Μία έκτατκη είδηση από το ιρανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, που την αναμετέδωσαν και πολλά άλλα, πχ το Reuters:
Iran denies Greece oil shipment of 500,000 barrels-Fars
Iran has refused to give Greece a shipment of 500,000 barrels of crude oil, the semi-official Fars news agency reported on Sunday, without giving a source.Εν ολίγοις, το Ιράν δε στέλνει πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό δεν είναι επίσημη είδηση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όμως, "είναι απλά θέμα χρόνου" να συμβεί αυτό, άσχετα αν οι περισσότεροι θέλουν να αγνοούν το θέμα.
"Oil tankers that had come to transfer 500,000 barrels of Iranian oil to a refinery in Greece had to go back empty-handed after Iran refused to give the shipment," Fars reported.
Ανάμεσα τους και το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς, που κάνει το ίδιο λάθος που έκανε πριν μερικά χρόνια με τη χρεωκοπία: Τότε, η αριστερά έλεγε ότι "δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας", και "αυτά τα λένε οι καπιταλιστές για να μας τρομάξουν". Έτσι και τώρα, λέει "δεν υπάρχει πετρελαική κρίση, αυτά τα λένε οι καπιταλιστές για να μας τρομάξουν". Βέβαια, οι καπιταλιστές όντως τα λένε έτσι ώστε να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον φέρουν εκεί που θέλουν, αλλά η απάντηση σε αυτό δεν είναι ο στρουθοκαμηλισμός και η άρνηση της πραγματικότητας.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό βέβαια είναι πως οι περισσότεροι δεν ένε ότι λένε επειδή "αρνούνται" την πραγματικότητα, αλλά επειδή...όντως δεν την καταλαβαίνουν. Όσοι διαβάσατε παλιότερα άρθρα που δημοσίευσα, νομίζω (ελπίζω) θα ξέρετε για την επερχόμενη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πετρελαική κρίση, για το δολάριο, το χρυσό, την πετρελαική κρίση του 1973, το Μπρέττον Γούντς, κτλ. Αλλά ακόμα και για το θέμα του Ιράν και την ανεφοδιασμού της Ελλάδας με ιρανικό πετρέλαιο έχουμε δει άρθρα - δείτε πχ αυτό το άρθρο από 12 Νοέμβρη 2011 για το θέμα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Τέλος πάντων, το κράτος της Ελλάδας δε νομίζω να έχει ιδιαίτερο σχέδιο, οπότε όσο ο λαικός παράγοντας-αριστερά είναι εκτός πραγματικότητας οι μόνοι "παίκτες" που "παίζουν μπάλα" είναι η ΕΕ-ΝΑΤΟ από τη μία και οι Ιράν-Ρωσία-Κίνα από την άλλη:
Όπως λέγαμε και στα προηγούμενα άρθρα, αν η ΕΕ βάλει κυρώσεις στο Ιράν, "σκάβει τον τάφο της", γιατί πολλές χώρες-μέλη της εξαρτώνται από το ιρανικό πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό. Και μάλιστα αυτό αφορά κυρίως τις πιο "αδύναμες" χώρες-μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, κτλ.
Από τη στιγμή που η Ευρώπη ψήφισε υπέρ των ΝΑΤΟικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, υποχρεώνοντας ακόμα και τα προτεκτοράτα της (πχ Ελλάδα) να βγάλουν τα μάτια τους και να στηρίξουν αυτές τις κυρώσεις, το Ιράν "ανταποδίδει τα πυρά", ΜΗΝ στέλνοντας πετρέλαιο. Έτσι, οι πιο αδύναμες χώρες υποφέρουν ακόμα περισσότερο, και οι λαοί τους βυθίζονται σε ακόμα πιο μεγάλη φτώχεια, άρα εξωθούνται ακόμα περισσότερο σε μια εξέγερση.
Ίσως η ΕΕ να έχει κάποιο "εναλλακτικό σχέδιο", προκειμένου τα πιο αδύναμα μέλη της να βρουν πετρέλαιο από αλλού (αυτό εξαρτάται και από το πόσο ακόμα η ΕΕ θέλει να τα κρατά με τεχνητό τρόπο στο χείλος της χρεωκοπίας, μην αφήνοντας τα να κηρύξουν επίσημα τη πτώχευση τους. Απ' όσο βλέπω, οι τράπεζες έχουν σχεδόν ρουφήξει όλα όσα χρειάζονται για να μη χρεωκοπήσουν, οπότε δε θα αργήσει και πάρα πολύ η ώρα που θα δεχτούν να αφήσουν τα κράτη αυτά να χρεωκοπήσουν και με τη βούλα).
Αν η ΕΕ θέλει να καθυστερήσει αρκετά τη χρεωκοπία, τότε θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτικές πηγές πετρελαίου για αυτά τα κράτη - αλλιώς οι ήδη καταπονημένοι λαοί τους θα εξεγερθούν, μιας και το πετρέλαιο θα γίνει εντελώς απρόσιτο. Οπότε θα κοιτάξουν να βρουν μια εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού, ώστε ναι μεν η ισοτιμία του πετρελαίου να είναι ακόμα υψηλότερη (κάτι το αναπόφευκτο -σε παγκόσμια κλίμακα- όπως έχουμε εξηγήσει), αλλά τουλάχιστον να υπάρχει πετρέλαιο και ο λαός να "κρατηθεί υπό έλεγχο".
Αν όμως η ΕΕ δε θέλει να καθυστερήσει για πολύ ακόμα τη χρεωκοπία, τότε πιθανόν να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της -> το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατακόρυφα -> η κρίση θα πάρει διαστάσεις παροξυσμού. Η ειρωνεία είναι πως η άρχουσα τάξη προπαγανδίζει ότι "αν βγούμε από το ευρώ, το πετρέλαιο θα γίνει απρόσιτο", λες και τώρα θα παραμείνει προσιτό...
+ σχόλια + 3 σχόλια
Δικαιομα σου να μην παρακολουθεις το ΚΚΕ, αλλα τοτε δεν μπορεις να αναφερεσαι και σ αυτο με τοση σιγουρια.
Στον 902 εχω ακουσει δεκαδες αναφορες αναλυσεις ακριβως γι αυτα που αναφερεις στο αρθρο σου.
Βλεπε πιο κατω και την αναφορα στην Βουλη.
Εχουν γινει πολλες αναφορες στη Βουλη σε ολες τις τελευταιες συζητησεις.
"Οι λαοί θα πληρώσουν τη νύφη
Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στο εμπάργκο κατά του Ιράν, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τόνισε: «Ποιοι θα πληρώσουν το κόστος από αυτές τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές; Πού θα βρείτε αλλού να σας δίνουν με τέτοιους ευνοϊκούς όρους πετρέλαιο, αφού η Ελλάδα προμηθεύεται το 35% του πετρελαίου από το Ιράν; Που θα βρείτε πίστωση μηνών ή και ενός έτους που σας κάνουν οι Ιρανοί; Με αυτήν την πολιτική ποιοι θα πληρώσουν τη νύφη; Οι Ελληνες εργαζόμενοι και ο ιρανικός λαός και βεβαίως τα τύμπανα του πολέμου θα ενισχύονται και θα δυναμώνουν στην περιοχή. Να, γιατί λέμε ότι ο λαός χρειάζεται να αντισταθεί, να ξεσηκωθεί, προκειμένου να βάλει εμπόδια σε μια τέτοια επικίνδυνη για το λαό και τους εργαζόμενους πολιτική»."
"Σφίγγει η μέγκενη των ανταγωνισμών για την Ενέργεια
Οι ιμπεριαλιστικές κυρώσεις στο Ιράν προκαλούν κινδύνους για τον επαρκή εφοδιασμό της Ελλάδας με πετρέλαιο
Τα πρώτα «όργανα» από την εμπλοκή της χώρας στους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια έχουν αρχίσει, με αιχμή τις κυρώσεις που σχεδιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος του Ιράν
Η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής συγκυβέρνησης να συμμετάσχει στις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης προξενεί μεγάλο πρόβλημα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, καθώς η Ελλάδα αγοράζει από το Ιράν με πίστωση πετρέλαιο που καλύπτει το 35% των αναγκών της. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια του β' τετραμήνου του 2011, η αγορά πετρελαίου από το Ιράν έφτασε τα 111.000 βαρέλια τη μέρα.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία στο κοντινό μέλλον μπορεί να γίνει εξαιρετικά πιεστική, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Στ. Δήμα. Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Επισήμως, αυτό που προβάλλεται ως αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο προγραμματισμός για «τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, υπό το φως του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος και των ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων που αναδύονται».
Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων, αναζητά αναβάθμιση του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη που αναχαράσσεται στην περιοχή, με επίκεντρο τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας προς το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα πιέζεται ολοένα και περισσότερο να αναζητήσει νέα εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με πετρέλαιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απλό, καθώς το Ιράν πουλά με πίστωση, την οποία δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα από άλλο κράτος, στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαβεβαιώσει αρμοδίως το ΝΑΤΟ ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει την απόφαση της ΕΕ, εάν τελικά καταλήξει να επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν.
Κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη, θα συζητηθούν και οι επόμενες κινήσεις για την εκκίνηση ερευνών σε τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ. Το ζήτημα της εκχώρησης των υδρογονανθράκων της χώρας στα μονοπώλια απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε σχέση με το διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπου αναμένεται στις 2 του Μάρτη να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
19/2/2012
-- Τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα «μήλον της Εριδος»
18/2/2012
-- Στο Αμπού Ντάμπι για ...πελάτες
5/1/2012
-- Πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια
16/9/2011
-- Μυρίζει μπαρούτι σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο
27/4/2011
-- Ερχονται οι... Νορβηγοί"
Ο «πόλεμος του πετρελαίου» άρχισε
Παπαγεωργίου Βασίλης
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για επίθεση εναντίον του Ιράν εντείνονται. Οπως και σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις έτσι και στην περίπτωση του Ιράν των στρατιωτικών επιχειρήσεων προηγείται ο οικονομικός αποκλεισμός. Εν προκειμένω αφού το Ιράν εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση χτυπούν εκεί. Ετσι κήρυξαν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο απειλώντας με κυρώσεις τις χώρες που θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη χώρα αυτή.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι κεντρικός στόχος της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης είναι τα πλούσια ιρανικά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ τα όπλα μαζικής καταστροφής, το πρόσχημα. Φυσικά η επέμβαση αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με το σχέδιο για τη δημιουργία της «Νέας Μέσης Ανατολής».
Μπορεί να καθυστερεί η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, όμως ο «πόλεμος του πετρελαίου» έχει αρχίσει για τα καλά.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ιράν απάντησε με διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου προς τις Βρετανία και τη Γαλλία προειδοποιώντας ότι η διακοπή θα επεκταθεί σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ολλανδία.
Στο μεταξύ την περασμένη Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε κοντά στα 124 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου, της ετήσιας συνάντησης στελεχών, την περασμένη βδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, της κορυφαίας εταιρείας συναλλαγών ενέργειας, Ιαν Τέιλορ, προέβλεψε ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανόν να ωθήσουν τις τιμές του αργού σε ιστορικά υψηλά, ίσως και πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι...........
Δημοσίευση σχολίου