Home » , » «Σημεία και τέρατα» στα παγκόσμια χρηματιστήρια – αν δεν τους τελειώσουμε, θα μας τελειώσουν

«Σημεία και τέρατα» στα παγκόσμια χρηματιστήρια – αν δεν τους τελειώσουμε, θα μας τελειώσουν

Από ciaoant1 , Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 | 10:41 μ.μ.


Χαμός στα χρηματιστήρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Σήμερα, λόγω έλλειψης χρόνου, μερικά πραγματάκια σε διεθνές επίπεδο, και αύριο για την Ελλάδα::

Καταρχήν, στις παγκόσμιες αγορές, οι δείκτες καταγράφουν τη μία πτώση μετά την άλλη, με τις τράπεζες ειδικά να καταποντίζονται. Ακόμα και τα "μεγαθήρια" (πχ Goldman Sachs, Morgan Stanley, κτλ) βλέπουν την αξία των μετοχών τους να πέφτει. Ειδικά αναφορά στην περίπτωση της Bank Of America στις ΗΠΑ, αλλά και της Dexia στην Ευρώπη, που βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας και τις κρατούν "δημοκρατικά" στη ζωή τα κράτη με τα χρήματα των φορολογούμενων.

Και δεν είναι βέβαια μόνο αυτές - στην πραγματικότητα ΟΛΕΣ οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, ειδικά από τη στιγμή που η μία έχει δανείσει την άλλη, και άρα αν καταρρεύσει μία, καταρρέουν και οι υπόλοιπες. Γι' αυτό και διαρκώς θα βγαίνουν στην επιφάνεια νέες περιπτώσεις τραπεζών που βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού" (πχ πριν καναδυό μέρες η Moody's υποβάθμισε 12 βρετανικές τράπεζες, ανάμεσα τους η Lloyds και η Royal Bank of Scotland. Ο λόγος πίσω από αυτή την υποβάθμιση είναι, όπως ωμά παραδέχεται η Moody's, ότι "η κυβέρνηση δεν είναι τόσο πρόθυμη να δώσει λεφτά στις τράπεζες όσο ήταν παλιότερα". Κρατήστε το αυτό, θα το ξαναδούμε αργότερα).

Χονδρικά, αυτό που συμβαίνει με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι το εξής: Οι τράπεζες έχουν δώσει πάμπολλα δάνεια, που ξεπερνούν κατά πολύ τα διαθέσιμα αποθεματικά τους. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως "υποκατάστατο" για να καλύψουν τη φυγή των βιομηχάνων προς την Ασία. Και πράγματι, για μερικές δεκαετίες "η αγορά συνέχισε να κινείται" χάρη σε αυτά τα δανεικά, παρότι η παραγωγική βάση της Δύσης διαρκώς αποσαθρωνόταν. Μόνο που τώρα τα δάνεια αυτά δε μπορούν να αποπληρωθούν, και έτσι οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Και παράλληλα βέβαια τα εργοστάσια έχουν εδώ και χρόνια φύγει για τα «ανταγωνιστικά»…κάτεργα της Ασίας.

Αφού λοιπόν οι τράπεζες είναι γεμάτες με δάνεια που δε μπορούν να εξοφληθούν («τοξικά δάνεια»), έτσι εξηγείται το πως η Λέμαν Μπρόδερς κατέρρευσε (και εκτός από αυτήν, έχουν καταρρεύσει στις ΗΠΑ πάνω από 300 τράπεζες, απλά είναι μικρότερες και δεν πολυακούγονται - άλλωστε, αυτά τα λουκέτα δε θέλουν να τα πολυπροβάλλουν για ευνόητους λόγους).

Όσο για τις υπόλοιπες τράπεζες που επιβίωσαν, επιβίωσαν μόνο και μόνο διότι τα κράτη τους τροφοδότησαν με αμύθητα ποσά ως "πακέτα σωτηρίας". Τώρα όμως έχουν "παγώσει" αυτά τα προγράμματα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ξαναβρίσκονται σε "κατάσταση κινδύνου", μιας και πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένες από το να κατακλέβουν τους φορολογούμενους - δε μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς. Η ίδια τους η ύπαρξη περνά μέσα από το ρήμαγμα μας. Αν οι κυβερνήσεις σταματούν να τους στέλνουν χρήμα, καταρρέουν σαν τα πρεζάκια χωρίς τη δόση τους και τους βρικόλακες χωρίς το αίμα των θυμάτων τους. Κοινότυπο, αλλά συνάμα και αληθινό.

Ας δούμε και ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο από άρθρο της "Kαθημερινής" επί του θέματος, που αξίζει να το σχολιάσουμε:
...Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ για διάρκεια μίας ημέρας έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ μετά την περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείζονται μεταξύ τους από το φόβο της κρίσης χρέους. Ο κ. Μπόρχες υπολόγισε το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 200 δισ. ευρώ. 
Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες "αποφεύγουν να δανείζονται μεταξύ τους" είναι διότι η κάθε τράπεζα ξέρει ότι η άλλη είναι χρεωκοπημένη (και άρα δε θέλει να συναλλάσσεται μαζί της). Την ίδια συμπεριφορά είχαν και το 2008, μετά όμως ξανάρχισαν να δανείζονται μεταξύ τους, μιας και οι κυβερνήσεις εγγυούνταν ότι θα καλύψουν όλες τις απώλειες τους. Τώρα που οι κυβερνήσεις σταμάτησαν, οι τράπεζες παραπαίουν.

Η Κίνα έφτασε μάλιστα στο σημείο να σταματήσει τις συναλλαγές με τις ευρωπαικές τράπεζες, ειδικά τις γαλλικές! (έστω και προσωρινά, μιας και η Κίνα θέλει να υπάρχει ευρώ ως αντικαταστάτης του δολαρίου, και επίσης θέλει να υπάρχει και Ευρώπη ως εξαγωγικός προορισμός για τα προϊόντα της. Ομοίως και η Γερμανία θέλει την Κίνα ως μελλοντικό εξαγωγικό προορισμό των δικών της προιόντων, εξ ου και το πλησίασμα της Γερμανάις με Κίνα και Ρωσία (από την οποία παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται μέσω των αγωγών)).  

Ο Robert Shapiro, σύμβουλος του ΔΝΤ βγήκε μάλιστα στο BBC και δήλωσε ότι αν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν (αν δηλαδή δεν τυπώσουν λεφτά για να τα δώσουν στις χρεωκοπημένες τράπεζες), τότε αυτές θα καταρρεύσουν τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Όλα αυτά βέβαια είναι τρομολαγνικά σενάρια, που ναι μεν βασίζονται σε αληθινά δεδομένα (οι τράπεζες είναι όντως χρεωκοπημένες), ωστόσο απλά τα διαδίδουν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να δεχτεί να του πάρουν ότι έχει και δεν έχει, ώστε να διασώσουν τις τράπεζες, και παράλληλα οι εργάτες να γίνουν πιο "ανταγωνιστικοί" (δηλαδή πιο φτωχοί/χωρίς δικαιώματα), ώστε να έρθουν οι βιομήχανοι στη Δύση για επενδύσεις, αντί να πηγαίνουν μόνο στην Ασία.

Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα τρομολαγνικά σενάρια ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθούν, τουλάχιστον όχι άμεσα, είναι διότι όπως έχουμε εδώ και χρόνια πει, η άρχουσα τάξη έχει αποφασίσει ότι θα διασώσει τις τράπεζες με κάθε κόστος. Γι' αυτό και τυπώνει τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε πληθωριστικό χρήμα, και το δωρίζει στις τράπεζες. Και αυτό θα κάνει και τώρα. Μπορεί βέβαια κάλλιστα να έχουμε καταρρεύσεις τραπεζών, όπως είχαμε στην περίπτωση της Λέμαν Μπρόδερς, αλλά έως εκεί. Ποιος ξέρει, μπορεί αύριο κιόλας να καταρρεύσει πχ η Dexia, και να επικρατήσει πανικός - ωστόσο, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Λέμαν, οι κυβερνήσεις θα δώσουν "λευκή επιταγή" στις τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις υπόλοιπες τρύπες των ισολογισμών τους και να διασωθεί έτσι το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Όπως λέγαμε πχ σε μία πρόσφατη ανάρτηση μας τον Αύγουστο:
...Ο λόγος που τα χρηματιστήρια πέφτουν, και θα συνεχίσουν να πέφτουν για αρκετό καιρό ακόμα, είναι πως "οι αγορές" (δηλαδή οι τραπεζίτες, επενδυτές, κτλ) βασίζονται πλέον αποκλειστικά στο κρατικό πληθωριστικό χρήμα. Από τη στιγμή που η FED δεν τυπώνει προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα, και ήδη μερικές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση (πρόσφατα αναφερθήκαμε πχ στην περίπτωση της Bank of America, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και η μετοχή της σήμερα ξαναπέφτει πολύ, διότι όλοι ξέρουν ότι είναι χρεωκοπημένη όσο η FED δεν την "ταίζει").

Όταν η FED ξαναρχίσει να τυπώνει δολάρια για χατήρι των τραπεζών (κάτι που είναι για εμάς κάτι το δεδομένο αν δε σταματηθεί από το λαό), τότε τα χρηματιστήρια θα ξαναπάρουν τα πάνω τους. Να' ναι καλά τα "κορόιδα"...

Προς το παρόν, τα χρηματιστήρια θα πέφτουν, ώστε να τρομάξει ο κόσμος και να γίνει πιο δεκτικός στο να χαριστούν κι άλλα λεφτά στις τράπεζες, εις βάρος του.


Μάλιστα, η πτώση θα γίνεται ολοένα και πιο "άγρια" - πχ σήμερα πάγωσαν προσωρινά οι συναλλαγές σε ΗΠΑ, Ρωσία, ενώ τα CDS στην Ευρώπη πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, καθώς τα αυξημένα κόστη διάσωσης των τραπεζών ΔΕΝ μπορούν να καλυφθούν παρά μόνο με νέα μαζική εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος... 

Μην ανησυχείτε λοιπόν για "κατάρρευση του καπιταλισμού", ούτε να "ελπίζετε" σε αυτή. Άλλωστε, ο καπιταλισμός δε θα πέσει από μόνος του, όσο σαπισμένος και αν είναι. Αν εμείς, τα θύματα του, δεν τον ανατρέψουμε μέσα από αγώνες "α λα παλαιά", με ιδρώτα, αίμα, θυσίες, και συλλογική πολιτική οργάνωση, ο καπιταλισμός "θα την βρει την λύση". Έστω και αν χρειαστεί να τυπώσει τεράστια ποσά, υπερπληθωρίζοντας τελικά το νόμισμα, προκειμένου να "ανακεφαλαιοποιηθούν" οι τράπεζες. Δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ένα νόμισμα υπερπληθωρίζεται, ούτε η πρώτη φορά που ένα νομισματικό σύστημα θα αντικατασταθεί από ένα άλλο. Η καταστροφή βέβαια θα είναι και πάλι μεγάλη, αλλά θα είναι "μετασχηματισμένη", έτσι ώστε να φορτωθεί το βάρος της κυρίως ο λαός, με τις τράπεζες να βγαίνουν με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες (μιας και το πληθωριστικό χρήμα που τυπώθηκε θα έχει καταλήξει στις τσέπες τους, διασώζοντας τες από βέβαια χρεωκοπία)


Προχωρώντας, ας δούμε και ένα άρθρο των Financial Times, που είχε δημοσιευτεί πριν λίγες εβδομάδες, και καλούσε την ΕΚΤ -τι άλλο-...να τυπώσει χρήμα:

Μήπως είναι ώρα η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα;
Spoiler:
 Πώς θα αποφύγουμε την πορεία προς την καταδίκη; Η ευρωζώνη εύκολα μπορεί να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο χρεοκοπίας κρατικού και τραπεζικού χρέους. Η κ. Christine Lagarde του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει μία λύση: περισσότερα κεφάλαια. Υπάρχει μία καλύτερη λύση.
...
Οι κεντρικές τράπεζες, ωστόσο, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτυπώσουν όσο χρήμα χρειάζεται για να στηρίξουν τις τράπεζες. Αυτή η πολιτική, βεβαίως, απαιτεί πολιτική στήριξη και αποφασιστικότητα στη νομισματική πολιτική. Παράγοντες που δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Η ΕΚΤ, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό που η Morgan Stanley αποκαλεί προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικής ρευστότητας, να εγγυηθεί δηλαδή ότι θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να τυπωθεί νέο χρήμα, εάν οι επενδυτές καθησυχαστούν απλώς και μόνο από την ύπαρξή του και οι κυβερνήσεις, που τώρα βρίσκονται υπό απειλή, μπορέσουν να κινηθούν στην εξισορρόπηση της δημοσιονομικής τους θέσης ή σε μία προσυμφωνημένη χρεοκοπία.

Το να τυπώνεις χρήμα είναι επικίνδυνο. Μπορεί να δημιουργήσει πληθωρισμό και να στρεβλώσει τις αγορές. Όταν όμως η εναλλακτική είναι η αποσύνθεση του τραπεζικού συστήματος, τότε η νομισματική σύνεση ίσως να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Και πράγματι, πριν καναδυό μέρες ο Τρισέ έκανε ακριβώς αυτό:

«Αντίο» Τρισέ με ένεση ρευστότητας 40 δισ. ευρώ
Spoiler:
Στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών με αγορά καλυμμένων ομολόγων, ενώ διατήρησε σταθερό στο 1,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Ειδικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της ΕΚΤ να εγκαινιάσει νέο γύρο αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ενεργοποιώντας εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ, που έθεσε σε εφαρμογή τη διετία 2009 - 2010. Πρόθεσή της, όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, είναι να δαπανήσει σε αυτόν τον γύρο 40 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Ομοίως και η Κεντρική Τραπεζα της Αγγλίας (η Fed δεν το έχει κάνει ακόμα, αλλά "είναι απλά θέμα χρόνου", μιας και η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί ότι οι τράπεζες θα σωθούν "πάση θυσία"):

ΒοΕ: Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 275 δισ.
Spoiler:
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες.
...
Οι πιέσεις πάντως ήταν έντονες με αρκετούς οικονομικούς αναλυτές και αρθρογράφους να ζητούν από την ΒοΕ να δράσει για να στηρίξει την βρετανική οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο στασιμότητας εν μέσω και της αυστηρής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Cameron. 


Όσο για το ΔΝΤ, ψάχνει να βρει επιπλέον πόρους για να καλύψει τα ολοένα και περισσότερα "πακέτα σωτηρίας" που χρειάζονται οι τράπεζες - και θα τα βρει από Κίνα, Βραζιλία, κτλ, που έχουν χρήμα και βέβαια θα τα δίνουν με αντάλλαγμα μεγαλύτερη εξουσία μέσα στο ΔΝΤ, αλλά και "ανταλλάγματα" από τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ελλάδα (link).

Το ίδιο βέβαια και η Γερμανία, που τώρα προωθεί πρόταση για «Επίτροπο για το ευρώ» μαζί με την Ολλανδία, ώστε να ελέγχει ακόμα καλύτερα τις "επαρχίες" της. Περισσότερα όμως για την ευρωζώνη, και ειδικά και για την περίπτωση της Ελλάδας αύριο, όπου θα δούμε, ανάμεσα στα άλλα ("κούρεμα", κτλ), και το πως κερδίζει έδαφος η πρόταση για "ευρώ δύο ταχυτήτων", μιας και στην Ελλάδα πρώτα επέβαλλαν θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, και μετά θα μας οδηγήσουν και σε υποτιμημένο νόμισμα, υπό την κηδεμονία και τον έλεγχο της ευρωζώνης όμως. Δηλαδή όλα τα άσχημα, χωρίς κανένα θετικό σημείο.


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger