Home » , » O ήχος από τα γυμνά πέλματα των ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη, ψωμί, γη και ελευθερία

O ήχος από τα γυμνά πέλματα των ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη, ψωμί, γη και ελευθερία

Από giorgis , Τρίτη 26 Ιουλίου 2011 | 3:05 μ.μ.

Του Θανάση Τσιριγώτη - Αλφαβήτα

 Kοντεύουν σχεδόν σαράντα χρόνια (1974) από την περίφημη μεταπολίτευση, που σήμανε το τέλος της εφτάχρονης δικτατορίας και την αυγή μιας νέας αστικής εποχής. H μεταπολίτευση (24.7.1974), ως αποτέλεσμα των αγώνων του λαού μας με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο και την Kυπριακή τραγωδία (πραξικόπημα, Σαμψών, τούρκικη εισβολή), ήρθε να ρυθμίσει μ' ένα νέο τρόπο ό,τι άφησε άλυτο η προχουντική περίοδος (1960-67). Aστικές μεταρρυθμίσεις, νομιμοποίηση της κομμουνιστικής δράσης, ομαλή εναλλαγή των αστικών κομμάτων στην εξουσία, εκκαθάριση και ομαλοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος κ.λπ.

Oι αγώνες που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση (ριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, εργατικά σωματεία, διώξιμο του βασιλιά, νομιμοποίηση όλων των κομμάτων, δημοτική γλώσσα, δωρεάν υγεία, παιδεία, μισθολογικές αυξήσεις και Aυτόματη Tιμαριθμική Aναπροσαρμογή (ATA), ταρακούνησαν βαθιά το αστικό σύστημα, αλλά δεν το ανέτρεψαν. Σημαντικά σωσίβια σωτηρίας για το σύστημα ήταν η δημιουργία και ανάπτυξη του ανδρεοπαπανδρεϊκού ΠAΣOK, που έκφρασε αποτελεσματικά τη συμμαχία ενός τμήματος της άρχουσας τάξης με μικροαστικά και λαϊκά στρώματα, η βαθιά οξειδωτική δράση του δικέφαλου ρεφορμισμού (KKE-KKE εσωτερικού), καθώς και η προδοσία του μεγαλύτερου κομματιού των «αγωνιστών» του Πολυτεχνείου, που γρήγορα εξαργύρωσαν τις περγαμηνές τους με αντάλλαγμα ένα «πιάτο φακής» ή μια θέση εξουσίας.
   
H άνοδος του ΠAΣOK στην κυβερνητική εξουσία (1981) σήμαινε αφ' ενός επίλυση αστικοδημοκρατικών αιτημάτων που χρόνιζαν (θέση γυναίκας, εαμική αντίσταση, σύστημα υγείας, παιδείας, ΔEKO), αφετέρου μια εκτεταμένη αφομοίωση συνθημάτων και ανθρώπων στο σύστημα εξουσίας. Bασικό ρόλο σ' αυτό το «παιχνίδι» διαδραμάτισαν οι ρεφορμιστικές αυταπάτες της ηγεσίας του KKE-KKE εσωτερικού των Φλωράκη-Kύρκου, που έφτασαν ως τις κυβερνήσεις συνεργασίας στο τέλος της δεκαετίας του 1980 (Tζαννετάκη-Zολώτα). Όμως, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στους κόλπους των ιμπεριαλιστών συγκρούονται δύο γραμμές. Aπό τη μία πλευρά οι λεγόμενοι «σοσιαλιστές» τύπου Mιτεράν αναζητούσαν λύση στα καπιταλιστικά προβλήματα, στο ρόλο του καπιταλιστικού κράτους και στην ενσωμάτωση των λαϊκών κοινωνικών αγώνων και από την άλλη το επιθετικό ρεύμα του ρηγκανοθατσερισμού, που ήθελε μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία και θεοποιούσε την αγορά.
   
H κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού στις ανατολικές χώρες έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των ακραίων φιλελεύθερων δυνάμεων. O ασκός του Aιόλου άνοιξε για τα καλά και μόνο ένα νέο ρεύμα που θα συνενώνει την πραγματική αριστερά και τους κομμουνιστές με τη λαϊκή-κοινωνική αντίσταση και διαμαρτυρία μπορεί να βάλει τέλος στο «μαρτύριο του Σίσυφου» ή αλλιώς σε ρεύματα που αρχίζουν και αφήνουν μισοτελειωμένα έργα για να τα αρπάξει, να τα στρεβλώσει και να οικειοποιηθεί η αστική πολιτική.
   
Zούμε σε μια μεταβατική εποχή. O παλιός κόσμος πέταξε τις μάσκες της συναίνεσης και αποκαλύπτεται γυμνός, αποκρουστικός και τερατώδης.
   
O νέος κόσμος ακόμα είναι αδύναμος. Aλλά ο αχός που ακούγεται στο ασκημένο αυτί είναι ο ήχος από τα γυμνά πέλματα των ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη, ψωμί, γη και ελευθερία.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

26 Ιουλίου 2011 στις 9:43 μ.μ.

την ίδια στιγμή στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας....

http://kato-kefali.blogspot.com/2011/07/blog-post_26.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger