Home » , » Με τον Χριστόφια επικεφαλής, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου υπεύθυνο για τη δολοφονία στη βάση Μαρί

Με τον Χριστόφια επικεφαλής, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου υπεύθυνο για τη δολοφονία στη βάση Μαρί

Από giorgis , Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 | 12:05 π.μ.

 ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!  

Με το πόρισμα της Κυπριακής αστυνομίας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που παραδόθηκε στο γενικό Εισαγγελέα ολοκληρώθηκε η διερεύνηση της πολυπληθούς δολοφονίας. Το πόρισμα αποτελείται από 36 φακέλους και αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες, περιλαμβάνοντας 1.223 καταθέσεις, 510 μαρτυρίες και 364 τεκμήρια. Στο πόρισμα της αστυνομίας περιλαμβάνονται εισηγήσεις για άσκηση ποινικών διώξεων, τις οποίες ο κ. Παπαγεωργίου απέφυγε να δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη τουλάχιστον δέκα ατόμων. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, για την οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας φυλάκισης, η κατάχρηση εξουσίας και η αμέλεια καθήκοντος.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου του  νομικού Πόλυ Πολυβίου, που ως επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής που ανέλαβε να εξετάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, δημοσιοποίησε τα συμπεράσματα του πορίσματος, υποδεικνύοντας ως υπ’ αριθμό ένα υπαίτιο για την τραγωδία στο Μαρί, θεσμικά και πολιτικά, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Όπως ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου «Η κυπριακή κυβέρνηση επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία». Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας αποδίδει ευθύνη στην Πολιτεία συνολικά για ανεπάρκεια, ολιγωρία και αμέλεια στον χειρισμό του θέματος των εκρηκτικών.

Σύμφωνα  με τα δημοσιεύματα, οι ευθύνες αποδίδονται στο Δημήτρη Χριστόφια στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου. Ο κ. Πολυβίου βεβαίωσε πως η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά αλλά από αυτοανάφλεξη και σημείωσε πως τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη, με ανεύθυνο και αντίθετο προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών τρόπο, ενώ ουδέποτε επιθεωρήθηκαν. Οι αποφάσεις για έλευση του φορτίου, για αποθήκευση και παρακράτηση του φορτίου ελήφθησαν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο χώρος επιλέχθηκε γιατί θεωρήθηκε ο πιο κατάλληλος για αποφυγή δολιοφθοράς, πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυπριακή πολιτεία επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία. Επίσης, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και στον κύπριο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, για τον χειρισμό της υπόθεσης καθώς και σε διάφορους γραφειοκράτες, σε υψηλό επίπεδο, που είχαν την ευκαιρία να χειριστούν το ζήτημα και να επιθεωρήσουν το φορτίο.

Έφταιξε ολόκληρο το σύστημα, ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την παράδοση του πορίσματος στον κ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Αξίζει να δούμε τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης»:

Για την κατάσχεση του φορτίου και την έκρηξη: «Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη, γιατί τα εμπορευματοκιβώτια δεν φυλάχθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο χώρος εκείνος (σ.σ. η ναυτική βάση στο Μαρί) επελέγη ως ο κατάλληλος για φύλαξη, ουδέποτε όμως ελήφθη υπ' όψιν η γειτνίαση με τον σταθμό του Βασιλικού». «Η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου ελήφθη από τον πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στο Μαρί, ελήφθησαν ή ενεκρίθησαν από τον πρόεδρο μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί ανήκει στον πρόεδρο Χριστόφια». «Πολιτική ορθή ήταν η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου. Στον χειρισμό όμως της κατάστασης υπήρξε ανευθυνότητα. Το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτό ήταν γνωστό στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και στον πρόεδρο Χριστόφια».

Γνώριζε ο πρόεδρος και οι υπουργοί: «Ο πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Μετά από τη συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2011, έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους». «Το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ εξέφρασαν ανησυχίες. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους, με σκοπό τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης του φορτίου».  «Γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρόεδρος για την επικινδυνότητα; Η απάντησή μου είναι, χωρίς αμφιβολία, καταφατική. Res ipsa loquitur (το πράγμα μιλά από μόνο του)».

Ο διαβεβαιώσεις στον Άσαντ: «Ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Συρίας ότι το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε προς τον πρόεδρο της Συρίας, για να αποφύγει τις αντιδράσεις από τον Αραβικό Κόσμο σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου. Λανθασμένα, κατά την άποψή μου, το έπραξε κάτι τέτοιο ο πρόεδρος Χριστόφιας, διότι το κράτος μπήκε σε μια πολιτική διπλωματίας, η οποία έφερε ως αποτέλεσμα να μην καταστραφεί ποτέ το φορτίο. Αυτοί είναι και οι πολιτικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο Μάρκος Κυπριανού για μη καταστροφή του φορτίου».

Η επίκληση της άγνοιας από τον πρόεδρο: «Η τοποθέτηση του προέδρου για άγνοια είναι απαράδεκτη. Δημιουργεί θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο, αλλά και αξιοπιστίας του κράτους. Είναι αδικαιολόγητο να λέει ως δικαιολογία ότι οι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωναν. Ο πρόεδρος αποδίδει ευθύνες στους υπουργούς του. Ορθά το πράττει, αλλά έχει ευθύνες και ο ίδιος!». «Κρίνω ότι ο πρόεδρος έχει σοβαρότατη ευθύνη και όχι μόνο θεσμική, αλλά και προσωπική. Δεν χειρίστηκε ορθά το θέμα και έδειξε αμέλεια. Σοβαρότατο ολίσθημα... Δυστυχώς, με βάσει τα δεδομένα, και ο ΥΠΑΜ και ο ΥΠΕΞ έχουν θεσμικές και προσωπικές ευθύνες».

Το πρώτο που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι η ιδεοληψία ή η εσκεμμένη διασπορά φημών του ΛΑΟΣ και των Ελλήνων αριστερών εθνικιστών αναλυτών που μιλούσαν για σαμποτάζ. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι ο Πόλυς Πολυβίου κινείται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών υποδείξεων κατάσχεσης του επικίνδυνου φορτίου και εμμέσως πλην σαφώς επικροτεί την πρόσδεση του Κυπριακού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις πάσης φύσεως επεμβάσεις. Η επιτροπή ουσιαστικά θέτει ζήτημα χειρισμών και ουσιαστικά ασκεί κριτική στο Πρόεδρο Χριστόφια στο γιατί δεν υπέκυψε ακόμη περισσότερο στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ήθελαν διερεύνηση του φορτίου από δικούς τους εμπειρογνώμονες, παράδοση του φορτίου στις ίδιες ή καταστροφή του από τους ειδικούς των χωρών αυτών.

Ο Πόλυς Πολυβίου επιχειρεί να ξεπλύνει την ευθύνη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (αναφέρει ότι «Το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ εξέφρασαν ανησυχίες») και αμφισβητεί την προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστόφια να «πατά σε δύο γέφυρες» και να υπόσχεται στο καθεστώς Άσαντ ότι «το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν».

Ο Πόλυς Πολυβίου από δικηγόρος μετατράπηκε σε εισαγγελέας ενός ανεπίσημου δικαστηρίου έχοντας κατά νου το πώς θα φανεί αρεστός στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το πώς θα φθείρει την κυβέρνηση. Τέλος, έβγαλε και τη δικαστική απόφαση που στηρίχθηκε στο εξής σκεφτικό:

«Πολιτικά ορθή ήταν η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου.

Στον χειρισμό όμως της κατάστασης υπήρξε ανευθυνότητα».

Πρόκειται για μια σαφή πολιτική παρέμβαση με αποδέκτες το κυπριακό αστικό κατεστημένο και το διεθνές ιμπεριαλιστικό πλέγμα. Ομολογία ότι στην Κύπρο υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις έτοιμες να υποταχθούν απόλυτα στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Και αυτές οι δυνάμεις συγκροτούν σήμερα τη Δεξιά Αντιπολίτευση, το ΔΗΣΥ και την ΕΥΡΩΚΟ με την στήριξη της Κυπριακής Εκκλησίας (αυτού του διαχρονικά αντιδραστικού μηχανισμού και μεγαλύτερου ιδιοκτήτη γης, που διεκδικεί καθοριστικό πολιτικό ρόλο), που επιχειρούν να τοποθετήσουν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ηγέτη του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη (υπέρμαχο του σχεδίου Ανάν).

Τη διαφωνία του με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι δε φέρει προσωπική ευθύνη και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αρνούμενος να απαντήσει πολιτικά στο φλέγον ζήτημα που έχει τεθεί από την Αντιπολίτευση, κινείται σε ένα πλαίσιο νομικίστικο: "Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής".

Με παρόμοιο απολογητικό ύφος τοποθετήθηκε και το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε έκτακτα. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση προς τους δημοσιογράφους:  «Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Πολυβίου, προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία για πιθανές ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία. Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα όσα ο Πρόεδρος δήλωσε σήμερα». Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, φέρει προσωπικές ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, όπως τις καθορίζει στο πόρισμά του ο Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπό το φως των εντεινόμενων αξιώσεων για παραίτηση του Χριστόφια. «Από την πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, αλλά και με βάση αυτά που έχουν λεχθεί στην ακροαματική διαδικασία και από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, δεν αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος φέρει προσωπική ευθύνη», δήλωσε ο Στεφάνου. Σε σχέση με φερόμενη υπόσχεση του Χριστόφια στον Μπάσαρ Αλ 'Ασαντ ότι δεν θα παρέδιδε το φορτίο των ιρανικών εκρηκτικών σε οποιοδήποτε άλλο πλην της Συρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Πόλυς Πολυβίου δεν είχε εντολή να κρίνει τους διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και να κάνει σχόλια για το τι είπε ή τι δεν είπε ο Πρόεδρος στον Σύρο ομόλογό του».

ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΖΗΤΑΕΙ…

Όμως πέρα από τα πολιτικά παιχνίδια εντός και εκτός Κύπρου, ο λαός και οι οικογένειες των αδικοχαμένων υποφέρουν. Ζητούν δικαίωση, απαιτούν να πληρώσουν οι ένοχοι. Δεν τους νοιάζουν οι κενές περιεχομένου πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις των αστικών κυπριακών κομμάτων που σε γενικές γραμμές συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα και εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική. Κοινή Απόφαση όλων των κυπριακών κομμάτων ήταν τα αντεργατικά και φορομπηχτικά μέτρα που ελήφθησαν στο όνομα της καταπολέμησης των ελλειμμάτων!

Αλήθεια πόσο μακριά από τους πονεμένους ανθρώπους βρίσκονται τα λόγια του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  που ξαναθυμήθηκε τους S300, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και την ανάγκη  εξυγίανσης της πολιτικής ζωής, κατηγορώντας  «εκείνους που δεν βρήκαν ποτέ τη δύναμη να καταδικάσουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε βάρος του κυπριακού λαού, το προδοτικό πραξικόπημα που ακολουθήθηκε από την τουρκική εισβολή»!

Τι διαφορετικό έχει να πει και να κάνει ο Αναστασιάδης και ο Παπαδόπουλος; Κούφιες υποσχέσεις δίνουν και εκμεταλλεύονται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, διεκδικώντας την εξουσία. Παραμένουν δέσμιοι της ίδιας αστικής πολιτικής που προκάλεσε το έγκλημα στη Ναυτική Βάση. Επιθυμούν μεγαλύτερη πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μετατρέποντας το νησί σε βάση εξόρμησης των δολοφονικών επεμβάσεων, κέντρο ελέγχου της περιοχής και έδρα των ληστρικών καπιταλιστικών συμφερόντων, ελληνικών-κυπριακών και διεθνών.

Ας δώσουμε το λόγο στους συγγενείς των θυμάτων. Η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου, που έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Επικεφαλής της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου, δήλωσε: «Τώρα οι ευθύνες έχουν καταλογισθεί και αυτοί που τις έχουν πρέπει να τις επωμισθούν. Και αλίμονο στην κοινωνία αν δεχθούμε και αυτήν την ατιμωρησία''.

Το πόρισμα μιλά από μόνο του, δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας των διδύμων αγοριών, Μιχάλης Χριστοφόρου. Πλέον, πρόσθεσε, οι ευθύνες είναι πάνω στο λαό. ''Αν θα ανεχθούμε αυτά τα πράγματα''. Μάθαμε να αναλαμβάνουμε όχι μόνο τις δικές μας ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες των άλλων. Γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Όταν το εγώ γίνουμε εμείς, πρόσθεσε. 



Η Πόπη Χριστοφόρου ρωτήθηκε τι περιμένει τώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απάντησε ότι δεν θα πει αυτή στον Πρόεδρο τι θα κάνει. ''Νομίζω ότι μπορεί ο ίδιος ν' αποφασίσει τι θα κάνει. Εγώ αν ήμουν στη θέση του θα έβγαινα μπροστά στον κόσμο μου και θα εταπινώνουμουν. Θα γονατούσα κάτω. Δεν θα έλεγα το συγνώμη, γιατί το συγνώμη άργησε. Θα έλεγα Θεέ μου, δώσμου δύναμη. Τίποτε άλλο, έτσι θα έλεγα εγώ αν ήμουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

6 Οκτωβρίου 2011 στις 3:33 π.μ.

Σταλινικό απλίθωμα που στηρίζεται στις μεγάλες δυνάμεις...
Πραγματικά κάνει κακό στην Κύπρο αυτό το άτομο

Ανώνυμος
6 Οκτωβρίου 2011 στις 3:37 μ.μ.

ποσο μαλακας εισαι ρε μπακουνην και το σταλην μην το βαζης στο στομα σου το βρωμικο το ψευτικο

8 Οκτωβρίου 2011 στις 4:43 π.μ.

@3:37 μ.μ
Είμαι το ίδιο μαλάκας με εσένα που στήρίζεις τα απολιθώματα της Αριστεράς...
Άντε τράβα για καθοδήγηση στον Περισσό γελοίε...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger