Home » » Εκλογική αριθμολογία, «χαμένη ψήφος» και Αριστερά

Εκλογική αριθμολογία, «χαμένη ψήφος» και Αριστερά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 24 Απριλίου 2012 | 4:56 π.μ.

Ε, όχι κι έτσι…

του Β. Σ.

Είπαμε, εκλογές είναι. Αλλά επιτρέπονται όλα, και μάλιστα από την Αριστερά;
Η αντίσταση, η ανατροπή, η εξέγερση, η διεκδίκηση της κοινωνική αλλαγής, πώς συμβιβάζονται με τις χειρότερες μεθόδους που μετέρχονται οι αστικές δυνάμεις για την υφαρπαγή της ψήφου;

Τι είναι η Αριστερά; Απλά μια οικονομική θεωρία, αιτήματα για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής ή δύναμη ανατροπής (όπως την εννοεί η κάθε τάση της Αριστεράς) και αγώνας για μια νέα κοινωνία;

Μπορεί να γίνεται προπαγάνδα μέσα στους κόλπους της Αριστεράς για την υφαρπαγή της ψήφου από τον ένα σχηματισμό στον άλλο, με μεθόδους που θα ζήλευαν έμπειροι εκλογομάγειροι επιτελείων των πλουσίων;

Μήπως και το ίδιο το αστικό μπλοκ δεν απλώνει σε όλο το φάσμα τα ίδια επιχειρήματα της χαμένης

ψήφου;

Πρόσφατα «έσκασαν» στο διαδίκτυο αναλύσεις για τον εκλογικό νόμο και πώς διαστρέφει τα αποτελέσματα προς όφελος του δικομματισμού. Αναλύσεις χρήσιμες.

Όμως η ‘αξιοποίησή’ τους, κυρίως με τη μέθοδο mouth to mouth αλλά και στην μπλογκόσφαιρα, από σχηματισμούς της αριστεράς που διαστρεβλώνουν και αυτοί με την  σειρά τους  τις παραπάνω χρήσιμες αναλύσεις, ξεπερνάει κάθε όριο.

Στο στόχαστρο βέβαια είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και εντάξει, περιμένει κανείς κάθε δυνατή επίθεση από το αστικό μπλοκ (κυβέρνηση, κόμματα της διαχείρισης, κάθε είδους φασίστες ή ναζιστές), αλλά από τα άλλα τμήματα της Αριστεράς πάει πολύ.

Και εξηγούμαστε:

Προκύπτουν πράγματι από τον διαστροφικό εκλογικό νόμο σχετικά με την αυτοδυναμία του μνημονιακού μπλοκ μέσα από μετεκλογική συνεργασία κομμάτων του (που χρειάζονται 151 έδρες στη νέα Βουλή) τα παρακάτω:

1/ Για την αυτοδυναμία, τα κόμματα που θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές  χρειάζονται ποσοστό 40.4% εφόσον τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής έχουν ποσοστό 0%.

Σημείωση: Από τους υπολογισμούς πετάνε έξω τα άκυρα – λευκά ενώ κι αυτά φυσικά αποτελούν στο συντριπτικό του ποσοστό μια πολιτική επιλογή και θα έπρεπε να μετρούν.

2/ Για κάθε 1% παραπάνω που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα μειώνεται!!! κατά 0,40% περίπου το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσουν τα αστικά κόμματα για να έχουν αυτοδυναμία.

Έτσι αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν ποσοστό 6%, μειώνεται κατά 2,4% το απαιτούμενο ποσοστό για αυτοδυναμία και πάει περίπου στο 38%.

Το συμπέρασμα; Αν είναι δυνατόν!!!

-Μην ψηφίσετε ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί δεν θα μπει στη Βουλή και, εκτός από άχρηστη ψήφος, είναι και βλαπτική γιατί θα διευκολύνει την αυτοδυναμία του δικομματισμού!!!!

Αφού φροντίσαν τα στημένα γκάλοπ να εξαφανίσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού έχει πέσει πέπλο σιωπής στα ΜΜΕ (ακόμη και τα αριστερά!!!), παίρνουν σαν δεδομένο ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα μπει στη Βουλή, οπότε αμάρτησε ακόμη και με την συμμετοχή της. Εξαφανίστε την συνεπώς γιατί μας κάνει κακό, ευνοεί το μνημονιακό μπλοκ.

Αυτή η απαράδεκτη (για να μην πούμε τίποτα πιο βαρύ) επιχειρηματολογία, εκπορεύεται από κόμματα της Αριστεράς!

Όμως πέρα από  απαράδεκτη είναι και ψευδής!!! (για να πέσουμε στο επίπεδό τους).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα υπαρκτό ρεύμα μέσα στην Αριστερά και έτσι κι αλλιώς θα καταγράψει ποσοστά, αφού ακόμη και οι στημένες δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστά πάνω από την εκλογική καταγραφή στις περιφερειακές εκλογές (που προσέγγισε το 2%) με περιθώρια σφάλματος που κατ’ ουσίαν δεν αποκλείουν καθόλου την είσοδο στη Βουλή.

Ας πάρουμε ως υπόθεση εργασίας λοιπόν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει μόνο 2% -γιατί πέραν αυτού του ποσοστού, καμία προπαγάνδα δεν πιάνει.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία κατά 0,80%.

Αν όμως αφήσουν την μαύρη προπαγάνδα (που πρέπει να χτυπηθεί με κάθε τρόπο) και κάποιος κόσμος επιπλέον ψηφίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να πιάσει το 3%, τότε αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία κατά 1,2%.

Δηλαδή αν πάρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% παραπάνω από το δημοσκοπικό 2%, τότε η ζημιά γι’ αυτούς που ψάχνουν την αυτοδυναμία είναι 2% (=0,80%+1,20%).

Τις όποιες δε έδρες, τις παίρνει κυρίως από το πρώτο και δεύτερο κόμμα. (Θάχετε και τους βουλευτές σας!!)

Ας αφήσουμε λοιπόν τον κόσμο της Αριστεράς να ψηφίσει με βάση τα πολιτικά επιχειρήματα του καθενός και να σταματήσει η ελεεινή προπαγάνδα.

Επιπλέον, ο στόχος της Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι να πεισθούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα εγκλωβισμένα σε σκληρά διλήμματα (καταστροφή- επιβίωση, ευρώ –δραχμή, μεταναστευτικό, μέσα –έξω από την Ε.Ε.), να αποδεσμευθούν από τις πολιτικές του κεφάλαιου και της Ε.Ε. και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Ο κόσμος της Αριστεράς πάντοτε ιστορικά ήταν στόχος προπαγάνδας: Από το «Καραμανλής ή τανκς», από το «Να φύγει η Δεξιά» (ακόμα δεν έφυγε), αλλά και άλλη ενδοαριστερή προπαγάνδα που δεν αναφέρουμε για να μην ξύσουμε πληγές.

Επίσης η Αριστερά, διαφωνώντας ριζικά με τον α/α χώρο που καλεί σε αποχή, πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του παλεύοντας τις δικές της επιλογές χωρίς το επιχείρημα ότι σπρώχνουν και αυτοί τα αστικά κόμματα.

Τελικά οι μόνοι που δεν σπρώχνουν το αστικό μπλοκ απ’ την Αριστερά, είναι τα σημερινά κοινοβουλευτικά της κόμματα;

Το πιστεύει κανείς αυτό;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

24 Απριλίου 2012 στις 12:39 μ.μ.

Εκτός από τα ποσοστά όμως, είναι και οι έδρες.
Αν ένα κόμμα δεν μπει στη Βουλή, οι ψήφοι του μένουν στους αδιάθετους. Όλοι οι αδιάθετοι ψήφοι μαζεύονται ανα περιφέρεια και μοιράζονται σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, κυρίως στα πρώτα κόμματα.
Πιστεύω λοιπόν, πως η πριμοδότηση του δικομματισμού γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια από αυτό οφελούνται και τα 2 κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς.

24 Απριλίου 2012 στις 1:01 μ.μ.

Μερικά σχόλια:

1)Ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί σαν "επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ", ή "προπαγάνδα του συστήματος" (που γενικότερα όντως η φιλοσοφία του νόμου είναι μείωση της δύναμης των ψηφοφόρων και μείωση της δύναμης οποιουδήποτε αντιδραστικού σχηματισμού), ισχύει ότι όσο μεγαλύτερο αθροιστικά είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα (ή και τα δύο πρώτα κόμματα) για να έχει/έχουν την αυτοδυναμία.

Και δεν λέω, μακάρι να μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή...

2) Η αποχή πρακτικά λειτουργεί σίγουρα υπέρ των αστικών κομμάτων.

Ποιοτικά είναι τελείως διαφορετική κίνηση από την ψήφο σε εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, γιατί αυτό έχει τουλάχιστον πιθανότητες να μπει στη Βουλή.

Ανώνυμος
24 Απριλίου 2012 στις 4:10 μ.μ.

Το λογικό είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχει ξεκινήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο με ποσοστό 2% (αυτό των περιφερειακών εκλογών) και αυτή τη στιγμή να έχει ποσοστό πάνω και από αυτό. Απέναντι στα διάφορα «πληρωμένα» γκάλοπ θα έπρεπε να είμαστε πολύ επικριτικοί. Ειδικά όταν υπάρχουν ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω από 3%. Επομένως αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ή μπορεί να βρεθεί κοντά στο 3% αξίζει από κάθε άποψη η ενίσχυση της. Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάρει αυτό το λίγο που της λείπει και μπει στη βουλή θα έχει 8 βουλευτές. Αν το πάρει ο οποιοσδήποτε άλλος αριστερός συνδυασμός θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση μια έδρα ακόμα. Τι είναι προτιμότερο?

24 Απριλίου 2012 στις 7:04 μ.μ.

Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος.Και επειδή στο μπλογκ που συμμετέχω υπάρχει ανάρτηση βασισμένη στο πολιτικό βαρόμετρο μου το δηλώνω κατηγορηματικά ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ και όχι με βάση τα γκάλοπ ή τους εκλογικούς νόμους.
Μακάρι να είχαμε ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, όλα θα ήταν πιο εύκολα.Αλλά και τώρα με αυτό το σύστημα, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, αν πίστευα στο Κόμμα Γάβρων (λέμε τώρα) και να ήξερα ότι θα έπαιρνε 0,01% και με την ψήφο μου θα έχανε το δεύτερο κόμμα της αριστεράς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ (που είναι αδύνατον να το ξέρουμε τι θα γίνειαπλά μας καρφώνεται σαν προπαγάνδα) πάλι θα ψήφιζα με ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και όχι λογική.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, ας μην ψήφιζαν κάποιοι ηλίθιοι ΠΑ.ΣΟ.Κ ή Ν.Δ ώστε να μην χρειάζεται πχ το Κ.Κ.Ε ή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α να χρειάζεται την ψήφο μου για να έρεθι πρώτη,αυτοδύναμη δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

Χαμένη ψήφος δεν υπάρχει και μην την χαρίσετε πουθενά.Όταν αγαπάς την Σοφία, δεν φιλάς την Άννα επειδή την Άννα την θέλουν πιο πολλοί, lol

Ανώνυμος
24 Απριλίου 2012 στις 8:38 μ.μ.

Ο Red Star μίλησε σωστά. Και οι πολιτικές του αναλύσεις, είναι άξιες προσοχής. mitsos175.

ψηφοφόρος
25 Απριλίου 2012 στις 7:03 π.μ.

ναι...λοιπόν θα σας μιλήσω ως ψηφοφόρος, χωρίς να έχω διαβάσει τίποτε από αυτές τις αναλύσεις με τα 2, 0,80, 1,2% κλπ.

Θέλετε να κατέβετε σε αυτές τις εκλογές. (Εννοώ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μ-λ ενωμένο κλπ.) Πολύ καλά. Όμως να ξέρετε ότι αυτές οι εκλογές για ΠΑΡΑ πολύ κόσμο είναι σημαντικές. Εξηγούμαι: Μετά από αυτές τις εκλογές περιμένει πιθανά την απόλυσή του, περιμένει το ραβασάκι της εφορίας, περιμένει το μισθό του στα 800 ή 400 ευρώ κλπ. κλπ.

ΔΕΝ τις βλέπει λοιπόν ως κάποιες συνηθισμένες εκλογές που εντάξει...σιγά και τι έγινε άμα το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 20 ή πάρει 21 βουλευτές.
Όντως ΜΕΧΡΙ αυτές τις εκλογές αυτή ήταν μια λογική σκέψη και η "χαμένη ψήφος" ήταν λίγο αίολο και απολίτικο πιθανά επιχείρημα.

Σήμερα όμως δεν κατεβαίνεις για την τιμή των όπλων ή για να δείξεις μια αντίθεση. Κατεβαίνεις για να βάλεις ένα εμπόδιο. Μικρό; Μικρό, αλλά εμπόδιο. Οι τύποι αυτοί στις 7 Μαίου ΔΕΝ θα μετρήσουν ποσοστά. Θα μετρήσουν ΚΕΦΑΛΙΑ. "Πόσους βουλευτές έχουμε; Φτάνουμε στο 185; Τέλεια! Φτάνουμε στο 155; Οκ, γαμήστε τους."
ΑΥΤΟ θα πουν.

Λέτε ότι άμα φτάσετε στο 3% θα κερδηθούν βουλευτές. Ναι, αλλά αν δεν το φτάσετε θα χαθούν. Από το 1990 παιδιά που έγινε το κομμουνιστικό κίνημα και αυτό που λέμε "αριστερά" μαλλιά-κουβάρια, έχουν περάσει 22 χρόνια. Δεν είναι ένα και δύο. Αναδείχθηκαν κάποια πράγματα, κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν και κάποια τρίτα εξευτελίστηκαν. Αυτά να τα παίρνετε υπόψην σας και να μην θεωρείτε ότι έχετε όλα τα δίκια του κόσμου όταν ζητάτε σε αυτές τις εκλογές να σας πάει ο/οι άλλος/-οι από το 0,2-0,3 στο 3%.

Μακάρι να σας πάει δεν έχω πρόβλημα, αλλά επειδή την πίεση δεν την βάζετε στους πασόκους και τους δεξιούς, αλλά σε αριστερούς, να ξέρετε ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας υποβάλει την λογική της χαμένης ψήφου.
Σε αυτές τις εκλογές μας μπαίνει από μόνη της.

Ανώνυμος
25 Απριλίου 2012 στις 5:21 μ.μ.

Με την λογική της "χαμένης ψήφου", το ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο όταν μιλούσε για την χαμένη ψήφο. Και είχε δίκιο το ΠΑΣΟΚ όταν το 2000 απέσπασε τον Μπίστη από τον ΣΥΝ λίγο πριν τις εκλογές. Και τότε έλεγαν πως οι εκλογές είναι κρίσιμες για να μην βγει η Δεξιά.

Με την λογική της "χαμένης ψήφου", δικαιώνονται Τσοχατζόπουλος-Κωνσταντόπουλος που συζητούσαν για κεντροαριστερό μέτωπο. 10 χρόνια μετά είδαμε τις πορείες και των δύο τους. Ο μεν προφυλακισμένος, ο δε πρόεδρος στον Παναθηναϊκό για 1 μήνα.

Με την λογική της "χαμένης ψήφου", ο Πρόντι είχε δίκιο όταν έκανε κυβέρνηση την σοσιαλαριστερά χωρίς όρους-κανόνες και για να μην βγει ο Μπερλουσκόνι.
Και η Αριστερά μαζί με τον Πρόντι ψήφισαν και περικοπή μισθών και διατήρηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Αλλά για χάρη της ενότητας τι σημασία έχουν αυτές οι "λεπτομέρειες"; Τελικά τους σιχάθηκε ο κόσμος και ψήφισε Μπερλουσκόνι και η αριστερά έφαγε άλλο ένα ιστορικό στραπάτσο μιας και δεν ξαναμπήκε στην Βουλή παρόλο που κατέβηκε μαζί με τους οικολόγους. Ο Μπερτινότι, ο "αριστερός" συν-έταιρος στην Κυβέρνηση του Κράξι μόνασε στο Άγιο Όρος για καμία εβδομάδα.

Αν δεχόμαστε την ΕΕ, τότε γιατί γκρινιάζουμε για τα χαράτσια μιας και μνημόνιο-δανειακές συμβάσεις υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Δηλαδή και "ελεύθερη αγορά" και το ευρώ ως νόμισμα;

Κοινώς ποια είναι η κεντρική πολιτική που προτείνεται; Έχει ξεκαθαριστεί; Και όχι μόνο αυτό αλλά να αναληφθεί και το πολιτικό κόστος αυτών που προτείνονται. Αυτό υποτίθεται ότι είναι το νόημα των τωρινών εκλογών.

Τα "και με την Λιλή και με την Κοκό" τα "και μέσα στην ΕΕ αλλά θα κάνουμε μπλόφα ότι θα φύγουμε από το Ευρώ" τελείωσαν. Τις "μπλόφες" τις κάνουν αυτοί που έχουν υπολογίσει το κόστος τους και είναι έτοιμοι να δεχτούν τις συνέπειες τους. Ο Παπανδρέου πήγε να κάνει "μπλόφα" με το δημοψήφισμα και είδαμε το τι ακολούθησε.

ψηφοφόρος
25 Απριλίου 2012 στις 6:59 μ.μ.

Θα ξεκινήσω λίγο από το τέλος: Ποιός είπε ότι υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει και το ΚΚΕ ξέρεις ανώνυμε που είναι σαφέστατα τοποθετημένο απέναντι στην ΕΕ.

Άλλωστε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κομματάκι "και με την Λιλή και με τον Κοκό". Αλλιώς δεν θα έλεγε "Έξω από το ευρώ", θα έλεγε "Έξω από την ΕΕ".

Ανώνυμος
25 Απριλίου 2012 στις 8:20 μ.μ.

Και τα ΜΛ και η ΟΚΔΕ και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ λένε "έξω από την ΕΕ".

Αν όμως θεωρείς "χαμένες" τις ψήφους προς όλες τις προηγούμενες οργανώσεις, τότε σε τι διαφέρεις από την λογική ΠΑΣΟΚ; Άσε τον χρόνο να κάνει την δουλειά του. Αν όντως υπάρχει κοινωνική ανάγκη, αυτά τα κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλιώς θα διαλυθούν από μόνα τους.

Η εποχή της "μπλόφας" τελείωσε για όλους. Οι αστοί δεν χρειάζονται πλέον το πολιτικό προσωπικό όπως λένε οι ιδιοι -υποτιμητικά- τους πολιτικούς. Χρειάζεται συγκροτημένη κομμουνιστική πολιτική πρόταση, τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και σε απλό κοινωνικό επίπεδο, αυτό που άλλοι το λένε "καθημερινότητα". Όπου οι προτάσεις και σε επίπεδο πολιτικής σκηνής και σε κοινωνικό επίπεδο δεν θα έρχονται μεταξύ τους σε αντίθεση. Π.χ. ΚΚΕ-πατάτες(δηλαδή αποφυγή των μεσαζόντων που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικό αριστερό αίτημα)

Ψήφο με όλες τις αντιθέσεις σε ΚΚΕ και στα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μαύρο στους τυχοδιώκτες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Ανώνυμος
29 Απριλίου 2012 στις 6:52 μ.μ.

Προσωπικά θα ψηφίσω ΚΚΕ όχι για τη χαμένη ή μη ψήφο, γιατί θεωρώ ως την ορθότερη αντικαπιταλιστική επιλογή. Ωστόσο το επιχείρημα της χαμένης ψήφου γενικά είναι τουλάχιστον ανήθικη και ειδικά όταν προέρχεται από έναν χώρο (Σύριζα) που στο παρελθόν έχει βγει χαμένος από τα αντίστοιχα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ. Γενικά ο Σύριζα πλέον έχει χάσει κάθε μέτρο, έχει πετάξει ακόμα και την ιδεολογία της ανανεωτικής και ευρωπαϊκής αριστεράς και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της ψήφου. Δεν διαφέρει σε τίποτα από το ΠΑΣΟΚ του 77-81 αν και τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πιο ριζοσπαστικές θέσεις. Επίσης το ΠΑΣΟΚ είχε και μια πολυτέλεια να κάνει κάποιες παροχές. Ο Σύριζα απλώς θα απογοητεύσει χιλιάδες κόσμου που περιμένει μια διαφορετική προοπτική, αλλά με την πολιτική του λογική δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα θετικό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger