Home » , » Σοκ στην Τουρκία: 26 Τούρκοι και 160 Κούρδοι νεκροί σε άγριες μάχες

Σοκ στην Τουρκία: 26 Τούρκοι και 160 Κούρδοι νεκροί σε άγριες μάχες

Από giorgis , Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 | 12:14 μ.μ.

Απειχώντας τα αισθήματα της συγκλονισμένης κοινής γνώμης η παρουσιάστρια του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού σοκαρισμένη διαβάζει την είδηση του θανάτου 26 Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτικών μετά από τις επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών στις περιοχές Γιουκσέκοβα και Τσουκούρτζα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, εναντίον του στρατοπέδου που στεγάζεται η 21η Ταξιαρχία Συνόρων του τουρκικού στρατού, ενώ με δυσκολία συγκρατεί τα δάκρυά της και στο τέλος όταν "πέφτει" στην οθόνη η κάρτα με ονόματα νεκρών, ακούγονται οι λυγμοί της. Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο που δέχτηκε την επίθεση, είχε επισκεφθεί μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, για να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών που υπηρετούν σε μονάδες και φυλάκια των συνόρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άνδρες του PKK ξεκίνησαν 5 ταυτόχρονες επιθέσεις σε φυλάκια και σε κονβόι του τουρκικού στρατού στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η συγκεκριμένη επίθεση του ΡΚΚ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της 27χρονης πολεμικής του δράσης, από το 1984,  σημειώθηκε μία ημέρα μετά την έκρηξη που συντάραξε την επαρχία Μπιτλίς και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Τούρκοι αστυνομικοί και τρεις πολίτες. 



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ προέβει σε ακραίες δηλώσεις εκδικητικού χαρακτήρα ενώ οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσαν προγραμματισμένες επισκέψεις τους στο Καζακστάν και τη Σερβία, αντίστοιχα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε γεμάτες μίσος δηλώσεις του, με σαφή πρόθεση την ανατροφοδότηση του εθνικιστικού παροξυσμού, τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη. Αυτοί που μας προκάλεσαν τέτοιο πόνο θα βιώσουν μεγαλύτερο πόνο. Αυτοί που νομίζουν ότι θα αποδυναμώσουν τη χώρα μας με αυτές τις επιθέσεις ή ότι θα την εκβιάσουν θα καταλάβουν ότι η εκδίκηση για αυτές τις επιθέσεις θα είναι μεγάλη». Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Άγκυρα έχει προβεί σε συλλήψεις δεκάδων Κούρδων πολιτικών και συνδικαλιστών με το πρόσχημα της «παροχής βοήθειας σε τρομοκράτες», ενώ δεν λείπουν οι αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας θύματα και ανείπωτα βάσανα στους αμάχους της περιοχής.

Τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ακολούθησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρ. Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας "ανελέητο κυνηγητό" εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Ήδη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων μαχητών στα νότια σύνορα της χώρας με την περιοχή του κουρδικού Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές των Κούρδων, στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν απόβαση Τούρκων κομάντος στην περιοχή. Σε επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με το Ιράκ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 Κούρδοι αντάρτες.

Οι N.Y. Times μεταδίδουν ότι οι Τούρκοι έχουν σκοτώσει 160 Κούρδους μέχρι στιγμής ως αντίποινα! Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού επιτελείου σκοτώθηκαν μετά από επίθεση σε βάση εγκατεστημένη στο Βόρειο Ιράκ.

Αξίζει όμως να παρακολουθήσουμε το σκεπτικό στρατιωτικών αναλυτών, που παρά τις τεράστιες διαφορές αντίληψης που μας χωρίζουν, συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ανάδειξη ενός πλέγματος στρατιωτικών και πολιτικών παραμέτρων, άγνωστες στο πλατύ κοινό, που αποδεικνύουν όμως την Άρνηση του Τουρκικού πολιτικού κατεστημένου να δώσουν πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις του κόμματος του Ερντογάν και τις πρώτες κινήσεις των κυβερνήσεων του, γρήγορα καταγράφηκε μια αναδίπλωση και φάνηκε ότι αναδείχτηκε η πολιτική της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας, δημιουργώντας όμως νέο γύρο αίματος και πολιτικά αδιέξοδα.

Αν αναζητήσουμε πολιτικά μηνύματα στη συγκεκριμένη επίθεση του ΡΚΚ:

α. Η τουρκική κυβέρνηση, προσπαθούσε να αποδείξει εδώ και καιρό ότι το ΡΚΚ δεν έχει ουσιαστική στρατιωτική δύναμη και ότι η δράση του υποστηριζόταν από τους μηχανισμούς της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, για να καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος του στρατού. Τώρα που η ηγεσία του τουρκικού στρατού ελέγχεται από ανθρώπους του Ερντογάν, το ΡΚΚ πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση για να αποδείξει ότι οι αντάρτες του είναι πανίσχυροι και ότι μπορούν να προσβάλουν όχι μόνο φυλάκια/στρατόπεδα λόχων και ταγμάτων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και στρατόπεδα ταξιαρχιών.

β. Ο Γκιούλ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Νετζντέτ Οζέλ, τον αρχηγό του ΓΕΣ, Χαϊρί Κιβρίκογλου, τον διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, Μπεκίρ Καλυοντζού και τον διοικητή της 2ης Στρατιάς, Σερβέτ Γιορούκ, επισκέφθηκε τα φυλάκια και το συγκεκριμένο στρατόπεδο, και έκανε δηλώσεις για την αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους αλλά και για την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που μπορούν να συντρίψουν στρατιωτικά το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ με την επίθεση αυτή εξουδετέρωσε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη του Γκιούλ.

γ. Στις 19 Οκτωβρίου 2009, κατόπιν συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, 34 στελέχη του ΡΚΚ μπήκαν στην Τουρκία από τη συνοριακή πύλη, Χαμπούρ, με σκοπό την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, που θα βοηθούσε στην επίλυση του Κουρδικού. Τότε η τουρκική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κινηθεί οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία εις βάρος των ατόμων αυτών. Παρόλα αυτά, 7 από τα άτομα εκείνα σύρθηκαν σε πολιτικές δίκες και καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις από 7 μέχρι 10 χρόνια. Η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα, για να πάρει το μήνυμα η τουρκική κυβέρνηση ότι ο εμπαιγμός δεν έμεινε αναπάντητος.

δ. Πριν από λίγες ημέρες, μονάδες του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο στρατόπεδο Καβακλί, που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του ΡΚΚ ως διοικητικό κέντρο και ως βάση ανεφοδιασμού των ομάδων που δρουν στο νομό Χακιάρι. Η επίθεση του ΡΚΚ στο στρατόπεδο της 20ής Ταξιαρχίας είχε το χαρακτήρα αντεκδίκησης για την καταστροφή του στρατοπέδου τους.

ε. Πριν από λίγες ημέρες, στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Κάτω, έχασε τη ζωή του υψηλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ. Τότε οι Κούρδοι είπαν ότι ο θάνατος του στελέχους τους δεν θα μείνει αναπάντητος. Η επίθεση στην ταξιαρχία είναι μια απάντηση.

Εμείς απαιτούμε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος που διεξάγει το τουρκικό κράτος κατά της κουρδικής μειονότητας. Να δοθεί τώρα πολιτική λύση από την σκοπιά των κοινών συμφερόντων Τούρκων και Κούρδων εργαζομένων.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βασανίστηκε και συνεχίζει να βασανίζεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον εθνικιστικό παροξυσμό και την στυγνή καταστολή των μειονοτικών πληθυσμών.

Σε ένα περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί και κρατικοί ανταγωνισμοί ανατροφοδοτούνται, έχοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακραία ταξική επίθεση των αστικών κατεστημένων εναντίον του κόσμου της εργασίας, καθώς το βάθεμα της εκμετάλλευσης του εξασφαλίζει τους οικονομικούς και πολιτικοστρατιωτικούς όρους βελτίωσης της θέσης του κάθε εθνικού αστικού κόσμου στο ιμπεριαλιστικό πλέγμα.

Είναι επομένως περισσότερο από ποτέ ένας νέος Εργατικός Διεθνισμός.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspopt.com
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
20 Οκτωβρίου 2011 στις 1:08 μ.μ.

Εξαιρετική ανάλυση σύντροφοι. Το PKK είναι σύνθετο κίνημα. Μάχεται υπέρ της ελευθερίας του Κουρδικού λαού, αλλά ταυτόχρονα υπέρ μιας δικαιότερης κοινωνίας. Οι στόχοι του είναι στη συντριπτική πλειοψηφία στρατιωτικοί - καθεστωτικοί, ενώ οι στρατηγοί κάνουν γενοκτονία. Η φιλοσοφία του PKK έχει ρίζες στην διεθνιστική αντίληψη ότι οι εργάτες όλου του κόσμου ήμαστε αδέλφια και ο εχθρός είναι οι ιμπεριαλιστές πλουτοκράτες. Γι αυτό το λόγο, όσο περισσότερο αδικεί η άρχουσα τάξη τους φτωχούς τόσο θα φουντώνει το μίσος και θα εμφανίζονται κινήματα ελευθερίας και ισότητας. Η πολιτική τους φταίει για τα δεινά και τους θανάτους. Όσο πιο γρήγορα οι Τούρκοι εργαζόμενοι απαλλαγούν από τις στρατιωτικές και πολιτικές συμμορίες που τους εκμεταλλεύονται, τόσο πιο σύντομα θα έχουν ειρήνη. Φυσικά θα πρέπει να απαλλαγούμε και εμείς από τη δική μας μαφία. mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger