Home » , » 'Eκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Έκθεση της Ηuman Rights Watch: Μίσος στους δρόμους και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα

'Eκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Έκθεση της Ηuman Rights Watch: Μίσος στους δρόμους και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα

Από mitsos175 , Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 | 2:03 π.μ.


Το γεγονός ότι η χώρα μας που περηφανευόταν για την φιλοξενία της έχει μετατραπεί σε μια εντελώς αφιλόξενη χώρα για πολλούς ξένους επισημαίνει έκθεση 99 σελίδων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τιτλοφορείται "Μίσος στους δρόμους της Ελλάδας".

Η έκθεση επισημαίνει την αποτυχία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν αλλεπάλληλες επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών.

«Από το 2008, οπότε και εγκαθιδρύθηκε το έγκλημα μίσους στην Ελλάδα, παρ όλες τις ξεκάθαρες ενδείξεις, ουδείς έχει καταδικαστεί έως σήμερα» τονίζεται συγκεκριμένα. Η έκθεση παίρνει αφορμή από τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη, του Μανόλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας αναφέροντας ότι ελληνικές συμμορίες άρχισαν να κυνηγούν και να επιτίθενται αδιάκριτα σε μετανάστες και αιτούντες ασύλου: «τους κυνηγούσαν στους δρόμους, τους τραβούσαν έξω από τα λεωφορεία, τους ξυλοκοπούσαν και τους μαχαίρωναν».

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο τραγικό σημείο που οι μετανάστες αρχίζουν και παίρνουν μέτρα προσπαθώντας να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο επίθεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας Γιούνους Μοχάμαντι κατάρτισε ένα χάρτη με κόκκινες γραμμές για τις περιοχές που θα πρέπει να αποφεύγουν οι ομοεθνείς του που φτάνουν για πρώτη φορά στην ελληνική πρωτεύουσα. «Είναι ότι ακριβώς έκανα και στο Αφγανιστάν με τον Ερυθρό Σταυρό, για τις εμπόλεμες περιοχές. Ακριβώς αυτό κάνω κι εδώ, σε μια ευρωπαϊκή χώρα», τονίζει. 

Η έκθεση στηρίζεται στα ευρήματα έρευνας με μαρτυρίες 59 ανθρώπων, 9 διαφορετικών εθνικοτήτων που βίωσαν ξενοφοβικά περιστατικά από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Μάιο του 2012. Οι επιθέσεις αυτές εκ των οποίων 51 πολύ σοβαρές σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές χαρακτηρίζονται ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής.

Οι επιτιθέμενοι περιγράφονται να φορούν μαύρα ρούχα και να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ρούχα ή κράνη. Τα όπλα των επιθέσεων είναι συχνά ρόπαλα, μπουκάλια μπύρας ενώ οι επιθέσεις συνοδεύονται και από προσβολές και προσταγές να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε βασική πύλη εισόδου προς την ΕΕ και η αλλαγή της δημογραφικής εικόνας της Αθήνας οφείλεται στην αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και  στην αδράνεια η οποία καταγράφεται ως προς την πολιτική ασύλου και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. "Συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας ζει ένας μεγάλος πληθυσμός αλλοδαπών σε άθλιες συνθήκες ακραίας φτώχειας, εγκατεστημένος σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πλατείες και πάρκα. Ζητήματα που σχετίζονται με την αύξηση της εγκληματικότητας και την αστική υποβάθμιση αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο στις καθημερινές συζητήσεις αλλά και στον πολιτικό διάλογο" σημειώνεται στην έκθεση που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο, της εθνικιστικής Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο και την αύξηση της δημοτικότητάς της εξαιτίας της ενδυνάμωσης ενός αντιμεταναστευτικού αισθήματος.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ακόμη ότι η έκταση της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη εξαιτίας των αναξιόπιστων στατιστικών του κράτους και των αποτυχιών του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
 Η έκθεση επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Νικήτα Κανάκη, ο οποίος μεταφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 αναζήτησαν θεραπευτική αγωγή στη ΜΚΟ περίπου 300 θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πράξις Τζανέτος Αντύπας, υπογραμμίζει ότι την ίδια περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δέχθηκε υπό ανάλογες συνθήκες περίπου 200 μετανάστες.

Παράλληλα, δίκτυα οργανώσεων έχουν καταγράψει 63 αντίστοιχα περιστατικά στην Αθήνα και την Πάτρα, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2011.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συστήνει στην ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταστήσουν αποτελεσματικότερο το σύστημα καταπολέμησης ρατσιστικών επιθέσεων. Προτείνει ακόμη να καταργηθεί το τέλος των 100 ευρώ το οποίο ζητείται από τα θύματα ως προϋπόθεση έναρξης διενέργειας έρευνας και δίωξης στις περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων. Τέλος ζητά αναμόρφωση του ποινικού κώδικα στα ζητήματα ρατσιστικής επίθεσης καθώς και  δυναμικότερη παρέμβαση της ΕΕ στα ζητήματα του ρατσισμού και της καταπάτησης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η έκθεσή έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Να προσθέσω, ότι ο ίδιος ο Σαμαράς είναι πίσω από τις επιθέσεις τις οποίες υποθάλπει και υποκινεί. Όλοι θυμόμαστε τα περί «ανακατάληψης πόλεων» και το φλερτ με το ναζιστικό κόμμα.

Ο ρατσισμός θα έχει άμεσες και καταστρεπτικές επιπτώσεις. Η αύξηση της εγκληματικότητας που συνοδεύει το ρατσισμό, το μίσος, ο φόβος θα επιδράσουν διαλυτικά στην κοινωνία μας.

Οι αιτίες της κρίσης και της ανεργίας, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα παραμένουν. Αντί να αγωνιζόμαστε για ανατροπή των λάθος πολιτικών, κατηγορούμε τα θύματα των πολιτικών αυτών. Φυσικά έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται και μεγαλώνει.

Επιπλέον η χώρα μας, χάρη στην οικογένεια Σαμαρά (νδ - χρυσά αυγά και δεκανίκια) έχει γίνει περίγελος στο εξωτερικό. Υπενθυμίζω ότι πολλοί τουρίστες έχουν «αλλεργία» σε χώρες που κανακεύουν την ξενοφοβική βλακεία.  

Με τους ναζί δεν κάνεις διάλογο. Είναι προτιμότερος και πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με ένα πεινασμένο κοπάδι ύαινες.  

Σαμαρά, βάλε τα φιδάκια σου πίσω στο καλάθι. Δε θα σου βγει σε καλό, να στηρίζεις δολοφόνους.
VIDEO__

_____________

 Έκθεση της Ηuman Rights Watch: Μίσος στους δρόμους και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα

Από τον "Ελεύθερο Τύπο"

«Μίσος στους δρόμους. Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα», τιτλοφορείται η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch, που κοινοποιήθηκε σήμερα διεθνώς.

Στην 92 σελίδων έκθεση, προϊόν επιτόπιας έρευνας και ανάλυσης του τρόπου που αντιμετωπίζει τα περιστατικά και τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας η δημόσια διοίκηση και η πολιτική εξουσία στη χώρα μας, τεκμηριώνεται η απροθυμία των διωκτικών και των δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων. Όπως σημειώνεται, «παρά τη σαφή επαναληπτικότητα των περιστατικών βίας και την αυξητική τάση, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να παρέμβουν αποτελεσματικά, με στόχο την προστασία των θυμάτων και τη λογοδοσία των δραστών».

«Άτομα, προερχόμενα από εμπόλεμες ζώνες, αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Αθήνα, λόγω του φόβου ότι θα δεχθούν επίθεση», επισήμανε η Τζούντιθ Σάδερλαντ, ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη και πρόσθεσε: «Η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν δικαιολογούν την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη βία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα, που ήταν θύματα ρατσιστικής βίας στο διάστημα Αύγουστος 2009- Μάιος 2012, μεταξύ των οποίων 51 που δέχθηκαν σοβαρές επιθέσεις και κατέληξαν σε νοσοκομείο. Όπως καταγράφεται, οι επιτιθέμενοι κινούνται σε ομάδες, συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια ή κράνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επίθεση γίνεται με μοτοσικλέτες, συνήθως με μαχαίρια ή σπασμένα μπουκάλια και, σε ορισμένα περιστατικά, την επίθεση ακολουθεί ληστεία των θυμάτων.

Όπως διαπιστώνεται, τα θύματα των επιθέσεων αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές να καταγγείλουν τις επιθέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τα θύματα- που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί- ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

Κατά την παρουσία της έκθεσης υπογραμμίστηκε ότι, ενώ το 2006 υπήρξε εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ από την πλευρά της αστυνομίας. Εξίσου, η νομοθέτηση των ρατσιστικών εγκλημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2008, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καμία καταδίκη για ρατσιστικό έγκλημα. Η δίκη- ορόσημο δυο ανδρών και μιας γυναίκας, που κατηγορούνται για επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Αφγανού Άλι Ραχιμί, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011, έχει πάρει έξι αναβολές και έχει αναβληθεί εκ νέου για τον Σεπτέμβριο. Στην υπόθεση, παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο εισαγγελέας προτίθεται να εισηγηθεί την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής για την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρότι δεν υπάρχουν γνωστές αναλύσεις της αστυνομίας ή δικαστικές αποφάσεις που να συσχετίζουν ομάδες πολιτών ή τη Χρυσή Αυγή με όσους εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι μέλη συγκεκριμένων ομάδων που συνδέονται με το νεοκλεγέν στη Βουλή κόμμα. Για παράδειγμα, η συγκατηγορούμενη στην επίθεση κατά του Άλι Ραχιμί ήταν υποψήφια, με ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους είναι παντελώς αναξιόπιστα, διαπιστώνει η Human Rights Watch και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλύσουν διεξοδικά το φαινόμενο της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα και να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο εμπειρογνώμων της Human Rights Watch, Γιαν Έγκελαντ επισήμανε ότι, στον προγραμματισμό της οργάνωσης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, με το συλλογικό όργανο των Ελλήνων Εισαγγελέων, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ελλάδα και τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει για τον ανησυχητικό βαθμό συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, που υποφέρουν, ιδιαιτέρως σε περίοδο ύφεσης.

«Στόχος μας» τόνισε «είναι να κάνουμε το σύστημα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να λειτουργήσει όπως πρέπει». Γι αυτό «χρειάζεται εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών, των Εισαγγελέων στη σχετική ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, σύστημα καταγραφής των περιστατικών, δυνατότητα των θυμάτων να έχουν πρόσβαση στο σύστημα Δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε: «Η κριτική χωρίς την προσφορά τεχνικής και οικονομικής βοήθειας δεν αποδίδει. Το σύστημα πρέπει να ενδυναμωθεί, για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά ρατσιστικής βίας».

Τόσο η κ. Σάδερλαντ όσο και ο κ. Έγκελαντ, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να προβληματιστεί η πολιτική τάξη για την ιδιαιτέρως ξενοφοβική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία. Και ο κ. Έγκελαντ κατέληξε: «Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή κρίση. Στη Νορβηγία, ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται ασπίδα για να μην μπαίνουν οι ξένοι στη χώρα. Όμως, υποχρέωση της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι όποιος φθάνει στο έδαφός της πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο σημαντικό είναι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ειδικά, στις περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων».
 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger