Home » , » Για την χθεσινή εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Πολυτεχνείο

Για την χθεσινή εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Πολυτεχνείο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 | 12:58 π.μ.

Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και ουσιαστικές παρεμβάσεις με πλούσιο προβληματισμό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Γενάρη η εκδήλωση με τίτλο «Τα εργατικά δικαιώματα την εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Η μάχη ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και το άρθρο 37».
Η αίθουσα του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο ήταν γεμάτη από μαχόμενους αγωνιστές του εργατικού κινήματος.Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία:

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Σύλλογος Εργαζομένων στα φροντιστήρια Καθηγητών
Σύλλογος υπαλλήλων Βιβλίου -Χάρτου Αττικής
Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής

Στην εκδήλωση μίλησαν οι εργατολόγοι Απ. Καψάλης και Π. Παλαιολόγος για τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί στο εργατικό δίκαιο, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς και για τις αλλαγές στο πεδίο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων που έχουν γίνει ειδικά τη διετία 2010-2011. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τα σωματεία και από πολλούς αγωνιστές.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ελαστικοποίηση της εργασίας και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις που αποτελούν τεράστια επίθεση στον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων. Η ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων, έχει άμεση επίπτωση και στα συνδικάτα, ιδιαίτερα τα κλαδικά, τα οποία υπονομεύονται και αυτά και σε μεγάλο βαθμό χάνουν ένα σημαντικό στοιχείο συγκρότησης και δράσης-συσπείρωσής τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα διαφορετικό, ταξικά ανασυγκροτημένο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα.
Από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις έγινε σαφές πως τα όποια απομεινάρια εργατικού- νομικού προστατευτισμού έχουν απομείνει, δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν την επίθεση.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει πέρα κι έξω από τα ψίχουλα που έχουν αφήσει οι μνημονιακοί νόμοι. Να κινηθεί με γνώμονα ότι νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού και οι αγώνες του για μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα και όχι το τι φαίνεται «εφικτό» στην εποχή του Μνημονίου και της τρόικας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δράση και η οργάνωση των ίδιων των εργαζόμενων στο πεδίο που συντελούνται οι πιο μεγάλες ανατροπές, δηλαδή στους χώρους δουλειάς.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger