Home » , » Δημοσκόπηση και πολιτικές εξελίξεις

Δημοσκόπηση και πολιτικές εξελίξεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 | 5:38 μ.μ.

Κι ενώ πάμε σε καινούργιες βουλευτικές εκλογές στις 17 Ιούνη με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Π. Πικραμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας αναβρασμός επικρατεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλες δυο δημοσκοπήσεις, ενώ το περιοδικό «Επίκαιρα» δημοσιεύει αύριο δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 10-14 Μάη.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης ως προς την πρόθεση Ψήφου είναι:

ΝΔ: 14,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
ΠΑΣΟΚ: 10,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,7%
ΚΚΕ: 4,4%
Χρυσή Αυγή: 2,2%
ΔΗΜΑΡ: 6,1%
Δημοκρατική Συμμαχία: 1,1%
Δημιουργία Ξανά: 1,6%
Άλλο κόμμα: 2,3%
Αναποφάσιστοι: 17,3%
ΔΞ/ΔΑ: 6,0%

(Ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη ως προς την δημοσκόπηση υπάρχει στην ιστοσελίδα του περιοδικού) 


Επανερχόμαστε στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις

Δεν μάθαμε κάτι καινούργιο απ’ τις σημερινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έκαναν μετά το τέλος της συνάντησής τους υπό την προεδρεία του Κ. Παπούλια.
Και ενώ ο Π. Πικραμένος έχει μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και από τις σημερινές  δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών διαπιστώνουμε –όπως γράφαμε και χτες- το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Πριν καταλήξουν στην επιλογή για πρωθυπουργό του Πικραμένου ο Κ. Παπούλιας ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Παπαδήμος –επικαλούμενος ότι έχει εμπειρία- κάτι με το οποίο συμφώνησαν Βενιζέλος και Σαμαράς- αλλά υπήρξε αντίδραση των πολιτικών αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων.

Ο Α. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη, δεχόμενος τα πυρά του Ευ. Βενιζέλου που έκανε λόγο για μικροπολιτική συναλλαγή εκτιμώντας ότι αυτή η πρόταση του έχει να κάνει με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Σύριζα και της Λ. Κατσέλη (ακούγεται έντονα η φημολογία ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα κατέβει στις εκλογές υπό την ομπρέλα του Σύριζα). Κάποια στιγμή.o πρόεδρος του Σύριζα δέχτηκε τον Παπαδήμο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό δεχόμενος τα πυρά του Φ. Κουβέλη και Ε. Βενιζέλο που τον κατηγόρησαν για ανακολουθία στις πολιτικές του απόψεις.

Εδώ να υπογραμμίσουμε κάτι βασικό. Δεν θα προχωρήσουμε σε τίποτα μονομερώς είχε πει στην περασμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Α. Τσίπρας, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα και το στέλεχος του Σύριζα Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ του Χατζηνικολάου λέγοντας ότι εμείς δεν επιδιώκουμε μονομερής ενέργειες.
Αν έχουμε δηλαδή καταλάβει καλά, αυτά που επικαλείται ο πρόεδρος του Σύριζα και υπόσχεται στους ψηφοφόρους του  θα πάει να τα διαπραγματευτεί στην Ε.Ε και ανάλογα την αντιμετώπιση που θα έχει, θα καθορίσει και τις κινήσεις του.

Και από τις σημερινές δηλώσεις του Α. Σαμαρά συνάγουμε την τακτική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ το επόμενο διάστημα αναγορεύοντας  βασικούς αντιπάλους της τον Σύριζα και το κόμμα του Π. Καμένου. Όπως τονίζαμε και χτες αυτό που περιμένουμε απ’ τον Α. Σαμαρά είναι να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στο λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ θέλουν την Ν.Δ να βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή με την Ντόρας Μπακογιάννη ώστε αυτή και ο πολιτικός σχηματισμός της να επανέλθει στην Ν.Δ στα πλαίσια της «πανστρατιάς» που κάλεσε ο Σαμαράς.  

Για «μέρες ευθύνης και εθνικού στοχασμού» έκανε λόγο ο Ε. Βενιζέλος. Όπως έχουμε αναφέρει, επιδίωξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιαστεί το κόμμα του σαν δύναμη ευθύνης και στόχος του είναι στις επόμενες εκλογές να εξασφαλίσει ποσοστά που θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει στον προεκλογικό του λόγο στο να εκβιάζει το λαό προβάλλοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και της εξόδου από το ευρώ. Επικεντρώνει την επίθεση του στον χώρο του Σύριζα θέλοντας να αποκτήσει τον ηγεμονικό ρόλο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας κάτι όμως που δεν φαίνετε καθόλου πιθανόν.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε ότι πρέπει να υπάρχει μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμιά ενέργεια που θα δεσμεύει τον λαό ούτε προς την Ε.Ε ούτε προς το ΝΑΤΟ. Δεν κάναμε καμιά πρόταση ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, τόνισε η Α. Παπαρήγα γιατί όταν γίνονται προτάσεις για να εξυπηρετηθούν πολιτικοί εκλογικοί σκοποί και να είχαμε θα τις παίρναμε πίσω. Ευθύνη είναι του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού να ορίσουν τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Μίλησε επίσης για προεκλογικά παιχνίδια που έγιναν και στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Στις δηλώσεις του ο Π. Καμένος εξαπέλυσε πατριωτικές κορώνες λέγοντας ότι πρέπει να ασκηθεί βέτο από την υπηρεσιακή κυβέρνηση εάν τα Σκόπια θελήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία. Στην σύσκεψη ο αρχηγός των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» πρότεινε συγκεκριμένα ονόματα για υπηρεσιακούς υπουργούς εξωτερικών και εθνικής άμυνας.

Και ο Φ. Κουβέλης, παρουσιάζει το κόμμα του δύναμη ευθύνης που μπορεί να δώσει έξοδο στα αδιέξοδα και μάλλον προεκλογικά θα κινηθεί στην γραμμή ότι το κόμμα του είναι συνεπής στις θέσεις του και ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά να δημιουργηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επανέλαβε τα όσα είχε πει και χτες ότι στόχος του κόμματός του είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να οδηγηθούμε σταδιακά στην αποδέσμευση της χώρας από την δανειακή σύμβαση.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν το εσωτερικό της χώρας οι «εταίροι» μας βάζουν κι αυτοί … το χεράκι τους … προσπαθώντας να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα η συνέχιση των δημοσιονομικών και διορθωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο πρόσφορο μέλλον στην Ευρωζώνη» είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ 

«Χωρίς την ελληνική δέσμευση το πρόγραμμα αλληλεγγύης δεν θα λειτουργήσει και αυτό είναι ευθύνη των ελλήνων πολιτικών σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία» δήλωσε ο  Ολι Ρεν

«Υπάρχει μόνο μια εναλλακτική στο μυαλό μου και είναι ο καλύτερος δρόμος και για τους Ελληνες και είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και ο δρόμος της λιτότητας» τόνισε ο  Κ. Γιάνκερ υπουργός οικονομικών Ολλανδίας
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

16 Μαΐου 2012 στις 7:12 μ.μ.

Όσον αφορά τις δημοσκοπησεις, σαφώς πρόκειται για εργαλεία χειραγώγησης και τα αποτελέσματά τους κολυμπούν σε βαθιά υποκειμενικότητα. Είναι μέρος της μεθοδολογίας της κυριαρχίας που σήμερα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δεί την αριστερά εκεί που την τοποθετεί η δημοσκόπηση.
Η απομείωση των ποσοστών που ετοιμάζουν για το ΣΥΡΙΖΑ λίγο πρίν τις εκλογές, ίσως και μετά την απαγόρευση των επίσημων δημοσκοπήσεων, θα είναι ανάλογη των ποσών που έχουν πάρει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απο τα παρακεντρα εξουσίας(θυμηθητε τα εκατομμύρια που μοίρασε η Διαμαντοπούλου) ...

Η μόνη πραγματικότητα είναι αυτή που διαμορφωνεται μέσα στην κοινωνία και όχι στα υπόγεια των παρακεντρων ...
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινωνική-εκλογική δυναμική..
ΥΓ:Τουλάχιστον 2 απο τα παραπάνω ποσοστά(δεν αφορούν την αριστερά) είναι εντελώς άκυρα, δεν υπάρχουν, το ενα της ΔΗΜΑΡ(είναι υπερ αισιόδοξο) το άλλο δεν το άναφέρω...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger