Home » , » Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για καπιταλιστές

Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για καπιταλιστές

Από giorgis , Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 | 2:14 μ.μ.

Από την εφημερίδα "Κόντρα"

Η κυβερνητική τακτική, από τη μια να γδέρνει τον ελληνικό λαό και από την άλλη να δίνει ζεστό  χρήμα από τον κρατικό κορβανά στους καπιταλιστές, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και διαφημίζεται, με ιδιαίτερη σπουδή από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στις 13 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοίδης έσπευσε να ανακοινώσει περιχαρής, ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) υπήγαγε στη νομοθεσία του fast track τρία «επενδυτικά σχέδια» στον τομέα των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά). Απέφυγε, όμως, να ανακοινώσει πόσο θα είναι το ύψος της δωρεάν χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά, ενώ έμπλεξε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά το στάδιο της κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών με το στάδιο της λειτουργίας τους. Το έκανε για να φουσκώσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά το στάδιο λειτουργίας. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι στην υποχρεωτική πεντάχρονη λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών υπερτιμαλογείται σκόπιμα η τιμή της εργατικής δύναμης.

Κατ' επανάληψη έχουμε αποδείξει, ότι μια χώρα δεν μπορεί να βασιστεί στις ΑΠΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρειαζούμενη ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τόσο την παραγωγική όσο και την ατομική κατανάλωση. Εχουμε αποδείξει, ακόμη, ότι η ιστορία με τις ΑΠΕ είναι μια μεγάλη μπίζνα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, μιας και η κιλοβατώρα αγοράζεται από τη ΔΕΗ σημαντικά υψηλότερα από την τιμή που αυτή πουλάει στους μεγάλους και μικρούς καταναλωτές. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι νομίζουν ότι οι ΑΠΕ δημιουργούνται μόνο και μόνο για να προστατευθεί το περιβάλλον. Αυτό είναι μεγάλο παραμύθι.

Ο Μ. Χρυσοχο'ίδης ανακοίνωσε ότι το συνολικό ύψος των «επενδύσεων» αυτών θα ανέλθει σε 1.133.800.000 ευρώ. Οπως προαναφέραμε, αποσιώπησε το πόση θα είναι η δωρεάν χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Πόση είναι αυτή; Από τις 8 Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη του 2011 εγκρίθηκαν 38 «επενδυτικά σχέδια» φωτοβολταϊκών σταθμών, στα οποία θα δοθούν 20.830.863 ευρώ κρατική χρηματοδότηση, ενώ θα δημιουργηθούν μόνο 6 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους! Η κρατική χρηματοδότηση ήταν το 40% της δαπάνης της «επένδυσης».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε, ότι για τις τρεις fast track επενδύσεις θα δοθούν από τον κρατικό κορβανά 453.520.000 ευρώ δωρεάν, ενώ θα δημιουργηθούν 130 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των τριών φωτοβολταϊκών σταθμών!
Πώς μεταφράζεται αυτό σε ό,τι αφορά την επιδότηση των θέσεων εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό; Οι καπιταλιστές για τα πέντε χρόνια της υποχρεωτικής λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών θα χρηματοδοτηθούν με 3.488.615 για κάθε θέση εργασίας! Ή για τον κάθε χρόνο με 697.723 ευρώ για κάθε θέση εργασίας. Μιλάμε δηλαδή για «τρελά» νούμερα, για επιδοτήσεις που δεν μπορείνα τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Κι αυτό με ποι αντάλλαγμα, παρακαλώ; Για να πληρώνουμε, όπως προαναφέραμε, πανάκριβα το ρεύμα στη ΔΕΗ.
Οπως προαναφέραμε, ο Μ. Χρυσοχοίδης έμπλεξε τις θέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό να τις εμφανίσει περισσότερες. Εδώ και καιρό, κυβέρνηση και κολαούζοι της ισχυρίζονται ότι οι ΑΠΕ θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και ότι η Ελλάδα θα βγει από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση στηριζόμενη και στις ΑΠΕ. Για την πρώτη επένδυση, ο Χρυσοχοίδης ανέφερε 350 θέσεις εργασίας για την περίοδο κατασκευής και 100 για την περίοδο λειτουργίας. Για τις άλλες δυο επενδύσεις δεν έκανε διαχωρισμό και αναφέρει 210 και 54 θέσεις εργασίας συνολικά, αντίστοιχα. Μ' αυτά τα σκοπίμως λειψά και διφορούμενα στοιχεία, έχουμε δυο εκδοχές: 714 θέσεις εργασίας ή 364 θέσεις εργασίας (αφαιρούμε δηλαδή τις 350 θέσεις που αφορούν μόνο την περίοδο κατασκευής). Στην πρώτη εκδοχή (714 θέσεις εργασίας) οι καπιταλιστές θα επιδοτηθούν με 1.587.955 ευρώ για κάθε θέση εργασίας! Στη δεύτερη εκδοχή (364 θέσεις εργασίας), οι καπιταλιστές θα επιδοτηθούν με 3.114.835 για κάθε θέση εργασίας για 5 χρόνια λειτουργίας. Ταυτόχρονα, θα βγάζουν τεράστια κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ. Εννοείται ότι αυτή δεν είναι η μοναδική παροχή στους καπιταλιστές από τον κρατικό κορβανά.

Κατεβάσαμε από τα ΦΕΚ της περιόδου 8-19 Σεπτέμβρη 2011 τις εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις για τις λεγόμενες «επενδύσεις» που σύμφωνα με τα κυβερνητικά παπαγαλάκια θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Εχουμε και λέμε:

α) Για τις επενδύσεις στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα δοθούν 20.830.863 ευρώ και θα δημιουργηθούν 6 θέσεις εργασίας.
β) Για τον εκσυγχρονισμό και την ίδρυση ξενοδοχείων θα δοθούν 28.512.718 ευρώ και θα δημιουργηθούν 84 θέσεις εργασίας.

Εδώ θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο, ανεξάρτητο από την προκλητική χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη κρίση στον τουρισμό, ρέει άφθονο το κρατικό χρήμα για δημιουργία και άλλων ξενοδοχείων. Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική πριμοδότηση των καπιταλιστών-ιδιοκτητών των ξενοδοχείων. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τα ξενοδοχεία εξαιρέθηκαν από το καινούργιο χαράτσι στις κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα. Θυμίζουμε, ακόμη, τη μείωση των αποδοχών των εργατών που δουλεύουν στα ξενοδοχεία και τα 70 εκατ. ευρώ που δίνονται για την επιδότηση των ασφαλιστικών ειοσφορών.

Συνολικά αυτή την περίοδο εγκριθηκε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 84 "επενδύσεων" και θα δοθούν 76.245.033 ευρώ για τη "δημιουργία" 291,75 θέσεων εργασίας!

Στις εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο, δεδομένου ότι διανύουμε την εποχή της πλήρους ασυδοσίας των καπιταλιστών, την εποχή της ολοκληρωτικής κατάργησης της εργατικής νομοθεσίας, την εποχή της πλήρους κυβερνητικής στήριξης των καπιταλιστών.

Ως πότε η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι θα «ανέχονται» το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και καπιταλιστών και την κινεζοποίησή τους, στο όνομα της μείωσης του χρέους; Η σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της μείωσης του δημόσιου χρέους δεν είναι καινούργια μέθοδος, ούτε εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Σε προσεχές άρθρο μας θα αναφερθούμε αναλυτικά στις απόψεις του Κ. Μαρξ για τις σχέσεις του δημόσιου χρέους με τη φορομπηχτική πολιτική των κεφαλαιοκρατικών κυβερνήσεων και τη σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων. Εδώ παραθέτουμε απλά ένα απόσπασμα από τον πρώτο τόμου του «Κεφαλαίου»:
«Το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλαδή των κρατικών χρεών, που τις αρχές του τις ανακαλύπτουμε κιόλας στο μεσαίωνα στη Γένουα και στη Βενετία, διαδόθηκε σ'όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της περιόδου της μανιφακτούρας. Το αποικιακό σύστημα με το θαλάσσιο εμπόριο του και με τους εμπορικούς του πολέμους του χρησίμευσε σαν θερμοκήπιο. Ετσι στέριωσε πρώτα στην Ολλανδία. Το δημόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούλημα του κράτους -αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος-βάζει την σφραγίδα του στην κεφαλαιο-κρατική εποχή» (τόμος 1 ος σελίδα 778).
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
4 Απριλίου 2012 στις 3:20 μ.μ.

Έχω εκπλαγεί με το ύψος των ποσών. Κι όλα αυτά με τα φωτοβολταικα γίνονται εις βάρος του λαού και στη συνέχεια του περιβάλλοντος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger