημα και πολύ καλά έκανε. Συνέβαλλε τα μέγιστα στο να πάρει αριστερόστροφο προσανατολισμό αυτό το κίνημα.

2. Το ΚΚΕ διαστρέφει τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά για αντικαπιταλιστική ανατροπή ως το σύνολο της τακτικής της και της σύνδεση αυτής με την αντικαπιταλιστική επανασταση και την εργατική εξουσία/δημοκρατία. Αυτή είναι η συνολική αντίληψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΤΟ μεταβατικό πρόγραμμα που υποτάσσεται σε αυτή την αντίληψη περιλαμβάνει στόχους πάλης (παύση πληρωμών/διαγραφή χρέους, ρήξη με την ΕΕ έξοδος από ΟΝΕ/ΕΥΡΩ, ανατροπή της κυβέρνησης, εθνικοποίηση βασικών τομεων παραγωγής υπο εργατικό έλεγχο κλπ)! Αυτοί οι στόχοι πάλης μπορεί να υιοθετηθούν εν μέρει και κα΄ποιοι και από ασταθείς αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού! Αυτό σαν κομμουνιστές δεν μας τρομάζει.

Θα διεξαχθεί σκληρή πάλη σε όλα τα επίπεδα. Το μεταβατικό πρόγραμμα σκοπό έχει να γεφυρώσει το χάσμα αναμεσα στο σήμερα των συνειδήσεων και το αύριο της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας! Και οι στόχοι αυτού του προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν στο συνολό τους μόνο στο καθεστώς της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας!

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 3:00 μ.μ.

Επίσης θα ήθελα να συμπληρώση μερικές σκεψεις:

Καταρχήν το κίνημα στο οποίο αναφέρθηκα είναι το κίνημα των πλατειών.

1. Η μετάβαση από τον καπιταλισμό στην εργατική εξουσία/δημοκρατία, απαιτεί την συνάρθρωση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων. Εντός της κοινωνικοπολιτκής αυτής συμμαχίας διεξάγεται η διαπάλη για την ηγεμονία της εργατικής/κομμουνιστικής αντίληψης. Η διαπάλη αυτή κρίνεται στο πεδίο της πράξης και της προγραμματικής υπεροχής και όχι με διοικητικά/οργανωτικά μετρα, που τόσο αρέσουν στο ΚΚΕ.

2. Η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της ε.τ. με τα μικροαστικά στρώματα, απαιτεί ΚΑΙ πρόγραμμα μεταβατικού χαρακτήρα (που το αρνείται λυσαλέα το ΚΚΕ) ΚΑΙ την αντίστοιχη μορφή, αυτή του ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ που παλι το αρνείτα ιμε λύσσα το ΚΚΕ.

3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αντιφάσεις και ανεπάρκειες απαντά ΚΑΙ στα 2 αυτά κρίσιμα ζητήματα, στο κείμενο των θέσεων του ΚΣ για την 1η πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

4. Το ΚΚΕ αντιθέτως, εκφυλίζει την αντίληψη του μετώπου σε κομματικά μαζώματα/συσπειρώσει (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ κλπ). Δικαιολογεί αυτή την εκφυλιστική αντίλψη που έχει, με την δικαιολογία "πως δεν υπάρχουν σήμερα άλλες πολιτικές δυνάμεις για το χτίσιμο του μετώπου".

Και γιατί ΔΕΝ υπάρχουν;; Μα, γιατί είναι ή αστικές οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις, ή ρεφορμιστικές, Ή ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ. Και όπως λέει η ηγεσία του ΚΚΕ (πχ η Αλέκα σε ομιλίες της) "ΤΟ ΚΚΕ, δεν συνεργαζεται με οπορτουνιστικές δυνάμεις που υπονομευσαν το κόμμα από τα μέσα"!!!

Δλδ το ΚΚΕ θεωρεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την διευρυνόμενη πανκοινωνική δυναμική της (και την ισχυρή της παρουσία στη νεολαία και σε αρκετούς εργασιακούς χώρους) και τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμεις "που δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ποτέ μιας και όταν ήταν μέσα θέλαν να διαλύσουν το κόμμα"!!!

Ο παραλογισμός, ο δογματισμός, η θρησκευτική αντίληψη για τον ρόλο του ΚΚΕ και η βλακεία σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια...

Η εποχή όμως ζητά ΚΑΙ το μεταβατικό πρόγραμμα με την προοπτική που να πείθει τον κόσμο ΚΑΙ την μορφή αυτού το μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 3:04 μ.μ.

"Η Λαϊκή Εξουσία είναι η Δικτατορία του Προλεταριάτου". Και γιατί δεν τη λέτε τότε με το όνομά της; Για να μη τρομάξει η ...ΠΑΣΕΒΕΣ;

Είναι θλιβερή, άτιμη και πρόστυχη η μόνιμη ιδεολογικοπολιτική διαστρέβλωση βασικών θέσεων του λενινισμού από το ΚΚΕ με αποκορύφωμα αυτό το διαταξικό τουμπουρλούκι ονόματι "Λαϊκή Εξουσία".

Μελάκας τελικά ο Λένιν που θεωρούσε άλλο τη "Δημοκρατική Δικτατορία Εργατών και Αγροτιάς" και άλλο τη "Δικτατορία του Περολεταριάτου".

Και έχουν τη ξετσιπωσιά να μιλάνε και για οπορτουνισμό...

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 5:16 μ.μ.

γιουχου!
ρε παιδιά,για να καταλάβω,
το μΜέτωπο κοινωνικών κ πολιτικών δυνάμεων μπορεί να είναι κ εκλογική συμμαχία;
αν ναι ,αν πάρει την εξουσία θα είναι απλά μια αριστερή κυβέρνηση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα;;
κ ο σοσιαλισμός πότε έρχεται;;
(σόρυ αλλά δεν έχω διαβάσει ακόμα λένιν)

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 5:19 μ.μ.

Εν τω μεταξύ πάλι σήμερα ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει ένα άρθρο διαστρέβλωσης των θέσεων της "Κίνησης κατά του ευρώ και της ΕΕ", η οποία σήμερα στις 7 μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 22, 2ος όροφος) καλεί στην ιδρυτική της συνέλευση.

Και ενώ το κείμενο συγκρότησης της Κίνησης είναι σε θέση απόρριψης της ΕΕ και της πολιτκής της, ΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ κα ιιμπεριαλιστικός οργανισμός, το ΚΚΕ μέσω του "Ρ" λέει άλλα ντ' άλλων.

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 7:59 μ.μ.

"αν ναι ,αν πάρει την εξουσία θα είναι απλά μια αριστερή κυβέρνηση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα;;
κ ο σοσιαλισμός πότε έρχεται;;"

27 Ιουλίου 2011 5:16 μ.μ.

Δεν είναι εκεί το θέμα αγαπητέ...το ζήτημα είναι η συσπείρωση εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων γύρω από τρία σημαντικά προτάγματα-χρέος-στάση πληρωμών-εθνικοποίηση τραπεζών,όχι με σύμπηξη πολυκομματικής συμμαχίας της Αριστεράς,αλλά κοινωνικού μετώπου που να δίνει διέξοδο από την κρίση! Μπορεί να φαντάζει λίγο γενικό,αλλά αυτό ορίζεται ως κοινωνική επανάσταση.

ΥΓ: Όσο για τις εκλογές το 2008 στο Νεπάλ το κομμουνιστικό κόμμα (μαοϊκό) κέρδισε τις εκλογές

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 8:40 μ.μ.

.. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την διευρυνόμενη πανκοινωνική δυναμική..
..και μόνο αυτή η φράση αρκεί για να καταδείξει την αυταρέσκεια και την στρεβλή αντίληψη τη πραγματικότητας που καλλιεργείται στα μέλη και στους φίλους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ απο το ετερόκλητο πλήθος των ηγετίσκων του..προφανώς οι 200-300.000 που κατέβηκαν στο Σύνταγμα για δύο Κυριακές ηταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι όχι τη ς προτροπής των καναλαρχών..και αν ο θεσμός της λαικής συνέλευσης (που καμία σχέση δεν έχει με αυτό το πλήθος) που αποφάσισε δις την κατάργηση των κομμάτων (ο φασισμός όντως επελαύνει) είναι το απάυγασμα της παρέμβαση στις μάζες τότε.. πάσο..αναρωτιέμαι βέβαια τι χειρότερο θεωρούνε ότι θα είχαν πάθει οι συναγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν είχαν προσεγγίσει το ΠΑΜΕ..ΟΙ θέσεις της "Κίνησης κατά του ευρώ και της ΕΕ" σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον αλλά δεν κάνουν καμία αναφορά στην εξουσία των μονοπωλίων, στην ανισόμετρη ανάπτυξη, στην κρίση ως κρίση υπερσυσώρευσης,στην συγκέντρωση του κεφαλαίου αλλά και στον εξίσου καταστροφικό "εθνικό καπιταλισμό"αφαιρόντας απο τις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιεί την ίδια την ουσία τους και καταλήγοντας σε ένα είδος μεταφύσικης αλλά και αφήνοντας χώρο για πολλές συγχύσεις. Η "λαική" οικονομία αναφέρεται ξεκάθαρα στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων απο την συνεργασία των κοινωνικών τάξεων που θίγονται απο αυτά (εργατες, αυταπασχολούμενοι, μικρομεσάοι εργάτες, μικροί ΕΒΕ) με στόχο την κεντρικά σχεδιαμένη οικονομία απο τους ίδιους τους εργαζόμενους απο θεσμούς που αυτοίμ ε την πάλη τους θα γεννήσουν. Η δικτατορία του προλεταριάτου είναι η προταση του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό και δεν μπαίνει ως προαπαιτούμενο για την συμμαχία αυτή. Διαφωνεί κανείς ότι η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής? Πως στο διάολο θα τιο κάουμε κτήμα των απλών ανθρώπων όταν κάνουμε χίλιες δυο λουβιτουρες και επιτροπές και μιλάμε για το χρέος, την κάκη ΕΕ, τα εθνικά "εργαλεία" της οικονομίας" κτλ. Την στιγμή που δυνάμεις συνειδητοποιημένες δεν συμφωνούν στον αντιμονοπωλιακό αγώνα (απο το 1996 που έγινε η πρόταση για το Μέτωπο) κάθε τους ανάλυση είναι προβληματική και κάθε πρόταση συμμαχίας υποκριτική. Φυσικά η αντιστροφή της πραγματικότητα (τι να κάνουμε το ΚΚΕ έχει την πιο δυναμικη παρέμβαση στους χώρους εργασίας ποσοτικά και ποιτικά και οι πορείες του είναι σταθερά μεγάλες και πολλαπλάσιες σε όγκο- και πανελλαδικά) είναι λογικό επακόλουθο αυτής της πορείας..ωστόσο θεωρώ ότι η πολεμική του ΚΚΕ αν και σωστή θα έπρεπε να γίνεται χωρίς υπερβολές και με διάθεση διαλόγου ακόμα κι αν οι απέναντι πολλές φορε΄ς απλά ετεροπροσδιορίζονται απέναντι του..
Μάνουελ

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 8:51 μ.μ.

Εγω διαλεγω ΚΚΕ Μου Λου που ειναι και το κομμα του λαου

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 8:53 μ.μ.

"τι να κάνουμε το ΚΚΕ έχει την πιο δυναμικη παρέμβαση στους χώρους εργασίας ποσοτικά και ποιτικά και οι πορείες του είναι σταθερά μεγάλες και πολλαπλάσιες σε όγκο- και πανελλαδικά)"

Απλά μόλις πέσαν τα χημικά στο Σύνταγμα οι οικοδόμοι γιατί δεν έκατσαν? Μα καλά εδώ τις τρώνε στεγνά οι οπορτούνες και οι ρεφόρμες και οι γνήσιοι κομμουνιστές που ήταν?

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 10:30 μ.μ.

..κανεις δεν περισσεύει και προφανώς και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπειρώνει κάποιους αξιόλογους αγωνιστές. Η (μέχρι τώρα) επιρροή του όμως στην κοινωνία και στο συνδικαλιστικο κίνημα είναι ελάχιστη και δεν εκφραζει ουσιαστικά κάποιες κοινωνικές δυνάμεις/ τάξεις. Οι ηγεσίες τους αποτελούν ομάδες- φορείς απόψεων που μειοψήφισαν εξαιρετικά στο κίνημα και η συγκρότηση τους αποσκοπεί πρωτίστος στην αυτοσυντήρηση τους- αντικειμενικά δεν μπορούν να συνεργασθούν μεσα απο δημοκρατικες διαδικασίες με το ΚΚΕ γιατί πολύ απλά θα¨"εξαφανιζόντουσαν". Γνωρίζουν άλλωστε όλες αυτές οι ηγεσίες ότι ιστορικά παρα πολλές παρόμοιες ομάδες έσβησαν στο παρελθόν ενώ η περιχαράκωση τους στα πανεπιστημία δείχνει ότι τελικά μόνο σε συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα (με άσυλο, χωρίς εργοδότες κτλ) μπορούν να ευδοκιμήσουν οι προσεγγίσεις και πρακτικές τους . Ορθώς για μένα το ΚΚΕ θέτει ως προτεραιότητα λοιπόν την συνεργασία με κοινωνικές τάξεις όπως οι αγρότες και οι αυταπασχολούμενοι,μη χάνοντας το κύριο (την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής) αλλά αφήνοντας το θέμα της καθοδήγησης της επανάστασης απο την εργατική τάξη ανοικτό. Η απεργία στα Τρ όφιμα- Πότα (που έμεινε εξαφανισμένη απο blog τύπου βαθυ κόκκινο) με το πλαίσιο της αποτελεί ένα πού πετυχημένο παράδειγμα: πέρα απο τα προβλήματα των εργαζόμένων στον κλάδο βάζει στο παιχνίδι την βελτιστοποίηση της διατροφής του λαού αλλά και την απορρόφηση της αγροτικης παραγωγής λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες των μικρών παραγωγών. Τέλος, η σθεναρή επιμονή του ΚΚΕ στην ταξική ανάλυση/ πρόταση φαίνεται να επιδρά θετικά σε δυνέμεις τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ: απο το "δεν υπάρχει εργατική τάξη στην Ελλάδα" που έλεγαν οι ΝΑΡίτες στις Σχολές πριν 10 χρόνια μεχρι τον "εργατικό έλεγχο" (έστω σαν γαρνιτούρα με τους όρους που τίθεται) έχει διανυθεί κάποια απόσταση προς την θετική κατεύθυνση (η διάρρηξη των συμμαχιών της αστικής τάξης με μεσαία στρώματα απο όπου πολλοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλκουν την καταγωγή τους επίσης συνετέλεσε). Ο διαλογος λοιπόν (εστώ και ο φρικτός που γίνεται με ευθύνη και των δυο πλευρών) όντως βοηθάει..
Μάνουελ

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2011 στις 11:21 μ.μ.

..όπως δείχνουν τα σχόλια πολλών, οι ηγεσίες του ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκμεταλλεύονται αναπαράγουν Αντι ΚΚΕαντανακλαστικά και ιδεοληψίες(βρώμικο 89, πανσπουδαστική 8, συντηρητικό/καθεστωτικό ΚΚΕ) πολλές φορές ατόφια παρμένα απο την αστική προπαγάνδα. Σε κάθε θέμα, αντι απαντήσεων ή αιτιάσεων επι της ουσίας είθισταινα σου πετάνε και κατι τέτοιο..η σύγκρουση με την αστυνομία δεν είναι απλό θέμα, το ΠΑΜΕ έχει συγκρουστεί (ναυτεργάτες, συνδικάτο μετάλλου και οικοδόμοι σε άλλες περιστάσεις) ανάλογα με το τι εξυπηρετεί γενικότερα την στρατηγική του. Καιοι χούλιγκαν πλακώνονται κάθε Κυριακή με τους μπάτσους για αυτό ίσως συνηπάρχετε τόσο όμορφα στην πλατεία, έχετε παρόμοιου βάθους στρατηγική..οι συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά και η ακατάστατη εμφάνιση, τα μούσια, τα μακρυα μαλλιά ακόμα και η απλυσιά προήλθαν απο την κορύφωση της πάλης των εργατών ενάντια στους αστούς,όχι το αντίθετο..
Μάνουελ

Ανώνυμος
28 Ιουλίου 2011 στις 3:16 μ.μ.

Έχω δει ΠΑΜιτες να τραμπουκίζουν εργαζομένους που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας 1η Μάη σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας.Ο λόγος?

Ήταν ΚΟΕ και το κάλεσμα ήταν από το εργατικό κέντρο της πόλης όπου ανήκει στο ΠΑΜΕ...

Αυτά είναι τα τιμημένα αντανακλαστικά των σταλινικών!!!!

Ζήτω το ΚΚΕ!!!

Παναγιώτης
29 Ιουλίου 2011 στις 10:26 π.μ.

Φίλε Μάνουελ επειδή έχεις κολλήσει με την ανύπαρκτη επιρροή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σου παραθέτω μερικούς αριθμούς :

Πριφεριακές εκλογές : ΑΝΤΑΡΣΥΑ 100.000 ψήφοι , 2% ( όσο τα πολυδιαφημισμένα κόμματα των Οικολόγων και της Δημ.Αρ)

Πάνω από 20 δημοτικοί σύμβουλοι

ΟΛΜΕ : Παρεμβάσεις 12 % ( +4% από 2009)

ΔΟΕ (Δάσκαλοι) : Παρεμβάσεις 15 % ( + 5%)

Εργατικό Κέντρο Αθήνας : Αγωνιστική Ταξική Ενότητα 4,5% (1 έδρα για πρώτη φορά)

ΕΔΟΘ ( Δημ.Υπαλ.Θεσσαλονίκης) : Παρεμβάσεις 9,5 % ( +3,5%)

ΕΣΗΕΑ : Πρωτοβ. για την Ανατροπή 10 %
κλπ...

Τα ποτάμια του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας που συγκεντρώνονται στο Μουσείο με το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων...

Ότι και να λέτε ξέρετε ότι η "άλλη" αριστερά όχι μόνο υπάρχει άλλα και διευρύνει ραγδαία την επιρροή της στην κοινωνία. Γι' αυτό άλλωστε ασχολείται καθημερινά με τους "οπορτουνιστές" ο Ριζοσπάστης..

Μην το χρησιμοποιείτε πια ως επειχήρημα, εκτείθεστε. Ας συζητήσουμε επί της ουσίας, συναγωνιστικά και συντροφικά. το ήθος μας αυτό επιβάλλει.

Φιλικά

Ανώνυμος
29 Ιουλίου 2011 στις 11:54 π.μ.

Λέει ο manuel "απο το "δεν υπάρχει εργατική τάξη στην Ελλάδα" που έλεγαν οι ΝΑΡίτες στις Σχολές πριν 10 χρόνια μεχρι τον "εργατικό έλεγχο" (έστω σαν γαρνιτούρα με τους όρους που τίθεται) έχει διανυθεί κάποια απόσταση προς την θετική κατεύθυνση (η διάρρηξη των συμμαχιών της αστικής τάξης με μεσαία στρώματα απο όπου πολλοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλκουν την καταγωγή τους επίσης συνετέλεσε). "


Κατ' αρχάς θα ήταν χρήσιμο να μας παραπέμψει κάπου όπου αυτό που αποδίδει στους ΝΑΡίτες να υπάρχει γραπτά. ¨Ασε που αποκλείεται να έχει ειπωθεί και προφορικά.
Κατά τα λοιπά αυτά περί μεσαίων στρωμάτων που έλκουν την καταγωγή τους πολλοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τουλάχιστον αστεία. Εκτός αν φαντασιώνεται ότι στελέχη του ΚΚΕ που έχουν στείλει τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι πραγματικοί προλετάριοι.

Ανώνυμος
1 Αυγούστου 2011 στις 5:03 μ.μ.

είναι κρίμα σ/φοι να προσπαθείτε ΟΛΟΙ να απαντήσετε ¨΄εξυπνα¨ στον συνομιλητή σας καταφεύγοντας σε αντι-ΚΚΕδολογίες αλλά και εσείς σ/φοι του ΚΚΕ σε συνολικούς χαρακτηρισμούς , ιδιαίτερα σήμερα που όντως η πολιτική ανάλυση του ΚΚΕ των τελευταίων 20 χρόνων επιβεβαιώνεται σχεδόν απόλυτα. Καλύτερη διαπίστευση αυτού δεν θα μπορούσε να είναι παρά η "αριστερή" διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ (στο βαθμό που το αντέχει βέβαια!!!!) αλλά και το διαφαινόμενο "διαζύγιο" των δυνάμεων τύπου Ναρ/Αραν/Αρας κλπ από αριστερισμούς προεφηβικούς.
Το ΚΚΕ είτε το θέλουμε είτε οχι είναι σημείο αναφοράς για το κομμουνιστικό κίνημα. Εαν δεν εντασει κάποιος τον εαυτό του σε αυτό αλλά στο κίνημα γενικά.... τότε δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ να αντιληφθεί την εξέλιξη της πολιτικής και της τακτικής του ΚΚΕ κυρίως από το 12ο εως το 18ο συνέδριο.
Οι συνδικαλισμοί του τύπου "βρώμικο 89 κλπ" δεν έχουν θέση σε συζήτηση για τον διάλογο ΚΚΕ-Ανταρσυα.
Οσο για την "Λαική εξουσία" το 17 και 18 συνέδριο έλυσε τον γρύφο με την θέση για "ενιαία επαναστατική διαδικασία" ..... σε αντιπαράθεση με την θεωρεία των "σταδίων" εποχής 70-80 με όλο το Ναρ εντός ΚΚΕ.
Ερώτηση. ...η ανάλυση Ελαφρού Γ. περί μετά ιμπεριαλιστικού σταδίου ισχύει πλέον στο Ναρ? Είναι κάτι που δεν μπορεσα να διευκρινήσω σε κουβέντες με ψηφοφόρους της Ανταρσυα......γιατί δεν είχαν ιδέα.

chrisvet

2 Αυγούστου 2011 στις 12:58 μ.μ.

@Βασίλη:
Αρχικά σόρυ που άργησα να τοποθετηθώ, αλλά έλειψα λίγες μέρες.
-"διαγραφή-μη αναγνώριση δημόσιου εξωτερικού χρέους με κομμουνιστική προοπτική παράλληλα με εθνικοποίηση τραπεζών και λαϊκό εργατικό έλεγχο εργοστασίων. "
Δηλαδή με την μη αναγνώρηση του δημόσιου χρέους θα περάσουμε αυτόματα στην αταξική (κομμουνιστική) κοινωνία; Αλλά θεωρούμε και την "λαϊκή εξουσία" που προτείνει το ΚΚΕ ουτοπικό στην σημερινή κατάσταση αίτημα; Δηλαδή οι συνθήκες είναι ανώριμες για την προπαγάνδιση της λαϊκής εξουσίας, αλλά υπερώριμες για το πέρασμα στην κομμουνιστική (αταξική) τέτοια; Οχι τον Λένιν, αλλά τον Μαρξ τον ίδιο, που μιλάει για σταδιο διχτατορίας του προλεταριάτου, έχετε ξεσκίσει εδώ. Εκτός αν θεωρείτε πως η μη πληρωμή του χρέους θα οδηγήσει αυτόματα και στην ...κατάργηση του κράτους, οπότε τι κουβέντα να κάνουμε;
-Το σύνολο των ελληνικών τραπεζών ήταν κρατικές μέχρι πριν κάποια χρόνια, και μια χαρά καπιταλισμό είχαμε.
-"Εργατικό έλεγχο των εργοστασίων". Από ποια εξουσία; Από την αστική όπως υπονοείται, αφού την "λαϊκή", την απορρίπτετε αδερφέ; Το θεωρείς λογικό; Και μπορεί η εργατική τ (ή οποιαδήποτε άλλη) τάξη να ασκήσει έλεγχο στην παραγωγή χωρίς τη ν κατάληψη της πολιτικής εξουσίας; είναι ποτέ δυνατόν;
Σε μία σειρά έκανες σπαράλια όλη την μαρξιστική θεωρία.
Εξισού φιλικά Trash, και σου εύχομαι την επόμενη φορά που θα τα πούμε να είσαι εργαζόμενος οπορτουνιστής, ...οι καιροί είναι δύσκολοι....

Ανώνυμος
2 Αυγούστου 2011 στις 4:27 μ.μ.

H ηγεσία του ΚΚ δεν είναι απλά πίσω από τα γεγονότα αλλά δεν έχει διάθεση να τα ακολουθήσει. Η συγκέντρωση της ηγεσίας του ΚΚ στην Ομόνοια την μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου αυτό δείχνει.
Η δήλωση της Παπαρήγα περι ευρω δείχνει πανικό ή πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος, μιας και αρκετός κόσμος του, μετά την δεκαετί του 1990 έχει μικροαστικοποιηθεί.

Εμείς ως κομμουνιστές(αν βέβαια είμαστε) ως τακτική καλό θα είναι να συμπλέουμε με τον απλό κόσμο του ΚΚΕ κάτω στις απεργίες.

Και να μην αναλωνόμαστε σε ανούσιες κόντρες που δημιουργεί η ηγεσία του ΚΚ ίσα - ίσα για να δημιουργήσει εντυπώσεις με σκοπό να συσπειρώσει τον κόσμο της βάσης.

To KKE δικαιώθηκε σύντροφοι όσο αφορά τις θέσεις του για την ΕΕ το Ευρώ Μάαστριχ Σεγκεν. Το ερώτημα προς την ηγεσία του Πεερισσού είναι γιατί δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό και αναλώνεται σε σπασμωδικές κινήσεις;

Συντροφικά.

Ανταρσυος

Ανώνυμος
2 Αυγούστου 2011 στις 6:32 μ.μ.

@chrisvet

"..Οι συνδικαλισμοί του τύπου "βρώμικο 89 κλπ" δεν έχουν θέση σε συζήτηση για τον διάλογο ΚΚΕ-Ανταρσυα..."

Δεν είναι συνδικαλισμοί,
(στον οποίο με τον τρόπο που το γράφεις δεν φαίνεται να τρέφεις και ιδιαίτερη εκτιμηση)
αλλά κορυφαίο ζήτημα πολιτικής αγαπητέ.

Και το ΚΚΕ το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να καταδικάσει και τις δύο συγκυβερνήσεις που έκανε με τους αστους τ0 1989 - 1990 έστω και σαν ενιαίος συνασπισμός
Αναφέρομαι στις Τζανετάκη - Ζολώτα 1989 και 1990.

Να παραδεχτεί το ΚΚΕ το προφανές: Ότι έκανε μεγαλο πολιτικό σφάλμα να το καταδικάσει και άρα να ΜΗΝ το ξανακάνει στο μέλλον.
Είναι κρίμα για ένα κόμμα με αγωνιστικό κόσμο(παλιότερα πολύ περισσότερο) να το πιάνει "κότσο" ο κάθε εκσυγχρονιστής αστός στυλ Κύρκου.

Επαναλαμβάνω:
To KKE δικαιώθηκε σύντροφοι όσο αφορά τις θέσεις του για την ΕΕ το Ευρώ Μάαστριχ Σεγκεν.

Το ερώτημα προς την ηγεσία του Περισσού είναι γιατί δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό και αναλώνεται σε σπασμωδικές κινήσεις;
Μήπως έχει δεσμεύσεις και αν ναι προς ποιους;

Συντροφικά.

Αντάρσυος

4 Αυγούστου 2011 στις 7:24 π.μ.

Παρακολουθώντας την φαγωμάρα σας, μου θυμίζετε το χριστιανικό σχίσμα.
Αφήστε τη γκρίνια και πιάστε τα όπλα σ/ντοφοι. Οι καιροί απαιτούν πράξεις.
Τα υπόλοιπα έπονται.
Εγώ προσωπικά δηλώνω Αναρχικός, εσείς κομουνιστές και ο εχθρός κοινός και αδίστακτος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger