Home » » Σελίδες ζωής του Νερούδα και του Μάρκες

Σελίδες ζωής του Νερούδα και του Μάρκες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 | 9:49 μ.μ.

Το 1973 πέθανε ο Πάμπλο Νερούδα. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του. Στο ογκώδες αυτό βιβλίο ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χιλιανός ποιητής διατρέχει όλη του τη ζωή του: τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Χιλής, τα πρώτα νεανικά του χρόνια, την περίοδο που έζησε εξόριστος από τη χώρα του, τη ζωή του ως διπλωμάτη μέχρι και τις εντυπώσεις του από τις πολιτικές εξελίξεις των αρχών της δεκαετίας του 1970, ενώ θυμάται στιγμές από τις συναντήσεις του με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του από την πολιτική, τη λογοτεχνία και τις τέχνες όπως ο Αλιέντε, ο Τσε Γκεβάρα, ο Λόρκα, ο Πικάσο και πολλοί άλλοι. Το βιβλίο από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία για τα οποία κατηγορήθηκε από φεμινιστικές οργανώσεις, όπως η κακή συμπεριφορά του απέναντι στην πρώτη σύζυγό του αλλά και η εγκατάλειψη της κόρης του η οποία έπασχε από σοβαρή ασθένεια, περιλαμβάνει το περιβόητο κεφάλαιο στο οποίο ο Νερούδα περιγράφει τον βιασμό που διέπραξε εις βάρος μιας νεαρής καθαρίστριας όταν ήταν πρόξενος της Χιλής στο Κολόμπο της Κεϋλάνης.
 
Το βιβλίο «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα» (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής) το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του είδους (το εύρος των πληροφοριών αλλά και ο προσωπικός τόνος του Νερούδα το κάνουν εξαιρετικά γοητευτικό ανάγνωσμα), βασίζεται στην ισπανική επανέκδοση του 2017 η οποία είναι συμπληρωμένη με ανέκδοτα αυτοβιογραφικά κείμενα, ενώ περιλαλβάνει τις διαλέξεις του Νερούδα το 1954 στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

 Ο Ντάσο Σαλντίβαρ διάβασε για πρώτη φορά τα «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες όταν ήταν 16 ετών και εντυπωσιάστηκε τόσο ώστε ξεκίνησε να αναζητά στοιχεία για τον συγγραφέα. Οι πληροφορίες που βρήκε ήταν ελάχιστες καθώς ο Μάρκες είχε εγκαταλείψει την Κολομβία ήδη από το 1961 και ζούσε στο Μεξικό. Έτσι, ο επίσης Κολομβιανός Σαλντίβαρ από το 1972 και για είκοσι χρόνια έψαξε τους ανθρώπους του συγγραφέα, αρχικά την καλόγρια αδερφή του και αργότερα τους γονείς του και πολλούς άλλους που τον γνώρισαν, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες συνεντεύξεις. Έτσι κατάφερε να ανασυνθέσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μάρκες, εκείνα που πέρασε με τους παππούδες του στην Αρακατάκα, τον τόπο που επέδρασε ουσιαστικά στην προσωπικότητα και το έργο του. Το βιβλίο του «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πώς ξεκίνησαν όλα» (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη) αποτελεί το απόσταγμα της έρευνας αυτής η οποία αφορά τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του Μάρκες.

Πηγή: Εμυ Ντούρου - Documento

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger