Home » , » Η κοινωνία ισοπεδώνεται οι καπιταλιστές αυξάνουν την κερδοφορία τους

Η κοινωνία ισοπεδώνεται οι καπιταλιστές αυξάνουν την κερδοφορία τους

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 | 11:17 μ.μ.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στην Γερμανική εφημερίδα "Zeit" ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης. Παραθέτουμε αποσπάσματά της:

1. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά από το 2008 κατά 22% ποσοστό 10% μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι μισθοί μειώθηκαν μέχρι και κατά 30%. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, το μέσο οικογενειακό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε σχέση με το 2008 κατά 50%. Η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί στο επίπεδο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '70.

2. Ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα το 2008 ανερχόταν στα 1.200 ευρώ, τώρα βρίσκεται στα 700.

3. Για την υποτιθέμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής της «εσωτερικής υποτίμησης»:
Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι αυτό είναι αποδεδειγμένα λάθος. Ενώ η παραγωγικότητα στην περίοδο ακμής από το 2005 μέχρι το 2008 αυξήθηκε κατά 6%, στην περίοδο κρίσης από το 2008 μέχρι το 2011 μειώθηκε κατά 5,6%. Και παρόλο που το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 8%, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν αυξήθηκε. Αυτό που ισχύει είναι το αντίθετο: Ο όγκος της παραγωγής στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%.

4. Ενώ η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν αυξάνεται, ενώ η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς χωρίς ορατό όριο και 60.000 επιχειρήσεις κλείνουν ετησίως, τα επιχειρηματικά κέρδη, εν μέσω εσωτερκής υποτίμησης, αυξάνονται, ενίοτε και εντυπωσιακά. Γιατί;
«Ενώ στην περίοδο ανάπτυξης 2005-2008 (σ.σ.: τα επιχειρηματικά κέρδη) παρέμειναν στάσιμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σημείωσαν ελαφρά αύξηση, έκτοτε αυξάνονται διαρκώς.
(...) Οι επιχειρήσεις που απομένουν συγκεντρώνουν υψηλότερα κέρδη. Αντί να μειώσουν τις τιμές τους λόγω των χαμηλών μισθών, οι επιχειρήσεις μετέτρεψαν το χαμηλό εργασιακό κόστος σε αύξηση των κερδών τους. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για το ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν μειώνονται. Για τον εργαζόμενο αυτή η πολιτική είναι με πολλούς τρόπους καταστροφική, καθώς βλέπει ότι το εισόδημα του μειώνεται σταθερά, ενώ οι τιμές εξακολουθούν και αυξάνονται και επιπλέον αναγκάζεται να πληρώνει ακόμα περισσότερους φόρους.



Την είδηση την βρήκαμε στο σημερινό "Ποντίκι"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
20 Ιουλίου 2012 στις 12:55 μ.μ.

Εξακολουθεί η προπαγάνδα και το διαίρει και βασίλευε. Τώρα για τα ΜΜΕ μετά τους δημοσίους υπαλλήλους παίρνουν σειρά οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν υποννοώ ότι δεν υπάρχει καιρδοσκοπία και καιροσκοπισμός. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο εμφανίζονται.
Αν για παράδειγμα ένας επαγγελματίας έχει αύξηση παγίων (βλέπε ΔΕΗ, ΤΕΒΕ, φόροι κλπ) και τεράστια πτώση τζίρου, είναι πιθανόν να μην έχει κανένα περιθώριο μείωσης τιμών , αντ' αυτού να υποχρεώνεται και σε αύξηση για να τα βγάλει πέρα.
Με απλά λόγια: αν εκεί που πουλούσε 10 τώρα πουλάει στην καλύτερη 5, και αν τα έξοδά του από 10 στην καλύτερη πήγαν 15 πως θα μπορούσε να μειώσει; Συνυπολογίστε ότι όσοι προμηθεύονται από το εξωτερικό υποβάλλονται σε αυξήσεις και βγάλτε συμπεράσματα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές ακόμα και μαυραγορίτικες συμπεριφορές.
Όμως αυτό που παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ ως κέρδη, φυσικά και σε ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων δεν αντιστοιχεί σε αυτά που βάζει ένας επαγγελματίας στην τσέπη του.
Διαφορετικά γιατί τόσα λουκέτα στην αγορά; Ξέρετε κάποιον που θα είχε σταθερά ή αυξημένα κέρδη και θα το έκλεινε;
Ξαναρχίζει ο ίδιος κύκλος: Καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, κλέφτες έμποροι και επαγγελματίες, ανυποχρέωτοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όλοι οι άνεργοι είναι τεμπέληδες.

Ανώνυμος
21 Ιουλίου 2012 στις 12:26 μ.μ.

Είσαι λάθος!!!
Δε μιλάει για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά για επιχειρηματίες. Και μάλιστα μεγάλου μεγέθους. Η vivartia μπορεί να μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων της αλλά μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του 1lt γάλακτος ανέβηκε κατά 25%. Με αύξηση τιμής και μειωμένο κόστος παραγωγής, λόγω μείωσης μισθών, δεν έχει παραπάνω κέρδη?

22 Ιουλίου 2012 στις 2:14 μ.μ.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ, ΠΕΡΑΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ?

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger