Home » , » Η αναγκαιότητα της αριστερής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αναγκαιότητα της αριστερής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 | 4:43 μ.μ.

Υπογράφει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σε ευρώ-ΕΕ και πασχίζει για ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή.

Του Γιώργου Ρούση*

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση εναντίον όσων με απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την άλλη όψη του νομίσματος του μαύρου μετώπου, αναπτύσσεται μια όλο και πιο έντονη επιθετικότητα ενάντια σε όσους τολμούν να του ασκήσουν κριτική από τα αριστερά.

Αυτή στοχεύει όλους εκείνους, πρόσωπα ή συνιστώσες της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του είναι ανεπαρκείς για μια φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, και τούτο διότι κινούνται εντός των τειχών του οικοδομήματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε η κρίση.
Μάλιστα το βασικό επιχείρημα αυτής της κριτικής είναι ότι οι εξ αριστερών επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ κουβαλούν νερό στον μύλο των μνημονιακών δυνάμεων, γιατί φοβίζουν τον κόσμο, ο οποίος χρεώνει και στον ΣΥΡΙΖΑ τις «εξτρεμιστικές» τους απόψεις, και έτσι τον αποδυναμώνουν εκλογικά, τη στιγμή που η μάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κριθεί οριακά.

Το αποφεύγουν

Έτσι, λοιπόν, κάθε αναφορά σε έξοδο από το ευρώ - τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι οδεύουν προς πολλές ευρωζώνες - ή σε ρήξη με την Ε.Ε., πολύ περισσότερο η αναφορά σε αντικαπιταλιστικά - αντιιμπεριαλιστικά μέτρα, και βεβαίως η αναφορά σε όρους όπως καπιταλισμός (ως υπαίτιου της παγκόσμιας κρίσης) ή σοσιαλισμός (ως προοπτικής), αποφεύγονται επιμελώς.

Ταυτόχρονα, ουδείς από τους κριτικούς της αριστερής κριτικής δεν έχει αρθρώσει μια λέξη για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε νέο αριστερό ανάχωμα του συστήματος, κάτι που είναι σαφές ότι επιδιώκει τόσο η ντόπια αστική τάξη όσο και οι ξένοι δυνάστες μας.

Έτσι, και μάλιστα όχι από κυβερνητική θέση, απέναντι στις πιέσεις των ξένων, την τρομολαγνεία και τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό του Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σε ευρώ, Ε.Ε. και υπόσχεται ότι πασχίζει για την «ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα:

♦    Δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε καμιά αυτοκριτική για παρελθούσες αμαρτίες, τύπου υπερψήφισης του Μάαστριχτ, ή για πιο πρόσφατες μικρότερες νοθείες, όπως π.χ. η συμμετοχή νυν βουλευτών και άλλων στελεχών του στις εκλογές για τα όργανα των ΑΕΙ με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου.

♦    Αμβλύνει σε καθημερινή σχεδόν βάση τις αρχικές του τοποθετήσεις, πόσω μάλλον τις προγραμματικές δεσμεύσεις του.

♦    Εξοβελίζει από το λεξιλόγιο του τον όρο καταγγελία.

♦    Απευθύνεται στην καθεστωτική ΔΗΜΑΡ για σχηματισμό κυβέρνησης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να λειτουργήσει με την ανοχή των πιο συντηρητικών δυνάμεων.

♦    Νεκρανασταίνει τον καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση Αρσένη και τον προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

♦    Προβάλλει όλο και περισσότερο τα πιο δεξιά στελέχη του, ενώ τα αριστερά του όλο και
 πιότερο αυτολογοκρίνονται.

♦    Εναγκαλίζεται με τέως συμβούλους των Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπανδρέου.

♦    Προαναγγέλλει τον μετασχηματισμό τους σε νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

♦    Φαντασιώνεται ότι θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη σε συμμαχία με τους υποστηριχτές του Ολάντ, τη στιγμή που ο ίδιος καλεί την Ελλάδα να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Μια τέτοια στάση, όμως, δεν μπορεί παρά να γεννήσει τον ακόλουθο προβληματισμό στον καλοπροαίρετο αριστερό που έχει την πολιτική διαύγεια να τον απασχολεί κι ένα βήμα παραπέρα από το ντέρμπι των εκλογών.

Έστω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία άλλων δυνάμεων όπως η ΔΗΜΑΡ. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδύνατον να κοντράρει έστω και κατ' ελάχιστο το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, κάτι απαραίτητο, αν θέλει να πάρει τα όποια φιλολαϊκά μέτρα, δίχως τη στήριξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος. Όταν όμως στο όνομα της απόσπασης μιας ψήφου πίσω από το παραβάν, η ριζοσπαστικοποίηση αυτού του κινήματος σε αντικαπιταλιστική, αντι-ιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αντί να προωθείται, γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί, ή ακόμη χειρότερα, όταν θεωρείται ότι θα φοβίσουμε τον λαό αν ορίσουμε με σαφήνεια ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντίπαλοι του, τότε με μαθηματική ακρίβεια το παιχνίδι της επόμενης μέρας έχει χαθεί.

Ακόμη, λοιπόν, και αυτή η οπορτουνιστική, επιφανειακή και κοντόφθαλμη κριτική της αριστερής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο άσκησής της, έναν επιπρόσθετο λόγο για να καταδειχτεί ότι αυτή όχι μόνο δεν βλάπτει τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα ενισχύει.

Ενίσχυση

Από την ίδια οπτική γωνία και η ψήφος σε ριζοσπαστικές δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο δεν είναι χαμένη ψήφος, όπως διατείνονται όσοι πρόσφατα ενστερνίστηκαν αυτό το κλασικό επιχείρημα του δικομματισμού, άλλα είναι μια άλλη - ποιοτικά - ψήφος, που σε βάθος χρόνου, και όχι μόνο εκλογικά, ενισχύει τον ριζοσπαστισμό και αποδυναμώνει την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ενσωματώσιμης Αριστεράς.

Το βέβαιο είναι ότι, αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, αυτό θα είναι αρνητικό και όσοι αναμένουν κάτι τέτοιο για να δικαιωθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ήττα μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη δικαίωσή τους, θα χρεωθεί στη σύμπασα Αριστερά, και το πιο σημαντικό είναι ότι θα οδηγήσει σε βαθιά απογοήτευση όλο αυτόν τον κόσμο που μέσα στο μαύρο σκοτάδι είδε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια αχτίδα φωτός.

Γι' αυτό και πρέπει να πασχίσουμε να διασώσουμε και να ενισχύσουμε τον αριστερό ριζοσπαστισμό, τον μόνο ικανό να διαφυλάξει αυτήν την ελπίδα και να μετατρέψει το όνειρο σε πραγματικότητα, τον μόνο ικανό να συγκρατήσει το τσουνάμι της απογοήτευσης που θα προκληθεί κατά την απευκταία αλλά λίαν πιθανή περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματωθεί και το ΚΚΕ θα καταβαραθρωθεί.

*0 Γιώργος Ρούσης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το παραπάνω κείμενο του δημοσιεύτηκε στο "Ποντίκι" 24/5
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 45 σχόλια

Andreas
24 Μαΐου 2012 στις 4:53 μ.μ.

σ. Ρούση, σ' αυτές τις εκλογές είναι προτιμότερο να νικήσει ο συριζα παρά η νδ. Μπορεί να μη καταφέρει να καταγγείλει, τελικά, το μνημόνιο αλλά η νδ δεν θα το καταγγείλει σίγουρα. Αν νικήσει η νδ θα υπάρξει μια τεράστια απογοήτευση. Αν νικήσει ο συριζα και δεν τηρήσει αυτά που λέει, το εργατικό κίνημα θα φουντώσει για να πέσει το μνημόνιο και ο συριζα θα καταντήσει σαν το πασοκ. Με μια νίκη του συριζα το εργατικό κίνημα κερδίζει χρόνο.
Ο συριζα, τελικά, μπορεί να μην είναι και τοσο επικίνδυνος, όσο θα θέλαμε, αλλά είναι ο πιο επικίνδυνος αυτή τη στιγμή για την αστική τάξη, αφού αυτόν και μόνο πολεμάνε ομαδικά μέγκα-σκάι-αντ1,σταρ και όλος ο αστικός τύπος. Το κκε και την ανταρσυα ούτε που να τα φτύσουν. προς το παρόν.

Ελπίδα
24 Μαΐου 2012 στις 5:04 μ.μ.

Το ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθεί για να αποτελέσει αποκούμπι των πολιτών μετά την αναμενόμενη απογοήτευση που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη "αριστερή" κυβέρνηση.

Όσο και να διαφωνώ σε επικοινωνιακά θέματα με το ΚΚΕ δεν βλέπω άλλη λύση από να το ψηφίσω ξανά και μετά κάνουμε την κριτική μας.

Ο Σύριζα μετατρέπεται με αργά βήματα σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 6:05 μ.μ.

Εσείς το αντικαπιταλιστικό σας πρόγραμμα με ποιές πολιτικές δυνάμεις θα το προωθήσετε και μάλιστα εδώ καιτώρα όπως γράφετε σε πολλές ανακοινώσεις σας; Μήπως το εδώ και τώρα πάει μαζί με τη λαϊκή εξουσία στο μετά και θα δούμε; Για το σήμερα υπάρχει γραμμή πάλης πέρα από το να μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη βουλή;

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 6:07 μ.μ.

Το νου σας παντα εκει στελεχοι και μελη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους μειλιχιους ποθους σας(το ΚΚΕ θα καταβαραθρωθεί)να πληξετε το Κ.Κ.Ε αφου ειναι το μονο που μπορει να σας ξεμπροστιασει στον λαο και στην εργατικη ταξη και να αποκαλυψει τον ρολο ΣΑΣ αλλα και του ΣΥΝ ως αναχωματα-εργαλεια και υπερασπιστες του αστικου συστηματος.Η επιστολη προς το Κ.Κ.Ε του κ.Ρουση στοχευει ανοιχτα στην πολιτικη του κομματος για την λαικη εξουσια που την αναγωρευει σε δευτερα παρουσια αλλα και για την γραμμη ρηξης του με τα αριστερα δεκανικια του καπιταλισμου τον ΣΥΝ με τους οποιους ο κ.Ρουσης μας καλει να ενωθουμε.Το Κ.Κ.Ε εχοντας σαν οπλο την κοσμοθεωρια του ιστορικα επαληθευεται για πολλοστη φορα για τον χαρακτηρα του αριστερου πολου που στηνουν και οι κωλοτουμπες στις οποιες επιδιδεται τωρα ο κ.Ρουσης για να προλαβει την δικια του καταβαραθρωση δεν ανερουν την σταση την δικια του αλλα και του μορφοματος του οπου μαζι με τον ΣΥΝ αντιπαλευουν το Κ.Κ.Ε και το ΠΑΜΕ στα σωματια και στις ομοσπονδιες.

οπορτούνας
24 Μαΐου 2012 στις 6:28 μ.μ.

Αναρρωτιέμαι αν ο Ρούσης ή ο οποιοσδήποτε πιστεύει όντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει κάτι με μια στήριξη όπως αυτή της ΔΗΜΑΡ (Αν του την δώσει φυσικά). Αν γίνει αυτό, τότε μάλλον η ΔΗΜΑΡ θα τον ρίξει με την πρώτη ευκαιρία, σε χρόνο μάλιστα που η ίδια θα κρίνει ότι βολεύει το σύστημα και την πλήρη καταβαράθρωσή του.

Η μόνη περίπτωση να μπορούσε να κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον άλλο, ήταν με την στήριξη του ΚΚΕ. Στήριξη που, όπως φαίνεται, δεν θα έχει με τίποτε.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, όλοι φαίνεται να δουλεύουν για το σύστημα πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνος του όμως δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά. Όμως την τυχόν αποτυχία του θα την χρεωθεί (ΟΡΘΩΣ) και το ΚΚΕ, και μάλιστα προκαταβολικά. Η εμπνευσμένη ηγεσία του ελπίζω να το έχει καταλάβει αυτό.

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 6:40 μ.μ.

στον ταφο σας θα την παρετε την ιστορικη επαληθευση ή θέλετε να την μοιράσετε και στους υπολοιπους ?

Αν το ΚΚΕ ειχε την παραμικρή πρόθεση να κανει κατι, θα έμπαινε στο παιχνιδι για να αλλάξει τους συσχετισμούς. Δεν έχω κανενα λογο εγω ως ανεργος που ασφυκτιω να στηριξω ενα κομμα που δεν εχει το παραμικρο ενδιαφέρον να κινηθει στα (στενα, εστω) πλαισια του κοινοβουλευτικου παιχνιδιου.

Εν κατακλειδι, ακομα κι αν ο Συριζα ενδέχεται να καταφέρει ψίχουλα και να απογοητεύσει, το ΚΚΕ με έχει απογοητεύσει απο τα αποδυτηρια. Γιατι αν περιμενω να ωριμασουν οι αντικειμενικες συνθηκες για να ερθει η λαικη εξουσια, συγνωμη αλλα θα εχω πεθανει της πεινας, κι εγω κι εσεις μαζι ...

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 6:48 μ.μ.

Δίκιο έχει ο καθηγητής. Θα είναι ολέθριο λάθος να δημιουργηθεί ένας νέος δικομματισμός όπου τη θέση του πασοκ θα παρει ο συριζα. Παράλληλα πρέπει να αποδοκιμαστεί η καθεστωτική στάση του κκε απέναντι σε κάθε νεοεμφανιζόμενο κίνημα και η νοοτροπία της αποκλειστικής "αντιπροσωπείας" των μαρξιστικών ιδεών.

Μάρκομ Ξ
24 Μαΐου 2012 στις 7:00 μ.μ.

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι σύμπασα η υπόλοιπη οργανωμένη αριστερά επιτίθεται ανηλεώς στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την 6η Μάη. Δυστυχώς, έφτασε και ο σεβαστός κος Ρούσης να ρίχνει λάσπη προκειμένου να προσδώσει χαρακτηριστικά τεκμηριωμένης τοποθέτησης στο απίθανο λογικό άλμα: η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που αντικειμενικά υπονομεύει μια πιθανή νίκη του στις εκλογές... είναι ωφέλιμη για τον λαό. Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των κριτικών είναι ότι ενώ υποτίθεται κάνουν εμβριθή ανάλυση για τα πάντα αγνοούν το προφανές: αν δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και εδώ δεν μιλάμε για εκλογές σε ένα δήμο που μπορεί να πει κανείς, ε, και τι έγινε; Εδώ πρόκειται για την άμεση επιβίωση ενός ολόκληρου λαού, καθώς τα μαύρα κοράκια με τα γαμψά νύχια είναι ήδη έτοιμα από τον Ιούνιο (όχι σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον) να ξεσκίσουν όση σάρκα μας έχει απομείνει.
Δεν καταλαβαίνω π.χ. τον κο Ρούση όταν γράφει "Όταν όμως στο όνομα της απόσπασης μιας ψήφου πίσω από το παραβάν, η ριζοσπαστικοποίηση αυτού του κινήματος σε αντικαπιταλιστική, αντι-ιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αντί να προωθείται, γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί...". Προχτές ακόμα ο Τσίπρας δήλωσε: "Διότι, αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη δεν είναι ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, αλλά από τη μια μεριά έχει τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη μεριά έχει αυτό το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες." Δηλαδή πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσει τη λέξη 'καταγγελία' για να του δώσουμε πιστοποιητικό αριστεροσύνης;
Στο κάτω κάτω, κανείς δεν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστικό μόρφωμα. Το γεγονός όμως ότι εκεί μέσα συνυπάρχουν και κομμουνιστές, που ασκούν και αυτοί τη δικιά τους πίεση δεν λέει κάτι; Δηλαδή τι θα έχανε ένας κομμουνιστικός σχηματισμός να στηρίξει την προσπάθεια; Στηρίζω για συγκεκριμένους λόγους (μνημόνιο, εκλογικός νόμος κλπ), βάζω απαράβατο όρο "καμιά θυσία για το ευρώ" και προχωράμε. Περίπου, ό,τι καταθέσαν σαν γνώμη οι σ/φοι της ΑΡΑΝ.
Όσο για το επιχείρημα ότι αν μας "πουλήσει" ο ΣΥΡΙΖΑ θα το χρεωθεί όλη η αριστερά, ΝΑΙ κε Ρούση, έχετε δίκαιο! Όσο η υπόλοιπη αριστερά κάθεται στη γωνία και κουνάει το δάχτυλο είναι φυσικό, ότι ο λαός θα χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ψευτιά, αλλά θα χρεώσει και στους υπόλοιπους την αδράνεια. Γιατί όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος τα ΓΡΑΦΕΙ καλύτερα, τον ενδιαφέρει ποιος ΚΑΝΕΙ κάτι απτό και άμεσα αποτελεσματικό για αυτόν. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να επιλέγουμε ούτε την ταξική συνειδητοποίηση, ούτε την πολιτική ωριμότητα σε κάθε συγκυρία.

με σεβασμό,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 7:03 μ.μ.

Την κριτικη του κ. ΡΟΥΣΗ //ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ/ δήθεν απ' αριστερα την καταλαβαινουμε σαν προσπαθεια να κρατήσει ΙΣΕς απόστασεις απ' τον συρ'ιζα και τοΚΚΕ.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗς ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑς ενος τρίτου πόλου απ' την Ανταρσυα κατα την γνώμη μας ειναι αδιεξοδη .
Με απλοικο τροπο θα λεγαμε:
// εφ' όσον δεν μπορείς να τραβήξεις το καρο απο μπροστα τουλαχιστον σπρωξτο απο πισω//

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 7:35 μ.μ.

Μην έχετε αυταπάτες. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι πλήρως ενσωματωμένος. Λίγο να τον πιέσουν στα πάνελ τα αλλάζει. Σκεφτείτε να πάρουν λίγη εξουσία και να φάνε τις πραγματικές πιέσεις και τους εκβιασμούς από ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Ενώ δεν είναι τυχαίο πως στα πανελ πρωταγωνιστούν οι Παπαδημούληδες και οι Δραγασάκηδες που ιδεολογικά είναι ποιο κοντά στους αστούς.

Σε περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν να χρεωθεί την διόλου απίθανη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με το bank-run που ακολουθεί παρόμοιες κατάστάσεις. Και αυτό γιατί ως τυχοδιώκτες δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να πει την αλήθεια στον λαό.Δεν έχουν καταλάβει πως το ντόπιο και ευρωπαϊκό αστικό σύστημα έχουν ΉΔΗ ΕΤΟΙΜΟ PLAN B για την Ελλάδα. Και το λένε φάτσα φόρα(δηλώσεις ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ - ΒΕΛΓΙΚΗΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΝΤ για προετοιμασία σε πιθανή επιστροφή στην δραχμή).
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφτυλιστεί αλλάζοντας την καταγγελία του μνημονίου με άλλα εύηχα ή στο βάθος κόψιμο δόσεων με επακόλουθο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Αλλιώς στην περιπτωση που μία χώρα δεν κόβει ευρώ από την ΕΚΤ, πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Για πείτε μοθυ ρε ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ που θέλετε και την πίτα γεμάτη και τον σκύλο χορτάτο; Έχετε Plan B ή θα το ρίζετε και πάλι τις πλατείες; Αυτό σας είπε και ο Αλαβάνος. Καταγγελία και παραμονή στο ευρώ δεν γίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την τυχοδιωκτική πολιτική του, θα συμπαρασύρει την όποια αριστερά συνεργαστεί μαζί του (κομμουνιστική ή μη) στο γκρεμό.Και μετά την πολιτική ήττα της αριστεράς τι έρχεται; Η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ.

Όπως έλεγε και ο μεγαλοβιομήχανος της Φίατ Ανιέλι"όταν τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς προτιμούμε την αριστερά(τους) να κάνει την δουλειά".

Επαληθεύτηκε. Η "ειδικού τύπου αριστερά" της ελιάς του Ντα Αλέμα που αναμείχθηκε στους βομβαρδισμούς στην Γιουκοσλαβία και σε προγράμματα λιτότητας.

Η Παν-αριστερά του Πρόντι όπου κεντρώοι παρέα με Άκρα-αριστερούς(στα λόγια) μείωσαν τους μισθούς και παρέτειναν τον χρόνο της αποστολής των Ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Όλοι αυτοί "έκαναν την δουλειά" του Ανιέλι..Η Ιταλική αριστερά ως "ανταμοιβή" εξαφανίστηκε.

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 7:47 μ.μ.

Νομίζω ότι οι σημερινές δηλώσεις Δραγασάκη και Μητρόπουλου περι πολιτικής μόνο καταγγελίας του Μνημονίου και καμίας μονομερούς ενέργειας που θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση είναι πλέον οι οριστικές δηλώσεις μετανοίας του μορφώματος αυτού του ΣΥΡΙΖΑ που ξάφνου έγινε ένα ακραία προσωποκεντρικό κόμμα. Αν αυτό δεν είναι σοσιαλδημοκρατία, πολύ θα ήθελα να μου δώσει κάποιος έναν ορισμό της σοσιαλδημοκρατίας.

ΥΓ. Ελα Ανδρέα πες το.. και το 81 ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζες για να φύγει η Δεξιά ε;
ΥΓ' Ελπίδα είναι ήδη ακραιφνώς σοσιαλδημοκρατικό, δεν χρειάζεται μετατροπή

οπορτούνας
24 Μαΐου 2012 στις 7:47 μ.μ.

Στην ΚΟΕ είσαι ανώνυμε με τα κάρα;

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 8:10 μ.μ.

@Μάρκομ Ξ

Τους κομμουνιστές που είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που τους βρήκες; Ρωτώ καλόπιστα μιας και η ποιο "κομμουνιστική" και σχετικά καλά οργανωμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ η μαοϊκή ΚΟΕ σε διάστημα 2 ετών.

1)Έλεγε πως "δεν παίζει με το μεταναστευτικό",ακολουθώντας την γραμμή ΣΥΝ όταν οι εργάτες-μετανάστες ήταν στην Νομική. Μάλλον οι μετανάστες εργάτες δεν ανήκουν στην εργατική τάξη κατά τον "πάνσοφο" Ρούντι.

2)Έχει διαγράψει τα μισά της στελέχη που έλεγαν ότι δεν είναι ζήτημα πατριωτικό και είναι ταξικό. Αυτή η δημοκρατικότητα επιβολής αστικών(πατριωτικών) απόψεων από new-age κομμουνιστές εντυπωσιάζει εμάς τους "δογματικούς".

3)Έκανε "κολλητιλίκια" με τον Καζάκη(τελικά αυτός προτίμησε τον Παπαθεμελή).

4)Στα ευρύτερα πλαίσια της "ζύμωσής της" με τον λαό, έβγαλε αφίσα τα κατσαρολίκα(που παραπέμπουν στα κατσαρολικά των διαδηλώσεων κατά Αλλιέντε) τότε στους αγανακτισμένους του Συντάγματος. Νομιμοποιώντας τους ακροδεξιούς με τον συγχρωτισμό στηνν πλατεία και απαρνούμενη τα κομμουνιστικά σύμβολά της.

5)Έκανε τον ηλίθιο όταν η Αυγη της 7ης Μάη, της επομένης των εκλογών, έσβησε με PHOTOSHOP το σφυροδρέπανο από την σημαία της ΚΟΕ! Φυσικά το εκμεταλλεύτηκε το ΣΚΑΪ και τα ΝΕΑ και άρχισαν το "δούλεμα".


6)Πριν λίγες μέρες έβγαλε ανακοίνωση υπέρ του Ευρώ και κατά της "Κατοχικής" όπως την ονομάζει δραχμής. Πως "πατριωτικό" της ΚΟΕ όπως παρουσιαστηκε στο 2) δένεται μέ νόμισμα που εκδίδουν έλληνες αλλά κυρίως ξένοι καπιταλιστές της ΕΚΤ είναι ένα άλλο θαυμαστό όνειρο στον υπέροχο μαοϊκό δρόμο της ΚΟΕ.


Σου μοιάζουν για κομμουνιστές;

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 8:34 μ.μ.

o ανωνημοσ ανεργος ειναι συριζα και τον ξερο

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 9:12 μ.μ.

Συμφωνώ με το σ. Ρούση στα περισσότερα αλλά θεωρώ ότι η σύμπραξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάποιο βαθμό με το ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. με το να απέχει από τις επερχόμενες εκλογές) θα έδινε άλλο βάρος στην κριτική από τα αριστερά. Η συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων θα είναι καταστροφή για την εργατική τάξη και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς, έχει βγεί μπροστά.

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 9:18 μ.μ.

....δεν χρειαζετε ο συριζα τη στηριξη του κκε εχει τη στηριξη αυριανης,τραγκα,προσφατως και του παπαδημητριου του σκαι....βαζει και αλλη μια συνιστοσα την<>ανταρσια ......

24 Μαΐου 2012 στις 10:43 μ.μ.

Πάμε βουρ για Σοσιαλδημοκρατία, εκτός κι αν ο Αλέξης κρύβει τα χαρτιά του.

Γράφω ένα κείμενο εδώ.Διαβάστε το αν θέλετε.

http://ataksiki-koinonia.blogspot.com/

24 Μαΐου 2012 στις 11:00 μ.μ.

Αναδίπλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρ Ο Μ Π Ε Σ ξεΤΣΙΠ(ρΑ)οτες.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ξάφνιασε σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας για πρώτη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε «πολιτική και όχι νομική καταγγελία του Μνημονίου».
Ο κ. Δραγασάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, διευκρινίζοντας: «Θα καταγγείλουμε πολιτικά και όχι νομικά το Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πτυχές θα καταργηθούν, κάποιες άλλες θα τις διαπραγματευτούμε και υπάρχουν και άλλες που πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις».!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να δείξει όλη την εικόνα. Δεν έχει δικαίωμα να χαϊδεύει αυτιά, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βαθιά υποταγή.

Το ΚΚΕ δείχνει ευθέως τον αντίπαλο, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και την εξουσία του. Και είναι αυτή η γραμμή του που οδηγεί σε συσπείρωση για να χτυπηθεί ο αντίπαλος.

Η αστική τάξη διαβάζει καλά αυτή τη γραμμή.
Κι έχει ήδη φροντίσει να ορθώσει όσο πιο ισχυρά αναχώματα μπορεί.
Η προβολή - από τα αστικά μέσα ενημέρωσης - του ΣΥΡΙΖΑ σαν τη δύναμη που... δήθεν είναι ενάντια... στο σύστημα, είναι επιλογή της αστικής τάξης, που καταλαβαίνει ,
ότι τα δυο γερασμένα άλογά της δεν τραβάνε πια.
Είναι επιλογή στη γραμμή ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.
http://skopelos-news.blogspot.com/2012/05/blog-post_4883.html

24 Μαΐου 2012 στις 11:12 μ.μ.

Το έχω γράψει αλλού και το ξαναγράφω.
Αν σε αυτή τη χρονική συγκυρία ΔΕΝ στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ,το κίνημα θα πάει μπροστά ή πίσω;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα απαντάει και στα υπόλοιπα.

Προσωπικά θεωρώ ότι μια κυβέρνηση ΝΔ + δεκανίκια θα πάει το κίνημα δεκαετίες πίσω.Άσε που στους δρόμους θα μας σκοτώσει,όσοι λίγοι αντιδράσουμε άμεσα γιατί ο λαός συνολικά θα αργήσει να ξαναπάρει μπρος μετά από τέτοιο χαστούκι.

Η κόντρα περί καθαρότητας ιδεών και αριστεροφροσύνης είναι παντελώς άκαιρη,αντιμαρξιστική και αντικινηματική αυτή τη στιγμή.

Προτιμώ μια επαναστατική αριστερά που δεν θα φοβηθεί να χωθεί στα σκατά για να τραβήξει τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ από το γιακά προς το μέρος της,αντί να κάθεται να κοιτάζει τα κολλαριστά της καθαρά ρουχαλάκια.

Μάρκομ Ξ
24 Μαΐου 2012 στις 11:13 μ.μ.

Επειδή απευθύνθηκε κάποιος ανώνυμος εδώ σε μένα προσωπικά, από ευγένεια και μόνο θα κάνω ένα μόνο σχόλιο.
Κατά τη γνώμη μου ο κομμουνιστής -εκτός από την αυτοτοποθέτησή του και τη θεωρία που ασπάζεται- κρίνεται κατά βάση από την συμμετοχή του στο (όποιο) κίνημα και την αποδεδειγμένη πρόθεσή του να τολμά, να πρωτοπορεί. Εξάλλου, ο ίδιος ο ορισμός φανερώνει μάλλον τάση, παρά κατάσταση. Ίσως είναι βαριά λέξη, αλλά από την άλλη πως να προσδιορίσεις αυτούς που δηλώνουν και πράττουν (κατά την εκτίμησή τους πάντα) με όραμα τον κομμουνισμό;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 11:44 μ.μ.

Μητρόπουλος για μνημόνιο και μισθούς

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n1wOzJ89how

AntonXXXX

Ανώνυμος
24 Μαΐου 2012 στις 11:50 μ.μ.

Κάθε λύση που θα δοθεί μέσα στην ΕΕ είναι σε βάρος των εργατών. Η προστασία των δικαιωμάτων τους εξαρτάται από το πόσο έτοιμοι θα είναι για ρήξη και ανατροπή. Αυτό που φαίνεται δύσκολο είναι και το μόνο ελπιδοφόρο. Η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι ή η εργατική τάξη θα κάνει άλμα μπροστά ή θα υποστεί μεγάλη ήττα ισχύει ακέραιη.
Η υπεράσπιση από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ της ΕΕ προαναγγέλλει ήττα για την εργατική τάξη, αν η ίδια δεν το αντιμετωπίσει.
Η συσπείρωση στο ΚΚΕ και αυτών ακόμα από τους εργάτες που δε συμφωνούν με τη στρατηγική του αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν ότι το ΚΚΕ στέκεται σταθερά ενάντια στους καπιταλιστές και την εξουσία τους, ακόμα και αυτών που πιστεύουν ότι μια άλλη κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να τους ανακουφίσει, είναι η μόνη εγγύηση για να βρεθεί σε καλύτερη θέση η εργατική τάξη στη μεγάλη μάχη που είναι μπροστά.

AntonXXXX

25 Μαΐου 2012 στις 12:13 π.μ.

Συμφωνώ σε πολλά σημεία με τις απόψεις του Ρούση. Επίσης και με όσα αναφέρει και στην επιστολή του προς το ΚΚΕ. Αλλά μήπως πρέπει να στείλει και ένα γράμμα προς τα μέλη της Ανταρσυα και ιδιαίτερα ορισμένες συνιστώσες της;

κομιξ
25 Μαΐου 2012 στις 12:40 π.μ.

Και στον προφεσορα Ρουσο να πω, ότι αφού το ΚΚΕ δεν μπόρεσαν να το διαλύσουν ο Μανιαδακης, οι εκτελέσεις, το φίδια που είχε κατά καιρούς στον κόρφο του, τώρα που έχει αποκηρύξει τα λαϊκά μέτωπα (έστω και σιωπηλά), είναι αθάνατο. Τι ξέρω σου γυρίζουν τα άντερα, αλλα σκέψου το.

κομιξ
25 Μαΐου 2012 στις 12:51 π.μ.

Πως θα πάει το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές; Θα μείνει στο ίδιο ποσοστό γιατί θα του φύγουν μερικοί που θέλουν να δοκιμάσουν τον Τσίπα, και τα κερδίσει μερικούς του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν ήδη τον οππορτουνισμο του. Φίλη μου, πασοκα για χρόνια, αγανακτισμενη του "όλοι ίδιοι είναι" πειστικε ότι ΜΟΝΟ το ΚΚΕ έχει μπέσα!

Αντώνης
25 Μαΐου 2012 στις 8:55 π.μ.

Αγαπητέ κόμιξ μας ευθύμησες.
Ωστε λοιπόν φίλη σου ΠΑΣΟΚΑ πείστηκε ότι μόνο το ΚΚΕ έχει μπέσα!!!
Το κόμμα το είχες ενημερώσει ότι έχεις φίλη από το ΠΑΣΟΚ;
Πέρα από την πλάκα, σκέψου λίγο και με το μυαλό σου. Το ΚΚΕ ή πιο σωστά η ηγεσία του έχει πάντα δίκιο. Και με το Χαρίλαο, που έκανε κυβέρνηση Τζανετάκη και με την Αλέκα που δεν περνάει δίπλα από άλλο αριστερό μήπως και κολλήσει κάτι. Και όταν έγραφε ο Ριζοσπάστης καταγγέλοντας την οπορτουνιστική ΑΝΤΑΡΣΥΑ που λέει διαγραφή του χρέους και στάση πληρωμών και μετά που και το ΚΚΕ το υιοθέτησε. Με τον ήλιο τα βάζω με τον ήλιο τα βγάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε!!!

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 9:31 π.μ.

το κκε στις επόμενες εκλογες θα συρρικνωθει ακόμα περισσότερο. αυτό είναι απολύτως σιγουρο. αυτο που μενει να διευκρινιστει ειναι το ευρος της συρρικνωσης.

δε μπορει να γινει αλλιως για ενα κόμμα που συνεχως αποδεικνυε αυτα τα δυομισι χρονια ότι βασικός του σκοπός είναι να μεινει ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ παικτης στην Αριστερα και μετα(;) να τα βάλει με τον αστισμό.

και αυτό το οδήγησε:

-να χαρακτηρίζει "παρατάξεις" την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ , αλλά "σκόρπιες ομάδες" την ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ

-να ΣΗΚΩΝΕΙ ΧΕΡΙ απέναντι σε αγωνιστες της ΕΑΑΚ (δεκεμβρης 2010) και του ΕΕΚ (απρίλης 2012), αλλά να μην κάνει τίποτα αντίστοιχο σε ΔΑΠ-ΠΑΣΠ

-να έχει νεκρό την 20 Οκτώβρη 2011 από τα χημικά των ΜΑΤ αλλά να μη ζηταει ούτε παραίτηση του Υπουργού Προπο. αντίθετα να ασχολείται όλο το απόγευμα με το τι δήλωσε ένας ...δημοσιογράφος στο "Κόκκινο"

- να μη θελει να βοηθησει τις (ανωριμες, ούτε λόγος) πλατείες, αλλά και να κατηγορεί όσους προσφέρθηκαν να βοηθησουν

-να ψεύδεται ασύστολα ("η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπονομευμενη από διαφορα κεντρα"), να διαστρεβλώνει ανελεητα τις γραμμές των υπολοίπων , να επιδεικνύει γενικά πρωτόγονη και δίχως όρια ανηθικότητα.

το ΚΚΕ θα τιμωρηθεί. εύχομαι να τιμωρηθεί σκληρά, όπως του αξίζει.

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 1:28 μ.μ.

Ανάμεσα σε κωλοτούμπα και διγλωσσία σκάει και μία αλήθεια
Που και που τους ξεφεύγει και καμιά αλήθεια. Πόσο εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ; Την απάντηση την έδωσε ο Δραγασάκης, γνώστος πλέον ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, αφού χτυπάει κάρτα στα τηλεοπτικά πάνελ, όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι είπε λοιπόν χτες στον ΑΝΤ1; «Ο κ. Σαμαράς θέλει έναν αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπώ εγώ δεν είναι αντίπαλος του, φτιάχνει να βρει έναν φανταστικό αντίπαλο. Ένα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βάλει στη δραχμή. Αυτό είναι μία σκιαμαχία. Θα το πληρώσει ο κ. Σαμαράς. Δεν θέλω να επεκταθώ εγώ σε αυτά. Δηλαδή το να πολεμάς έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει, το να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη δραχμή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο ΚΕΑ που αγωνίζεται για να αλλάξει την Ευρώπη, όταν κεντρικό μου θέμα είναι πώς να αλλάξω την Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν εχτές πήγα πριν ΤΟΝ Σαμαρά εγώ στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, ε, αν υπάρχει τώρα άνθρωπος να πιστεύει τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς, εντάξει.» τι είπε καθαρά ο άνθρωπος; Ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός της λυκοσυμμαχίας που λεγέται ΕΕ. Είναι εραστής της. Δεν του αξίζει σπιθαμή εμπιστοσύνης. Από τον αριστερό παράδρομο του ευρωμονόδρομου στα ίδια θα καταλήξει τους εργαζόμενους. αν δε συγκρουστείς με όρους κινήματος, με γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο, άσπρη μέρα δε θα δεις. Καθαρά πράγματα. Λύση για το λαό υπάρχει: οργάνωση ρήξη αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ γιατί αυτό το κόμμα δεν έχει καμία δέσμευση με την ΕΕ.

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 1:29 μ.μ.

Το μνημόνιο έχει και καλά!!!!!! Χρηματοδοτεί τις τράπεζες
Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δραγασάκης χτες στην εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε: «Τώρα, με την ακύρωση (του μνημονίου). Με την ακύρωση υπάρχει το εξής θέμα – εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινά όπως πάντα – καταγγέλω μία σύμβαση διότι είναι απάνθρωπη, διότι είναι άχρηστη, διότι είναι καταστροφική. Την καταγγέλω πολιτικά. Έρχομαι τώρα να την καταγγείλω νομικά, δηλαδή να σπάσω τη σύμβαση, έτσι. Έχω μία σύμβαση με τον κ. Δελατόλα και λέω την καταγγέλω, να πάμε στα δικαστήρια να τη μοιράσουμε. Σε αυτό το δεύτερο καταγγελία πρέπει να έχουμε σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών. Διότι μέσα στην ίδια συμφωνία είναι τα εργασιακά μέτρα που εμείς θα τα ακυρώσουμε αμέσως, μόνοι μας, μονομερώς, δεύτερον είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών που δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε διότι από αυτήν εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της οικονομίας, άρα αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε(!!!!!!!!!!), τρίτον, είναι άρθρα των συμβάσεων που αντίκεινται στο ελληνικό σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτά θα τα ακυρώσουμε μετά όμως τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση»..!!!!!! δηλαδή λέει ότι θα ακυρώσει τα αντεργατικά μέτρα! Δηλαδή θα πάει στους βιομήχανους, μεγαλοεπιχειρηματιες και θα τους πείσει να μη μειώσουν τους μισθούς! Θα γίνουν τα σεντούκια των βιομηχάνων, παγκάρια!!! Το άλλο με τη χρηματοδότηση δεν το σχολιάζω. Όποιος μπορεί να βρει τη διαφορά ανάμεσα σε επανεξέταση, πολιτική – φραστική - καταγγελία (και το ΠΑΣΟΚ πολιτικά το καταγγέλει), επαναδιαπραγμάτευση να πάρει στην Κουμουνδούρου να τους το πει. Αν περιμένει ο εργάτης ότι μία αστική κυβέρνηση θα του σώσει ότι απόμεινε, είναι σαν να πιστέψει ότι θα βάλει την αλεπού μέσα στο κοτέτσι να φυλάει τις κότες!! Μόνο ΚΚΕ γιατί λέει την ταξική αλήθεια.

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 3:33 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=8VARzaeltwo&feature=player_embedded#!

AntonXXXX

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 3:35 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BNGY-DfYhRo

AntonXXXX

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 3:36 μ.μ.

Οι πλατείες απαγόρευσαν τα κόμματα και τα συνδικάτα,. Ποιος δεν θυμάται π.χ. τις επιθέσεις στα συνδικάτα ή στο ΜΛ-ΚΚΕ; Παραμονές ψήφισης του μεσοπρόθεσμου τέλη Ιούνη του 2011 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσαν την ηττοπάθεια λέγοντας πως "και μετά το μεσοπρόθεσμο θα υπάρχουν και άλλοι αγώνες". Ο δε Τσίπρας συναντήθηκε με στελέχη της αστυνομίας και μιλούσε για το αγαθό της "δημόσιας ασφάλειας". O συγχρωτισμός με τους φασίστες και τους εθνικιστές της "πάνω πλατείας", ίσως να τους έκανε ποιο open-mind αριστερούς.
Άραγε τι κάνουν στα εργασιακά θέματα οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ; Ας πάρουμε ένα πρόσφατο μόλις χθεσινό δείγμα "γραφής". Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΣΑΔ) ψήφισε χτες 24/05/2012 την νέα ΣΣΕ η οποία προβλέπει την άρση την μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ και την μειώσης μεσοπρόθεσμα κατα 35% των μισθών. Αν αυτά γίνονται σε ένα ισχυρό σωματείο όπως στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, φανταστείτε το τί θα γίνει σε όχι τόσο δυνατά σωματεία.
Μα θα μου πείτε δεν είναι έτσι είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά λένε στο πολιτικό τους πρόγραμμα θα αποκαταστήσουν τις αδικίες κλπ κλπ. Ας πάρουμε και το "πολιτικό" τους πρόγραμμα.
Μόλις χτες ο Δραγασάκης μίλησε με άλλα λόγια πως θα εφαρμόσει μέρος του μνημονίου! Ο "αριστερός" Λαφαζάνης, που ήταν με άρθρο του κατά του Ευρώ από το 1998, "στρογγυλεύει" τα λόγια του στο Βήμα fm, μόλις μία εβδομάδ πριν. Λέει ναι στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ναι στο PSI (που γίνεται με ομόλογα του μηχανισμού στήριξης)και φυσικά όχι στην μονομερή διαγραφή του χρέους(δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες). Ούτε κουβέντα για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Διορθώνοντας και τον Μήλιο στον φόρο του 1%στις επιχειρήσεις. παρόλο που η θέση του τελευταίου είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας δεν έφερε αντίρρηση στην υποψηφιότητα του Παπαδήμου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ενώ είχε προτείνει ως υπερησιακό πρωθυπουργο τον Γεράσιμο Αρσένη υπουργό Παιδείας της εποχής των μαθητικών διαδηλώσεων του "κάτσε γερά Γεράσιμε". Ενώ φαίνεται αν συμμφωνεί με την Λουκά Κατσέλη, γυναίκας του Γεράσιμου, η οποία όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ Υπουργός, και ψήφισε το 1ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, και όταν ρωτήθηκε σε Video γιαν την έκρηξη της ανεργείας είπε ότι οι ικανοί βρίσκουν δουλειές.
O Συριζα ζητά συνεργασία με τον Κουβέλη, του οποίου ο δήμαρχος ΚΑΜΙΝΗΣ ζητά την απαγόρευση των διαδηλώσεων γιατί κλείνουν τα μαγαζιά στο κέντρο. Και γιατί κλείνουν τα μαγαζιά και στην Κηφισιά και στο Ψυχικό; Και εκεί έχουν διαδηλώσεις;
Καμία εμπιστοσύνη, καμία ψήφο εμπιστοσύνης-ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσα-ίσα που χρειάζεται από εργαζόμενους - άνεργους να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση αν και όταν θα γίνει κυβέρνηση. Αν νικήσει τις εκλογές στην παραμικρή κοινοιτοποίηση του εργαζόμενου λαού, θα στείλει τα ΜΑΤ να "καθαρίσουν". Το "αγαθό της δημόσιας ασφάλειας" που μόνο τυχαία δεν το ανέφερε ο Αλέξης παραμονές της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Ο εργαζόμενος λαός , τα φτωχά μικροαστικά στρώματα, χρειάζεται να εμπιστευτεί κόμματα που απευθύνονται στην εργατική τάξη, στα φτωχά μικροαστικά στρώματα, με σταθερές απόψεις, και που δεν γίνονται "ανεμοδούρι" στον πρώτο άνεμο.Μονομερής διαγραφή του χρέους, έξοδος από Ευρώ-ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, αυτή είναι η εργατική απάντηση.
Περιμένουμε το τι θα ψηφισούν όλοι οι αντιμνημονιακοί Τσιπραίοι και Καμμένοι, μόλις το ΚΚΕ καταθέσει την πρότασή του σχέδιο νόμου με ένα άρθρο που θα μιλά για την καταγγελία του μνημονίου και ακύρωση της δανειακής σύμβασης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην Κυβέρνηση, θα το καταψηφίσει. Αν δεν είναι, βλέπω λευκό ή άκυρο ή και υπέρ. Όπως π.χ στην Πανατική απεργία των Χαλυβουργών που τέθηκε στα σωματεία-συνδικάτα. Όταν ο συσχετισμός ήταν υπέρ της Παναταικής της απεργίας, τότε ψήφιζε υπέρ. Όταν χρειάζονταν οι ψήφοι της "υπεύθυνης" αριστεράς, τότε κατά της Παναττικής απεργίας.
Και ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί. Πως λέγεται ο αριστερός Παπαδήμος; Παπαδημούλης!

Μάρκομ Ξ
25 Μαΐου 2012 στις 8:23 μ.μ.

Γράφει ο συνομιλητής ΑΝΤΟΝΧΧΧΧ:

"Ο Τσίπρας δεν έφερε αντίρρηση στην υποψηφιότητα του Παπαδήμου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ενώ είχε προτείνει ως υπερησιακό πρωθυπουργο τον Γεράσιμο Αρσένη υπουργό Παιδείας της εποχής των μαθητικών διαδηλώσεων του "κάτσε γερά Γεράσιμε". Ενώ φαίνεται αν συμμφωνεί με την Λουκά Κατσέλη, γυναίκας του Γεράσιμου, η οποία όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ Υπουργός, και ψήφισε το 1ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, και όταν ρωτήθηκε σε Video γιαν την έκρηξη της ανεργείας είπε ότι οι ικανοί βρίσκουν δουλειές."

Από τα αποσπάσματα της συνεδρίασης των αρχηγών με τον Παπούλια διαβάζουμε (έχει προηγηθεί η πρόταση Τσίπρα για Αρσένη, έχουν μιλήσει Σαμαράς και λίγο ο Βενιζέλος, μιλά για πρώτη φορά η Παπαρήγα): «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που κάναμε, παρότι δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησης, σας είχα πει αν μπορούσε να μείνει η παρούσα κυβέρνηση ως υπηρεσιακή και χωρίς να κάνει κάποια πράξη.»
Παρακάτω διαβάζουμε: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): … Όταν είχα πει να παραμείνει η υπάρχουσα κυβέρνηση ως υπηρεσιακή –βέβαια κάποια υπουργεία πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν- σκέφτηκα πόσο δύσκολο θα ήταν να αρχίσουμε να συμφωνούμε στα πρόσωπα. Και είπα, ας πάει στην ευχή, καλύτερα να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, να μένουν τα ίδια πρόσωπα, εκτός αν κάποιος έθετε ζήτημα εμπιστοσύνης κ.λπ. για κάποιον λόγο. Εννοείται πως θα έπρεπε να παρθούν υπόψη τα ευαίσθητα υπουργεία…»
Ποιος λοιπόν είναι αυτός που πρώτος προτείνει ή ανέχεται σαν υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Παπαδήμο;
Φυσικά, εγώ σε αντίθεση με τον συνομιλητή ΑΝΤΟΝΧΧΧΧ, δεν προχωράω σε πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις τοποθετήσεις. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι αυτό που λέει ο ορισμός: υπηρεσιακός. Εκ του νόμου δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Τώρα, αν ο Τσίπρας πρότεινε τον Αρσένη τι σημασία έχει; Όσο για την «οικογενειακή ευθύνη» που υπονοεί η τοποθέτηση, δηλ. η πολιτική ταύτιση του Αρσένη με την Κατσέλη, επειδή είναι γυναίκα του, νομίζω ότι δεν χρήζει ιδιαίτερης αντεπιχειρηματολογίας. Και ο γιος του Χαλβατζή έφυγε από το ΚΚΕ, αυτό σημαίνει ότι ο Χαλβατζής (πατέρας) είναι εν δυνάμει.. ‘ύποπτος’; Δεν νομίζω.
Στο ίδιο σκεπτικό, δεν έχει νόημα η «κατηγορία» για την Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από όσο γνωρίζω δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα με την Κατσέλη. Ακόμα όμως και να συμφωνούσε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο (και όχι απλά να της δώσει π.χ. κάποια εκλόγιμη θέση) που είναι το κακό; Αυτή είναι η πολιτική, συμμαχείς έστω και προσωρινά, έστω και με ταλαντευόμενους και κάνεις εκτιμήσεις. Ξαναλέω, πάντα πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Όπως για παράδειγμα το ΚΚΕ έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο με την κα Κανέλλη, η οποία είναι θρησκευούμενη και ολίγον εθνικοπατριώτισσα. Από αυτό δηλ. πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ δεν ασπάζεται τον μαρξισμό, ο οποίος απορρίπτει τη θρησκεία; Δεν νομίζω.
Ας πάρουμε και ένα άλλο παράδειγμα: όταν ο ΓΑΠ πέταξε τη φωτοβολίδα περί δημοψηφίσματος για το ευρώ, το ΚΚΕ είπε «θα ήταν καταστροφή η έξοδος από το ευρώ». Από αυτή τη δήλωση δηλ. πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ θεωρεί ωφέλιμη την ευρωζώνη για τον λαό; Δεν νομίζω.
Με παρόμοιο τρόπο μπορεί κανείς να αντικρούσει και τα υπόλοιπα επιχειρήματα τέτοιου τύπου που παρουσιάζει ο συνομιλητής ΑΝΤΟΝΧΧΧΧ.
Όσο για το ανέκδοτο που ισχυρίζεται ο συνομιλητής ΑΝΤΟΝΧΧΧΧ ότι κυκλοφορεί, μου θυμίζει μια photoshopιά που είχε αναρτήσει ένας blogger οπαδός του ΚΚΕ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη: απεικόνιζε τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ χιαστί με τη σημαία της Χρυσής Αυγής και είχε από κάτω τη λεζάντα: "οι θριαμβευτές των εκλογών"...

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2012 στις 11:25 μ.μ.

Κύριε Μάρκομ Ξ,
δεν σας γνωρίζω, ούτε ξέρω τι ακριβώς υποστηρίζετε, αλλά σαν ένας απλός τυχαίος ΚΟΕτζης που έτυχε να περνάω από εδώ θέλω να αναφερθώ στην λάσπη που πετάξατε μερικά ποστς πιο πάνω.

Για το (1), δεν θυμάμαι τις δηλώσεις, αλλά σίγουρα δεν ακολουθήσαμε την γραμμή ΣΥΝ.

Το (2) είναι απλά ψέματα, η ΚΟΕ δεν διέγραψε ποτέ κανέναν, μόνοι τους αποφάσισαν κάποιοι να φύγουν, για τελοίως διαφορετικούς λόγους.

Το (3) είναι "σχεδόν" αλήθεια, μιλάγαμε με τον Καζάκη, όπως μιλάγαμε και με πολλούς άλλους. Δεν υπήρξε κανένα κολλιτιλίκι.

Για το (4) , δεδομένου ότι όλη εκείνη την περίοδο μιλούσαμε για ΔΝΤ, και είχαμε δείξει άπειρες φορές την αντίστοιχη ταινία της Αργεντινής, μόνο εσείς καταλάβατε τα κατσαρολικά σαν reference στον Αλιέντε και όχι τα γεγονότα της Αργεντινή. Για ποια νομιμοποίηση μιλάτε? Για ποιο συγχρωτισμό και ποια απάρνηση των κομμουνιστικών συμβόλων? Έπρεπε δηλαδή να βγούμε με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα στις πλατείες σε ένα κίνημα όπου το πρώτο που έβαζε ήταν όχι στα κόμματα για να... αρέσουμε στην Ανταρσύα ή το ΚΚΕ?

Για το (5), το ότι κάποιος ηλίθιος έσβησε το σφυροδρέπανο σημαίνει τι? ότι έπρεπε εμείς αμέσως να στήσουμε καρτέρι και να πυροβολήσουμε δημόσια? Τι θα εξυπηρετούσε αυτό παρα μόνο το αστικό μπλοκ?

Για το (6) τέλος, εκτός ότι στηρίζεστε στον ... αφρό του (2), μάλλον δεν διαβάσατε καλά και την ανακοίνωση..

Μάρκομ Ξ
26 Μαΐου 2012 στις 1:50 π.μ.

Προς ΚΟΕτζή ανώνυμο 25 Μαΐου 2012 11:25 μ.μ.

Προφανώς υπάρχει παρεξήγηση. Τα ζητήματα στα οποία απαντάτε δεν τα έθεσα εγώ, αλλά ο ανώνυμος των 24 Μαΐου 2012 8:10 μ.μ. απαντώντας σε εμένα (γι αυτό και αναγράφει @Μάρκομ Ξ, δηλ. προς τον Μάρκομ Ξ) προσπαθώντας να μου αποδείξει, ότι η ΚΟΕ δεν είναι κομμουνιστική.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

26 Μαΐου 2012 στις 1:58 π.μ.

Συμφωνώ απόλυτα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ στη βασική του συνιστώσα, τον ΣΥΝ, είναι ένα κόμμα διαχειριστής του συστήματος και οι μαρξιστικές συνιστώσες του αργά ή γρήγορα θα το εγκαταλείψουν.Για να δούμε όμως λίγο και τους ''κομμουνιστές'' του ΚΚΕ και πόσο κομμουνισμός είναι αυτά που μας προτείνουν. Το ΚΚΕ μας μιλάει τώρα για λαική εξουσία και οικονομία.Μάλιστα.Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το αναμφισβήτητο γεγονός οτι στον υπαρκτό λαική εξουσία και οικονομία απλά δεν υπήρχαν.Την εξουσία την είχε μόνο το κόμμα,τις αποφάσεις τις έπαιρνε μόνο το κόμμα,τα σοβιέτ είχαν καταργηθεί.Τα δε μέσα παραγωγής δεν ανήκαν στους εργαζόμενους,στην κοινωνία αλλά στο κράτος,δηλαδή κουμάντο έκανε κι εδώ το κόμμα.Αυτά είναι πράγματα που τα ξέρουν πιά ακόμα και οι γάτες.Το ΚΚΕ έκανε κριτική στον υπαρκτό.Για πάμε να την δούμε λίγο.Στην κριτική που κάνει λοιπόν το ΚΚΕ στο 20ο του συνέδριο για τον υπαρκτό και τα λάθη του δεν λέει κουβέντα για το οτι στον υπαρκτό λαική εξουσία και οικονομία ήταν πράγματα ανύπαρκτα.Άρα λοιπόν συμπεραίνω εγώ με το λίγο μυαλό που έχω,οτι για το ΚΚΕ στον υπαρκτό υπήρχε λαική εξουσία και οικονομία.Κι επειδή όπως είπα πριν στον υπαρκτό μόνο κομματική εξουσία υπήρχε συμπεραίνω οτι για το κόμμα η κομματική εξουσία είναι λαική.Αντίστοιχα επειδή μόνο κρατική οικονομία υπήρχε,για το κόμμα η κρατική οικονομία είναι λαική. Και αυτή την ''λαική εξουσία και οικονομία'' θέλουν να μας φέρουν και δω. Αρα λοιπόν στο ΚΚΕ αν θέλουν να μιλούν για λαική εξουσία και οικονομία και να γίνονται πιστευτοί,γιατί επιτέλους στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι κάφροι,θα πρέπει να απαρνηθούν δημόσια και καθαρά τον υπαρκτό,που ήταν δυσφήμηση και διαστρέβλωση του πραγματικού σοσιαλισμού.Και τα όσα θετικά του υπαρκτού δεν φτάνουν για να τον κάνουν σοσιαλισμό. Ας ξεκινήσουν εκει στο κόμμα λοιπόν απο αυτά τα απλά και βασικά,για να βγουν από το περιθώριο.Γιατί η ταμπέλα ''κομμουνιστικό΄΄ μόνο δεν φτάνει για να είσαι και κομμουνιστικό κόμμα.Και τα συνθήματα καλά είναι αλλά στην περίπτωση του ΚΚΕ θυμίζουν κράχτη σε ένα μαγαζί με σάπιο εμπόρευμα. Κι επειδή κάποιος δεν είναι πάντα οτι δηλώνει,καλό θα ήταν να αποδείξουν και στην πράξη οτι είναι κομμουνιστές.Κι αυτό θα γίνει αν επιστρέψουν στις βασικές αρχές του κομμουνισμού,οτι δηλαδή η παραγωγή,μέσα και προιόντα παραγωγής,ανήκουν στην κοινωνία και σε κανέναν άλλο και οτι δεν υπάρχει κομμουνισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία και το αντίστροφο,δεν υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία χωρίς κομμουνισμό. Γιατί αν είναι απλώς να αλλάξουμε αφεντικά,μένουμε κι έτσι όπως είμαστε.Τουλάχιστον τώρα μπορούμε να λέμε κι ελεύθερα την γνώμη μας χωρίς να μας κλείνουν στα γκούλαγκ. Αντί λοιπόν να μας το παίζουν σουπερ επαναστάτες εκεί στον Περισσό,ας αναθεωρήσουν λίγο τι είδους επανάσταση πρέπει να κάνουν.Και πριν από αυτό ας κοιτάξουν να συνεργαστούν με όποιον τους δίνει το χέρι για να σώσουμε τουλάχιστον κατακτήσεις δεκαετιών,που χάνονται και που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.Δεν είναι κακό.Δεν μιλάω για συγκυβέρνηση,αλλά τουλάχιστον για κοινές πορείες και διαδηλώσεις με όσους έχουν κοινά αιτήματα.Αυτονόητα πράγματα. Ξέρω οτι θα βγουν πολλοί πάλι στο blog να με πουν ασφαλίτη,αντικομμουνιστή,τα γνωστά.Τους λέω όμως οτι είμαι αντιΚΚΕ απλά και μόνο γιατί είμαι κομμουνιστής και η κριτική μου είναι από μαρξιστική σκοπιά.Δεν ήμουν ποτέ μέλος του κόμματος γιατί πρώτον δεν μου αρέσει το κατηχητικό,δεύτερον δεν αντέχω τον ''δημοκρατικό'' συγκεντρωτισμό(αλήθεια,πώς γίνεται να συνυπάρχουν δημοκρατία και συγκεντρωτισμός?)και τρίτον γιατί ξέρω οτι με αυτά που θα τους έλεγα,θα με διέγραφαν κατευθείαν. Κάνω λοιπόν μιά προσπάθεια να αλλάξω αυτό το κόμμα από έξω,στο βαθμό που μπορώ,συζητώντας μέσα από αυτό το blog με μέλη του,που καλό θα είναι να μάθουν να ακούν κα γνώμες διαφορετικές από την επίσημη κατήχηση,χωρίς να τις αφορίζουν.

Ανώνυμος
26 Μαΐου 2012 στις 5:09 μ.μ.

@ανώνυμο KOETZH

Όλα αυτά δεν είναι κρίσεις αλλά γεγονότα.

Αν ντρέπεστε για το σφυροδρέπανο δικό σας το θέμα.

Αν η Αυγή(ηλίθια οπώς λες - σκόπιμα όπως λέω γιατί χρειάστηκε παρέμβαση στην φωτογραφία me Photoshop) σβήνει το σφυροδρέπανο από την σημαία σας πάλι δικό σας το θέμα. Σας φτύνουν και νομίζετε πως ψιχαλίζει.

Αν ο Ρούντι Ριναλντι της ΚΟΕ με κείμενό του με τίτλο "Δεν παίζουμε με το μεταναστευτικό" εναντιώθηκε στην κατάληψη από 300 μετανάστες-εργάτες στην Νομική, τότε μην μας μιλάτε για εργατικούς διεθνισμούς.

Αν τα "κατσαρολικά" σας φαίνεται το φυσικό σας σύμβολο, τότε αλλάξτε το σφυροδρέπανο της σημαίας σας με την κατσαρόλα. Η κατάσταση στην Αργεντινή ήταν εσωτερική στάση πληρωμών σε μισθούς συντάξεις - κλείσιμο τραπεζών - υποτίμηση. Μήπως πέρσυ τέτοια εποχή είχαμε παρόμοια φαινόμενα με την Αργεντινή; Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα "κατσαρολικά", ας συγκρίνατε καταστάσεις επί πραγματικού εδάφους.


Αν θέλετε να κάνετε "ευρύ-μέτωπο" με τις "πλατείες" και να ανέχεστε τους οπαδούς της θεωρίας των Μασόνων, των Νεφελίμ, των "αλητών - προδοτών - πολιτικών" τότε ας μάθετε τις συνέπειες των πράξεών σας.
Μετά μην απορείται που λαϊκή δεξιά η ακροδεξιά και η φασιστική δεξιά είχαν συνολικά το 21% στις πρόσφατες εκλογές. Η πλατεία Συντάγματος έστρεψε το ρολόι στα δεξιά όχι στα αριστερά. Και αυτό με ευθύνη μεγάλου μέρους της αριστεράς που αρνήθηκε τα σύμβολά του(σημαίες - συνθήματα - παρέμβαση), μπας και γίνει αρεστό στις "πλατείες".Ποιος δεν ξεχνά το "πέσιμο" στα σωματεία και το ξύλο στο ΜΛ-ΚΚΕ;

Αν η επώνυμη ανακοίνωση των "αποχωρήσαντων" όπως λες από την ΚΟΕ δημοσιεύτηκε για λίγο σε γνωστό διαδυκτυακό χώρο τότε ας μάθετε τουλάχιστον να διαβάζετε.

Αν η οργανωσή σου, η ΚΟΕ θεωρεί "προβοκάτσια" την παλαιοτερη αναφορά της προ 1- 2 ετών στην δραχμή, ενώ την χαρακτηρίζει το - αν προκύψει- εθνικό νόμισμα "κατοχικό"(με τον ίδιο τρόπο το χαρακτηρίζει και ο Καζάκης), τότε ας μάθετε να είσαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να παραδέχεστε τα λάθη σας και όχι να είσαστε "κωλοτούμπες".

Τον Καζάκη τον περιφέρατε συνέχεια ως γκουρού. Και δεν τολμήσατε να τον πιέσετε για τοα αν είναι ταξικό ή εθνικό θέμα, φτάνει που είχατε "κοινό". "Κολλητηλίκι"λέγεται αυτό. Άντε και με την Παπαθεμελή. Και οι δύο είναι εθνικιστές και αντιμνημονιακοί. Εφόσον αποφασίσατε ότι η απάντηση στην κρίση δεν δίνεται ταξικά αλλά εθνικά εκεί θα καταλήξετε.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όσοι μιλούν για ταξικό βάζουν ζήτημα μονομερούς διαγραφής του χρέους
ενώ όσοι μιλούν για εθνικό μιλούν για "αναδιαπραγματεύσεις" του χρέους(μέσα στην ΕΕ)

Ανώνυμος
26 Μαΐου 2012 στις 5:22 μ.μ.

@κοετζη

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΤΗς ΚΟΕ (ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 2ης ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΝ)

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/05/blog-post_4771.html


Μέχρι και το κόκκινο χρώμα αφαίρεσαν στις αφίσσες τους! Πόσο μάλλον το σφυροδρέπανο από τις φωτογραφίες της Αυγής(στο παρακάτω link)..

http://www.axiaplus.gr/article/6621/otan-h-aygh-esbhse-to-sfyrodrepano-me-photoshop/


Υπάρχει ανακοίνωση της ΚΟΕ

"..Με βάση τα παραπάνω, το ότι εδώ και αρκετό καιρό το σύνθημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες και τις άμεσες διεκδικήσεις της ΚΟΕ είναι γνωστό. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαό ενάντια στο ειδικό καθεστώς στην Ελλάδα και στο σάπιο πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τον αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή, πολιτικά αντιδραστική και γερμανοποιημένη Ευρώπη. Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.."


Πολιτικά λαμόγια είναι αυτοί που μιλάνε στο λαό εξ ονόματος της "ενότητας της Αριστεράς" "συνεργάζονται" με τους πασόκους που ψήφισαν το 1ο μνημόνιο Άντε και υφυπουργοί στο υπουργείο της Κατσέλη

Ανώνυμος
27 Μαΐου 2012 στις 8:01 π.μ.

ΖΖΖβούρας:
κύριε καθηγητά αρχίζουμε και συμφωνούμε.Μόνο που οι αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν στον λαό για το Σύριζα χρεώνονται και σε σένα προσωπικά και στην Ανταρσύα, πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 6/5 μιλώντας για επιτυχία της αριστεράς κλπ. πράγμα που σίγουρα μπερδεύει τους οπαδούς της Ανταρσύας και όχι μόνο. "Θα παρασείρει σύμπασα την αριστερά" όπως τα λες, από τη στιγμή που αυτή δέχτηκε να μπει κάτω από την σκεπή του γενικού όρου "αριστερός". Δεν ξέρω αν δρομολογούνται διεργασίες στη συνείδησή σου, κε καθηγητά, που να σε οδηγούν σε άλλες πολιτικές επιλογές στο μέλλον αλλά με μια πρώτη ματιά αυτό που βλέπω από το άρθρο είναι πως ολοένα και συγκλινεις προς το ΚΚΕ. Αν δούμε αυτές τις εκλογές μέσα από ταξικό πρίσμα και μόνο, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι επιλογή αριστερού που έχει σκοπό να συγκρουσθεί με την κυρίαρχη ιδεολογία μέχρι τέλους. Δεν χωράει συμβιβασμός.

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 5:07 μ.μ.

Είμαι ένας απλός άνθρωπος,που πιστεύει ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ.ΑΛΛΑ,ζω σε αυτόν τον κόσμο και παρακολουθώ τους πολίτες αυτής της χώρας.Εχω βαρεθεί την συζήτηση για την συζήτηση,όπως κάνουν πολλοί αριστεροί.Ο λαός αυτής της χώρας,δεν έχει πεισθεί από κανέναν για το καλό της εξόδου απο την ΕΕ,εκτός από λίγους.Πολλοί όπως αντιπαθούν το πασοκ και την νδ,αντιπαθούν και το κκε,γιατί νιώθουν ότι από λόγια για το καλό του λαού ΝΔ(λαική),ΚΚΕ(ΛΑΙΚΉ ΕΞΟΥΣΊΑ),όπως είπε και κάποιος άλλος σχολιαστής,στην Ρωσία και αλλού,δεν υπήρχε λαική εξουσία,αλλά το κόμμα.Εγώ ενώ συμφωνώ με πολλά που λέει το ΚΚΕ,αντιπαθώ τώρα πια το ΚΚΕ,τους θεωρώ υποκριτές και ότι λειτουργούν εναντίον του λαού.Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ,αλλά΄είμαι σίγουρος ότι η τυχόν αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ,θα πάει σε όλη την αριστερά και εννοείτε θα την πληρώσω και εγώ που δεν ΄θα έχω να φάω.Πιστεύω ότι θα'πρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ,να πάρει μαζί του και άλλα σοβαρά άτομα,με θέσεις.Επίσης πρέπει να έχει σταθερή άποψη και να την λέει,αν την πιστεύει ,να προσπαθεί να πείσει ,όχι κωλοτούμπες,βέβαια αυτός ο λαός έχει μάθει να νανουρίζεται με ψέμματα,από τους άλλους,αλλά αυτή την στιγμή προτιμά ,ένα δυναμικό κόμμα που ξέρει ότι θα παλέψει,θα κάνει κινήσεις υπέρ του και να ξέρει ,ότι θα κανει οτι μπορει ,αλλά αν χρειαστεί ,έχει έτοιμο σχέδιο για την έξοδο.

Μάρκομ Ξ
29 Μαΐου 2012 στις 11:41 π.μ.

Από τις πιο χρήσιμες παρεμβάσεις αυτή του ανώνυμου 28 Μαΐου 2012 5:07 μ.μ.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 2:53 μ.μ.

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πολιτική του οι οποία απευθύνεται σε στρώματα μικροαστικά - μεσοαστικά που αρκετά από αυτά είχαν "οικονομηθεί" επί Σημίτη. Που επειδή δεν είναι ριζοσπαστικά, τρέφουν τις αυταπάτες για "ταξική συνεργασία" μεταξύ αυτών των στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Η πολιτική αυτή στην πράξη δεν υπάρχει. Π.χ. Αρκετά από τα ποιο πάνω στρώματα είχαν καλωσορίσει το 1ο Μνημόνιο. Π.χ. Λούκα Κατσέλη-Κουρουπλή και λοιπούς ΠΑΣΟΚους που ψήφισαν το 1ο μνημόνιο. Με την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της έντιμης αλλά από πολιτικά χαμηλού επιπέδου Σακοράφας. Το "εδώ και τώρα" του 1981 ήταν των "εύκολων εποχών" όπου η "στρόφιγγες" των δανείων και χρηματοδοτήσεων ήταν ανοιχτές, και υπήρχε και μία ΕΣΣΔ για να διαπραγματεύεται την δήθεν "ανεξαρτησία" του.
Επίσης αποτυχία είναι οι αυταπάτες που τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κόσμο της εργασίας. Εντός Ευρώ και ΕΕ που καθορίζουν το τι θα παραχθεί σε μία χώρα, που φτηναίνουν την εργατική δύναμη, που αφήνουν στο απυρόβλητο τις χρηματιστικές συναλλαγές, ανάπτυξη προς το συμφέρον των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Οι συνθήκες του Μάαστριχ και της Λισαβόνας καθορίζουν αυτά τα όρια.
Μπορεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Καμμένος, χρυσή αυγή να θέλoυν να μείνουν στην Ευρωζώνη. Τι άραγε θα κάνουν όλοι αυτοί όταν τεθεί το υπαρκτό δίλλημα ή εφαρμόζετε το μνημόνιο(με λίγες διευκολύνσεις) ή σας διώχνουμε από την ευρωζώνη; Και έχουν πολλούς τρόπους να το κάνουν. Π.χ. μία πρώτη γεύση η πρόσφατη μειωμένη δόση κατα 1 δις€. Ήδη κυκλοφορούν "σενάρια" για "διπλό νόμισμα" με σκοπό το "δεύτερο" σταδιακά να παραμερίσει το "πρώτο". Λογαριάζουν δηλαδή χωρίς τον "ξενοδόχο". "Ρήτρες δραχμής" έχουν μπει σε συμβόλαια διεθνών τουριστικών πρακτορείων και στο νέο δάνειο της ΔΕΗ.
Μπορεί ανάλογα με την ταξική του θέση ή τις ελπίδες που τυχόν τρέφει κάποιος να διαφωνεί με την πολιτική του, αλλά σε μία εποχή όπου όλα είναι ρευστά, το ΚΚΕ είναι από τα λίγα σοβαρά κόμματα που λέει τα ίδια προεκλογικά και μετεκλογικά και δίνουν μία προοπτική. Μονομερής διαγραφή του χρέους, έξοδος από Ευρώ - ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών - μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Αν αυτά σας φαίνονται "μαξιμαλιστικά", τότε εκτός πραγματικότητας παραμένει το να θέλεις να μείνεις σε ένα νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεις(το ελέγχουν οι κεντρικές τράπεζες που είναι "ανεξάρτητες" από τα κράτη δηλαδή είναι στον έλεγχο της αστικής τάξης, των μετόχων τους) χωρίς παράλληλα να εφαρμόζεις τις δεσμεύσεις μέσω μνημονίων που σου έχουν επιβάλλει ντόπιοι και ξένοι αστοί.
Οι λύσεις θα είναι δύσκολες. Είτε προς την αστική κατεύθυνση, είτε προς την εργατική κατεύθυνση. Μόνο που η τελευταία είναι αυτή που δίνει προοπτική με ορίζοντα τα 5 χρόνια, ενώ η αστική μιλά για Μνημόνιο για 30 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ο ΣΥΡΙΖΑ ως "ταξικός συμβιβαστής" ενώ μιλά "αριστερόστροφα" στην ουσία "κλείνει το μάτι" προς τους αστούς, ως καλύτερος "διαπραγματευτής". Το μόνο που μπορεί(αν μπορεί) να διαπραγματευτεί εντός Ευρώ είναι το εύρος και το μέγεθος της λιτότητας.
Η Ισπανία σήκωσε σήμερα τα χέρια ψηλά. Μόνο για την 4η σε μέγεθος τράπεζα Bankia χρειάζονται 19 δις ενώ το πρόγραμμα λιτότητας προβλέπει εξοικονόμηση 11 δις σε 2 χρόνια. Το αντιμετώπισε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ με κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα για την ΕΚΤ αλλά για πόσο; Πολύ πιθανόν να προσφύγει στον νέο μηχανισμό στήριξης(ESM) για να καλύψει τις τρύπες των Τραπεζών της. Μπροστά στο δίλλημα δανεικά για Ισπανία ή δανεικά για την Ελλάδα(και στο βάθος Πορτογαλία-Ιρλανδία) τι πιστεύεται πως θα επιλεγεί; Έξοδος της Ισπανίας, της 4ης οικονομίας της Ευρωζώνης, από το Ευρώ σημαίνει η αρχή του τέλους για το Ευρώ. Όταν παίζεις «σκληρό πόκερ» να είσαι έτοιμος να δεχθείς να την «λουστείς» όταν ο αντίπαλος θα σε αναγκάσει να ανοίξεις τα χαρτιά σου.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 5:26 μ.μ.

Απορώ πως οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ δεν βλέπουν αυτό

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H1wPt3Fhjs8

Ο Λαπαβίτσας που ήταν κοντά στις απόψεις του ΣΤ\ΥΡΙΖΑ προτείνει πέρα από έξοδο από την Ευρωζώνη(το έλεγε από το 2010- ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει γαργαρα) και διαγραφή του χρέους

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2012 στις 7:00 μ.μ.

λοιπόν παιδιά ανακάλυψα τι σημαίνει αριστερή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Καταρχάς,δεν είναι κάτι καινούριο, βλέπε το αριστερό (χαλασμένο)φλας του ΣΥΡΙΖΑ στις δεξιές στροφές του ΠΑΣΟΚ
Το ΝΑΡ στις "αναιρέσεις" του κάλεσε τον Ταρεκ Αλι να προτείνει ψήφο για τις εκλογές στον........ΣΥΡΙΖΑ
http://enosy.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html
πάτε καλά ρε;
κι άλλοι αγάπησαν(τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν κάναν έτσι...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger