Home » » Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ του 2012

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ του 2012

Από giorgis , Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011 | 4:10 π.μ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του  ΓΕΕΘΑ "από 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2011, τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ με επικεφαλή το Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, επισκέφτηκε το Ισραήλ με σκοπό την συζήτηση και την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2012". Είναι μια ακόμη απόδειξη της επέκτασης της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους, με την πλήρη συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ.

Το φάσμα της συνεργασίας είναι πραγματικά τεράστιο: Ασκήσεις έρευνας-διάσωσης μάχης, αεράμυνας εναέριου ανεφοδιασμού, εναέριας μάχης, COMAO, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και ασκήσεις προσβολής εχθρικών σκαφών επιφανείας. Ασκήσεις που σηματοδοτούν τον νέο επικίνδυνο για την ειρήνη Άξονα που σχηματίστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιδιώκοντας την προνομιακή εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και την αναβάθμιση του πολιτικού τους ρόλου στην περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, οι ασκήσεις θα γίνουν τόσο στο ελληνικό, όσο και στο κυπριακό και ισραηλινό FIR. Στα πλαίσια των παραπάνω συμφωνήθηκαν αμοιβαίες μετασταθμεύσεις μαχητικών και ελικοπτέρων, αλλά και κοινή ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο.

Όμως η συνεργασία επεκτείνεται και στη θάλασσα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εκτιμούν οι Ισραηλινοί ότι έχει να τους μεταφέρει πολύτιμη γνώση και εμπειρία, αφού οι ίδιοι δε διαθέτουν ιδιαίτερα σημαντικές μονάδες, πέρα από τρία υποβρύχιά τους που έχουν εφοδιάσει με βλήματα cruise πυρηνικής κρούσης. Αξίζει να επισημάνουμε τον νευραλγικό ρόλο των πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο της Αντιπυραυλικής Ασπίδας του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν τα σενάρια επίθεσης του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σε ότι αφορά το ΓΕΣ συμφωνήθηκε συνεργασία σε επιτελικό επίπεδο και ανταλλαγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές των δύο χωρών. Η συνεργασία είναι ευνόητο ότι θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, καθώς εκτός των άλλων, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως Kortet-E τα οποία προκάλεσαν βαριές απώλειες στα ισραηλινά τεθωρακισμένα στην βάρβαρη εισβολή στο Λίβανο το 2006, αλλά και οι S-300.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτέμβρη του 2011 υπογράφηκε από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας - Ισραήλ επιπλέον της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και «επιχειρησιακό μνημόνιο» συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο μάλιστα ενεργοποιήθηκε κατά τις ημέρες της έντασης στην περιοχή, όταν ξεκίνησε η κυπριακή γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12». Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία αναβάθμισης, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο με στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά και με βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, συνολικότερα του αμυντικού σχεδιασμού και της αμυντικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προχωράνε επίσης συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν και στην αμυντική βιομηχανία, ενώ πρόσφατα το ελληνικό κράτος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη στο Ισραήλ, έκλεισε την αγορά πυραύλων για τα ελληνικά F16, αξίας 200 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αρθρογραφία, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak ενέκρινε την δημιουργία μίας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Task Force, η οποία βαπτίστηκε ως «Σώμα Βάθους» (Depth Corps) και θα περιλαμβάνει τμήματα των ειδικών δυνάμεων του Στρατού της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Βασικός στόχος της μονάδας είναι η εκτέλεση πάσης φύσεως αποστολών που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους όπως η διενέργεια δολιοφθοράς στο έδαφος εχθρικών χωρών, η υποστήριξη δυνάμεων φίλιων κρατών που έρχονται σε «θερμή» αντιπαράθεση με αντίπαλα προς το Ισραήλ κράτη, η φυσική εξόντωση ηγετών απολυταρχικών καθεστώτων που εχθρεύονται το Ισραήλ, η απαγόρευση διακίνησης πάσης φύσεως όπλων προς μη φιλικά κράτη, η πραγματοποίηση επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας, σε περιοχές μακριά από το Ισραήλ, επεκτείνοντας τις δυνατότητες πραγματοποίησης αποστολών των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατηγικό βάθος, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού Α/ΓΕΕΘΑ, όπως το Ιράν και το Κέρας της Αφρικής. Η νέα διακλαδική δύναμη για ειδικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα με τα όμορα και γειτονικά κράτη που δημιουργεί το Ισραήλ, αναφέρεται επίσης στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αποκορύφωμα της μέχρι τώρα συνεργασίας ήταν η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, με αεροσκάφη της 337Μ τα οποία συμμετείχαν σε μικτά αεροπορικά σενάρια συνεκπαίδευσης υψηλών απαιτήσεων με πιλότους εκπαιδευτές της ισραηλινής "Red Flag" στην Αεροπορική Βάση Uvda βαθιά στην έρημο Νεγκέβ. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από Ιπτάμενους και Τεχνικούς της 337 Μοίρας και πέντε αεροσκάφη F-16 Block 52+ (τρία μονοθέσια F-16C και δύο διθέσια F-16D), ενώ την όλη αποστολή συνέδραμε και ένα C-130 από την 112ΠΜ μεταφέροντας προσωπικό και υλικό υποστήριξης. Η Μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας η οποία ήταν υπεύθυνη για την ανάληψη του ρόλου προσομοίωσης του εχθρού είναι η 115 η οποία επιχειρεί με αεροσκάφη F-16A και ανασυστάθηκε το 2005 στην ΑΒ της Uvda. Οργανωμένη και στα πρότυπα των Μοιρών των αμερικανών aggressors η 115Μ δεν «προσφέρει» τις υπηρεσίες σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις πολύ συχνά. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, που τονίζουν την σημασία και το εξαιρετικό της άσκησης, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου η ελίτ των Ισραηλινών aggressors έχει συνεκπαιδευτεί με ξένες αεροπορικές δυνάμεις. Στις ελάχιστες αυτές φορές το Μάιο του 2006 η 115Μ συνεκπαιδεύτηκε με την 101 Μοίρα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, τον 2008 εκπαίδευσε σε συνθήκης ερήμου τουλάχιστον Τσέχους πιλότους πριν την αναχώρηση τους για το Αφγανιστάν, ενώ το Δεκέμβριο φιλοξένησε ιταλικά Tornado.

Στην πραγματοποίηση κοινής  αεροπορικής άσκησης  το διάστημα 15 έως 23 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο την βάση Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο θα προχωρούσαν Ελλάδα και Ισραήλ. Η συνεκπαίδευση των πιλότων των δυο χωρών  θα περιελάμβανε ποικίλες αποστολές με κυριότερες αυτές της προσβολής στόχων και της αεροπορικής επικράτησης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν αποστολές ημέρας και νύχτας στην κεντρική και δυτική Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετείχαν αριθμός μαχητικών F-16 από τον Άραξο, ενώ από ισραηλινής πλευράς κυρίως  F-15 και F -16.

Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ πραγματοποιήθηκε  από 20 έως 30 Ιουνίου στη Θεσσαλία. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα ?ε τη συνεργασία ελικοπτέρων του Ισραήλ, ?ε αντίστοιχες μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολε?ικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τον Οκτώβριο του 2010 θα πραγματοποιούνταν άσκηση με την συμμετοχή κομάντος των δύο χωρών στο Τελ Αβίβ! Μάλιστα, οι εγκληματίες των Ισραηλινών Δυνάμεων, αυτοί που έχουν εξασκηθεί διαπράττοντας τόσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην καθημερινή αναμέτρηση τους στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη, συνήθως βάλλοντας κατά αμάχων, ενάντια σε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, θα εκπαίδευαν τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις σε «μάχες εντός κατοικημένων περιοχών».

Το 2008, η τεραστίων διαστάσεων αεροπορική άσκηση «ΕΝΔΟΞΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ» με την συμμετοχή 100 ισραηλινών βομβαρδιστικών, που περιελάμβανε ανεφοδιασμούς στον αέρα, εικονικούς βομβαρδισμούς του πεδίου βολής Κρανέας-Καρπάθου με την καθοδήγηση ιπτάμενων ραντάρ, είχε θεωρηθεί από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ ως πρόβα τζενεράλε του ισραηλινού βομβαρδισμού στο Ιράν. Το Ισραήλ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς η τουρκική απαγόρευση πτήσεων ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της (οι πτήσεις είχαν περιοριστεί μετά την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-09 και διακόπηκαν μετά τη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών κομάντο στον Στόλο της Ελευθερίας), το ωθεί να στραφεί σε αναζήτηση νέων διαδρόμων άσκησης για τα μαχητικά-βομβαρδιστικά του στην Ευρώπη και την Ασία. Η αναζήτηση των κατάλληλων όρων εκπλήρωσης αποστολών μεγάλης ακτίνας, αναγκάζουν το Ισραήλ να στέλνει τα αεροσκάφη του στη Ρουμανία (2007), στο Γιβραλτάρ (4.000 χλμ μακριά από το Ισραήλ) και στην Ουγγαρία, προκαλώντας όμως διατάραξη των σχέσεων Ουγγαρίας-Τουρκίας. Σε αυτά τα ισραηλινά αδιέξοδα επιθυμεί να δώσει διέξοδο το ελληνικό κράτος.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα το αντιπολεμικό και εργατικό κίνημα να αμφισβητήσει τις αστικές-εθνικές ανάγκες, να σταθεί αντιμέτωπο με τα αστικά-εθνικά συμφέροντα και να αντιμετωπίσει ενιαία την αντεργατική-αυταρχική-πολεμικά τυχοδιωκτική πολιτική των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ο κόσμος της εργασίας δεν έχει τίποτε κοινό με τον κόσμο των αστικών κομμάτων, των εργοδοτών, των καναλαρχών και των μεγαλοδημοσιογράφων

Να απαιτήσουμε τώρα τη διακοπή όλων των σχέσεων με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Μόνος δρόμος Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή είναι η κοινή πάλη Παλαιστινίων-Ισραηλινών εργαζομένων για την ανατροπή των κτηνωδών εκμεταλλευτικών αντεργατικών πολιτικών, της απάνθρωπης Ισραηλινής Κατοχής των εποικισμών-των Τειχών του Αίσχους και των Αποκλεισμών, η κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μόνος δρόμος Ειρήνης στο Αιγαίο είναι η κοινή πάλη των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο, ενάντια στις κυβερνήσεις. Ανάγκη των καιρών η δημιουργία ενός Εργατικού Διεθνιστικού Μετώπου, ενός Αντιπολεμικού Αντιμιλιταριστικού Αντιεθνικιστικού Συντονισμού των κινημάτων. Αρνούμαστε να γίνουμε οι Αναλώσιμοι του αστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για την ανάδειξη της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι καταστολείς των κοινωνικών κινημάτων..


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger