Home » , » Περί του κύρους του Κοινοβουλίου

Περί του κύρους του Κοινοβουλίου

Από giorgis , Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 | 5:24 μ.μ.

Του Νίκου Μπογιόπουλου - "Ριζοσπάστης"

Τα αντανακλαστικά του κυρίου προέδρου της Βουλής λειτούργησαν άψογα. Ο κ. Πετσάλνικος θεώρησε «σκηνοθετικό εφέ» εκ μέρους του ΚΚΕ να γίνεται λόγος εντός του Κοινοβουλίου για την τιμή του ψωμιού και για την τιμή του γάλακτος.

Πολύ περισσότερο τον τάραξε η αυθάδεια του ΚΚΕ να καλεί τους κυρίους που κόβουν μισθούς και συντάξεις να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα:

Πώς μια οικογένεια θα τα βγάλει πέρα όταν μόνο για μισό κιλό ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο;...

*

Τέτοιες κινήσεις, που θίγουν βάναυσα το κύρος του Κοινοβουλίου, δεν μπορούν να περνούν αναπάντητες. Και ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να τις στιγματίσει ως «απαράδεκτες».

Μετά, δε, την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: Το κύρος της Βουλής αποκαταστάθηκε.

*

Ετσι - με αποκατεστημένο πια το κύρος του - το Κοινοβούλιο μπορεί να συνεχίσει το έργο του.

Για παράδειγμα:

1) Να συνεχίσει να δέχεται τροπολογίες με τις οποίες παραδίδονται στον πρωθυπουργό δικαιοδοσίες ...Λουδοβίκου, όπως έπραξε το Μάρτη του 2010.

Τότε, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κατατέθηκε μια πολύ «περίεργη» τροπολογία. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», ο πρωθυπουργός παρέχει στον ...εαυτό του το δικαίωμα να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας και ταυτόχρονα παραχωρεί στον εαυτό του το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει την παράδοση σε αυτές τις επιτροπές κάθε πληροφορίας και κάθε εγγράφου του κράτους. Ακόμα κι αν - όπως αναφέρεται στην τροπολογία - αυτό το στοιχείο «χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό».

Ο πρόεδρος της Βουλής, για να μην έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, μάλλον δεν θα θεωρεί ότι τέτοιες τροπολογίες προσβάλλουν το κύρος του Κοινοβουλίου...

*

2) Η Βουλή - με αποκατεστημένο το κύρος της - μπορεί να συνεχίσει να πράττει ό,τι έπραξε το Μάη του 2010.

Ηταν τότε που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς κύρωση το μνημόνιο. Δηλαδή μια σύμβαση διεθνούς χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς. Μόνο που γι' αυτού του τύπου τις συμβάσεις το Σύνταγμα περιλαμβάνει ειδική διάταξη όσον αφορά την κύρωσή τους. Πόσο σέβονται το δικό τους, το αστικό Σύνταγμα και το κύρος του Κοινοβουλίου αυτοί που κόπτονται περί «κύρους»; Το απέδειξαν όταν χωρίς καμία αυταπάτη για τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας που υπηρετούν τα αστικά κόμματα στο Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου, του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την κύρωση συμβάσεων από τη Βουλή που αφορούν σε μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε από τα κόμματα του κεφαλαίου με το γνωστό τρόπο που συνηθίζουν να τσαλαπατούν ακόμη και το Σύνταγμά τους, αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, επειδή έπρεπε να διευκολύνει τη ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο και επειδή η προθυμία του ΛΑ.Ο.Σ. δεν ήταν αρκετή για να μαζευτούν οι 180 ψήφοι, δήλωσε διά χειλέων του συνταγματολόγου Ευ. Βενιζέλου ότι θα εφαρμόσει την «τυπική (!) διάσταση της δημοκρατίας» και ότι για την κύρωση του μνημονίου αρκούσαν οι 151 ψήφοι.

Τότε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος δεν διέγνωσε ουδεμία προσβολή στο κύρος του Κοινοβουλίου...

*

3) Το Κοινοβούλιο - με αποκατεστημένο το κύρος του - μπορεί επίσης να κυρώνει (το φροντίζουν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες) πραξικοπηματικές τροπολογίες, όπως εκείνη που κατατέθηκε την επομένη της ψήφισης του μνημονίου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία προφανώς αναβαθμίζει το κύρος του Κοινοβουλίου (απόδειξη ότι ο κ. Πετσάλνικος την υπερψήφισε), ο εκάστοτε επί της Οικονομίας υπουργός «νομιμοποιείται» να προχωρά σε όποια συμφωνία θέλει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα ξένα κράτη της ΕΕ, για την οποία συμφωνία το Κοινοβούλιο απλώς και μόνο θα ...«ενημερώνεται»! Δηλαδή αφαιρέθηκε από τη Βουλή ακόμα και η στοιχειώδης αστικοδημοκρατική αρμοδιότητα να επικυρώνει ή να απορρίπτει μια διεθνή συμφωνία της χώρας!

Η τροπολογία αναφέρει: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Με κοινοβουλευτική έγκριση, δηλαδή, η κύρωση μιας συνθήκης και μιας συμφωνίας της Ελλάδας με ξένα κέντρα ανήκει στη δικαιοδοσία της «ενός ανδρός Αρχής» (!), της Αυτού Εξοχότητος του εκάστοτε υπουργού της «σοσιαλιστικής» κυβερνήσεως των «αντιεξουσιαστών», η Ελλάδα μετατρέπεται σε «τσιφλίκι» με «υποθηκοφύλακες» τους Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο, με «επιστάτες» τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ και με «χωροφύλακα» το ΠΑΣΟΚ!

Αυτός είναι ο «σεβασμός» στο Σύνταγμά τους, αυτό εννοούν σαν «Ναό της Δημοκρατίας» όταν μιλούν για τη Βουλή και το κύρος του Κοινοβουλίου, αυτή είναι η αστική κοινοβουλευτική τους «τάξις»: Με την τροπολογία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ιμπεριαλιστική τρόικα και επαφίεται στην καλή διάθεση του κυρίου υπουργού πότε, αν και ποιες από αυτές θα ψηφίζονται από τη Βουλή ή αν και πότε η Βουλή θα ενημερώνεται ...εκ των υστέρων. Φυσικά, το αίτημα του ΚΚΕ, να αποσυρθεί η τροπολογία και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή της, απορρίφθηκε.

*

4) Το Κοινοβούλιο - με αποκατεστημένο το κύρος του - μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτούργησε τον Ιούνη του 2010. Ηταν τότε που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Μόνο που την κατέθεσε για το θεαθήναι!

Η κατάπτυστη συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα υπάγεται υπό το «αγγλικό δίκαιο» και αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή που πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία, δεν κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο προς κύρωση, αλλά απλώς ...προς ενημέρωση! Στην περίπτωση, δε, της δανειακής σύμβασης προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα: Οχι μόνο απαγορεύτηκε στη Βουλή ακόμα και η διαδικασία τυπικής επικύρωσης της σύμβασης, αλλά απαγορεύτηκε ακόμα και η ...συζήτηση για τη σύμβαση! Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση.

Πράγμα που φυσικά δεν θίγει το κύρος του Κοινοβουλίου. Απόδειξη ότι ο κ. Πετσάλνικος ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα...

***

Χτες στη - με αποκατεστημένο το κύρος της - Βουλή, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το με μορφή νόμου χαράτσι εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου.

Μετατρέπει τη ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και απειλεί ανέργους, γερόντους, λεηλατημένους μισθωτούς, μεροκαματιάρηδες ότι αν δεν πληρώσουν, τότε θα τους κόψει το ρεύμα, θα τους καταδικάσει στο κρύο και στο σκοτάδι, μέσα στο χειμώνα!

Να, άλλη μια απόφαση που συνάδει - απολύτως - με το κύρος του Κοινοβουλίου...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger