Home » , » Εκβιασμοί, μίζες και λαμογιές

Εκβιασμοί, μίζες και λαμογιές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 | 5:28 μ.μ.

Σήμερα, με άλλα λόγια, μας είπε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα, αυτά που πρώτος κατάγγειλε, -χωρίς να ιδρώσει κανενός εισαγγελέα το αυτί- ο διαγραμμένες απ’ την Ν.Δ βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δ. Σταμάτης.
Αυτός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡ3, είπε ξεκάθαρα χωρίς επιστροφές, ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του αστικού πολιτικού σκηνικού έχουν λαδωθεί χοντρά από την «Ζήμενς» και ότι η Μέρκελ τα γνωρίζει από την κατάθεση Χριστοφοράκου και έτσι τα εκβιάζει να δεχθούν αδιαμαρτύρητα όσα γουστάρει η πολιτική του Δ’ Ράιχ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δημοσίευμα του δεξιού δημοσιογράφου Γ. Κύρτσου.

Ερχεται σήμερα ο Α. Τσίπρας και ανεξάρτητα απ’ την ευρωλαγνεία που τον χαρακτηρίζει είπε τα ίδια
πράγματα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Σε μια διαπραγμάτευση κάθεσαι στο τραπέζι και βάζεις τους δικούς σου όρους και έχεις απέναντι σου τους άλλους που βάζουν τους δικούς τους όρους και διαπραγματεύεσαι με βάση το κόστος και το όφελος. Εμείς εδώ δεν κάναμε τίποτε απ’ αυτά, διότι είχαμε ένα πολιτικό σύστημα και πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις οι οποίες ήταν παραδομένες στην λογική ότι εκεί πηγαίνουμε για να ακολουθήσουμε κατά γράμμα ότι μας ζητάνε και να μεταφέρουμε στον ελληνικό λαό αυτούσιο τον εκβιασμό. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν εθελόδουλο μόνο από θέμα αντίληψης εγώ έχω την αίσθηση και το καταθέτω με πλήρη με πλήρη επίγνωση του τι λέω, ότι όταν έχεις απέναντί σου έναν Σόιμπλερ ή μια Μέρκελ που γνωρίζει –γνωρίζει γιατί ο Χριστοφοράκος κατέθεσε σε γερμανικό δικαστήριο ποιο είναι το πολιτικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος που «τάχει πάρει», επί μια δεκαετία από την Ζήμενς.  Αρα γνωρίζεις ότι ο απέναντι σου σε κρατάει στο χέρι, άρα δεν μπορείς να διαπραγματευτείς».





 Εδώ να πούμε ότι η Ζήμενς «καθάρισε» με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμιου, από τις λαμογιές της και τώρα είναι πανέτοιμη για καινούργιες μπίζνες στην χώρα μας και στις οποίες θα ξαναπέσουν οι σχετικές μίζες. 

Στο σημείο αυτό ας παρακολουθήσουμε ένα σχετικό δημοσίευμα από το σημερινό περιοδικό «Επίκαιρα:

Λεόντιος σύμβαση για το δημόσιο ο συμβιβασμός με τη Siemens 

Στη Βουλή κατατέθηκε προς έγκριση το σχέδιο σύμβασης συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία Siemens, σηματοδοτώντας και το οριστικό «κλείσιμο» της δικαστικής διερεύνησης μίας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς που γνώρισε ο τόπος.

Η σύμβαση στο προοίμιο ξεκινά με την έκφραση της λύπης της εταιρείας προς τον ελληνικό λαό, τη Βουλή και την κυβέρνηση για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων στελεχών της που οδήγησαν στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τις εκτιμήσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία πριν από περίπου δεκατέσσερις μήνες έκανε λόγο για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 2 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι έκαναν ανεπίσημα λόγο για βάσιμες διεκδικήσεις ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, συμβιβαστήκαμε τελικά σε ένα «πακέτο» παροχών σε είδος, συμψηφισμών οφειλών κ.λπ., που δεν ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστικό δείγμα της ατυχούς συμφωνίας είναι ότι ο συμβιβασμός κλείνει χωρίς «ζεστό» χρήμα για τα ελληνικά ταμεία, αφού οι παροχές είναι... σε είδος.
Συγκεκριμένα, αφορά σε:
• Παροχή από τη Siemens, ύψους 80 εκατ. ευρώ, με την οποία διαγράφονται όλες οι οφειλές φορέων του Δημοσίου προς αυτή και τις θυγατρικές του ομίλου της, έπειτα από ενενήντα ημερών διαδικασία επαλήθευσής τους.
• Παροχή από τη Siemens 90 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας, χρήματα τα οποία θα δοθούν για την ενίσχυση δημόσιων φορέων που καταπολεμούν τη διαφθορά, για τον ιατρικό εξοπλισμό δημόσιων νοσοκομείων, για την υποστήριξη προγραμμάτων υποτροφιών σπουδών και ερευνητικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων κ.λπ.
• Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του ομίλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και απασχολούν σήμερα τουλάχιστον εξακόσιους εργαζόμενους.
• Υποχρέωση της Siemens να διερευνήσει, στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής με στελέχη της ελληνικής διοίκησης, τη δυνατότητα νέων επενδύσεων στην Ελλάδα ύψους 60 εκατ. ευρώ και ίδρυσης εργοστασίου, στο οποίο θα απασχολούνται εφτακόσια περίπου άτομα.

Με τη συμφωνία η Siemens αποκτά οπωσδήποτε πολλαπλά οφέλη:

• Πετυχαίνει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συμφωνία, αφού δεν καταβάλλει καθόλου «ζεστό» χρήμα.

•Δεσμεύεται κυρίως για παροχές σε είδος, τις οποίες η ίδια τιμολογεί, και για συμψηφισμούς με οφειλές προς τις εταιρείες της, το ανώτατο όριο των οποίων ορίζεται στα 80 εκατ. ευρώ! Αν, μάλιστα, ακολουθηθεί, για παράδειγμα, η γνωστή τακτική των υπερτιμολογήσεων στον εξοπλισμό των νοσοκομείων που θα δώσει ή στο ποσό που υποτίθεται ότι της οφείλουν οι διάφοροι οργανισμοί τότε στην ουσία μιλάμε για ψίχουλα

 • Σταματούν αμετακλήτως όλες οι εκρεμείς αστικές και διοικητικές δίκες αλλά και οι διαδικασίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποινικές ευθύνες κατά φυσικών προσώπων είναι δυνατόν να αναζητηθούν, αλλά δεν μπορεί να ζητηθεί κανενός είδους αποζημίωση, πρόστιμο κ.λπ. από το γερμανικό όμιλο.
Αν, παρά ταύτα, της επιβληθεί πρόστιμο ή αποζημίωση από τις παραπάνω αιτίες, τότε έχει απαίτηση ύψους 90 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου, άρα δεν χρειάζεται να καταβάλει ούτε τις παροχές σε είδος ( νοσοκομεία και στους λοιπούς κοινωφελείς οργανισμούς!

Καμία νέα απαίτηση αποζημίωσης κ.λ.π δεν μπορεί να ασκηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση που ασκηθεί από τρίτους, η Siemens θα υποστηριχθεί από αυτό στο δικαστικό αγώνα.

Μπορεί να διεκδικήσει και πάλι δημόσια έργα και προμήθειες.

 • Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία σαφής δέσμευση για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει στην Ελλάδα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger