Home » , » Μερικές "ειδησούλες" στα γρήγορα - μέρος Α'

Μερικές "ειδησούλες" στα γρήγορα - μέρος Α'

Από ciaoant1 , Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 | 7:34 μ.μ.


ΗΠΑ: Μια παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη, που όμως είναι οικονομικά χρεωκοπημένη, με αποσαθρωμένη την παραγωγική της βάση (ποια ήταν η τελευταία φορά που είδατε κάτι να λέει "made in USA"? )

Πανάκριβος ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ
Εκτιμάται ότι κόστισε περισσότερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το συνολικό κόστος των πολέμων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, συν το κόστος των σχετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Πακιστάν, θα ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια (2,7 τρισ. ευρώ) - ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο στη δεκαετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ανάλογο είναι και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τους πολέμους. Η έκθεση εκτιμά ότι συνολικά 225.000-258.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς, οι αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν αποτελούν μικρό μέρος των θυμάτων - περί τους 6.100.

Οι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ υπολογίζονται σε 125.000 και στο Αφγανιστάν σε 14.000.


Η Νέα Ρώµη κινδυνεύει να γίνει νέα Ελλάδα
Πλησιάζουµε την επέτειο της Ηµέρας Ανεξαρτησίας της Αµερικής. Οπως όλοι γνωρίζουµε, πριν από 15 χρόνια µια εισβολή εξωγήινων που επέβαιναν σε γιγάντιους ιπτάµενους δίσκους αποκρούστηκε χάρη στην εφευρετικότητα, στο θάρρος και στον ηρωισµό των αµερικανικών δυνάµεων που ηγούνταν ενός παγκόσµιου συνασπισµού προθύµων. Ηταν µόνο µια ταινία (Independence Day) φυσικά αλλά το «µπλοκµπάστερ» του 1996 ήταν και ένα ντοκουµέντο της εποχής του. Μας γυρνάει στην ιστορική στιγµή που η Αµερική έµοιαζε να κυβερνά µόνη της τον κόσµο – πανίσχυρη, ακαταµάχητη στην πραγµατική ζωή, όπως και στις ταινίες. Η Νέα Ρώµη, Προµηθεύς Λυόµενος, να κοµπάζει για την ισχυρότερη πολεµική µηχανή που είδε ποτέ ο κόσµος: ιδού η υπερδύναµη στην καρδιά ενός µονοπολικού κόσµου. Τι διαφορά που κάνει µια δεκαπενταετία.

Η ισχυρότερη πολεµική µηχανή που είδε ποτέ ο κόσµος διεξήγαγε σε αυτό το διάστηµα δύο µεγάλης κλίµακας πολέµους, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Κανείς από αυτούς δεν έληξε µε ξεκάθαρη νίκη. Το Ιράκ, που για τόσο καιρό κυριάρχησε στην αµερικανική κοινή γνώµη, έχει σε µεγάλο βαθµό ξεχαστεί από τα ΜΜΕ.

«Είναι πια Ιστορία» – µε την έννοια που χρησιµοποιούν τη λέξη στην Αµερική.

Ο πόλεµος του Αφγανιστάν δεν τελείωσε ακόµη. Η επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο «Intercontinental» της Καµπούλ νωρίτερα αυτή την εβδοµάδα έδειξε πόσο απέχει ακόµη η χώρα από το να αποκτήσει στοιχειώδη ασφάλεια, πόσω µάλλον δηµοκρατία. Ωστόσο, παρά την γκρίνια των στρατιωτικών διοικητών του, ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα διακήρυξε πως οι αµερικανικές δυνάµεις θα αποχωρήσουν σύµφωνα µε το προαναγγελθέν χρονοδιάγραµµα. Η Αµερική, όπως λέει, πρέπει να συγκεντρωθεί στην ανασυγκρότηση του δικού της έθνους.

Οι περισσότεροι Αµερικανοί συµφωνούν.

Το 56% των ερωτηθέντων στην τελευταία σφυγµοµέτρηση της Pew λένε ότι τα αµερικανικά στρατεύµατα πρέπει να επιστρέψουν από το Αφγανιστάν «το συντοµότερο δυνατόν». Σε ένα ιστολόγιο ο Οµπάµα συγκρίνεται µε έναν άλλον ηγέτη που αποχώρησε από το Αφγανιστάν έπειτα από µια δεκαετία στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επικεντρωθεί στην οικονοµική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας του. Ο αµερικανός πρόεδρος αποκαλείται «Μπαράκ Γκορµπατσόφ».

Για σταθείτε: οι διαφορές ανάµεσα στις ΗΠΑ του 2011 και στη Σοβιετική Ενωση του 1988 είναι τεράστιες. Θα ήταν πιο ταιριαστή µια σύγκριση µε τη Βρετανία του 1911...


Το δολάριο θα πέσει, και τσακώνονται για το τι θα το διαδεχτεί. Εμείς έχουμε αναλύσει εδώ και καιρό το ζήτημα, και έχουμε μιλήσει και για το χρυσό, και για το SDR, το "λογιστικό νόμισμα" που θα αποτελείται από μια ένωση των σημαντικότερων νομισμάτων παγκοσμίως (μιας και καμία χώρα δε μπορεί να επιβάλλει το δικό της νόμισμα ως παγκόσμιο, όπως πχ μπορούσε έως τώρα η Αμερική. Εξ ου και η συνομοσιολογία για το "παγκόσμιο νόμισμα" - στην πραγματικότητα και το δολάριο παγκόσμιο [αποθεματικό] νόμισμα ήταν μέχρι τώρα, απλά το εξέδιδε αποκλειστικά μία χώρα, οι ΗΠΑ, και όχι πολλές)

More Bad News for the US Dollar’s Reserve Currency Status
The Swiss mega-bank UBS completed a survey of 80 central bank reserve managers yesterday. More than half predicted the US dollar would be replaced as the world’s reserve by a “portfolio of currencies” sometime in the next 25 years.
Between them, the bank reserve managers control about $8 trillion.

“The results [of the survey],” according to The Financial Times, “are the latest sign of dissatisfaction with the dollar as a reserve currency, amid concerns over the US government’s inability to rein in spending and the Federal Reserve’s huge expansion of its balance sheet.” (σ.σ. εννοεί το διαρκές τύπωμα πληθωριστικού χρήματος)

In another shift of strategy, none of the managers surveyed by UBS say they plan to sell gold over the next few years.

A few even fessed they plan to add to their stashes of Midas’ favorite metal.

The World Gold Council claims central banks are on track to make their largest annual purchases of gold this year since Richard Nixon “closed the gold window” in 1971 and cut the dollar’s last remaining tie to gold.

Russia and China are doing their part to accelerate the dollar’s demise. The two nations’ central banks have signed an agreement to conduct trade in rubles and yuan.


Corporations Have Captured 88% Of All Post-Recession Income Growth
A new study released by the school shows that "corporate profits captured 88 percent of the growth in real national income while aggregate wages and salaries accounted for only slightly more than 1 percent" of growth.

The New York Times reports:

The study said it was “unprecedented” for American workers to receive such a tiny share of national income growth during a recovery ... The share of income growth going to employee compensation was far lower than in the four other economic recoveries that have occurred over the last three decades, the study found.


Πρώτα θα ρίξουν τους μισθούς όσο πιο χαμηλά μπορούν, ώστε οιι εργάτες να γίνουν πιο ελκυστικοί για τον κεφαλαιοκράτη, ώστε να δεχτεί να επενδύσει εδώ, και μετά τα ξαναλέμε για ανάπτυξη

ΕΣΕΕ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση αποδοχών
«Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην περιστολή του εργατικού κόστους και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα» συνεχίζει να αναδεικνύεται και το 2011 η χώρα μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.


Έχουμε ξαναδεί σε παλιότερο άρθρο μας το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας: Ολοένα και περισσότεροι εργάτες δουλεύουν χωρίς καν να πληρώνονται, λόγω της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μιας 55χρονης που αναφέρει το παρακάτω άρθρο, υπάρχει και μία ακόμα πτυχή που αξίζει της προσοχής μας: Ειδικά οι παλιότεροι εργάτες δεν έχουν λάβει την εκπαίδευση εκείνη που θα ήθελαν οι εργοδότες, πχ δε γνωρίζουν νέες τεχνολογίες, ή δεν είναι αρκετά εντατικοποιημένοι, κτλ. Αυτό δρα ενισχυτικά στην απροθυμία των κεφαλαιοκρατών να επενδύσουν κάπου, αν βλέπουν ότι το εργατικό δυναμικό δεν είναι εκπαιδευμένο όπως αυτοί θα ήθελαν. Αυτή η κατάσταση προφανώς αφορά και την Ελλάδα όπου πχ κονδύλια που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για νέες αγροτικές καλλιέργειες, ή για νέες τεχνολογίες, κτλ απλά φαγώθηκαν, με αποτέλεσμα η κρίση να είναι πιο παροξυσμική. Η βασική βέβαια "θεραπεία" από τη σκοπιά του κεφαλαίου είναι ξεκάθαρα το ζήτημα του μισθού και των εργασιακών σχέσεων, που γυρίζουν πίσω έναν αιώνα, ώστε να γίνουν οι εργάτες πιο "ανταγωνιστικοί", "και μετά τα βλέπουμε και τα υπόλοιπα..."

Doing a 17-year-old's work: Meet the former media manager, 55, so desperate for a full-time job she was an UNPAID INTERN
She is the face of millions of unemployed Americans trying everything they can to get back into the job market.

Elizabeth Romanaux, 55, had to put on a brave face as she worked as an unpaid intern for a public relations firm in New Jersey earlier this year.

The former media relations manager has been building contact lists and fetching lunches as she tries to boost chances of full employment again.
Ms Romanaux is one of many older Americans struggling to find jobs and keep their skills up to date in the worst labour market in decades.

Internships were once the domain of high school and college students - but older workers are trying to build up their resume in between jobs.

‘You have to suck it up sometimes and do what a 17-year-old would happily do and be happy about it,’ Ms Romanaux said.

The rising number of older interns now represents a broader crisis in the labour market in which job seekers cannot get the kind of work they want.


Μετανάστες στη Γερμανία

Οι γερμανικές εταιρείες προσελκύουν νέους από την Ελλάδα
Οι Γερμανοί απλώνουν τις κεραίες τους προς την Αθήνα και βρίσκουν εκεί καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των νέων στην Ελλάδα σκέπτεται να φύγει στο εξωτερικό, για να αναζητήσει μια θέση εργασίας. «Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον κανένα μέλλον και πρέπει να φύγουν, ασχέτως πώς», λέει η διευθύντρια του γλωσσικού τμήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών Ulrike Drißner, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για την εκμάθηση Γερμανικών αυξάνεται.

Ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μία μεγάλη έκθεση εκ μέρους του γερμανικού ΟΑΕΔ (Bundesagentur für Arbeit) για πρόσληψη γιατρών σε γερμανικά νοσοκομεία και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον νέων ελλήνων επιστημόνων. Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα έκθεση με στόχο την προβολή θέσεων εργασίας στη Γερμανία για μηχανικούς.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα μας δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολύ κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από την Ελλάδα για τη Γερμανία», δηλώνει η ειδική σε θέματα ευρέσεως εργασίας Brigitte Schmieg, διευθύντρια του τομέα Incoming της Υπηρεσίας ZAV.
Η συνέχεια στο επόμενο ποστ μας...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger