Home » , » Βουλιάζει η ευρωζώνη πνίγεται η κυβέρνηση

Βουλιάζει η ευρωζώνη πνίγεται η κυβέρνηση

Από giorgis , Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 | 5:56 μ.μ.

Του Γ. Δελαστίκ - "Πριν"

Διαλυτικά φαινόμενα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά, σε όλο και μεγαλύτερη έκταση και με όλο και ισχυρότερη ένταση στην ευρωζώνη. Κανένας πια δεν είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει με βεβαιότητα στην επιβίωση του ευρώ με τη σημερινή του μορφή, ενώ μειώνονται ραγδαία οι υποστηρικτές του ακόμη και στις χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης. Σε πολιτικό επίπεδο, οι ηγέτες της ΕΕ τρώγονται δημόσια σαν τα σκυλιά, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την πολιτική βούληση της Γερμανίας και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων να επιμείνουν μέχρι τέλους στο ευρώ.

Το επιτόκιο των δεκαετών ισπανικών κρατικών ομολόγων έφτασε στο 6,5% και των ιταλικών στο 6,3%. Τα επιτόκια αυτά είναι τα υψηλότερα εδώ και 14 χρόνια, από το 1997, πολύ δηλαδή πριν εισαχθεί το ευρώ, όταν η πεσέτα και η λιρέτα ήταν εξαιρετικά αδύναμα νομίσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά πολικά και ισπανικά, είχε ήδη αρχίσει πέρυσι η διαδικασία υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου! Επειδή αυτό είναι αδύνατο να γίνει για μια χώρα σαν την Ιταλία, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και σαν την Ισπανία, που το δημόσιο χρέος της ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο, ο εκνευρισμός που επικρατεί είναι μεγάλος. Τόσο μεγάλος που εκδηλώνονται ήδη συμπτώματα πολιτικού πανικού στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μπορεί να είναι μια γελοία πολιτική προσωπικότητα ως άτομο, αλλά εξαιτίας της θέσης του, τα όσα λέει έχουν συνέπειες.

Πανικόβλητος λοιπόν από τις εξελίξεις, ο  Μπαρόζο απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση στους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζωνης να διαθέσουν αμέσως τώρα κι άλλα λεφτά στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Στην πραγματικότητα δηλαδή τους κάλεσε να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις... «ιστορικές» αποφάσεις που πήραν μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες! Οι Γερμανοί έγιναν έξαλλοι εναντίον του προέδρου της Κομισιόν, κατηγορώντας τον ότι με την πρόταση του υπονομεύει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής πριν καν αρχίσει η προσπάθεια εφαρμογής τους. Ξεκαθάρισαν ορθά-κοφτά συνοδευόμενοι από τους Ολλανδούς ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον οτο μηχανισμό οτήριξης. Το θιγμένο από την έκκληση του Μπαρόζο και τον οργισμένο εναντίον του παριστάνει και ο γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί, ο οποίος σημειωτέον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματική» τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τρία 24ωρα πριν... συμφωνήσει μαζί της στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης! Σε κλίμα πανικού και η ΕΚΤ άρχισε μετά από τεσσερεις μήνες να ξαναγοράζει πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα εν μέσω σφοδρών επικρίσεων γιατί δεν αγοράζει και ιταλικά και ισπανικά! Κουλουβάχατα...

Παράλληλα, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τη δυσπιστία προς την κυβέρνηση Παπανδρέου αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του τρόπου που αντιμετωπίζει την κρίση να προσλαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις. Σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο, τη δημοσκόπηση που διενεργείται δύο φορές το χρόνο για την ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη, μόνο το... 1% (!!!) των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί τα κυβερνητικά μέτρα «πολύ αποτελεσματικά» και ένα 8% ακόμη τα κρίνει ως «σχεδόν αποτελεσματικά», ενώ «μη αποτελεσματικά» τα κρίνει το... 90%!!! Σωστή είναι η αντίληψη του κόσμου στο θέμα αυτό. Ο φετεινός προϋπολογισμός πάει ήδη κατά διαόλου.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο ατά 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο στόχος για ολόκληρο το 2011 είναι 16,8 δια ευρώ -άρα αποκλείεται να πιαστεί, ενώ νέα λαίλαπα μέτρων κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων θα ξεσπάσει το Φθινόπωρο στο όνομα της μικρότερης εφικτής απόκλισης από το στόχο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο στο εσωτερικό της χώρας. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πρώτο εξάμηνο του 2011 προς ιδιώτες ανήλθαν στα 6,63 δισ. ευρώ από 5,3 που ήταν τον Δεκέμβρη του 2010. Περίπου 1 δισ. χρωστούν τα υπουργεία, άλλα 900 εκατομμύρια οι δήμοι, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία και 1,85 δισ. τα νοσοκομεία.

Μαύρα μαντάτα φυσικά και στον τομέα της ανεργίας λόγω της πολιτικής του Μνημονίου. Βάσει των στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τον Απρίλιο η ανεργία στην Ελλάδα ανερχόταν στο 15% συνολικά, με ολέθριες συνέπειες στους νέους κάτω των 25 ετών, όπου το ποσοστό των ανέργων έχει εκτοξευθεί στο εφιαλτικό 38,5%. Χειρότερα από εμάς μόνο η Ισπανία, με γενικό ποσοστό ανεργίας 21% και στους νέους κάτω των 25 ετών ποσοστό 43,5%!

Είναι πλέον προφανές ότι τα 22,4 εκατομμύρια άνεργοι που είχε η ΕΕ τον Ιούνιο δείχνουν ποιο είναι το μέλλον των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Ο εργασιακός μεσαίωνας της ΕΕ επελαύνει.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger