Home » , , » Εξελίξεις σε Ελλάδα-Ευρωζώνη

Εξελίξεις σε Ελλάδα-Ευρωζώνη

Από ciaoant1 , Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 | 10:44 μ.μ.


Για πολλοστή φορά, ας δούμε το γιατί δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, αυτή τη φορά από τον Martin Feldstein στους Financial Times:

Γιατί αναβάλλεται η χρεοκοπία της Ελλάδας
Αν και το ελληνικό κοινοβούλιο πήρε μια ανάσα με την ψήφο εμπιστοσύνης, η στάση πληρωμών της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Με συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ στο 150%, μεγάλα ελλείμματα και επιτόκιο 25% και άνω, το μόνο ερώτημα είναι το πότε θα γίνει το χρεοστάσιο.

Οι τρέχουσες συνομιλίες στην πραγματικότητα αναβάλλουν την αναπόφευκτη στάση πληρωμών, γράφει στους Financial Times ο κορυφαίος οικονομολόγος M. Feldstein.

Αν η Ελλάδα ήταν η μόνη χρεοκοπημένη χώρα της Ευρώπης, το καλύτερο θα ήταν να γίνει η στάση πληρωμών τώρα.
Η μείωση του χρέους στο μισό και η αντικατάσταση του υφιστάμενου χρέους με ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια, θα έδιναν στην Ελλάδα το περιθώριο να εξυπηρετήσει το χρέος χωρίς τον εξοντωτικό πόνο που επιφέρει η εξυπηρέτηση του τωρινού χρέους.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χρεοκοπημένη και μια στάση πληρωμών από την Αθήνα θα προκαλέσει χρεοστάσια στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανόν την Ισπανία. Οι συνεπαγόμενες απώλειες θα καταστρέψουν μεγάλα μεγέθη κεφαλαίων σε τράπεζες και άλλους πιστωτές στην Γερμανία, την Γαλλία και άλλες χώρες.
Θα στέρευαν οι διαθέσιμες πιστώσεις προς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και θα επερχόταν κατάρρευση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτό το αναπόφευκτο ντόμινο και οι πιθανές επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το χρεοστάσιο τώρα.

Όταν η ΕΚΤ εντέλει θα καθορίσει ότι οι μεγάλες πιστωτές έχουν μειώσει τα ανοίγματά τους στα «επισκευασμένα» ομόλογα αρκετά ώστε, σε συνδυασμό με την βελτιωμένη κεφαλαιακή τους επάρκεια, να μπορούν να αντέξουν τις συνεπαγόμενες απομειώσεις αξιών, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να κηρύξουν στάση πληρωμών, στην οποία θα αναδιαρθρώσουν τα υπάρχοντα χρέη τους σε επίπεδα τα οποία θα μπορούν με άνεση να εξυπηρετήσουν.
Αυτού του είδους το σχέδιο είχε αποδώσει με τα ομόλογα της Λατινικής Αμερικής στην δεκαετία του 1980, υποβοηθούμενο από την υποκατάσταση των υφιστάμενων ομολόγων με ομόλογα Brady.


Ας δούμε και ένα σχόλιο του Spiegel, που μας λέει εν ολίγοις ότι..."δεν είναι καλή η εθνική ανεξαρτησία - θέλουμε να κυβερνάμε εμείς ως Γερμανία τις περιφερειακές χώρες":

Democratization Can't Save Europe
The Need for a Centralization of Power

The main problem of a constituted Europe is that power triggers centrifugal forces the minute the glow of economic prosperity begins to fade. A political and economic player that requires growth and cannot handle disturbances is not fit to survive in the 21st century. Such an actor is a problem and not the solution. Thus, the current crisis must be viewed as an appeal to transform Europe in such a way that it will produce better elites and give these elites more latitude to take action. This amounts to an amendment of the Lisbon Treaty, and it encompasses the painful thought that a smaller but more effective Europe is better than a larger Europe whose citizens view it with sullen indifference at best.

Hence, the central theme for the rebuilding of Europe is that the centrifugal forces arising from the ongoing sovereignty claims of the member states and the socioeconomic and cultural differences among the individual regions will not only be curbed, but will also be transformed into centripetal forces. In other words, Europe needs a strong and powerful center -- or it will fail.

The current crisis may not be a good condition for democratization, but it is certainly an opportunity to amend the Lisbon Treaty. In the past, it was said that the Paris-Bonn or Paris-Berlin axis had to be intact for Europe to make progress. Today, the burden resting on this axis has become too heavy. The Germans are expected to provide more leadership, but as soon as they show only a small amount of leadership , it is rejected if not actively fought. In Europe, the periphery has too much power and the center too little. (!!! Ρε τι μαθαίνει κανεί1...Ευτυχώς που υπάρχει και ο συντάκτης του Spiegel και μας εξηγεί ότι οι περιφερειακές χώρες έχουν "υπερβολική δύναμη', ενώ χώρες όπως η Γερμανία που βρίσκονται στο κέντρο έχουν..."λίγη" δύναμη!) As long as this does not change, the EU and the euro will not emerge from the crisis. A redistribution of the political weight in Europe may be difficult, but this doesn't change the fact that it's necessary.


Ένας τραπεζίτης υπεύθυνος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τυχαίο; Δε νομίζω....

Κ. Μητρόπουλος: Επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
«Εκλεισε» το κεντρικό πρόσωπο που θα αναλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Κ. Μητρόπουλος, πρόεδρος της χρηματιστηριακής της Eurobank και άλλοτε βασικός μέτοχος της εταιρείας συμβούλων Cantor AE.


Εδώ και ένα απόσπασμα άρθρου του Δ. Καζάκη για το τι προβλέπεται για αυτό το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου:
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μοιάζει ιδιαίτερα με το αντίστοιχο Ταμείο που ιδρύθηκε από τον καγκελάριο Κολ για τη μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της προσαρτημένης Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο Ταμείο (Τρόιχαντ) αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα της Γερμανίας στα μέσα της δεκαετίας του '90, που παραλίγο να καταβαραθρώσει τον Κολ και το κόμμα του.

Να ποια ήταν τα κατορθώματα του Τρόιχαντ: Στα μέσα του 1990, υπήρχαν στη ΓΛΔ γύρω στα 9.000.000 επαγγελματικά απασχολούμενοι, ανάμεσα στους οποίους 3,5 - 4 εκατομμύρια σε κρατικές επιχειρήσεις, που περιήλθαν στη διαχείριση του Τρόιχαντ. Στα τέλη του 1994, οι ιδιωτικοποιημένες στο μεταξύ επιχειρήσεις απασχολούσαν περί τα 1,4 εκατομμύρια προσωπικό.

Σύμφωνα με έρευνες: Από τους απολυμένους εργάτες, τεχνικούς και επιστήμονες των επιχειρήσεων, ο ένας στους τέσσερις έμεινε άνεργος, μερικοί συμπεριλήφθηκαν σε προσωρινά μέτρα δημιουργίας εργασιακών σχέσεων και πολλοί - ικανοί ακόμα για δουλειά - αναγκάστηκαν να περάσουν σε μειωμένη σύνταξη. Οκτώ χιλιάδες επιχειρήσεις παραδόθηκαν σε προηγούμενους ιδιοκτήτες, ενώ 3.700 επιχειρήσεις διαλύθηκαν με το δικαιολογητικό ότι δεν συνέφερε ο εκσυγχρονισμός τους. Οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν αναλάβει υποχρέωση να επενδύσουν 142 δισ. μάρκα, που ποτέ δεν τήρησαν. Σαράντα δύο χιλιάδες ακίνητα (σε σύνολο 104.000) επιστράφηκαν σε παλιούς ιδιοκτήτες, ενώ 62.000 οικόπεδα πουλήθηκαν κοψοχρονιά. Μαζί με 1.500.000 εκτάρια χωραφιών και λιβαδιών, όπως και 770.000 εκτάρια δασών, καθώς επίσης και η διαχείριση της περιουσίας των επιχειρήσεων εξωτερικού εμπορίου της ΓΛΔ. Το Τρόιχαντ έκλεισε με χρέος 270 δισ. μάρκων, που ανέλαβε το ομοσπονδιακό κράτος να πληρώσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον γερμανικό Τύπο, το Τρόιχαντ υπήρξε το πιο διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο ακόμη και με το οργανωμένο έγκλημα, ίδρυμα που υπήρξε ποτέ στο έδαφος της Γερμανίας από την εποχή του χιτλερισμού. Όμως αυτό το γερμανικό μοντέλο είναι που οι «Ιππότες της Αποκαλύψεως» στην Ελλάδα έθεσαν εξαρχής ως πρότυπό τους.

Έτσι μας προέκυψε το δικό μας Τρόιχαντ, που μπορεί να ονομάζεται Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλά στη δικαιοδοσία του μπορεί να περιέλθει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας με απλή απόφαση υπουργού, με μοναδικό σκοπό την εκποίηση. Πού θα πάνε οι εισπράξεις από το ξεπούλημα; Μα πού αλλού; Στους δανειστές. Όπως λέει ο ίδιος ο νόμος: «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας».
Ας δούμε και ένα παράδειγμα της όλης λογικής:

Φινλανδία: Ζητά «εγγυήσεις» για συμμετοχή στο νέο πακέτο για Ελλάδα
Η φινλανδική κυβέρνηση πρότεινε η Ελλάδα να δημιουργήσει μία εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα έχει ρόλο της εγγύησης έναντι του νέου δανείου, προκειμένου το Ελσίνκι να συμμετάσχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την υπουργό των Οικονομικών της Φινλανδίας, η αξία της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κληροδοτημάτων, που εκμεταλλεύεται το δημόσιο, είναι περίπου 300 δισ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ανατολική Γερμανία όταν έγινε η επανένωση της χώρας, υποστήριξε στην YLE η ίδια υπουργός.


Σε άλλες εξελίξεις στην ευρωζώνη, επανέφεραν το θέμα των "οίκων αξιολόγησης", που είναι αμερικανοκίνητοι (με ότι αυτό συνεπάγεται στο πως μεταχειρίζονται πχ τις ΗΠΑ, και πως την ευρωζώνη), και η Γερμανία σκέφτεται να φτιάξει και αυτή έναν δικό της, όπως ήδη άλλωστε έχει κάνει η Κίνα.

Σόιμπλε: «Να σπάσει το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι πρέπει «να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης» και «να περιορίσουμε την επιρροή τους», την επομένη μιας υποβάθμισης από τον οίκο Moody's της αξιολόγησης του χρέους της Πορτογαλίας.
Μέρκελ κατά των οίκων αξιολόγησης
«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. (σ.σ. οι λαοί προφανώς δεν αποφασίζουν τίποτα έτσι κι αλλιώς, αυτό προφανώς είναι κάτι το "δεδομένο")

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, πρόταση την οποία έχει ήδη κάνει και θα υποστηρίξει ενεργά στο μέλλον, ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιένη...
Τρισέ: Δεν είναι επιθυμητό ένα ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλoντ Τρισέ εκτίμησε ότι μια «μικρή ολιγοπωλιακή δομή» των οίκων αξιολόγησης «δεν είναι επιθυμητή».
Επειδή το θέμα το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, απλά αντιγράφω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου:
Επιπρόσθετα, [η Κίνα] πρόσφατα απέκτησε το δικό της «οίκο αξιολόγησης», για να κοντράρει τους τρεις αμερικάνικους που ως τώρα είχαν το μονοπώλιο, και η πρώτη ενέργεια του οίκου αυτού ήταν να υποβιβάσει τις ΗΠΑ στην 13η θέση (οι τρεις αμερικάνοι οίκοι τις έχουν στην πρώτη θέση διεθνώς από άποψη αξιοπιστίας χρέους) και να κατηγορήσει τους 3 αμερικάνικους ότι «δεν είναι αντικειμενικοί». Παρόμοιο «οίκο» θέλει να φτιάξει και η Γερμανία, ώστε να μπορεί και αυτή να βάζει ότι βαθμολογίες θέλει σε όποιον θέλει. Οι οίκοι αυτοί εννοείται ότι είναι [οικονομικά] όπλα στα χέρια αυτών που τους ελέγχουν, και δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι μπορούν (δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα και σύντομα και η Γερμανία) αποκτούν από έναν, παρότι όλοι τους βρίζουν διότι οι «αξιολογήσεις» τους αποδείχτηκαν εντελώς λανθασμένες (σ.σ. οι τρεις «οίκοι» των ΗΠΑ διαβεβαίωναν ότι «όλα βαίνουν καλώς» πριν ξεσπάσει η κρίση, ενώ «αξιολογούσαν» τα διάφορα «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως…«άριστη επένδυση»!!!).

Παρά όμως το ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου, παρότι τους επιτίθονταν (φραστικά) ακόμα και διάφοροι κυβερνώντες, όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά «ζουν και βασιλεύουν», πληθαίνουν, και με ένα τους νεύμα έχουν την τεράστια δύναμη να ανεβοκατεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού, καταστρέφοντας λαούς ή ανεβάζοντας άλλους (Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου κάθε φορά που ένας «οίκος» κατεβάζει την «αξιολόγηση» της Ελλάδας, τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν, και ο λαός φορτώνεται με πολλά επιπλέον δις σε τόκους).


Έ όχι και να φορολογηθούμε εμείς! Φορολογήστε τα 'κορόιδα'. Αν φορολογήσετε εμάς, απλά θα μεταφέρουμε τα λεφτά μας αλλού (ως "πατριώτες" που εννοείται ότι είμαστε). Στο παρακάτω παράδειγμα, ο Τρισέ δε θέλει να φορολογηθούν οι τράπεζες στην Ευρώπη, διότι απλούστατα καταλαβαίνει ότι αν γίνει αυτό, θα σηκωθούν όλοι και θα φύγουν για αλλού. Και έτσι, ποιος είπαμε μένει για να πληρώσει (ξανά); Α ναι, οι λαοί.

Τρισέ: Αντίθετος στην επιβολή φόρου «Τόμπιν» μόνο στην Ευρώπη
Την αντίθεσή του στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί τελικώς επιζήμια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένας φόρος που θα επιβληθεί μόνο στην Ευρώπη και όχι αλλού, μεταφράζεται ως μια σημαντική απώλεια δραστηριότητας για την Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Τρισέ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.


Σιγά σιγά έρχεται και η Ιταλία στο προσκήνιο, ως ο επόμενος κρίκος - και η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από Ελλάδα, Ιρλανδία ή Πορτογαλία...

Moody's Just Put Italian Debt On Downgrade Watch
Italy's sovereign debt has just been put on downgrade watch by Moody's


Μην ανησυχείτε όμως, θα μας σώσουν οι κυβερνώντες - όλα για το καλό μας γίνονται, και δεν υπάρχει λόγος να τους ανατρέψουμε με στάσεις πληρωμών και άλλα τέτοια περίεργα. Στο κάτω-κάτω της γραφής και τι έγινε που η Ελλάδα χρεωκόπησε; Γιατί να πρέπει να παραδεχτούμε την αλήθεια, όταν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει χρεωκοπία, και να αφήνουμε τους τραπεζίτες να αρπάζουν ότι βρίσκουν;

Αυτοί πάντως συνεχίζουν ο ένας να βραβεύει τον άλλο με κάθε λογής πιθανά και απίθανα βραβεία:

Ως «μεγάλος διαχειριστής της κρίσης» τιμήθηκε ο Τρισέ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξήρε, σήμερα στο Κίελο, «τα επιτεύγματα στη 17μελή ευρωζώνη». Ο κ. Τρισέ, 68 ετών, εκφώνησε ομιλία μετά από τη βράβευσή του με το Βραβείο Παγκόσμιας οικονομίας, εκ μέρους του προέδρου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας οικονομίας του Κιέλου, του IFW, κ. Ντένις Τζ. Σνόουερ.

Ο Γάλλος ειδήμων περί τα οικονομικά τιμήθηκε σήμερα, από κοινού με τον επιχειρηματία Βίκτορ Λ. Τσου και με τον πρώην οικονομικό σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης, Λόρενς Σάμερς.
Για το τέλος, δείτε και το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του Max Keiser, με καλεσμένο τον κεντροαριστερό οικονομολόγο Μάικλ Χάντσον, και κύριο θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόσο οι ειδήσεις, όσο και η συζήτηση αξίζει:
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger