Μετά
από μια συντριπτική καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων που
επιβάλλουν στο λαό η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δια μέσου των ως τώρα
ελληνικών κυβερνήσεων, ο λαός μπορεί και πρέπει να κάνει το επόμενο
βήμα.
Δικαιούται
και νομιμοποιείται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, να κινηθεί προς
μια κατεύθυνση ανατροπής εδώ και τώρα των πολιτικών των μνημονίων που
είναι σε ισχύ.
Ας
κάνουμε λοιπόν κατ’ αρχήν κάποιες παρατηρήσεις στα πέντε σημεία
διάλογου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ας συζητήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα.
Τα 5 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2.
Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο
νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις
συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Στο δια ταύτα…
- Δεν τίθεται θέμα καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα δύο μνημόνια και περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές και την τρόικα.
- Απουσιάζει κάθε αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.
- Δεν τίθεται ζήτημα μη αναγνώριση του χρέους και μονομερούς πλήρους διαγραφής του, αλλά αναστολής πληρωμών όπως κάνουν οι τράπεζες στα νοικοκυριά με τη χρονική επιμήκυνση των δανείων. Η ‘’διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους’’, απλά πετάει τη μπάλα στο πουθενά, για να γλιστρήσει η αποδοχή των δανειακών υποχρεώσεων.
- Δεν τίθεται ζήτημα για καταγγελία της νέας δημοσιονομικής συνθήκης της ΕΕ που πρόσφατα συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η συνθήκη αυτή προβλέπει τους ‘’ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς’’, δηλαδή την ισοπέδωση των κοινωνικών πολιτικών και την καταβαράθρωση των μισθών.
- Απουσιάζει κάθε αναφορά στην ανάγκη για απαγόρευση των απολύσεων, που αποτελεί βασικό μέτρο άμεσης προστασίας των μισθωτών και ανάσχεσης της εργοδοτικής εξαλλοσύνης.
- Απουσιάζει κάθε δέσμευση για κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων, των χαρατσιών και του κεφαλικού φόρου ή για μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Απουσιάζει κάθε κατεύθυνση για απόδοση-επιστροφή των αποθεματικών στα ταμεία που λεηλατήθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα» και το παλαιότερο «σκάνδαλο των ομολόγων».
- Δεν τίθεται θέμα ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν.
- Δεν τίθεται θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών που έχουν ήδη πληρωθεί δεκάδες φορές πάνω από την χρηματιστηριακή τους αξία, αλλά δημοσίου ελέγχου’’, που σημαίνει απλά παρουσία και του κράτους, κατά τα γνωστά Πασοκικά πρότυπα της μετοχοποίησης. Το κράτος θα είναι εκεί για να δίνει και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες τραπεζίτες για να λαμβάνουν.
Ας κρατήσουμε αυτά και θα επανέλθουμε στην όλη συζήτηση περί ‘’αριστερής κυβέρνησης’’.
+ σχόλια + 9 σχόλια
Ξέχασες την ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Γιατί;
δεν σας κρυβω οτι ο τσιπρας μου θυμιζει α. παπανδρεου του 1981.
οσο για τον συριζα ενα παραδοσιακου τυπου δεξιο σοσιαλδημοκρατικο κομμα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μένει χωρίς τακτική. Παραπέμπει τα πάντα στο θολό και απροσδιόριστο μέλλον της εργατικής εξουσίας
Το ΚΚΕ αν ήθελε μπορούσε να σπρώξει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο επαναστατική κατεύθυνση. Τα 5 σημεία του Τσιπρα αφορούν μέτρα προσωρινής ανακούφισης των εργαζομένων και σίγουρα δεν θα φέρουν τον παγκοσμιο κομμουνισμό αύριο, άλλα μια ενδεχώμενη ανακούφιση και εστω και προσωρινή, θα βοηθούσε τον υποκειμενικό παράγοντα να ωριμάσει και να δώσει ελπίδα με μια έστω και μικρή νίκη, ώστε να παλέψει αύριο τα πιο ουσιώδη ζητήματα της απεμπλοκής της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ, Ευρώ κλπ και την σοσιαλιστική προοπτική. Η ηγεσία του ΚΚΕ αποδυκνείει τον αυτισμό και την έλληψη προοπτικής της, κάθε μέρα και πιο πολύ! Να σας γυρίσει ο κόσμος την πλάτη μπας και πάρετε τιποτα χαμπάρι.
Πολλοί ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ έχοντας σοβαρές αναστολές αλλά βάσιμες ελπίδες. Ψηφίσαμε το "μη χείρον βέλτιστον" με την προοπτική της ανάκαμψης της αριστερας. Αν αυτές οι επισημάνσεις του γράφοντος συμπληρώσουν τα πέντε σημεία, τότε θα καταστούμε συνειδητοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.Και κάτι άλλο. Περιμένουμε και επιθυμούμε την πιεστική παρουσία του Μανόλη Γλέζου στη διαμόρφωση των πολιτικών προτάσεων του κόμματος αυτού.
Το ερώτημα όμως σ. Παναγιώτη παραμένει. Τα 5 σημεία του Σύριζα βελτιώνουν ή χειροτερεύουν την ζωή των εργαζομένων; Τα υπόλοιπα είναι λόγια να αγαπιόμαστε...
Το ΚΚΕ είναι σαν ένα γιατρό που κάνει καλή διάγνωση για την ασθένεια αλλά προτείνει λάθος θεραπεία.Όλα αυτά που λέει για τον καπιταλισμό είναι πολύ σωστά και τα γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μια στοιχειώδη πολιτική παιδεία και στοιχειώδη νοημοσύνη.Απλά ο λαός διαφωνεί,και πολύ καλά κάνει,με αυτά που μας προτείνει το ΚΚΕ.
Τον ''υπαρκτό σοσιαλισμό'' δηλαδή,το σοβιετικό μοντέλο,που μόνο σοβιετικό δεν ήταν.(Σοβιέτ σημαίνει στα ρωσικά λαικά συμβούλια,λαικές συνελεύσεις,που υποτίθεται οτι θα ήταν τα όργανα εξουσίας στο νέο κράτος,με αυτό το σύνθημα πήραν την εξούσια οι μπολσεβίκοι-όλη η εξουσία στα σοβιέτ).Τα σοβιέτ ατρόφησαν απο την εποχή του Λένιν και καταργήθηκαν τελείως με τον πατερούλη.Τα αντικατέστησε η κομματική εξουσία κι έτσι η δικτατορία του προλεταριάτου έγινε ένα πολύ ωραίο άλλοθι,ένας δούρειος ίππος για την δικτατορία του κόμματος.Αφού το κόμμα ήταν ο εκφραστής του προλεταριάτου,ποιός ο λόγος τώρα για δημοκρατικές διαδικασίες,το κόμμα θα αποφασίζει κατευθείαν για όλα και είναι σαν να αποφασίζει το προλεταριάτο.Κατά τα άλλα,τα μέσα παραγωγής τα πήραν απο τους καπιταλιστές αλλά δεν τα έδωσαν στους εργαζομένους(κοινωνικοποίηση) αλλά έγιναν κρατικά,διαχειριζόμενα φυσικά από το κόμμα
Τώρα τα γυρίζει το ΚΚΕ και μιλάει για κοινωνικοποιήσεις και για λαική εξουσία.Εγώ πάντως αμφιβάλλω ακόμα για τις πραγματικές τους προθέσεις.Κι αυτό γιατί ένα κόμμα που ακόμα έχει σαν ίνδαλμα του τον Στάλιν απλά δεν μπορεί να με πείσει.Να σημειώσω εδώ οτι ο σταλινισμός,αν και καταδικάστηκε απο το ΚΚΣΕ μετά το θάνατο του,συνεχίστηκε απο τους διαδόχους του.Μόνη διαφορά οτι αντί να δολοφονούν τους πολιτικούς αντιπάλους,τους έστελναν στα γκούλαγκ για αναψυχή στη Σιβηρία.
Στην δε κριτική που κάνει το ΚΚΕ για την πτώση του υπαρκτού δεν λέει κουβέντα για την λαική εξουσία,που αντικαταστάθηκε απο την κομματική,κουβέντα για το οτι τα μέσα παραγωγής δεν ανήκαν στους εργαζόμενους αλλά στο κράτος-κόμμα.
Αρα λοιπόν το ΚΚΕ,αν θέλει εγώ να το πιστέψω σε όσα λέει για λαική εξουσία,θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη θέση του για τον υπαρκτό σοσιαλισμό στα θέματα που προανέφερα.Της απουσίας δημοκρατίας και ελευθερίας,της κομματικής χούντας που υπήρχε και το οτι τα μέσα παραγωγής δεν ανήκαν στους εργαζόμενους,που είναι ο ορισμός του σοσιαλισμού.
Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που ο κόσμος δεν έρχεται στο ΚΚΕ,τα πράγματα είναι πολύ απλά κι όσο συνεχίζουν να σκέφτονται έτσι εκεί στο κόμμα,απλά θα το στηρίζουν οι γέροντες και οι γερόντισες του αντάρτικου,που σιγα σιγά μας αφήνουν χρόνους,και οι απόγονοι τους καθαρά για συναισθηματικούς και λόγους οικογενειακής παράδοσης,όπως ακριβώς και οι μοναρχικοί Μανιάτες.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.Από τη στάση του μετά τις εκλογές φαίνεται,κατα τη γνώμη μου,κι όχι μόνο από αυτή τη στάση,οτι θέλει να κινηθεί στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.Και εξηγούμαι.
Ας δούμε λίγο το σκηνικό. 2 μέρες πριν τις εκλογές βγήκε ο Σόιμπλε και ειπε πολύ καθαρά.Δεν συζητάμε αναδιαπραγμάτευση,πρέπει να σεβαστείτε τις συμφωνίες αλλιώς ιδού η πόρτα της εξόδου απο την ΕΕ.Το είπε κομψά,η συμμετοχή στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωτική.Κι αυτό δεν ήταν μόνο εκβιασμός στον ελληνικό λαό.Το ειπε απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ,Καμμένο,ΔΗΜΑΡ,τους αντιμνημονιακούς με κυβερνητικές βλέψεις.Γιατί μπορεί να είναι ανάπηρος,αλλά όχι νοητικά ανάπηρος,και ήξερε πάνω κάτω τα αποτελέσματα της κάλπης.
'Αρα λοιπόν οι επιλογές είναι 2.Το ειπε καθαρά ο Σόιμπλε,κι ο Σόιμπλε είναι η ΕΕ.Ή ΕΕ και μνημόνια και παραδάκι και euro ή χωρίς μνημόνια,χωρίς ΕΕ,χωρίς παραδάκι και euro.
O Σαμαράς λοιπόν κι ο Βενιζέλος δινουν ανοχή ο πρώτος και στήριξη ο δεύτερος στον Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη τα μνημόνια,με την προυπόθεση να μείνουμε στην ΕΕ,ξέροντας φυσικά οτι θα πάρει τα αρχ... μου και θα τον πάρουν μετά στο ψιλό οτι κι αυτός δεν έκανε τίποτα.Αλλά δεν είναι αυτό που τον πειράζει τον Αλέξη.Αυτό που τον πειράζει είναι οτι δεν θα μπορεί να μιλάει πια για ΕΕ.Γιατί αν το γυρίσει στο κατά της ΕΕ θα τον πάρουν στο ψιλό μετά στο ΚΚΕ.Και μέχρι να κατασταλάξει στις καινούργιες του πολιτικές θέσεις το 17% θα ξαναγίνει πάλι 4,5.Έτσι λοιπόν,για να μπορέσει να διατηρήσει ο Αλέξης τις φιλοΕΕ θέσεις του και να συνεχίσει να αλιεύει ψήφους στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και για να μην αναγκαστεί να γίνει ρεζίλι των σκυλιων απο ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να κάνει κυβέρνηση κάνοντας κι αυτός κωλοτούμπα,και δεν είναι η πρώτη,σαν τον Καρατζαφέρη.
Τα πεντε σημεια του ΣΥΡΙΖΑ ειναι συνθηματα ιδια με τις δεσμευσεις Παπανδρεου το 1981. Ακομα και ετσι ομως χωρανε αποστευτη κριτικη. Πχ ο δημοσιος ελεγχος τραπεζων χωρις καταργηση του μετοχικου ιδιωτικου χαρακτηρα τους ειναι συνθημα και μονο προς αδαεις. Το γιουρογκρουπ ηδη εθεσε ζητημα παρουσιας των εθνικων κυβερνησεων στα ΔΣ των τραπεζων. Τι παραπανω προτεινει ο συριζα; Θα τον παραδεχονουν εαν μιλουσε για εθνικοποιηση τραπεζων.
Τι σημαινει καταγγελια της δανειακης συμβασης; Επαναδιαπραγματευση και νεα δανειακη η μη αναγνωριση του χρεους; Το πρωτο ειναι ......Κατσελη το δευτερο εξοδος απο την ΕΕ.
Συριζα Πασοκ του 2012 σας πηραμε χαμπαρι!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου